Mint arról már beszámoltunk, az Európai Unió tervezett új jogszabálya lehetővé teszi, hogy a rozét fehér- és vörösbor összeöntésével állítsák elő. Így az eladhatatlan vörösökből és az eladhatatlan fehérekből sikerülne eladható rózsaszínt varázsolni. A rozéban leginkább nagyhatalom provence-iak (és még sokan mások) azonban mélyen föl vannak háborodva, és az indulatokat az sem tudta lecsillapítani, hogy egy március 24-i bejelentés szerint a "hagyományos" módon, azaz kékszőlőből készülő rozé a jövőben megkülönböztető jelzést használhat.
A Decanter cikkéhez hozzászóló Hervé Lalau - címzetes boríró - gonoszkodva megjegyzi, hogy a brüsszeli tárgyalások során a franciák nem tiltakoztak, sőt a nemzeti szintű tárgyalások során a provence-iak is elfogadták az új szabályozást. Egyébként pedig érdekes volna megnézni, hogy vajon nem így készültek-e sokhelyütt már most is a híres rozék. Fontos kitétel, hogy az egyes borvidékek dönthetnek úgy, hogy nem engedik a színkeverést, azaz a rozé megmaradhat kékszőlő alapon.
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr291029305
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
hegyaljai 2009.03.27. 16:25:44
"a "hagyományos" módon, azaz kékszőlőből készülő rozé a jövőben megkülönböztető jelzést kap" állítás nem igaz. Mind a hagyományos, mind a házasításos rozé kaphat megkülönböztető jelzést, tehát nem kötelező, de ráírható, hogy traditionel, cslassic, hagyományos, vagy blended, cuopage, házasított. Nyilván az, hogy a kutyulókat nem kötelezik a bevallására az eljárásuknak, nekik kedvez. Ezért nem értem, hogy a magyar sajtóban olyan cikk is megjelent, hogy "győzött a magyar álláspont. A magyar álláspon nem ez volt, és a végkifejlet inkább hátrányos mint kedvező a számunkra.
alföldi merlot 2009.03.27. 16:29:20
@hegyaljai: Köszönöm a pontosítást. Javítottam.
omega14 2009.03.27. 20:17:40
Már megint miről beszélünk? Az eladhatatlan vörös és fehér borokból rozé hogy eladható legyen ?! Ez vicc lenne, de sajnos mégsem az. Ennek nagyon lobbiszaga van, olyan "animális" de lassan nem is várhat többet az ember. :-(
czudarka 2009.03.27. 20:44:54
A dekadencia csúcsa!
Nekem egy egy kicsit "római-birodalmi szaga" van az egésznek! A tudatlanság és kapkodás magas iskolája! Nem arra figyelünk, hogy növeljük a borszegmenst a szeszpiacon /marketing, életérzés, egészséges életmód, stb , ja és EURÓPAISÁG/ hanem barom módszereket ötlenek ki a nagyfejű/víz/ eu-sok.
Ilyen barom ötlet a "krízislepárlás". Kíváncsi lennék mennyi Bacardi breezer-t és hány hektó Heineken-t párolnak krízisben!?
A birodalom rohad és bomlik ezek az első jegyek!
Maradok a Kékfrankos, Kadarka, Merlot rozéknál!/én hülye maradi!/
Nekem egy egy kicsit "római-birodalmi szaga" van az egésznek! A tudatlanság és kapkodás magas iskolája! Nem arra figyelünk, hogy növeljük a borszegmenst a szeszpiacon /marketing, életérzés, egészséges életmód, stb , ja és EURÓPAISÁG/ hanem barom módszereket ötlenek ki a nagyfejű/víz/ eu-sok.
Ilyen barom ötlet a "krízislepárlás". Kíváncsi lennék mennyi Bacardi breezer-t és hány hektó Heineken-t párolnak krízisben!?
A birodalom rohad és bomlik ezek az első jegyek!
Maradok a Kékfrankos, Kadarka, Merlot rozéknál!/én hülye maradi!/
Fragreg 2009.03.29. 18:36:50
@czudarka: "a birodalom rohad és bomlik ezek az első jegyek!"
- milyen első :)
Akinek van némi kis ideje, goolge-kapacitása, és unatkozik, az ássa elő a Pauly-Wissova vonatkozó szócikkeit (pl. későcsászárkor, majd helyettesítse be a neveket... the same shit :d )
- milyen első :)
Akinek van némi kis ideje, goolge-kapacitása, és unatkozik, az ássa elő a Pauly-Wissova vonatkozó szócikkeit (pl. későcsászárkor, majd helyettesítse be a neveket... the same shit :d )
Utolsó kommentek