Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Grillszezon elé

Három villányi portugieser

2009.04.06. 06:12 - vörös és fehér

Egy szombati ebédet költöttünk el a Bortársaság érdekeltségébe tartozó Klassz étteremben. Mivel a borlapról sikerült az egyetlen olyan vörös tételt kérnem, ami épp elfogyott (Weninger pinot-t, amúgy), ezért hirtelen mást kellett választanom. Nem szeretek ilyenkor hosszasan töprengeni, így kissé véletlenszerűen ráböktem a Sauska portugieserre. Az ebéd legjobban sikerült darabja lett ez a választásom. (Ez persze egyben a konyha aznapi indiszponált formájának a kritikája is.) Ezen az élményen felbuzdulva vettem is egy palackkal a borból, és az ökör iszik magában elvet követve, kapott két kísérőt is.

Nem kezdenék hosszas fejtegetésbe, hogy mit jelent nekem a villányi portugieser, mint olyan; maradjunk annyiban, hogy az elmúlt években ritkán került a poharamba. Mivel azonban idén kiadtam már az „olcsón jót” jelszót, így bátran kísérleteztem újra a fajtával. A Sauska-ellenfeleket a Radovin borkereskedésben vettem, Kiss Gábort én választottam, Lelovitsot maga a bordíler ajánlotta. A három borban közös volt, hogy egyik sem látott hordót, s mindegyik 2000 forint alatt maradt árban.

Lelovits Villányi Portugieser 2008

A Lelovits pincéről keveset tudok, tapasztalatom velük nincs. Amit tudni lehet, hogy Villánykövesden van a pince, 7,5 hektáros területről származik az alapanyag, ami a megszokott villányi fajtákon (cabernet-k, merlot, portugieser, mostanában syrah) túl zweigeltet, kékfrankost is jelent. Albert gazda már ivott tőlük jó portugiesert, ez mindenképpen bíztató előjel. Ami ezt a bort illeti: fajtajelleges, azaz határozottan lilás színnel fogad. Az illat sem a termőhelyet emeli ki: enyhén meggy-domináns vegyes gyümölcslekvár, az a tipikus sütésálló-fajta jön a pohárból. A kortyban nincs nagy lendület, vannak viszont gyümölcsök, túléretten, sőt, a meggy már-már aszaltan, van benne egy kis fűszer, és a végén egy enyhe, még-jól-áll-neki mértékű kesernye. A savak tompasága miatt a korty összképe kissé édeskés. Nem egy emlékezetes, de határozottan kellemes bor ez, közel az öt ponthoz – négy és fél, mondjuk. 1100 forint alatti árán kifejezetten jó vétel.

Kiss Gábor Villányi Portugieser 2008

Kiss Gábor az egyik kedvenc, ha nem a kedvenc villányi borászom. Ebben persze szerepet játszik a személyisége is, de 2006-os, lassan érő, koncentrált borai minőségben is ugrást jelentenek a korábbi évjáratokhoz képest. Kíváncsi voltam, hogy a könnyedebb műfajban mit alkotott Gábor 2008-ban? Első benyomás: kissé vékony színű bort, ami inkább piros, mint vörös. A lila itt csak villanások formájában van jelen. Illata izgalmas, a meggy mellett határozott fűszeresség is feltűnik. Ízében a korty közepéig kitart ez a komplexitás, a vége azonban ellaposodik, s markáns kesernyésségbe fordul. A tannin ebben a borban a leghatározottabb a most kóstoltak közül. Ha a vége szép lenne, jó szívvel ajánlanám a best buy kategóriába (1380 forintos ára mindesetre baráti), így az öt pontos kezdés után kicsit lejjebb végez ez a tétel is, legyen mondjuk négy és háromnegyed pont.

Sauska Villányi Portugieser 2008

No és akkor a legvégére az a bor, ami ezt a bejegyzést inspirálta. Bevallom, ami eddig meghatározta a pincéről alkotott képemet, az a túlzott hordóhasználat volt. Ez a portugieser azonban nem látott hordót – és milyen jól járt! Kapott viszont kézi bogyóválogatást, hideg macerálást, irányított erjesztést, almasavbontást; nem árulnak zsákbamacskát, a forgalmazónál minden borról leírják a tudnivalókat. Illatában gyümölcsök: meggy, málna, cseresznye. Tiszta, mellékzöngék nélküli gyümölcsillat ez, semmi fűszeresség nem keveredik bele. A korty hozza, amit hoznia kell szerintem egy portugiesernek: sima, kerek, közepesen telt, közepesen hosszú, nagyon gyümölcsös. Nem akar világot megváltani: ez egy tehetséggel elkészített beszélgető-bor. Stabil öt pont, ami ha az előző borok árában lenne, a legjobb vétel címre is esélyes lenne, 1700 forint feletti karton ára talán kissé túlzott.

Érdekességként megjegyzem még, hogy a Lelovits-tételt leszámítva mindegyik borban határozott borkőkiválást tapasztaltam. Ráadásul találkoztam olyan portugiserrel is, amire a kristályos jelző is rákerült, ugyanezen okok miatt. Mi ennek a gyakori jelenségnek az oka? A fajta jobban hajlamos erre? Elmaradt borászati stabilizáció? Na de több borásznál is? Ha van olvasóinknak erre magyarázatuk, osszák meg velünk!

Címkék: kóstolás négypontos ötpontos best buy villány portugieser lelovits 2008 kiss gábor sauska

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr761047502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

godbacchus 2009.04.06. 08:21:55

egyszeruen csak elmaradt boraszati stabilizacio, ami nem lenne baj (vagyis lathato) ha jol megfelelo homersekleten taroltak volna a palackokat es nem kapott volna hidegsokkot vagy a borasznal vagy a kereskedonel valamikor.. egyebkent engem egy cseppet sem zavar ha ilyennel talalkozom, mert ez bor resze tulajdonkeppen

vörös és fehér 2009.04.06. 08:33:10

@godbacchus: bocsánat, ha esetleg nem egyértelmű: engem sem zavar. (ami zavar, azt a borok értékelésénél úgyis leírom).

omega14 2009.04.06. 08:39:07

A Kiss Gábort ismerem a 3 közül, szerintem jó ár / érték arányú bor, tényleg jobban sikerült mint az előző széria. Bár azt hallottam hogy ez nem otthon készült, hanem Gábor új "munkahelyén" de nincs ezzel semmi baj. Hajrá Gábor ! :-)

vörös és fehér 2009.04.06. 08:41:58

@omega14: no, ezt nem tudtam. viszont az új munkahelyes matias portugieser meg még nem elérhető a kereskedelemben, pár hét múlva már igen. ismeri valaki azokat a borokat, úgy en bloc?

omega14 2009.04.06. 08:51:52

@vörös és fehér: Még ismeretlen, a pincészet, majd reméljük Gábor valamikor segít bepótolni ezt hézagot. :-)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.04.06. 09:03:12

Hőmérsékletkilengés a tárolásnál.

vörös és fehér 2009.04.06. 09:26:10

@akov: ok, ezért csapódhat ki, ha nincs stabilizálva. a kérdésem az volt, hogy miért nincs stabilizálva, egy ilyen cash-flow tételnél ezt vajon költséghatékonyság vezérli, vagy nehezebb a fajtát esetlg stabilizálni?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.06. 09:48:57

lisicza vörös ravasz, ha már beszélgető vörös, és besztbáj! :-)

zoli 2009.04.06. 11:34:00

2007-es Matias portugieser már egy ideje piaci szereplő, miképpen egy irsai is ebből az évjáratból.
Fajtájuk átlágánál mindkettő értékesebb, gazdagabb, de azért a felejthetetlenek se voltak...

Borkőkiválás: nyilván a gyors piacradobás végett nincs teljesen készre kezelve, hiszen adott technológiával ki lehetne csapatni, de külön stabilizáló is van erre...én amúgy egy Jekl portugieser alján találkoztam 1,5 centi vastag lerakódással...

vörös és fehér 2009.04.06. 11:36:44

@zoli: Igen, a 07-es Matiast láttam, a megjegyzésem a 08-asra vonatkozott.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.04.06. 16:16:36

@vörös és fehér: hm, én úgy hiszem (lehet tévedek), hogy ennek nincs köze a stablizációhoz. Lehet csinálni hűts-melegíts tesztet is ugyanazzal a borral, meg annak a rommákénezett változatával. :)

lackó 2009.04.06. 16:47:13

Emlékeim szerint Ráspi borai voltak ilyenek, 2-3 éve szinte mindegyikben volt ilyen kiválás. A 333-ban is rendszeresen ott szokott lenni, hűtés után...

omega14 2009.04.06. 17:52:39

Szerintem nem szabad egy röpke megjegyzésnél többet említeni a borkőkiválásra, engem abszolút nem zavar. Maximum azt fűzném hozzá hogy nem kezelgették erre, nem hűtögették és szűrték "agyon"

szörcsök 2009.04.06. 20:02:09

Csak egy tipp: A Borfalu uzleteben 900 Ft-ert vettem Lelovits Portugiesert es Kekfrankost( hasonloan fajtajelleges)
süti beállítások módosítása