Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A borítész halála

Tegnap ittam

2009.04.24. 06:00 - dagadtos

Azt hiszem, új rovatunk, a Tegnap ittam igazán nem igényli a bevezetéseket, amolyan blogos életformaként irtózik a körítéstől, ellenállhatatlanul gravitál az információk és pontszámok felé, így rá is térnék mindjárt a két borra. Pedig nem is tegnap ittam őket. Tegnap éppen nem.

Borműhely Rokka Szekszárdi Kékfrankos 2007

Mély bíbor szín, és nem éppen 1400 forintos kékfrankosoktól megszokott illat málnával, vaníliával, csokoládéval, de főképp fekete szederrel, nagyon intenzíven. Később nedves föld, fenyő, szotyola, szinte sangiovesés, de mindenképpen délies jelleg. Szájban elsőre kissé zilált, az alkohol éget, a tannin erőszakos, érdemes adni neki  1-2 óra felkészülési időt levegőn, hogy aztán remekül vizsgázzon: a korty vastag, koncentrált és krémes; a tiszta, már-már harapható gyümölcsök pedig izgalmas küzdelmet vívnak a tölgy  édes fűszereivel. Az alkohol az egyébként élénk savak ellenére is kilóg egy kicsit, de összességében engem ennyiért lenyűgöz a tökéletes érettség, a biztos kézzel adagolt hordó és az egész borból áradó profizmus. Modern, újvilági érintésű, mégis tisztán óvilági bor – nekem leginkább szicíliai Nero d’Avolák jutottak róla eszembe. Stabil 6 pont, kivételes best buy. (Radovin, 1400 Ft)

Kőporos Vörös-Fekete Syrah 2006

Még  tavaly figyeltem föl erre a tételre az Akadémián, a zömmel 2005-ösöket felvonultató egri bemutatón ugyanis a számomra addig ismeretlen versenyző tetszett a legjobban – selejtezőből feljutott játékosként átgyalogolt a kiemeltekkel teli mezőnyön. Orrban intenzív és vonzó, a fajtajellegesnek mondható kakaós, borsos, szegfűszeges, fafüstös jegyek mellett meggykompót és  némi zöldfűszer. Kóstolva meglehetősen tömör, mégis csiszolt, a savak kerekek (szinte már hiányérzetem van, nem gondoltam, hogy ilyet egri borról leírok valaha), a közepes mennyiségű tannin érettebb nem is lehetne, az alkohol is pont kellemesen melegít. Hosszú, fekete borsos lecsengés. A borítész halála: nem kell hozzá tanfolyam, aranyorr vagy kőzetaromatikai nyelvvizsga, csak szimplán finom, mindenkinek. 7 pont, best buy. (Interspar, 2500 Ft)

Címkék: borok a hiperből szekszárd hatpontos best buy eger kékfrankos hétpontos syrah kőporos borműhely tegnap ittam

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr871082816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagatt 2009.04.24. 07:34:29

A Kőporos Syrah-t én tavaly a Várban kóstoltam, nekem is nagyon tetszett. Tanfolyam, aranyorr vagy kőzetaromatikai nyelvvizsga nélkül persze, ahogy dagadtos is írta... :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.24. 09:15:01

nem is tudtam, hogy már a Kőporosnak is van Syrahja...:-D
mit lehet róla tudni?
(csak kérdem, lehet úgy "pannon klasszist" kiáltani, hogy semmit nem tudunk egy bor "pedigréjéről"?)

lackó 2009.04.24. 09:46:28

@ringsider: villáminterjúd villámválasza: lehet

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.24. 09:48:15

@lackó: akkor az annyit is ér, kedves laczkó!
a bor egyébként teljesen rendben van, kb 2 éve kóstoltam, nem ez a kérdés!

h734790 2009.04.24. 10:04:50

Ez a Borműhely nekem teljesen új. De ettől a címkétől teljesen hanyatt vagyok esve, egyszerűen fenomenális, telitalálat, vizuális orgazmus. Már csak ezért is megkóstolom egyszer.

lackó 2009.04.24. 10:21:32

@h734790: pedig nem is olyan új! A boraik kivétel nélkül hibátlanok! Talán az egyik legígéretesebb magyar pincészet.

@ringsider: ha ennyit ér és ilyen, akkor jó...mert ugye, mondjuk egy vakkóstolás alkalmával nem pontozzuk le utólag az adott bort, mer' az csak 1500 és Puttenberg Kálmán Áchim Telekesen termelte...

muskotály küvé 2009.04.24. 10:30:32

A Borműhely nekem is új, viszont kellemes meglepetés.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.04.24. 11:07:05

aki kicsivel többet szeretne a borműhelyről, átkattinthat ide (www.pecsiborozo.hu/blog/szekszardi_barack) vagy már itt is írtak róluk sokszor, legtöbbször jót (alkoholista.blog.hu/tags/borműhely). abszolút jól pozicionált borok, sajnos nem túl jó terjesztéssel, például a szekszárdtól annyira nem távoli pécsett nem lehet kapni :((

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.04.24. 13:15:33

A 2003-as Kőporos Syrah tavaly már kicsit fáradt volt. Most kedvet kaptam hozzá újból, 2006 elég meleg volt a fajtának akár Egerben is.

édes piros 2009.04.24. 22:08:42

A kőporos vörösek rendszerint meglepőek. Ki kóstolta a kékfrankos 2006.-ost tőlük? Az is van egy 7-es!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.04.25. 00:02:12

@lackó: hát ezt mondom, vakon nincs pannon klasszis!
ilyen egyszerű!!!! :-)

dagadtos 2009.04.25. 20:43:22

@ringsider: ne haragudj, de én ehhez fáradt vagyok, komolyan.

lackó 2009.04.25. 21:11:09

@dagadtos: azt hiszem én is...ha valaki érti, szóljon.

morc 2009.04.26. 08:41:34

A Kőporos Syrah tényleg meglepően jó!

vörös és fehér 2009.04.26. 13:28:39

@h734790: akkor már említsük meg: a borműhely címkéit Forrai Ferenc készíti (www.boroscimkek.hu/#boroscimke). Szerintem is üdítő kivételek ezek az amúgy általában remek Ipacs-címkék erdejében.

vörös és fehér 2009.04.26. 13:31:51

@ringsider: hidd el, sokkal egyszerűbb. borról írunk, borokat pontozunk. egy új pincétől is találhatunk pannon klasszist, egy régóta elismert pince borára is mondhatjuk azt: vendégnek jó lesz. nem célunk címkét pontozni.

Octopus 2009.04.27. 10:47:25

@édes piros: asszem az volt még nekik az Egri Gálán a syrah mellett, szvsz a syrah azért jobb, de a kékfrankosuk is tényleg jó
süti beállítások módosítása