Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szekszárdi szeánsz

Aranyérmes borok kóstolója

2009.05.04. 09:00 - vörös és fehér

jegyBeharangoztuk mi is: aranyérmes szekszárdi borokat lehetett kóstolni április 25-én Szekszárdon. Vonatra szálltunk hát, és végigkóstoltuk a kínálatot. Négyen mentünk, hogy minden aranyérmes bort alaposan megnézzünk, kevesebben is elegek lettünk volna. Ugyanis az utolsó pillanatban változott a program: csak a már palackban levő tételekre korlátozódott a bemutató, s abból sem volt ott minden tétel.

Őszintén megmondom: nem tudom mi indokolta ezt a szűkítést. Ha én szerveznék ilyen bemutatót, akkor a borászokra bíznám a döntést, meg akarják-e mutatni a hordós tételeiket a nagyközönségnek, vagy higgye el mindenki, a zsűri jól döntött. (Nem tudom, hogy ha borász lennék, letöltenék-e jó pár palackot erre az eseményre, de mégis úgy érezném, enyém a döntés joga.)

Gyorsan az elején még egy csalódásomat megosztom, aztán örömtelibb vizekre (azaz a borokra) evezek. A kóstolóra fájóan kevés vendég volt kíváncsi. Ráadásul többségében nem helyiek – pécsi, szegedi és a mi budapesti különítményünkön túl kevés embert láttam poharat forgatni. Nem gondoltam, hogy a borkóstolók terén is Budapest-dominancia van; a tavalyi szekszárdi bemutató, a somlói tavasz jóval több embert mozgatott meg – persze többnyire ugyanazok az arcok jönnek ezeken is szembe. Pedig a szekszárdiak is szép borokkal találkozhattak volna.

Nem a fehérboraiért szeretjük Szekszárdot, a zsűri sem osztott aranyat ilyen tételnek, így kezdésnek egy piros bort kértem Halmai Csabától. A Tüske pince sillere üdítő, friss bor, gyorsan vettem is egy palackkal, részletes elemzést később olvashatnak majd róla.

1 bikavérKadarkázni indultam ezután, elsőként Vesztergombi József asztalánál álltam meg. A poharamba a borász azonban először nem a saját, hanem Fekete Mihály 2006-os borát töltötte. Érdekes tétel volt: illatában a fűszeresség mögött édes, málnás jegyek húzódtak. Ehhez képest az íze kifejezetten éretlen, savanykás volt. Sokkal jobban tetszett a Remetebor 2007-es kadarkája: illatában csipkebogyó, ribizli, fűszerek. Ízében az évjárat miatt kicsi savhiány, de még így is kerek, és nagyon jól iható tétel. Már készül a címke hozzá, hamarosan kapható lesz. Sokáig úgy tűnt, ez a lesz a kedvenc kadarkám ezen a kóstolón, de a visszakóstolásnál az Eszterbauer pince 2007-es válogatása megelőzte. Pedig eleinte kevésbé tűnt komplexnek ez a tétel, de némi szellőzés jót tett neki. Illatában málna, köménymag, ízében szép savak, jó struktúra, meglepően markáns, de szép tanninok, és gyümölcsös-fűszeres jegyek voltak – szerettem. Hamarosan a polcokra kerül a 2008-as kadarka is; ebből az évből válogatás nem készült. Megpróbálkoztam egy Wekler kadarkával is, én a kóstoló leggyengébb kadarkája címet osztottam ki rá – illatában az édes, fűszeres jegyek mellett volt valami furcsa savanyúság is, ízében ez a bizonytalanság folytatódott.

bodriékKékfrankosok közé merészkedtem, kicsit megbántam. Mészáros Pál 2007-es bodzási tétele fittyet hányt az évjáratra: kissé éretlennek, egysíkúnak, és már-már bántóan tanninosnak tűnt. Illatában a meggyen túl mást nem találtam. Taklerék reserve tételében pedig a fa dominált: az illatban nagyon, ízében kevésbé. Jó irányba tart, emelném fel mutatóujjam, ha pár korty alapján lenne merszem ilyet bármikor is kijelenteni.

A bikavérek közül most a Szent Gaál Pince 2006-os válogatása tűnt a leginkább késznek, struktúrája, íze is remek volt. Külön öröm volt, hogy kadarka gerincre épült, emiatt fűszeres-köményes illata üdítő volt. Ízben, illatban a Takler bika sem állt rosszul, nála a korty közepét hiányoltam igazán. A Mészáros pince ezen a fronton sem jeleskedett, túlfőtt gyümölcsök, és rengeteg hordó uralta 2006-os bikavérüket. A Bodri pincénél az illattal voltak gondjaim, a lekváros, fűszeres jegyekre kicsit rátelepedett egy nem túl szép hordóillat. Szerencsére ízben ez nem volt érezhető, kellemes, jó bikavért kóstoltam náluk.
Nekem jobban is tetszett ez a bor, mint a tisztán bordeaux-i fajtákat ötvöző Optimus QV, noha ennek illata lenyűgözően gyümölcsös volt, azonban ízéből az alkohol kilógott, a gyümölcsösség lekvárosságba fordult.

1 barbárA Heimann pince Barbárját már többször dicsértük, most sem teszünk mást. Remek ez a bor, a kóstoló legszebb struktúráját ez hordozta. Illata komplex, folyamatosan változó, a citrusos jegyektől az ánizsig mindenki megtalálja benne az izgalmat. A korty lendületes, savak és tanninok vibrálnak, öröm inni.

Kevés híja volt, hogy ne kiáltsam ki a kóstoló legjobb borának a Barbárt. Ezt a keveset Takler Syrah Reserve 2007-nek hívják. Borsos-gyümölcsös, áfonyás-ánizsos, komplex illat, mögötte nagy test, nagy, de nem kilógó alkohollal; komoly bor, kissé újvilági stílusban, de a sziruposságon bőven innen. Majdnem ennyire nagy a 2007-es Cabernet Franc válogatás is, aminél örömmel üdvözöltem a poharamba a fajtajegyeket: édes pirospaprika és gyümölcsök áradtak. Jósolni nem szokásom, de szerintem fél év múlva érdemes lesz újrakóstolni.

Összességében ízig-vérig szekszárdi borokat kóstolhattunk: a magas alkoholt, a sokszor lekvárosságba átmenő gyümölcsösséget magunkon hordozták a tételek. Kicsit szomorúan állapítottuk meg, hogy a legnagyobb borokat bizony itt is a legdrágábbak közt kell keresni. Szerencsére azért nem kizárólag. A kóstoló után mindegyikünk összeállította saját slágerlistáját, íme.

Palack
1. Heimann Barbár
2. Takler Syrah Reserve
3. Tüske Siller

Weér Yvo
1. Heimann Barbár
2. Eszterbauer Kadarka Válogatás
3. Tüske Siller
4. Takler Syrah Reserve
5. Bodri Cabernet Sauvignon Reserve

taklerekDagadtos
1. Takler Syrah Reserve
2. Takler Cabernet Franc Válogatás
3. Heimann Barbár
4. Eszterbauer Kadarka Válogatás
5. Remetebor Kadarka

Vörös és fehér
1. Takler Syrah Reserve
2. Heimann Barbár
3. Takler Cabernet Franc Válogatás
4. Eszterbauer Kadarka Válogatás
5. Remetebor Kadarka

Címkék: kóstolás szekszárd kadarka bodri takler kékfrankos bikavér cabernet franc cuvée heimann syrah borverseny tüske wekler eszterbauer mészáros pál remetebor fekete mihály

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr261091660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.04. 10:10:45

heimannék 2007-es kadarkáját kóstoltam szombaton, klassz bor!

Raul75 2009.05.04. 13:09:33

lehet esetleg tudni, hogy belépő/kóstoló árak hogy voltak nagyjából, mert ez nem volt egyáltalán meghirdetve

vörös és fehér 2009.05.04. 13:32:11

@Raul75: egész pontosan 3000 forint volt a belépő, ezért járt 1 kóstolópohár, és a megjelent borokból bármennyit lehetett kóstolni, inni.

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.05.04. 15:03:19

A Takler Syrah reserve volt az egyik legszebb syrah, amit mostanság kóstoltam... Telt, masszív, izmos, gyümölcsös-fűszeres anyag, ami már most is iható formát mutat, sokat láthatunk, érezhetünk az értékeiből, de szerintem még nagyon a pályája elején van...

vörös és fehér 2009.05.04. 15:24:52

Szia @zoranka: ha jól tudom a ti különítményetek is kóstolt, vannak "általános tapasztalataitok"?

zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2009.05.04. 15:48:00

@vörös és fehér: szia! akkor bővebben is. összességében az első tapasztalat, hogy nagyon kevesen voltak. ez talán a szervezés hiányosságainak is köszönhető, hiszen hivatalosan hozzánk is a rendezvény előtti napon érkezett meghívó… pedig nem hiszem, hogy 3000 forintért egy ilyen kóstoló drága volna, hiszen éppen, hogy a nagy és drága borok is kóstolhatóak voltak.
a második tapasztalat: a jobb borok valóban a drága borok közül kerültek ki, ami nem feltétlenül rossz, lévén így az ár/érték arány sem véletlenszerű. de azért még mindig nem az elviselhetetlen kategóriában voltak ezek a csúcsborok. és voltak nagyon szép tételek azért a pénztárcabarát kategóriában is (eszterbauer).
a harmadik tapasztalat: nem véletlen a takler-borok tarolása, merthogy szinte az volt a versenyen, tízből a hat legjobb pontot érték el. a syrah-t már említettem, de a cf és a cs is jól felépített bor. ha van magyar dél és van néki vörösbora, akkor azok ilyenek legyenek: izmosak, erőteljesek, de gyümölcsösek, fűszeresek és ne veszítsék el valahol útközben savaik javát. ebben a sorban foglal helyet a barbár is. ami az utóbbi időkben az egyik személyes kedvencem lett. és volt ebből a stílből még egynéhány.
a negyedik tapasztalat: jómagam csak a versenyen kóstoltam, a többiek a kóstolón is. volt differencia a wekler kadarkák között, mert a versenyen nagyon jó formában volt. meglepett mindenkit, tapasztalt szekszárdi kadarkásokat is. aztán a kóstolón meg nem találtam embert, ami beleszeretett volna. még a flörtölésig se nagyon jutottak el. nem tudom, ez miért, hogyan… sajnálom, mert a versenyen nekem bejött.
és van egy ötödik is: egyre szebb bikavéreket kóstolunk, egyre többen hiszik el, hogy meg lehet változtatni az „egri bikavér - olcsó és rossz bor” berögződéseket. és a kadarka is jön föl, legalábbis minőségben. abban meg reménykedjünk, hogy vásárlókat is találnak a szekszárdiak, mert bármennyire is emelik a minőséget, ha nincs vásárló, a lelkesedés nem tart örökké. most jöttünk meg a porecsi vinistráról (www.vinistra.hr), ahol az utóbbi 5-6 évben hihetetlenül megemelték a malvazija borok minőségét, ezzel együtt némileg az árát is, és a fogyasztók körében ma az egyik legtrendibb bor. érdemes volna tőlük tanulni, piacvédelem, hazai fajták népszerűsítése, ahogy egy komplett régiót brendingelnek, persze elsősorban bor és gasztronómia szempontjából… de ez már egy újabb téma…

Cukker 2009.05.04. 17:29:23

Gondolom a hordós tételek azért nem voltak kóstolhatók, mert gyönyörű országunkban az OBI nélkül "forgalomba" hozott tételeket úgy m.... hogy csak na.

És a hordóban lévő borokat nem túl sokan obiztatják le előre.

"Magyarország....így szerelek?"

vörös és fehér 2009.05.04. 21:31:53

@zoranka: köszi a kimerítő választ. azt lehet tudni, hogy pár szekszárdi miért nem nevezett bort? Gondolok itt elsősorban Dúzsira, de hiányoltam Merfelszéket is. (Legalábbis az aranérmes listán nem láttam őket, ettől persze lehet hogy neveztek.) A kóstolóról pedig nekem hiányozott a Vesztergombi pince.

Raul75 2009.05.04. 22:49:47

@vörös és fehér: köszönöm, ezek szerint érdemes lett volna elmenni...

drszj73 2009.05.06. 12:24:11

magam is csatlakozni tudok az előttem szólókhoz annyiban, hogy rettentően kevesen voltak hazánk egyik történelmi borvidékének központjában az adott éveben megrendezett hegyzközségi borverseny nyertes borainka kóstolóin. Magunk itt élünk e szép városban - az egyik barátom szerint a legmagasabb emberi létforma szekszárdi polgárnk lenni- és mi öten vettünk részt ezen a jeles események, melyenk számomra a legkellemesebb meglepetés a weklerféle kadarka volt, arra kiváncsi lennék, hogy ezen tétel is kapható- a coopo áruházakban ,mint a többi,-

a kadarkákat illetően megjegyzem, hogy májujs 1. napján voltunk a Remete- boros Vesztergombinál, ahol a 2006. és 2007. évjáratú kadarákat is megízleltük és magam is egyet értek a házigadával, hogy ehelyütt az általa készített kadarka az origója minden egyéb kadarkának, ehhez mérve lehet a többit mérni,-

ekörben még annyit kívánok megjegyezni, hogy akinek volt , van vagy lesz szerencséje kostálni az Ezsterbauer 2007.évi kadarka válgotasát, az is jól jár, mert ezen nedű is kiváló, alkoholban gazdagabb mint az említett két kadarka, de ez az évjárat sajátossága,-

személy szerint nagy örömömre szolgált, hogy az aranyérmes borok között felfedeztem a Pálinkás Borház Kft. 2007.évi kadarkáját is ( borásza a kedves és kedélyes Pálinkás László), bátran ajánlom mindenki figyelmébe,-

ami még figyelemre méltó volt az említett rendezvényen számomra a Mészáros Pál Bodzási kékfrankos válogatása 2006.évből, de e bortól nem marad le a város borának választott 2007.évjaratú bora sem.

lackó 2009.05.06. 15:05:57

@drszj73: arról a bizonyos kadarkáról már én is énekeltem, csak én Eszterbauerként ismertem még akkor...gondolom, nem változik ilyen gyorsan a világ :)

Sajnos egyéb kötelező elfoglaltságaim miatt nem tudtam menni, de a szegedi különítmény beszámolója szerint az a Barbár mindent visz...a Bodri szereplése is feltűnt nekem, bár a társaság szerint nem volt olyan nagy hasra esés...

drszj73 2009.05.06. 20:40:58

@lackó: a társaság véleményét magam is osztom mind a Bodri, mind a Barbár vonatkozásában,-

a kadarkát illetően pedig annyi, hogy bár a laci marad borász az Eszterbauernél, lesznek olyan termékek, amit külön is készít majd és lesznek közös produktumok is,-

egyébként az értékelés olvasható a pécsi borozó honlapján
süti beállítások módosítása