Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Amerika Rozé

EU-szabványnak megfelelő

2009.05.09. 07:30 - BOB

Nem a pohár nagy, a palackok kicsikA magamfajta alkoholista gyakran siránkozik azon, hogy miért kell egész palackokat megvennie olyan borból is, amiből előre tudottan pár korty bőven elég lesz. Amikor otthon borozgatok, gyakran kapom magam azon, hogy a palack fele visszadugózva bevándorol a hűtőbe, ahonnan rosszabb esetben csak a következő leolvasztáskor kerül elő. Ezért is csettintettem elégedetten, mikor minap a szokásos bevásárlás közben véletlenül a Lidl borospolca elé keveredtem és 2,5 decis palackokban mosolygott rám néhány bor. Jobb időkben ez egy kortyra lement - emlékeztem vissza főiskolás éveim mennyiségi romantikájára. Aztán térültem-fordultam, és egy fehéret meg egy vöröset bekosaraztam. Végül is sokat nem kockáztatok velük - gondoltam -, ráadásul több legyet ütök egy csapásra. Folytathatom a lassan a feledés homályába vesző "borok a hiperből"-sorozatot, meg a kispatron nagy ötletéről is írhatok, ilyen kondíciók mellett szinte mellékes is, tulajdonképpen milyenek is ezek a borok. Aztán a több légy mellé egy olyan is berepült, amire álmomban sem gondoltam volna.

Ha az ember véletlenül a Lidl-be téved (mi épp nitrit-mentes szalámi után kutattunk), nagyjából tudja, hogy boros vonalon mire számítson. Olcsó, újvilági, technológiai borokra, amiknek ugyan hibájuk nincs, de annál a pár százasnál, amibe kerülnek, egy forinttal sem érnek többet. Tulajdonképpen még mindig jobb így a helyzet, mint sok más szuper-, hiper- és egyéb marketben, ahol ugyanennyiért már az ihatóság alacsony lécét is rendre leverő lőréket tukmálnak az emberre. Ebben a két borban sem a potenciális pannon klasszis ígérete fogott meg, hanem a kis, két és fél decis palackok ötlete. Mert jobban belegondolva egyáltalán nem lenne az rossz, ha kis hazánk csúcsborait ilyen méretben is meg lehetne vásárolni (kis ország, kis palack). Kóstoláshoz épp elég, nem megy a fele a hűtőbe vissza, és ha mint bor nem jön be, akkor sem buktunk sokat. Egy erősebb kóstolómennyiség palackba zárva.

Vettem tehát két kispatront, egy 2008-as chilei chardonnayt és egy 2007-es kaliforniai ruby cabernet-t (ez nem márkanév, a ruby cabernet egy szőlőfajta, cabernet sauvignon és carignan keresztezése, elsősorban szárazságtűrésre nemesítették, nem minőségre). A két bor gyakorlatilag azt hozta, amire vártam. A chardonnay egy kicsit lapos, savhiányos, de megdöbbentően vaskos kortyú volt obligát almás-virágos chardonnay-illattal, a ruby cabernet-ről pedig a hazai középpolcok alapvetően korrekt, de különösebb értékeket felmutatni nem tudó vörösei jutottak eszembe: a tartálymintára emlékeztetően gyümölcsös illat után kissé fanyar, de alapvetően szintén gyümölcsös, egyszerű korty következett kicsi testtel, kicsi tanninnal, kicsi savval. Egy korrekt négyesre lett volna elég mindkettő (a chardonnay talán négyötödre).

Aztán hirtelen eszembe jutott a mostanság közszájon forgó EU-őrület, és szentségtörő gondolatra adtam a fejem. A pohárban forgó chardonnay-be szép lassan csöpögtetni kezdtem a ruby cabernet-t. Addig csöpögtettem, míg új típusú, EU-szabályozásnak megfelelő rozé nem lett a végeredmény. Magyarok vagyunk, Európába tartunk („-Akkor arra ússzon, fiam!”).

Íme:

És legnagyobb megdöbbenésemre a pancsolt rozé nem lett rossz. Sőt. Vadászkutyaorrú borjedi legyen a talpán, aki megmondta volna róla, hogy ez mi. Hogy nem rozé, hanem összepancsolt fehér- és vörösbor. Illata egy kicsit jellegtelenebb lett mint a kiinduló boroké volt, de a chardonnay almája és a ruby epres-málnás illatvilága a jellegtelenség mellett is határozottan friss, gyümölcsös karaktert adott neki. A korty pedig inkább volt fahordós rozéra emlékeztető, mint a gyakoribb tartályoséra (ebbe a chardonnay feltehetően chipsezett mivolta is besegített), de hogy vakon simán elhittem volna, hogy ez egy akármilyen rozé cuvée, arra itt és most leteszem a nagyesküt.

(Fricska a fricskában, hogy fajtaborként majdnemhogy forgalmazható is lenne ez a bor, mert nem kellett bele 10% se a vörösből. Talán az évjáraton bukna csak el...)

Mindez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy zseniálisan kevertem össze az alapanyagot. Meg azt sem, hogy a pancsolt rozé jó. Ez az egész számomra tapasztalatként azt jelenti, hogy a rozék világa - főleg a hazai rozék világa - annyira eltechnológiásodott, hogy két akármilyen - acéltartályos, fajélesztős, esetleg chipses - borból összekutyulható egy a sorba minden szempontból beilleszkedő rozébor (akár 2008-as dél-amerikai fehérből és 2007-es észak-amerikai vörösből), és még csak fel sem fog tűnni, hogy töke van a menyasszonynak. Egy St.Andrea-rozé vagy egy Karner-siller jobban kilógna, mint ez az Amerika Rozé, amit - ha nem történik valami - ősztől szabadon lehet forgalmazni az EU területén.

A kérdés az, hogy ez baj-e. A szívem elsőre azt mondja, hogy igen, persze hogy baj, mert amit eddig a rozéról tudni véltünk, az most veszélyben forog. De az is igaz, hogy a borfogyasztók 90%-ának halvány fogalma sincs arról, hogy a ma általunk rozéként ismert bor hogy készül, és simán elhiszi azt, hogy van rozészőlő. Mi több: a TV Paprika sztárszakácsa, Bede Róbert egyenes adásban, képernyőn kutyult ugyanígy rozét egy ételhez („rozénk most nincs, ezért keverünk egyet” - és öntötte össze a fehéret a vörössel), és a mai napig senki nem rugdosta ki páros lábbal a csatornától. Ráadásul a rozék túlnyomó többségét úgysem a műveltebb alkoholisták fogyasztják - szól a fáma. Tehát ha a fogyasztó úgysem tudja, a végeredmény pedig érzetre bárkit becsaphat, akkor megint az a kérdés vetődik fel, hogy egész biztosan rossz-e ez nekünk. Vagy másnak. Vagy akárkinek.

Szerintetek?

Címkék: chile eu borok a hiperből kalifornia chardonnay rozé 2007 2008 borjövő borjog ruby cabernet

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr221108312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Benikuty 2009.05.09. 08:55:14

Megyek a lidlbe, s bederobiba meg belerúgok nagyot. Jót!

valópapa 2009.05.09. 09:43:04

Ez igen, fél liter borból, 3 boros kóstoló...:)
Tényleg nehéz dolog ez a rozémizéria, de (sajnos-nem sajnos) a piaci elvárásoktól sztm. nem szabad elmaradni. Ezek az "önögetések" vszl.-eg az alsó szegmens borai lesznek, azon meg rontani nem tudnak.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.09. 11:17:26

Rozét nem iszunk. Soha. Amúgy ezekről az ausztrál, dél-afrikai, chilei borokról az egyik legelismertebb villányi borász mondta, hogy árérték arányban a legjobbak, és nincs évjáratkockázat sem, ui. arrafelé szinte mindig ugyanolyan az idő. Süt a nap, mint az állat. Minőségben erős közepes, gyakorlatilag mindegy mennyiért veszed, ugyanazt kapod. Persze, utána azt is mondta, hogy na akkor most ezt kóstoljuk meg, a mienkből...:D

SMFB 2009.05.09. 11:29:01

a Lidliben kapható kaliforniai rozé is, a jól csengő cirfandli (Zirfandel) néven. Szárnyashúshoz vacsorára ötös.

BOB 2009.05.09. 12:16:21

@SMFB: Nem kenyerem a vitatkozás, de a zinfandel és a cirfandli szerintem elég messze áll egymástól. Előbbi az olasz primitivo közeli rokonnya (illetve egyes kutatások szerint azonos vele). És az kékszőlő, Kalifornia egyik legnépszerűbb fajtája, míg a cirfandli fehér és inkább Pécs legnépszerűbb fajtája :)

egri Fehér 2009.05.09. 12:24:15

@SMFB: zinfandel =/= cirfandli

@bob: felőlem öntsék össze, csak ne hívják rozénak.

Mr_inc · http://www.autostat.hu/component/content/article/140-alfa-brera 2009.05.09. 12:58:20

A rosével nincsen semmi baj... egyszerűen egy további, igaz kevésbé kimunkált, variáció amit egyszerű megoldással készítenek... attól még jólesik egy pohárral néha-néha.

lackó 2009.05.09. 13:07:59

Zinfandel=Primitivo
Cirfandli=Cirfandli

Ha neked tetszik, hajrá, csak az nem rozé. Nekem nem volt bajom eddig sem ezzel a fuxossal, csak ne legyen ráírva, hogy rozé és ez az emberekben is tudatosuljon.

@Mr_inc: elég gyakran esik jól, mint pl. most is...ellenben nem a rozéról volt szó, hanem az így készített "valamiről" kérdezett a collega.

Benikuty 2009.05.09. 15:20:10

Megkóstoltam. Kellemesen iható borok. Külön-külön.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.05.09. 15:50:23

Azért nem minden magyar rozé egyforma. Találtam olyanokat a Budai Gourmet rendezvényen kíváncsiságomtól hajtva, amik igencsak kilógtak a mezőnyből. Nem felfelé.

Készpénz Jancsi 2009.05.09. 18:55:42

Én az űrtartalomhoz szólnék hozzá: nem ezt a típust lehet véletlenül repülőkön is kapni??? A kisebb üvegről én is régóta "fantáziálok", mivel úgy gondolom, hogy a 0,75 l nem ergonóm a gyomornak. Számomra a fél literes kiszerelés lenne az ideális, de persze ízlések és pofonok. Kiváncsi vagyok, hogy borászok és kereskedők mit mondanak erről, van e értelme?

subsidium 2009.05.09. 22:30:05

Tisztázzunk valamit: Tisztelt "híres" Villányi borászunk erősen téved. Gondoljunk csak pl. Oregon vagy Washington állam termőterületeire, vagy a Chílei Casablanca völgyre. Esetleg Hunter Valley vagy Eden Valley? A jó kis szuper Rizlingek /frankó kis petrol és mineralitás/ vagy a Sauvignon Blanc-ok? Egyforma és főleg meleg időről szó sem lehet helyenként. Nem ő az aki azt szokta mondani, hogy az újvilágban szét szedik és össze rakják a borokat, ahogy éppen tetszik a piacnak? Feltételezem, hogy a Spinning Cone Column (SCC) avagy másnéven Schleuderkegelkolonne-re gondol, aminek aztán semmi köze nincs az általa említett dologhoz? Na mindegy.
A rozéügyről pedig annyi, hogy személyessen nekem sem tetszik, de egyrészt el kell ismerni, hogy a fogyasztók 95%-nak fogalma sincs róla, és ha ezzel termelési feleslegeket lehet megszüntetni, akkor sajna menjen, de ha jól tudom, mindenképpen jelölve lesz a "régi" tradícionális és az új "eljárás".
Zinfandel=Primitivo, ezt szerintem megnyugtatóan tisztázták a DNA vizsgálatok.

Szegediszomelijé 2009.05.09. 22:49:31

BOB, meglepődésed meglep:-) Szinte bármilyen átlag vörösből 5-10% + fehér az rozé színvilágot fog adni! Sőt még 3-4% is elég lehet egy gyönyörű hagymahéj árnyalathoz! Ez nekem sem tetszik, de ha eredeti a bor, tán még mindíg jobb a "laborban állítsuk össze az ízét" műboroknál. Viszont a negyedkilós téma tényleg nem rossz, ezt én is bármikor megkockáztatnám.

Vizvári Pál 2009.05.09. 23:45:09

@karfiol jános: a repülőgépeken "negyedpalackot", vagyis 187 ml-es üveget szolgáltak fel.

zoli 2009.05.10. 12:26:47

Tudtommal a crljenak kastelanski nevű horvát fajta az eredetije mind a zinfandelnek, mind a primitivónak.

Az a fénykép a csinált rozéról azért nem túl meggyőző. Határozott narancssárgás színárnyalata legfeljebb egy öreg rozéra emlékeztet.
Sztem se hívják rozénak a kevertet, hanem másképpen.

frankia 2009.05.10. 19:02:05

OFF

Bocs', ez most egyáltalán nem vág ide, de számítok hasznos tanácsotokra... Pesten tudtok esetleg olyan helyet, ahol lehet Vernaccia di San Gimignano bort kapni? Ezt a bort korábbról egyáltalán nem ismerve, San Gimignano egyik turista-csalogató bóvli boltjából mégiscsak elhoztam egy palackkal 5 euróért, és bizony gigantikus best buy lett a vége. Most már sajnálom, hogy nem voltam műveltebb / bátrabb... Esetleg van nálunk ilyen valahol? Toszkán brunellok és chiantik ide vagy oda, ezen a boron nagyon kellemesen meglepődtem és bizony izgatja a fantáziámat... Előre is köszönöm!

OFF

borpancsoló 2009.05.10. 19:17:07

@karfiol jános: Én pl tök jó ötletnek tartanám, ha egy vinotékában lehetne kapni ilyen kis ampullákat, pont a kipróbálhatóság miatt.

De a gyomornak szvsz tök ergonómikus a 0,75 literes :))) A 0,5-ös szerintem túl kicsi ahhoz, hogy egy családi öszejövetelen kényelmes legyen töltögetni belőle.

(amúgy a kis kiszereléssel szerintem az az egyik baj, hogy arányaiban nagyon magas a csomagolási költség, bár ha jól tudom, ezek ált. könnyített üvegek, amik olcsóbbak, nomeg csavarzárasak.)

A rozékhoz: Szerintem bárhogy hívnák az új löttyöt, előbb utóbb mindenképp kiszorítaná a piacról a rendes rozékat, és kár lenne a rozé intézményéért. Szóval én inkább ellene vagyok.

@zoli: A kép alapján szerintem se tuti az a szín :)

espé 2009.05.10. 20:01:37

Keverés:
A sörnél misungnak hívják a barna világos keverékét. Veszteurban képesek ilyet is csapolni.
Méret:
Sajnos repülőgépen még kisebb, 2dl alatti a járatos.

BOB 2009.05.10. 20:21:33

@ironman: nem azon lepodtem meg, hogy szinre stimmelt, hanem hogy illatra-izre is.

@frankia: a Monarchia borszakuzleteben, a Kinizsi utcaban anno lehetett kapni Vernaccia di San Gimignano-t.

@zoli: na igen, de hat lattunk mar ilyen szint rozeban, nem egyszer es nem ketszer. Ezt szoktuk hagymahejnak nevezni :)

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2009.05.10. 20:22:32

én többnyire főzéshez szoktam ezeket a kis palackos borokat venni, mert pl. így egy szósz elkészítéséhez nem kell bontanom egy nagy palack bort. nagyon beváltak:)

a rozéhoz: no comment:)

lackó 2009.05.10. 21:03:13

Nem lenne hülyeség tényleg az ilyen kis adag...ha meg akarod kóstolni azt a bort, amit megveszel, akkor meg tudnád kóstolni, sajnos a vákumzár sem tudja örökké megtartani a bort...szóval.

lackó 2009.05.10. 21:06:30

Amúgy érdekes kérdés a tramini esete is...vagy akár a szürkebaráté...egész érdekes színt tudnak produkálni. Ha jól emlékszem a Hilltopnak volt egy "pink" bora...na, az is érdekes kérdés, ha nagyobb a színkioldódás, akkor képes rozé-színre...azzal pl. mi a helyzet?

hegyaljai 2009.05.11. 00:23:22

@lackó: Nekem volt alkalmam Kalló Imrénél kóstolni nem pink, hanem vörös színű szürkebarátot, tehát van ilyen. A jelenlévő úri közönség nem igen tiltakozott, hogy az nem vörösbor lenne. A slampos brüsszeli bürokraták persze erre nem gondoltak, hanem csak a v/f házasítást engedik meg a jogszabály változtatásával, és persze csak 2009.08.01. után. Úgyhogy aki addig kutyul, és az eredményt rozének nevezi, az sérti az EU borjogát:)

lackó 2009.05.11. 08:58:48

@hegyaljai: maradjunk annyiban, hogy Imrénél elég fura dolgokat lehet kóstolni...:)

És a közönség hajnaltájt sem tiltakozott, barátaim?

Tulajdonképp jól gondolom, hogy a franciáknak túltermelési gondjaik vannak és a rozé divatját meglovagolva próbálják eladni a fölösleget?

Újabb kérdésem: mitől rozé a rozé? Ha a színétől, akkor vannak olyan rozék, amik sillerek lehetnének, olyan (már említett) fehérek, amik rozék...ha meg technológia, akkor azt nem lehet rozénak nevezni, ennyi. Nevezzék el fuxnak és meg van oldva :)

espé 2009.05.11. 13:39:06

@lackó:
Nagyon helyénvaló kérdés!
Mitől rozé a rozé?
És nem halványvörös vagy sötétfehér a megnevezés.

Szebb jövőt... 2009.05.14. 02:49:59

Lehet nem pontos az info,de egy borklubos előadáson hallottam,hogy korábban is létezett hasonló eljárással készült bor "kástélyos" néven.Ez gondolom minden a "kástély"körül találhtó szőlő cuvée-je lehetett.(Vhol + azt olvastam,hogy csak a szőlőt vagy a cefrét lehetett ehhez vegyíteni,nem a bort.)Ettől persze még nem tradicionális,ne adj Isten:hungaricum a lelkem.Mindenképpen a névbeli elkülönítésre szavaznék,de az Unioban csak az Europarlamenti képviselőkre szoktunk.A többit meg szép demokratikusan eldöntik a nagyok(Fr.De.It.Sp.GB.stb.)delegáltjai.

Tipp a névre (Fuxos helyett):

Hundos-mármint a "kutyulás" miatt...:)

Kicsi üveg:St.Andrea Áldás is van kicsiben (igaz csak a 2005-ös) és Degenfeld 6p Aszú is,pedig ezek csúcsborok ,vagy ahoz közeliek.Többiek is kijöhetnének vele.
Hogyan hat ez az eltarthatóságra és a minőségre?Amennyiben a magnum palack jobb,a mini meg rosszabb lesz?

mossberg operator 2009.05.15. 01:18:18

Valaki irta korabban a felliteres borosuveget. szoval cegunknel (Anglia) arulunk felliteres szelekciot (kb 10 db, francia bor mind), nem nagyon kapkodjak. a marketingduma az hozza, hogy ket ember reszere szamoltak a mennyiseget...
süti beállítások módosítása