Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Tokaj Reneszánsz 2005

Aszúkörkép

2009.05.27. 12:30 - hadik

Az eddigiektől eltérően idén nem a Gundel, hanem a Gerbeaud adott helyet Magyarország bízvást mondhatjuk legrangosabb borrendezvényének. A Tokaj Reneszánsz kóstolói mindenképp első helyen állnak: nincs még egy alkalom, amikor a magyar borászat koronaékszereit hasonló koncentrációban lehetne megcsodálni. És kóstolni is. Igaz ez akkor is, ha a számomra legfontosabb hegyaljai termelő, Szepsy István sajnos már nem tagja a Tokaj Reneszánsznak.

Idén 15 pincészet mutatta meg egy horizontális kóstoló keretében borai legjavát. A délelőtt folyamán a kiválasztottak egy ültetett és ismertetőkkel tarkított kóstoló keretében 15, nevében öt és hatputtonyos aszút, ámde valójában többször inkább aszúeszenciát kóstolhattak meg. Mindegyik bort a birtok vezetője, illetve borásza mutatta be. A sort a Tokaj Reneszánsz „blend”, egy natúresszencia zárta. Azért írom, hogy „blend”, mert alapanyagát az egyes termelők essenciáiból állították össze.

A bemutatott sorozat minősége és diverzifikáltsága megdöbbentő. Nem ez az első tokaji évjáratkóstoló, amelyen részt vettem, mégis meglepett a rendkívül erős mezőny. 2005 érdekes, egyúttal sajátosan nehéz év volt. Először szárazsággal, majd májusban özönvízszerű esővel kellett küzdenie a borászatoknak. A szőlő érése elhúzódott és a nyár végén még senki sem lehetett biztos abban, hogy nagy évjárat születik. Szeptembertől azonban minden az ideális forgatókönyv szerint alakult. Egészen november közepéig tartott a szép idő, több hullámban is lehetett aszúszemeket szedni. A kései érés miatt a szőlő megőrizte savtartalmát, ennek köszönhetően az évjárat borai jóval egyenesebb, határozottabb vonalvezetést kaptak. Különösen érezhető volt ez a töményebb kategóriáknál, ahol a savszerkezetnek döntő szerepe van abban, hogy az adott bort eljuttassa a legmagasabb pontszámokig.

Egy ilyen beszámoló szubjektív, hiszen csak néhány benyomáson alapul, és a kóstolás sem teljesen laboratóriumi körülmények között történt. Mégis azt gondolom, hasznosak lehetnek másnak is az alábbi jegyzetek. A mezőny annyira erős volt, hogy minden kritikai megjegyzést ennek fényében kell értékelni, nehéz a szuperlatívuszok birodalmában pontos jelzőket találni a külön-külön elképesztő borokra. Külön ki kell emelni azt a néhány tételt, amely ebben a mezőnyben is kimagaslott: az eddig számomra ismeretlen Bodvin-borászat opulens gyümölcsbombája, Samuel Tinon tradicionalistája és az Alana-Tokaj birsese. A borok kóstolásuk sorrendjében:

Samuel Tinon Tokaji aszú 5 puttonyos 

Az Olaszliszkán működő francia termelő borait sajnos csak kevesen ismerik. Pedig franciaként egy halmozottan hátrányos helyzetű településen egészen különleges borokat készít már hosszú évek óta. Samuel francia létére a sor talán leginkább „hagyományos” borát készítette el, ha „hagyomány” alatt a viszonylag egyértelműen érezhető, hosszú nem újhordós érlelést értjük. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért minden tiszteletet megérdemel ez az 5 puttonyos aszú. Vastag textúra, eredeti stílus, hagyományos dohányos-likőrös ízjegyekkel. Nagyon hosszan élvezhető. Fáradtság vagy közönségesség távol áll a bortól. A termelő állítása szerint a bort soha nem védte kénnel. Egy természeti csoda! A borvidék, pontosan annak ortodox termelői számára elég nagy szégyen, hogy még a „hagyományos” stílusban is egy francia alkotta meg a tökéletest. Kilenc-tíz pont között.

Pajzos Tokaji Aszú 5 puttonyos 

A cég az utóbbi időben gyökeres változásokon ment át, a régi munkatársak szinte kivétel nélkül más cégeknél dolgoznak már. Ezt a bort azonban még a régi csapat készítette, elsősorban a volt főborász, Zsurki Sándor kézjegyét őrzi. Bár 60 százalékban muskotály alapborból készült, ezt egyáltalán nem érezni. Gyönyörű, cukor-sav arányai miatt már-már légies benyomást kelt – mindezt valószínűleg úgy, hogy cukortartalma egy vastag hatputtonyos aszúé lehet. Krémesség. Nálam nyolc-kilenc pont között.

Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos

70 százalék furmint, 30 százalék hárslevelű. Visszafogott illatában bőralma, szárított barna héjú gyümölcsök valamint a kajszi érződik. Gyönyörű utóíz. Nyolc pont.

Disznókő Tokaji Aszú 6 Puttonyos

Hárslevelűs, lágyabb és likőrös illat, vaníliás finomságok ízben. Varázslatos kidolgozottság. Nyolc-kilenc pont között.

Degenfeld Tokaji Aszú 6 puttonyos

Illatában először méhviaszos jegyek tűnnek fel, amelyek azonban szellőzés után bőrössé változnak át. Érezhető egy kis fülledtség is. Emellett igen izgalmas, szexi animalitás. Többszöri visszakóstolások után egyértelműen a húsos aszúszemek áztatott héját érezni. Az érzet egyébként üres pohárban a kacérság határáig fokozódik. Szájban először édesebbnek mutatja magát, mint illat alapján gondolnánk. Sőt, ebben a sorban a bor inkább a lágyabb savúak közé sorolható. Egyensúlya azonban kifogástalan. Ízvilágában a kajszi utalkodik, cseppnyi ánizzsal körítve. Utóíze is gyönyörűen kajszis. Nyolc pont.

Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos

Illata hagyományosabb vonalat követ. Nekem a zöldalma is feltűnt benne, a mikoroxidáció jeleként. Utóízének szép kesernyéssége sokáig emlékezetes. Itt be kell szúrnom és egyúttal ki is kell emelnem a cég másik termékét, a 2007-es száraz Muskotályt, amely tiszta gyöngyvirágillatával, szelíd szénsavasságával és egészen rendkívüli ásványosságával teljesen egyedi, felülmúlja a Degenfeld félszáraz Muskotályát is (amely egyébként mindig kedvenc borom volt). Az Aszú hét, a Muskotály nálam nyolc pont.

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 6 puttonyos

Lehet hogy pechem volt, de az a palack, amit kóstoltam nem jött be, igaz, újat nem próbáltam. Fülledt enyhén újfás illat, ízben metsző savak, amelyek mostani formájukban már-már az ízérzékelést is akadályozzák. Egyértelműen nincs egyben a bor. Ebben a formában öt pont. Pihenés után lehet hogy hetet is fog érni.

Tokaj Classic Tokaji Aszú 6 puttonyos

Muskotályos jegyek, de inkább az Ottonelre emlékeztet – ami viszont elvileg nem is lehet a borban. Robusztus savszerkezetének köszönhetően könnyed ivású, ami ebben a kategóriába feltétlenül a dicséret jele, ízében egy gyógyszeres jegy is fellelhető. Hét pont.

Pendits Tokaji Aszú 6 puttonyos

Élesztős-zöldalmás és aszútésztás illatok kavalkádja egyben. Enyhén oxidáltabb az optimálisnál. Szájban kellemes ízek erős savakkal. Hat pont.

Royal Tokaj Tokaji Aszú „Szent Tamás” 6 puttonyos 

Likőrös szín és íz, öregecske dióízek, nagy adag savszerkezet tartja kordában édességét. Nem szép hordót használtak hozzá. Kár érte. Öt pont.

Bodvin (Orosz Gábor) Tokaji Aszú 6 puttonyos 

Virágpor és aszalt gyümölcsillat, szájban óriási fellépés, sárgabarack és őszibarack-kompót a vezető jegy. Gyönyörű sav-cukor arányok. A bor játékossága és töménysége leírhatatlanul szép. Biztos vagyok benne hogy valójában egy aszúessencia töménységét kóstolom, de egyébként teljesen mindegy, mert a bor maga a megvalósult harmónia. Az est legjobb bora volt számomra, tíz azaz 10 ponttal.

Füleky Kúria Tokaji Aszú 6 puttonyos

Hordómintaként nem lett volna szabad ebben a mezőnyben bemutatni. A bemutatott borok majd mindegyike ugyanis már egy-két év óta palackban pihen és érlelődik, míg egy hordómintánál a kóstoló ki van téve a legkülönfélébb kockázatoknak. Itt ez történt és a bor szétesőnek tűnt, magához méltatlanul szerepelt. Ebben a formájában négy pont.

Dobogó Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 

Először fülledtnek tűnik, szellőztetés után vaníliás jegyek bújnak elő és minden széppé és jóvá alakul. Nagy sav, vibráló test, úgy tűnik íz alapján hogy muskotályt is tartalmaz. Nyolc-kilenc pont környéke.

Alana-Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos 

Érlelt fellépés, felsejlik valami gyöngyvirágosság, óriási birs-gyümölcs, rendkívül olajos test. Erős kilenc pont.

Tokaj Renaissance Essencia

Mézözön, waxosság, rághatóság, örök élet. 546 g cukor, 17 sav, 3,4 alkohol. Nincs értelme a pontozásnak.

Tanulságok: jó lett volna a borokat még hidegebben kóstolni, mert a felszolgálás során az italok már felmelegedve érkeztek. Egy ilyen kóstoló páratlan élmény, amit igyekeztem azzal is fokozni, hogy néhány tételt elraktam, és vissza-visszakóstoltam. Sokat segített volna, ha a kóstoló végén kvízjelleggel vakon kellett volna kitalálniuk a vendégeknek, mit is isznak. A 14 borból kettőnél éreztem stílusproblémát (túlzott oxidáltság), kettő volt pillanatnyilag rossz állapotban (fülledtség, szétesés), a maradék tíz azonban kifogástalanul szerepelt, közülük nyolc pedig a világ bármely pontján benne lenne a legszűkebb élmezőnyben. Gyönyörű kóstoló volt!

Címkék: 2005 disznókő béres patricius pendits pajzos royal tokaj tokaj reneszánsz dereszla dobogó pincészet tokaj classic évjárabemutató tinon bodvin füleky kúria alana tokaj

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr371146070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2009.05.27. 12:44:53

Orosz Gábort méltatlanul mellőzik valamiért. Jól emlékszem, hogy volt neki egy hatalmas 2000-es Hárslevelűje is?

nick: 2009.05.27. 13:30:24

igen

reméljük, már nem sokáig mellőzik... :-)

075 2009.05.27. 13:49:33

nehéz kostolni az aszukat..

lackó 2009.05.27. 14:11:21

Részemről biztosan nem :)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.27. 14:37:57

korrekt írás!
én a du-i "kolbászolós" kostolón voltam, tehát nem tudtam ültetetten minden bort végignézni, de nagyon kevés pincénél éreztem igazán tudatos munkát az aszú mögött! :-(
pozitív ellenpélda: Samuel Tinon, Alana, Dobogó
Samuel borainak egyensúlyához csodásan tesz hozzá az érleltség, Németh Attila egyértelműen magával vitte Mádra is fantasztikus érzékenységét, és a Dobogó Aszúk Domonkos Attilának hála 2003tól hatalmas előrelépést tettek, 2004-esük szerintem az évjárat (egyik) legszebbje, 2005ös még kissé rakoncátlan ugyan, de elképesztően gazdag!

lackó 2009.05.27. 14:41:00

Németh Attila for president!

Csak ezt az egy tokaji borát lehetett kóstolni, vagy van már más tapasztalatotok is róla?

Jajaja...részben OFF: Bükk- és Mecsekaljáról egy borlap összeállítása miatt kellene ötlet. Sajnos Ostorost és Szomolyát már Egerhez csatolták :(

Friend of Wine 2009.05.27. 15:05:04

Szerintem is jobban oda kellene figyelni Orosz Gáborra és boraira. Nem csak az aszúira, hanem a szárazakra is.
Én ittam tőle 2000-es Esszenciát, egy csoda.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.27. 15:09:28

@lackó: kóstoltam már vagy 5 vagy 6 félét!
teljesen egyéni ízvilág, ahogy azt már megszokhattuk! :-)
és érezhetően ugyanazok a kezek készítik mint a tarjáni borokat!

075 2009.05.27. 15:43:49

@lackó: nehéz az..mellé lehet lőni ugy 2-3 után

lackó 2009.05.27. 17:28:06

@ringsider: tavaly kóstoltam egy olyan sárga muskotályát, aminek, ha jól emlékszem, 11 körül volt a sava, 0 cukorral :) Csak érdekességkép mutatta Attila. Én inkább az aszúk felé érdeklődtem volna, a muskotályok fantasztikusak voltak.

@075: Biztos az? :)

zoli 2009.05.27. 17:49:27

Ahhoz képest, hogy "melléktermékek", egész jónak tűnnek...

075 2009.05.27. 19:39:08

@lackó: hat majd egyszer mesélek

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.05.27. 20:17:17

Huh, azért nem lehet könnyű ennyi aszút értő műgonddal végigkóstolni, de azért meg tudnám szokni. :) Ha az értő műgondom elég csekélyke is lenne...

OFF--OFF--OFF--OFF

Egy kis OFF:
Sajgóék 2005-ös kései borairól (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály) van valakinek valami tapasztalata, véleménye? Vagy egyáltalán a Sajgó pincéről ki mit tud mondani? Ezt a kérdést feltettem a fórumban is, ott is lehet válaszolni,

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9004540

de itt most nagy az élet, ezért bátorkodtam ide is írni. :) Mindig érdekelnek a véleményeitek.

Köszi!
k.a.

lackó 2009.05.27. 20:50:07

@075: esti mesét, papi :)

töppedt 2009.05.27. 21:11:58

075
lehet, hogy nem vágod, hogy szivatnak?
Vagy csak tetteted magad?

lackó 2009.05.27. 21:34:05

@töppedt: éééén? Ugyan :) Szerintem mind imádjuk itt 075-öt :)

nick: 2009.05.27. 21:34:47

Orosz Gábornak sokféle jobbnál jobb bora van
pl. a Primőr-je is nagyon klassz - főleg így, nyár felé, nem csak hölgyek számára -, vagy a szárazai a Királyból, de persze egyetértek, a totál csúcsok az aszúi

érdemes lesz lassan feltankolni belőlük sztem, mielőtt az áruk is elindul a minőségük irányába :-)

(nem mellesleg több mádi pincészet borait készíti és készítette eddig is hasonló kvalitáson)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.05.27. 23:18:22

@lackó: az a 2004-es diósi volt, a Mátrából!
máig nincs forgalomban...:-(

lackó 2009.05.27. 23:51:04

@ringsider: nem is egy fogyasztóbarát bor volt :)

075 2009.05.28. 08:28:57

@töppedt: aszúnak tettetem magam..
de ki is szivat? lesly?

töppedt 2009.05.28. 09:50:10

Ja !? vagy összedolgoztok ?

hárslevelű 2009.05.28. 10:06:37

bodvin = Orosz Gábor
Itt isolvashattatok róla jópárszor:
http://alkoholista.blog.hu/tags/orosz_gábor

lackó 2009.05.28. 11:50:04

@töppedt: dehogy...csak ebben a csúnya, de aranyat érő időben néha el kell engedni a földet...

075 2009.05.28. 11:55:28

na most halottam hogy a tokaji borfeszten szombaton megtartják mégegyszer ezt a évjáratkostolót, rohanok hátha van még hej mer akkor lemegyek oszt végigkostolom ezeket a 10 pontosnak tünő bororkat...leírom en is a véleményem bár még nem kostoltam sok aszut

mlaszlo 2009.05.29. 10:28:46

Mint a kóstoló egyik résztvevője, köszönöm a tudósítást. Mivel a Disznókő 6 puttonyosa szűkszavúan lett bemutatva, röviden annyit hozzátennék, hogy a "Kapi-dűlő" felső részeinek második és harmadik válogatású, 100%-ban furmint aszúszemeiből és erjedésben lévő furmint mustjából készült. A koncepció a 99-es Kapi hatputtonyosénak felel meg, de még nem tudjuk, hogy ezt meg is fogjuk-e jeleníteni a címkén. Mindenesetre azt kristálytiszta szerkezetet és kifinomult eleganciát látjuk benne, ami számunkra a legnagyobb Disznókő aszúk jellemzője.

075 2009.05.30. 14:16:09

gondolom én kostotam rossz hejen de azon kívül hogy korrekt borokat tapasztaltam egy kiugró tétel volt egy 2005 ös sárgamuskotály késői, arra adnék egy 7 est, de a többi 5-6 körüli sőt mivel itt ma voltak szarazak is 08 07, hat lejebb is mennék.
azért 9-10 borokkal nehéz összefutni szerintem
05 szép és elég hosszú életű évjárat lesz aszuk szempontjából

kegyetlenkirály 2009.05.30. 15:00:20

Ez 1 "hozzáértő" komment , kóstólói beszámoló , vagy 20 pontos a rendszer ?! Mondjuk akkor se , de hát így jár az aki előszőr látott & IVOTT 15 aszút egy helyen.

kádkongató 2009.05.30. 22:32:10

Atyavilág.. ez a bejegyzés... Hihetetlen hova tud még süllyedni a Művelt alkoholista. Kiatököm ez a hadik?
"Magyarország bízvást mondhatjuk legrangosabb borrendezvényének" :)) szerencsétlen
u.i.: remélem albertgazda következetesen cenzúráz és kitilt

alföldi merlot 2009.05.31. 05:53:29

@kádkongató: Albert gazda nem cenzúráz és nem tilt ki. Marad a hozzászólásod, hogy később is emlékezzél rá.

Fűrészpor 2009.05.31. 15:48:01

Valószinűleg a Hadik nak az volt a célja ezzel a pontozással, hogy elhitesse a borászokkal, hogy egy gyenge évjáratból is tudnak 9-10 pontos borokat készíteni. A fogyasztó meg elhiszi, hogy kurva jó borokat kóstolt. Ennyi az egész:)

hadik 2009.05.31. 22:51:49

Nem volt semmilyen célom azt leszámítva, hogy benyomásaim megírjam. Amiről azt írtam hogy 9-10 pontos, arról azt is gondolom. Elnézést kell kérnem azoktól a borászatoktól, akikről kevesebbet írtam, abban reménykedtem hogy más alkesz is lesz a helyszínen (előzetesen erről is volt szó), és közösen írjuk meg ezt a posztot. Ezért néhány bornál a jegyzeteim a szükségesnél is rövidebbre sikerültek. Utólag korrigálni nem tudtam és nem is akartam. Mészáros Laci hozzászólását külön köszönöm, ebből látom saját korlátaim: hárslevelűsnek éreztem azt a bort ami 100% Furmintból van. Mentségemre szóljon, hogy egy aszúnál a Furmintosságot azért nehezebb kikóstolni.

hadik 2009.05.31. 22:54:50

@kegyetlenkirály: Csak annyit ehhez, hogy ittam már 1981 es Lafite-ot vagy 1996-os Haut Briont, valamint 1936-tól elég sok Aszút is. Szerintem a bemutatott borok között világszámok voltak. Ha nem hiszed, vegyél egyet, kóstold meg és oszd meg ezen a fórumon megjegyzéseidet hogy én hol és miben írtam valótlant

nick: 2009.06.01. 01:52:00

megvédve Hadik-ot, tényéeg nagyon csúcsszuper a 2005-ös évjárat

...hogy arra már ne is hivatkozzak, hogy kinek jobb az ízlése, és kinek nagyobb a pofonja :-D

Friend of Wine 2009.06.01. 07:43:22

@Fűrészpor: Szepsy István (A Mester) is készít 2005-ös aszút,már kóstoltuk is nála (pedig ő rossz évjáratban nem készít aszút).
Van aki kevésbé jó évben is tud nagy bort alkotni. (szintén Szepsy 1997).

075 2009.06.01. 09:49:23

@hadik: Maga a poszt es a megírás lelkesedése igen pozitív részedről nagyon szépen írtál a borokról, de egy kicsit elragadtatva. Ezen a poszton nagyon nehezne születnek 8 pontos borok is. a 05 aszúk mint említettem ezen a kostolón az én olvasatomban nem radírozták ki az agyamból a 10 es számrendszert..a borok között nem voltak 5 pont különbségek semm
ezzel a posztal csak aza gond hogy elferdíti egy kicsit a pontozási rendszert szerintem, és ez nem aszúkészítőkre nézve nem túl jó
97 ből volt egy két dugi tétel ami 5-6 év fahordó után a legcsodálatossabb volt nekem ott volt 8-9 pontos, de ezek nem kerültek kerforg sajnos.

Fűrészpor 2009.06.01. 11:33:39

@Friend of Wine: Teljes mértékben egyetértek. A mestert vegyük külön:) pontozásra visszatérve, nekem egyébként a patricius száraz SM és az Alana késői SM tetszett a legjobban. Az aszúk szépek voltak, de nem 10 pontosak, koncentrációban nem ott vannak. Vagy másképp fogalmazok, ha 2005 10 pontos akkor 2006-2007 15 lesz.:)

zoli 2009.06.01. 11:47:39

@075: Érdekes dilemma. Való igaz, azt hiszem pont a szerző írta vmelyik bor bírálatakor, hogy mittudoménmilyen mezítlábas borra nem mer többet adni, mint amennyit(aki akarja, keresse meg).
Furcsák a hozott beidegződések, a kategóriák közti különbségtétel. Tokaji aszút nyilván sokkal könnyebben szórunk meg ponttal, mint egy irsai olivért, ahol kicsi a sávszélesség, a játéktér. Pedig abszolút értékben gondolkodva egy korrektül elkészített, csúszós kis rizligszilváni miért ne lehetne jobb, mint a még nyers csersavakkal, túl sok alkohollal bíró, mégis "nagy ígéretet" magában hordozó déli vörös menő fajtákból. Míg az előző gyakorlatilag makulátlan bor, utóbbinak vannak szépséghibái, mégis ritka, hogy vki az előbbit díjazná inkább.
Örök kérdés, hogy a pongyolább műfajban eszményit vagy a nagy klasszikusok közt középszerűt alkotó-e az értékesebb.
Amúgy engem hidegen hagy a pontozás, azt hiszem kellőképpen túllihegett a dolog, nem kell szentírásnak venni. Sőt, problémának tartom, hogy nagyon sok magyar termelő versenyre, pontszerzésre készíti a (nagy)borait, ahelyett, hogy a végső cél az élvezhetőség, fogyaszthatóság, azaz a finomság (ez amúgy egy nagyon jó szó a magyarban - lásd finomhangolás, finomszemcse, tehát sose nagy dolgot juttat az ember eszébe, inkább kicsit, de tökéleteset) lenne.
Pedig így gondolkodunk: korábban az egyik cikkben a 11,5-es alkohollal bíró olaszrizling már előrevetítte a gyenge(éretlen) bor vízióját, pedig egy cirka 18,5 mustfokkal szüretelt olaszrizling nem feltétlenül éretlen, aki ismeri a fajtát, tudhatja.

Sztem ez a hozzáállás - várjuk a nagy bort, mint a messiást, pénzarányos élvezetet várunk el minden bortól - vezet végül oda, ahol ma Mo. tart: sok-sok szar olcsóért(persze a szar ingyen is drága), kevés közepes-jó-kiváló bor igen sokért. Nyilván sarkított a példa, de aki sokáig a piacon van, előbb-utóbb ehhez fog igazodni. Én viszont fogyasztóként boldogabb lennék, ha a bolti 1000-1500 forintomért tömegével válogathatnék az egyszerű, de kellemes, jóleső borok közt, sztem ezt tanuljuk meg előbb, erre lehet idővel borkultúrát felfűzni, mert a mai állapot az alkoholvedelőknek és a szűk, kiváltságos(mások által lesznobozott), szakbarbár rétegnek kedvez csupán.

075 2009.06.01. 12:29:39

@zoli: kostoltam már ojan aszut amire azt mondtam hogy b meg ez szetcsap mindent komplex lehengerlő játékos hosszú hibátlan gyümölcsös oszt egy fél ora mulva is még ez jár az agyadban de nem tudod megfogalmazni.
Mivel én is a nagy bort várók közé tartozom várnám már akár aszuk közül is a 10 est de még nagyon sok ut van és hát 05
ahogy fűrész mondta nem 06 vagy 03 .Az biztos hogy komplex meg hoszzú, de itt az illat nem tud ugy nyűgözni mint 03 06 vag 07 ben. A kostoltak közül talán a royal 05 szt tamás volt a legtartalmasabb de sjanos még a hordó "sonkája nagyon benne van" és az egy kicsit bezavar.
Sztem 1 év múlva sokkal jobb formában lesznek ebből az évből a nagyok a többi meg kihullik mint Rozinante foga

kádkongató 2009.06.01. 16:07:24

@alföldi merlot: Köszönöm! Respekt:)
Nem volna rossz ha rehabilitálnátok Csitét. Jó volt régebben, hogy volt azért egy szakértő is a társaságban.
@ringsider:
Kiváncsi lettem volna egy-két bornál a "pont-osított" véleménedre

nick: 2009.06.02. 00:12:56

pl. én azért azt is gondolom, hogy egy aszú nem csak azért kap több pontot, mert aszú, hanem azért is, mert sokkal több van benne (íz, illat, élmény, stb.), mint egy másmilyen borban

persze-persze, ez azért is van, mert konkrétan aszú (botrytis-szel, hordóban érlelve, stb-stb.), és nem mondjuk egy "sima mezítlábas" bor - de ezért is hívják a királyok borának

nagyon jók között is vannak legjobbak - ez teljesen természetes

mi csak örülhetünk, hogy - bár mostanában nemigen érdemeljük meg - mégis éppen nálunk terem
:-)

nick: 2009.06.02. 00:18:45

le lehetne az aszút és a "sima mezítlábas" bort is normálni egy közös skálára, ha vki tudna olyan objektív mértéket amely mentén ez megvalósítható lenne

de mivel a kóstolás nagyrészt szubjektív, ráadásul erősen idő- és esetfüggő (pl. mit evett előtte, milyen az aktuális anyagcseréje, milyen a pszichikai állapota, milyen az ízlelése a kóstolónak, stb-stb.), erre én most nem látok túl sok esélyt

mindenesetre útmutatónak jó - ökölszabályként

azt meg nem hinném, hogy vki is úgy gondolná, hogy egy 84 pontos bor feltétlenül, mindig és mindenki számára jobb egy 83 pontosnál
(nagyobb különbségek persze lehetnek jelentősebbek is, de ilyen kicsinél számítani lehet ingadozásokra, ahogy a kommentekben is olvasható)

de ez így szép
az egyiknek jobb az ízlése, a másik pedig nagyobb pofont bír adni .-)

kegyetlenkirály 2009.06.02. 10:06:37

@hadik:Örülök annak,hogy az általad felsorolt borokat már ittad ,nekem nem sikerült kóstolni ezen tételeket. Szerinted a bemutatott tételek között világszámok voltak… örülök annak is , hogy jól érezted magad….idáig rendben , de mivel a Művelt Alkoholista egy ismert oldal és remélhetőleg sokan olvassák , nem kellene hamis illúziókat kelteni lelkes , de lehet,hogy laikus édes bor fogyasztók körében. Sajnos a Tokaji borhoz méltó hírnevet,legyen szó száraz vagy édes borról nehéz lesz összekovácsolni és világszínvonalra emelni pedig ott a helye. A múlt végképp ,de a jelen sem kedvez a borvidék ezírányú törekvéseinek ami 1-2 kivétellel sajnos nincs is. Úgy gondolom bármelyik kóstolt bor leírásánál fontos lenne a „szakmaiság” ha a megszokott pontozási rendszert alkalmazzuk,mert értékelve a bor befolyásolja a fogyasztót. Kiragadva pár sor a beszámolódból : „Magyarország bízvást mondhatjuk legrangosabb borrendezvényének.” - nagyon örülnék ha így lenne ,de …. , „Nem ez az első tokaji évjáratkóstoló, amelyen részt vettem, mégis meglepett a rendkívül erős mezőny.” – Vegyél részt még…. Végül, de a teljesség igénye nélkül az egyik általad 8 pontos bor leírása :” 70 százalék furmint, 30 százalék hárslevelű. Visszafogott illatában bőralma, szárított barna héjú gyümölcsök valamint a kajszi érződik. Gyönyörű utóíz. Nyolc pont.” Ebből az első mondatot mondták Neked. A másodikat a kajszi kivételével nem értem. A harmadikat értem ,de nem értek vele egyet, ahogy sok másban sem az általad leírtak közül.

napoletano 2009.06.02. 11:13:52

Korabban en is reszt vettem az evjaratbemutaton, meg a Gundelben - es (annak alapjan) sajnos tulzas, hogy ez lenne az orszag legrangosabb boresemenye... ehhez nem csak kituno borok kellenek. Remelem, hogy a helyszinvaltas ennek a felismerese nyoman tortent; en ui. annak idejen eldontottem, hogy nem megyek oda tobbet, kidobott penz, elveszetegetett ido volt.
e tekintetben tehat a lelkendezes folott ketelkedok koze allok - bar ovatosan, ui. nem voltam ott. Azonkivul a referens az elozetes, "vezetett" kostolon volt ott, nem a "valodin" -utobbirol is jo lett volna olvasni valamit - ugyanis az a nagykozonseg elmenye a kostolorol.

Disznoko - remelem, veszik a batorsagot, es feltuntetik a dulot. Volt alkalmam kostolni - benne van a 99-es Kapi aszu potencialja. Amely utobbi szerintem a Disznoko aszu uj etalonja.

Fűrészpor 2009.06.02. 21:59:00

@075: könnyű nektek így ilyen hátszéllel, hogy ennyi aszúbort tudtok kóstolni:)

075 2009.06.02. 22:11:51

@Fűrészpor: hat figyelj fgelülsz a vonatra oszt lemész te is tokajra, oszt van ojan kiráj borfesztivál hogy csak állsz oszt bnem hiszed el meg jo hogy vasárnap Harcsa Veronika művésznő szakadó esőben 25 embernek adott ojan koncertet hogy csak néztem mint a reneszánsz kostolón
Minden elismerésem
te nekem ne beszélj hátszélről mert elmondom mi az...
140 mázsa meg minden

Benikuty 2009.06.03. 05:58:36

Bocs az offért, de kezdem érteni, miért húzott el Albert az MA-ról:(

Friend of Wine 2009.06.03. 17:03:06

@075: Nem bántani akarlak, de olyan (ojan)király (kiráj) a helyesírásod.
Ezzel a tudással nem osztanék ki senkit...

Benikuty 2009.06.03. 17:24:38

@Friend of Wine:
Szerintem nem a tudással van baj.
Tudok olyan blogról, ahol a kommentelők egymást túllicitálva hágják meg a helyesírási szabályokat. Direkt teszik, és ezáltal nagyon trendiek.
Lehet, hogy itt is ez lesz a módi?

vörös és fehér 2009.06.03. 18:42:14

@Benikuty: reméljük nem.
@075: @Fűrészpor: ha lehet kérni kicsit kevesebb (zérushoz konvergáló) személyeskedést, akkor most kérnék. meg az olvashatóság miatt a helyesírást is egy kicsit tiszteljük meg. még ha mindenben én sem követem az akadémiait ;)
kösz.

loading 2009.06.10. 12:51:02

Az egyesület ugyanezen témájú varsói eseményéről beszámoló itt, angolul: www.polishwineguide.com/blog/archiwum/2009_05_01_archive.html

Cicero 2010.11.14. 20:53:22

Joestét kivánok mindenkinek,kit érdekelne valojában 2-veg tokaji asszu-nektár bor kedvezőbb áron,én 2-uvget ugykaptam ajándékba ha valakit érdekelne a tokaji nekár bor az irjon a kővetkező email cimre és megbeszélhenénk vili.14@freemail.hu
süti beállítások módosítása