Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Grange üvegzárral

Újabb csapás a hiúzokra

2009.07.01. 06:21 - alföldi merlot

Az egyetlen ausztrál borikon, a Penfolds Grange 2006-os évjáratának néhány palackját próbaképpen üvegzárral zárják. A szupershirazt készítő Penfolds főborásza, Peter Gago elmondása szerint a most induló kísérlet két-három év múlva hozhat eredményt. Az általuk kipécézett technológia nem a már viszonylag jól ismert Vino-Lok szilikongyűrűs megoldását követi, hanem szinterezett üveggel operál, amely lehetővé teszi az oxigén beszivárgását. Gago szerint az oxigéncsere nélkülözhetetlen a nagy borok éréséhez. Ha a TCA-t - köznyelven: dugósság - ki lehetne zárni, akkor a parafának nem volna vetélytársa, állítja. Mivel azonban nem lehet kizárni, így Gagoék most az anyavállalat, a Foster's vezetőit győzködik, hogy fedezzék a kutatás tetemes költségét. (A dugóhúzás szakrális jelentőségéről és az ibériai hiúzról itt olvashatnak bővebben.)

Címkék: híradó ausztrália penfolds parafa tca grange gago vino lok

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr361219286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

godbacchus 2009.07.01. 08:32:13

Ki erre eskuszik ki arra, de nelkulozhetelennel talan (50%) egyetertve, en a hordoban lejatszodo oxidacio hive vagyok.
egyebkent borok eresere es eltarthatosagara sincsen sok kezzel foghato eredmeny es kutatas ugyanugy mint a borok dekantalasarol sem..

Octopus 2009.07.01. 10:33:10

Kicsit meglep, hogy Gago szerint kell a zoxigéncsere, bár nem rémlik csavarzáras Penfolds bor, és utánaolvasva, pont a Penfolds szándékosan nem is használ csavarzárat (~= 0 oxigén ki-be) a magasabb kategóriás borainál. A kisérleteket már nyomják ezügyben, kiváncsi vagyok, mire jutnak a végén, ami még arrébb lesz...
Speciel én nem az oxigéncserére fogadnék, de nyilván komolyabb kutatási eredmények kellenek még.
Azért érdekes:
www.winereviewonline.com/tyson_stelzer_screw_caps.cfm

czudarka 2009.07.01. 18:16:32

A vino lok honlapján is csak fehérbor van fotózva /talán nem véletlen?/
Kezeljünk mindent a helyén a csavarzárnál egy fokkal "elitebb" a vl, de itt is gond lehet a redukció, ami egy friss fogyasztású /1-2-év/ bornál nem lép sűrűn fel!
A "nagyágyuk"-ba meg menjek csak a parafa!

Octopus 2009.07.02. 09:35:56

@czudarka: ha arra a redukcióra gondolsz, amire én, olvass bele a cikkbe, amit linkeltem (az utolsó harmada). Máshol találni részleteket is, a redukció nem a csavarzártól van, parafánál ugyanúgy előfordul
süti beállítások módosítása