Az egyetlen ausztrál borikon, a Penfolds Grange 2006-os évjáratának néhány palackját próbaképpen üvegzárral zárják. A szupershirazt készítő Penfolds főborásza, Peter Gago elmondása szerint a most induló kísérlet két-három év múlva hozhat eredményt. Az általuk kipécézett technológia nem a már viszonylag jól ismert Vino-Lok szilikongyűrűs megoldását követi, hanem szinterezett üveggel operál, amely lehetővé teszi az oxigén beszivárgását. Gago szerint az oxigéncsere nélkülözhetetlen a nagy borok éréséhez. Ha a TCA-t - köznyelven: dugósság - ki lehetne zárni, akkor a parafának nem volna vetélytársa, állítja. Mivel azonban nem lehet kizárni, így Gagoék most az anyavállalat, a Foster's vezetőit győzködik, hogy fedezzék a kutatás tetemes költségét. (A dugóhúzás szakrális jelentőségéről és az ibériai hiúzról itt olvashatnak bővebben.)
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr751219286
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
godbacchus 2009.07.01. 08:32:13
Ki erre eskuszik ki arra, de nelkulozhetelennel talan (50%) egyetertve, en a hordoban lejatszodo oxidacio hive vagyok.
egyebkent borok eresere es eltarthatosagara sincsen sok kezzel foghato eredmeny es kutatas ugyanugy mint a borok dekantalasarol sem..
egyebkent borok eresere es eltarthatosagara sincsen sok kezzel foghato eredmeny es kutatas ugyanugy mint a borok dekantalasarol sem..
Octopus 2009.07.01. 10:33:10
Kicsit meglep, hogy Gago szerint kell a zoxigéncsere, bár nem rémlik csavarzáras Penfolds bor, és utánaolvasva, pont a Penfolds szándékosan nem is használ csavarzárat (~= 0 oxigén ki-be) a magasabb kategóriás borainál. A kisérleteket már nyomják ezügyben, kiváncsi vagyok, mire jutnak a végén, ami még arrébb lesz...
Speciel én nem az oxigéncserére fogadnék, de nyilván komolyabb kutatási eredmények kellenek még.
Azért érdekes:
www.winereviewonline.com/tyson_stelzer_screw_caps.cfm
Speciel én nem az oxigéncserére fogadnék, de nyilván komolyabb kutatási eredmények kellenek még.
Azért érdekes:
www.winereviewonline.com/tyson_stelzer_screw_caps.cfm
czudarka 2009.07.01. 18:16:32
A vino lok honlapján is csak fehérbor van fotózva /talán nem véletlen?/
Kezeljünk mindent a helyén a csavarzárnál egy fokkal "elitebb" a vl, de itt is gond lehet a redukció, ami egy friss fogyasztású /1-2-év/ bornál nem lép sűrűn fel!
A "nagyágyuk"-ba meg menjek csak a parafa!
Kezeljünk mindent a helyén a csavarzárnál egy fokkal "elitebb" a vl, de itt is gond lehet a redukció, ami egy friss fogyasztású /1-2-év/ bornál nem lép sűrűn fel!
A "nagyágyuk"-ba meg menjek csak a parafa!
Octopus 2009.07.02. 09:35:56
@czudarka: ha arra a redukcióra gondolsz, amire én, olvass bele a cikkbe, amit linkeltem (az utolsó harmada). Máshol találni részleteket is, a redukció nem a csavarzártól van, parafánál ugyanúgy előfordul
Utolsó kommentek