Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szürkebarátok

Tegnap ittam kettőt is

2009.07.02. 06:30 - palack

Már jó ideje hűtőmben pihent ez a két bor felbontásra várva. Fesztiválokon, kóstolókon többször is találkoztam velük, tetszettek, felkeltették érdeklődésemet, nem véletlenül kerültek az alaposabban meg kell vizsgálni skatulyába. Tegnap - vagy inkább tegnapelőtt - aztán elővettem és egymás mellé raktam őket. Két szürkebarát: eltérő évjárat, borvidék és stílus. Elég csak ránézni a palackokra. Illetve mégsem. Azért érdemes meg is kóstolni őket.

Bott Frigyes Szürkebarát 2007

Kitöltés után kell neki a egy-két perc, hogy magához térjen, utána közepesen intenzív, gyümölcsös, virágos, ásványos, finoman hordós. Körte, őszibarack, méz, virágok ám citrusos frissesség is szerencsére. Esőáztatta kavics, finom hordós vanília és dió. Elegáns, komplex és üdén vonzó. Szájban lendületes, ráadásul széles és magas egyszerre. Pillanatok alatt betölti a szájat, és mivel még finom is, ezért mindez igencsak jólesik. Ízképét érett gyümölcsösség, izgalmas fűszeresség és cseres kesernye határozzák meg. A korty közepéig remek az egyensúly, ám ott a sav túllövi magát, ízben kissé felülkerekedik a kesernye, így véleményes lesz a finomsága. (Nekem még így is tetszik.) A példásan hosszú lecsengésre viszont kiválóan hajráz a gyümölcsösség, nem hagyja a markáns kesernyét eluralkodni, így ismét hátradőlhet mindenki élvezni az előadást. A vége alkoholtól némileg túlfűtött, de ez még a zavarón bőven innen van. Erős és stabil 6 pont.

Villa Tolnay Szürkebarát Selection 2006

Illatban számomra nagyon hasonló sok más magyar szürkebaráthoz. Közepesnél kevésbé intenzív, virágos, enyhén cukorkás, jó adag szép hordóval. Orrban messze nem olyan komplex és üde, mint a Bott-bor, de azért ne feledjük az egy év korkülönbséget sem. Töltés után szellőzéssel aztán szelídül a hordó, vagy csak a szaglóhámok fáradnak el? Szájban kezdetben példás arányok, csiszoltság, húsos gyümölcsösség és persze az illat alapján várt markáns, de szép hordósság jellemzik. A gyümölcsösség és a savak lendülete azért határozottan alacsonyabb szintű, mint a határon túli rulandskében. Ráadásul a gyümölcsök nem bírják a lefújásig, a korty végén kezd túltengeni a cseresség, ami az én ízlésemnek a lecsengésre már sok is lesz. Reménykedtem, hogy másnapra csitul a hordó utat engedve a bor egyéb értékeinek. Sajnos, nem így lett, sőt inkább kissé megereszkedett a savgerinc, és gyümölcseiből is veszített a korty. Lapos lett a közepe és hirtelen üresedő, kesernyés a vége. Bontás utáni formájára azért 5 pontot bőven megérdemel.

A Bott szürke egyelőre a pincénél kapható, alighanem a Terroir Club forgalmazza hamarosan Magyarországon (a 2006-os 2880 Ft volt.) A Villay Tolnay szürke a Kézműves Borok Házában 2980 Ft-ért kapható.

Címkék: balaton 2006 kóstolás fehér hatpontos ötpontos szürkebarát 2007 pinot gris felvidék bott frigyes villa tolnay csobánc tegnap ittam

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr431221170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása