Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Három cirfandlik

Lisicza, Radó és Szabó

2009.07.16. 12:00 - palack

A cirfandli ritka, mégsem hungarikum fajta. Észak-Olaszországból vagy Ausztriából került hozzánk, azon belül is Pécs környékére, onnan aztán gyakorlatilag sehova. Ausztriában leginkább zierfandlerként vagy spätrotként ismerik, valamivel több van belőle, mint nálunk, ám ott is csak regionális jelentőséggel bír. Problémás a családi háttere is szegénynek. Anyja a piros veltelini, apjának valami traminiszerű szőlőt gyanítanak, de még senki nem ismerte el az apaságot. A művelt alkesz sem botlik lépten nyomon cirfandliba: én például ha nem is egy, de két kezemen meg tudom számolni összes ilyen élményemet. Ezt a három bort kutyafuttában már kóstoltam, most eljött az ideje az alaposabb vizsgálatnak. Három Budapesten is könnyen beszerezhető száraz cirfandli következik 2007-ből.

Radó Pince Pécsi Cirfandli 2007

Szalmasárga olaszrizlinges színű bor nem túl vastag gyűrűvel. Orrban közepesen intenzív, gazdag, tömény. Mézes, citromos tea, rengeteg mezei virág, jó sok vajjal készített diós almás sütemény. A dió sajnos egy kicsit oda is égett, ezért van némi zavaró kesernyésség az illatban. Kóstolva nagyjábol azt kapjuk amit az eddigiek alapján vártunk. Nem túl vastag, de annál szélesebb, teljesen beteríti a nyelvet. Igencsak intenzív, zamatos, savakban sem szűkölködik, érdekes módon mégsem érzem elég magas ívűnek a kortyot szélességéhez képest. Szóval egész jó segge és melle van, csak egy kicsit rövid a combja, alacsony ehhez a fegyverzethez. (Majd Bobtól kérek fotót ehhez is.) Ízében ott van minden szépség az illatból, sajnos, azonban a zavaró kesernye is. Utóíze közepesnél hosszabb, kellemes. Annak ellenére, hogy a savak és a test nem minden pillanatban simulnak össze benne, izgalmas, gazdag bor, igazi tehetség. 5 pont. A Szondi utcai Borfalu Bortékában vettem 1790 Ft-ért, ám lehet, hogy az ÁFA átállás problémáinak haszonélvezője voltam. Kértem ugyanis egy árlistát emailben, azon viszont már 2290 Ft-ért szerepel.

Lisicza Pécsi Cirfandli 2007

Halvány aranysárga színú közepesen vastag gyűrűvel. Orrban közepesnél kissé intenzívebb, friss és gazdag illatú. Mandarinhéj, őszibarack, sűrű citromlé, frissen reszelt alma dióval és csipetnyi folyóáztatta kavics. Szárazpróbájából rengeteg friss széna árad. Szájban is intenzív, igazi többszólamú bor. Egyszerre édes, kesernyés, friss és ropogós. Ezt éreztem akkor is, mikor legelőször kóstoltam, utána tudtam meg, mennyire igazam van. A trükk egyszerű: három különböző időpontban szüretelték a szőlőt. A lé arányát nézve hozzávetőleg 20 % teljes érés előtti, 65 % teljes érésből és 15 % töppedt szemekből lett préselve. Ennek köszönhetően közepesen vastag testű, gazdag, fűszeres zamatú, és mindezekhez mérten is kiváló lendülettel bíró bort ismertem meg benne. Persze, lehetne hosszabb, bonyolultabb, intelligensebb. Azonban vannak olyan éjszakák, mikor nem vágyunk beszélgetésre: megelégszünk egy szép, fiatal, buja, feszes testtel és csábító mosollyal. 6 pont. A Szondi utcai Borfalu Bortékában vettem 1990 Ft-ért.

Szabó Pince Pécsi Cirfandli 2007

Szép aranyszínű, a legteltebb árnyalatú a három közül. Gyűrűje közepesen vastag. Első szippantásra teljesen olyan mint egy vastag chardonnay. Vajas, krémes, diós, enyhén virágos. Erősen tekergetve aztán izgalomba hozható cseppet: finom házi diótortára emlékeztet, amibe került egy kis fanyar sárgabaracklekvár, végül előbukkan némi meszesség is. Mindenesetre, illatban a legkevesebb gyümölcs és frissesség szorult bele. Kóstolva, ebben a sorban a legvastagabb ugyanakkor a leginkább visszafogott és elegáns. Persze azért itt is jönnek a fűszeres zamatok rendesen, dolgozik a fajta. A hordó az ízekre is ráül némileg, ám struktúrájában ez a bor a legszebb, a leginkább mértéktartó. A savak és a test, a szélesség és magasság aránya itt a legjobb. Cserébe viszont kevesebb benne a zabolátlanság, az izgalom. Szerintem, más kategóriába nevezett be, komolyabb, intelligensebb akar lenni a másik kettőnél. Nehéz feladatot vállal, és határozottan tehetséges. Nagyon erős 5 pont már majdnem hat. A Colour Wineworldben vettem 1800 Ft-ért a félliteres palackot.

Nem bántam meg ezt a fajtakirándulást: kedvet kaptam a folytatáshoz, és ahhoz is, megnézzem, mit hoznak ki a fajtából a szomszédban. Még nincs vége.

Címkék: pécs kóstolás fehér hatpontos ötpontos mecsekalja lisicza cirfandli 2007 radó szabó zoltán

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr391246869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freesleep 2009.07.16. 17:38:28

A somogyi pincészetnek is van egy cirfandlija, házhoz hozzák bp-en

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.07.16. 18:03:20

Mind a hármat nagyon kedvelem, több évjáratot is kóstoltam már (Szabónál persze nem). RAdóék is készítenek nagyon komoly anyagból akár édes, szinte aszúszerű cirfandlit is, de az "alap" is nagyon szép.

A leírás alapján (amivel szinte meximálisan egyetértek - kivéve az obszcén és szexuálisan túlgerjedt részeket :)) nem teljesen értem, miért 6 a Lisicza, s miért 5 (tudom, majdnem 6, de azért mégiscsak 5) a Szabó.

Félédes Zweigelt 2009.07.17. 14:16:40

Nekem Pécsröl eddig csak édes cirfandlit sikerült kóstolnom, és igazán a 'szomszédban' (Gumpoldskirchen/Thermenregion) kaptam rá és lettem kiváncsi arra, hogy mi mit hozunk ki belöle, és hogy egyáltalán elérhetö-e valahol. Köszönöm a hasznos információt.

A hungarikum szót illetöen pedig szerintem nem kéne annyira ragaszkodnunk a kizárólagossághoz. Miért ne lehetne hungarikum a kadarka, az olaszrizling vagy akár a pécsi cirfandli, ha egyszer jellemzö, bár nem csak ránk. Az újzélandiak sem problémáznak annyit a sauvignon blanc-nal.

kádkongató 2009.07.18. 12:55:03

Érdemes figyelni majd Lisicza '08-as cirfandlijára is. Egyenlőre pincében pihen, de már most igen szép.
A fajta egyébként igen hálátlan. Borzasztóan könnyen lerohad, kevés az év amikor jó minőségben szedhető. Ezért is érdekes, hogy sok termelő minden évben akár különböző édességi fokú borokkal is ki tud jönni. Lisicza Sándoréknál 2004-ben volt évjárat a fajtából. két év szünet, majd jött a 2007-es, és szerencsére a 2008-as is sikeres volt.(Pedig nem kis felületen termeszti a fajtát: ~1ha) Az észrevételemet csak azért írtam a fajtáról, hogy a Pécsre érkező (bor)turisták ne hagyják magukat megtéveszteni, az édes cirfandlik garmadájával, inkább keressék a megbízhatóbb termelők(lásd fönt) száraz tételeit.

vörös és fehér 2009.07.18. 22:24:03

@kádkongató: utoljára Ebner kései cirfandliját kóstoltam, az teljesen rendben volt. Ha jól tudom talán aszúsodott, de mindeképp töppedt alapanyagból készült, ezt az édeset viszont ne hagyja ki, akinek kínálják. Az itt írtak: alkoholista.blog.hu/2008/12/23/kozszolgalati_elvezkedes állnak rá, jól iható bor.

MAO 2009.07.20. 14:41:47

Kedvelem a Radó és Lisicza borokat is, de ha cirfandliról van szó, akkor érdemes megkóstolni a Somogyi Pincészet cirfandliját is. Van egy félédes, talán 2003-as...valami csodálatos, még a barátomnak is ízlett, pedig száraz párti:-)
süti beállítások módosítása