Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Szepsy Szent Tamás Furmint 2003

Tegnap ittam

2009.07.29. 06:22 - dagadtos

Bizonyos boraimat nem ölöm vakkóstolókba. Túl nehezen jutottam hozzájuk, vagy túl régóta őrizgetem őket ahhoz, hogy végignézzem méricskélő, hideg, kegyetlen kivégzésüket. Nem bírnám elviselni a rájuk szabott szakértői kritikákat, idegenül érezném magam ezen a vidám toron, ahogyan körülvesznek sokfelé darabolt bortestek kiköpött tetemei agyagurnákban.

Bizonyos boraimat sosem iszom egyedül és sosem köpöm ki. Utóbbit méltatlannak, előbbit túl kockázatosnak érezném. A borok élnek, méghozzá igen rendszertelenül: oktalanul zárnak és feslenek, lehetetlen kiismerni ezt a nagy összevissza lüktetésük. Ha egyedül iszom meg, ki tudja, még olyan kincsre bukkanok, amit soha többé nem mutathatok meg senkinek.

 

Kellett úgy 10 perc, amíg a fülledtség és palackbuké ellenállt a levegőnek, hogy rájöjjek, a 2003-as Szent Tamás furmint biztosan az év egyik kóstolása nekem, és ezt január másodikán is különösebb kockázat nélkül jelenthetném ki. (Elsején még én sem iszom.) Kiszellőzve először virágos, szénás, de főképp ásványos. Kevéssel később gyümölcsösebbé és kedvesebbé válik, illatában őszibarack, mandarin és egy gyönyörű, csokoládéra emlékeztető aroma, melyet érettebb champagne-okban és a Királyudvar Sec-ekben szoktam érezni. Érett, de életteli - másrészről mozog, alakul, nyílik, de nem szertelen. Elegánsan megjeleníti, ugyanakkor biztos kézzel tartja kordában a Tokajra annyira jellemző, mézes-birsalmás vonalat, ezt a szerethető, de veszélyes védjegyet, mely annyi idősödő helybéli furmintot felzabált, lefejezett már. Kóstolva homogén, darabolhatatlan egész, nincsenek alkatrészei: nem érzem a savat, nem érzem az alkoholt, mégis friss, mégis nagy és krémes. Szájban is ez az őszibarackos-csokoládés jegy a legemlékezetesebb,  mellette komplex, sós, cseres, sőt  kissé édes is. És hosszú, természetesen. Szavakkal leírhatatlan élmény, de hát ezért nem iszom  ilyen bort egyedül, hiszen tudják. (Nálam jobbak is küzdöttek az elbeszélés (leírás) nehézségeivel a bor kapcsán.) A borok köré szőtt legendákkal ellentétben egy ilyen borhoz nem kell sem tankönyv az ízlelőbimbók működéséről, sem túrabakancs, bejárni a Szent Tamást, csak poharak, egy másik ember és némi régészeti jártasság a még néhány föld alatt megbúvó palack megtalálásához. No meg 8-10 ezer forint, legalább. Erős 9 pont.

Címkék: tokaj furmint szent tamás szepsy kilencpontos tegnap ittam

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr431274894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.07.29. 09:39:21

Már az első bekezdés irodalmi értéke miatt is érdemes volt elolvasni. Gratulálok a cikkhez, remek!

kifli 2009.07.29. 09:52:38

kiköpted az agyagurnákba ezt a bort?

Octopus 2009.07.29. 10:02:55

öcsém, bár tudnék igy irni. Gratula

tompus 2009.07.29. 10:23:26

Elhiszem, hogy jó bor, de 10 ezret nem adnék érte.

2009.07.29. 10:26:13

@kifli: Apollón érintésétől ihletett szerzőnk épp azt sugallja a nyájas olvasó felé, hogy NEM.

evike. 2009.07.29. 11:29:08

off:Információt szeretnék kérni a hozzáértőktől erre a borra:Szent Márton bora villányi blauer porugieser 2004 évi újbor. Volt vele egy kis kellemetlenségem ezért vagyok kiváncsi.

tomlaker 2009.07.29. 11:38:18

mi mostanában vagy 5x kostoltuk, nagyon zavaró az első 20 percben az a petrolos fülledtség, ami borzasztóan kipukkadtnak mutatja a bort. aztán kiszellőzik és halelujja..

vörös és fehér 2009.07.29. 11:42:59

@evike.: off. egy újbort a köv. év márciusa / májusa után szerintem nem érdemes inni. nem arra szánják.

evike. 2009.07.29. 11:51:36

@vörös és fehér: aha értem köszi, mert keményre összersgadt cukor volt az alján.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.29. 13:15:15

Én is gratulálok! A cikkhez is, és az élményhez is! Nem mindenkinek adatik meg.
Az ilyen bort valóban nem köpködjük ki, de nem hiszem, hogy szentségtörés lenne 2 megközelítően nívós(vagy egykoron nívós) borral együtt megnézni első körben vakon, utána felfedni és elemezgetni.
A köpködés bár tényleg nem szép dolog, de vannak szituációk ,mikor elengedhetetlen. Pl. borfesztiválra eljutó vidéki borissza esetén, aki a bőség zavarában is igyekszik minél tovább megőrízni tulajdon objektivitását, gyors felmérőkészségét, mert pl. másnap már nem lesz rá alkalma.

Félig off: említetted, hogy bizonyos jegyeket Királyudvar sec-ekben szoktál érzni, ebből arra következtetek, hogy volt már jónéhányszor szerencséd hozzájuk. Kérdésem, hogy a sec 07 neked hogy tetszett?

lackó 2009.07.29. 13:34:56

@evike.: az nem biztos, hogy cukor volt...2004-es újbort azért hívják újbornak, mert max. 2005 tavaszáig érdemes elfogyasztani. Az, hogy 2005-ös bozsolékat még mindig lehet kapni, a hozzáértés és az igényesség mintapéldája.

Amúgy Boxinak az újbora valahogy sose jött össze, emlékszem, kivétel nélkül khm...fekáliaszaga volt. Kénhidrogén, ofkorsz.

dagadtos 2009.07.29. 17:04:28

@drbarta: Persze, nem szentségtörés. Én is köpök, szinte mindig, de jólesik, ha épp nem kell.

Volt, én nagyon szeretem, közel áll hozzám a stílusa. (Nem értek egyet azzal, hogy a maradékcukor végzetesen betenne a terroirnak, ugyanakkor könnyed, mégis tartalmas, arányos bornak gondolom, nyilván ha valaki inkább a szuperkoncentrált fehéreket kedveli, akkor nem ezt ajánlanám neki.)

Szegediszomelijé 2009.07.29. 20:05:57

Dagadtos, váljék kedves egészségedre! Irígy vagyok, de örülök, hogy legalább Neked lehetőséged volt megkóstolni, és megírtad nekünk.
@tomlaker: Dekantálni kell. nem csak a vörös borokat, hanem egyes fehéreket is. Nincs első 20perc!
@drbarta: A Sec egész jól összeszedte magát, felfelé fáradt -örömömre!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.07.29. 20:47:44

@ironman: nekem is jobban tetszett másnap, filmnézés közben az fogyott a legjobban, de amikor a film unalmassá vált és jobban odafigyeltem ismét a borokra, akkor azért csak rövid volt...:)

tomlaker 2009.07.30. 21:23:57

@ironman:
igazad van, de dög melegben kellemesen behűtve, ki ne esne neki?
másik vesszőparipám: gastro. kihozzák a borba folytott vörös márnát, kérsz hozzá egy palackkal( nem értesz hozzá, csak ráböksz) aztán csalódás. 20e ft aztán büdös meg poshadt. mire kiszellőzik már visszküldted, és a pncérek élvezik hátul arra gondolva, mekkora ökör ez, ilyen jó bort visszaküld.
de ez egy másik történet.
Szepsy Pista 4 president!

Szegediszomelijé 2009.07.30. 22:08:21

@tomlaker: Lényeg a pozitív hozzáállás:-)
Van tippem számodra: ne dög melegben rontsatok rá a nagy borokra. Ha mégis, nyugodtan dekantáljátok, szellőztessétek, a kritikus perceket pedig hidaljátok át egy jó Frittmann v. bármilyen átlag (jó értelemben) fehérborral. A nagy borok szépsége még jobban kijön, ha kapnak egy kis felvezetést. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni! A gasztro téma: a borkínálónak tudnia kellene, hogyan szervírozhatja pl. a Szent Tamást. Ha nem, az bizony gáz, de ha nem jó a bor, vissza lehet küldeni. Abszolút el tudom képzelni, hogy több helyen nem jól végzik a dolgukat.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.08.03. 20:48:45

Szeretem az írásaidat. Szeretem Szepsy borait.

Igazság szerint tojok arra, hogy az édes bor nem elég ahoz, hogy Tokaj nagyságát megismerje a nagyvilág. A Szepsy aszúkat elmondhatatlanul sokra értékelem.

De a száraz borai nekem túl savasak. Azokból nem lehet meginni egy-egy üveggel a cimborákkal. Sőt, már a kóstolón adott 6-7-8 * fél decitől is elképesztően égett a gyomrom éjszaka, pedig ettem is előtte. (Én SOHA nem köpök ki JÓ bort - csak a sajátomat, ha kóstolom. Megtisztelem vele a termelőt.)