Bizonyos boraimat nem ölöm vakkóstolókba. Túl nehezen jutottam hozzájuk, vagy túl régóta őrizgetem őket ahhoz, hogy végignézzem méricskélő, hideg, kegyetlen kivégzésüket. Nem bírnám elviselni a rájuk szabott szakértői kritikákat, idegenül érezném magam ezen a vidám toron, ahogyan körülvesznek sokfelé darabolt bortestek kiköpött tetemei agyagurnákban.
Bizonyos boraimat sosem iszom egyedül és sosem köpöm ki. Utóbbit méltatlannak, előbbit túl kockázatosnak érezném. A borok élnek, méghozzá igen rendszertelenül: oktalanul zárnak és feslenek, lehetetlen kiismerni ezt a nagy összevissza lüktetésük. Ha egyedül iszom meg, ki tudja, még olyan kincsre bukkanok, amit soha többé nem mutathatok meg senkinek.
Kellett úgy 10 perc, amíg a fülledtség és palackbuké ellenállt a levegőnek, hogy rájöjjek, a 2003-as Szent Tamás furmint biztosan az év egyik kóstolása nekem, és ezt január másodikán is különösebb kockázat nélkül jelenthetném ki. (Elsején még én sem iszom.) Kiszellőzve először virágos, szénás, de főképp ásványos. Kevéssel később gyümölcsösebbé és kedvesebbé válik, illatában őszibarack, mandarin és egy gyönyörű, csokoládéra emlékeztető aroma, melyet érettebb champagne-okban és a Királyudvar Sec-ekben szoktam érezni. Érett, de életteli - másrészről mozog, alakul, nyílik, de nem szertelen. Elegánsan megjeleníti, ugyanakkor biztos kézzel tartja kordában a Tokajra annyira jellemző, mézes-birsalmás vonalat, ezt a szerethető, de veszélyes védjegyet, mely annyi idősödő helybéli furmintot felzabált, lefejezett már. Kóstolva homogén, darabolhatatlan egész, nincsenek alkatrészei: nem érzem a savat, nem érzem az alkoholt, mégis friss, mégis nagy és krémes. Szájban is ez az őszibarackos-csokoládés jegy a legemlékezetesebb, mellette komplex, sós, cseres, sőt kissé édes is. És hosszú, természetesen. Szavakkal leírhatatlan élmény, de hát ezért nem iszom ilyen bort egyedül, hiszen tudják. (Nálam jobbak is küzdöttek az elbeszélés (leírás) nehézségeivel a bor kapcsán.) A borok köré szőtt legendákkal ellentétben egy ilyen borhoz nem kell sem tankönyv az ízlelőbimbók működéséről, sem túrabakancs, bejárni a Szent Tamást, csak poharak, egy másik ember és némi régészeti jártasság a még néhány föld alatt megbúvó palack megtalálásához. No meg 8-10 ezer forint, legalább. Erős 9 pont.
Utolsó kommentek