Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Fehér angyalok III.

Oremus Mandolás vs. Szepsy Szent Tamás

2008.01.07. 07:26 - Műtannin

(Az előző részek tartalmából: Somlói Apátsági Pince Hilla Cuvée és Tornai Furmint 2002, aztán Royal Tokaji-furmint 2005 és 2006.)

Oremus Mandolás Furmint 2003
A Bortársaság és a Zwack karácsony előtt akciózott egyet Tokaj új utakon címmel, a hegyaljai borokat népszerűsítendő. A sokszor próbált, sokat dicsért 03-as Mandolás 2200 forint alá esett, és ezt már nem bírtam tétlenül, rögtön rendeltem egy kartonnal. Sokszor volt már szó erről a borról, nem mennék bele nagyon. Albert gazda tavasszal még úgy vélte, tele van élettel, én meg most négy palack után úgy érzem, jelentősen csökkent az a vitalitás. Nem döglött a bor, nem esett szét, de az olajos, nagy struktúra mögül hervad a sav, egyre inkább szesz- és glicerinnehéz a szerkezet. Szép ez még így is, és nagyszerű ár-érték arányt mutat. De lejtőn van, kétségtelenül, és nekem ma már csak öt pont. (Tavasszal Ag még hetet adott.)

Szepsy Szent Tamás Furmint 2003
Egy-két éve tartogattam, nem bírtam tovább. Az Oremus Mandolás és a Demeter-féle Veres után muszáj volt kinyitni, a háromszögelés végett. Emlékeim szerint annak idején a klasszikus Úrágyákhoz képest nem tűnt extraklasszisnak. Most egészen máshogy tűnt.

Méz, ásványok, birs, sárgadinnye, kis petrol, mozog az illat, alakul, él, vibrál. Hol a karamellizált őszibarack édessége erős, hol lenyűgözően virágos-mézes, néha picit lábszagú, több mattsággal és sok ásvánnyal. (A mattos-húgyos illatokból adódik egy kis hárslevelűgyanú.) Van az illatban nyersesség, vadság, de mégsem mondanám rá, hogy ne lenne ízléses, harmonikus.

Az illatban is, ízben is van valami nezehen megfogható, vagy tán megfoghatatlan, horr. dict. metafizikai erő, amely az igazán nagy boroknál érezhető.

Lehet sorolni az ízkomponenseket, hogy birsek vezetnek gyümölcsben, hogy az ásványosság annyira erős, mintha valami kivételesen finom talajkivonatot innánk, hogy kellemes az érintésnyi keserű a végén, hogy van még jellegzetes tokaji édesség is, kicsit félszárazos, van jelentős, matt cseresség, hogy savai nem nagyon erősek, de semmiképp sem savhiányos még, hordóvaníliák is talán és satöbbi. De a lényeget ezzel nem érinthetjük. Olyan lehengerlő az egész, majdhogynem katartikus. Érzelmek hullámvasútja. Boldogság, hogy ittam, végtelen szomorúság, hogy nincs már több.

Nekem nyolc.

Címkék: kóstolás 2003 fehér ötpontos tokaj furmint nyolcpontos oremus szepsy

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr91276965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valuka · http://www.borkem.hu 2008.01.07. 14:42:30

Azért az jó dolog, hogy legalább be lehet szerezni ilyen karakterű tokajikat egész baráti áron.

Fűrészpor 2008.01.08. 14:05:45

Csökkent az ára...A kereskedő ezzel el is ismerte, hogy csúzdában van a bor, bár nyilván nyomnák kifele nagyon mivel a 2005-ös is piacon van már. Jónak tartom a bort magát, a stílust kevésbé, mert a sok seprőkevergetéstől a gyümölcsösség háttérbe szorul, átveszi a szerepet a krémes-vajas jelleg. Szerintem. És akkor itt most lehet azon mélázni hogy akkor meddig is bírja a nagy száraz fehér tokaji?
süti beállítások módosítása