Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Világok harca

Anyósom már csak chileit iszik

2009.08.07. 12:52 - BOB

Idén nyáron újabb fejezetéhez érkezett a globális borbiznisz jelenleg legfontosabbjának tartott Óvilág kontra Újvilág all-star mérkőzés. És ahogy az várható volt, mindkét fél a rá jellemző módon kezdte vívni ezt az asszót. Európában a szabályozás, az Újvilágban pedig a marketing a csodafegyver. Ha engem kérdeznek, a meccs végén még több újvilági bor lesz a polcokon, és még több elégedetlen európai termelő a tönk szélén.

Az újvilági borok 1990-ben a globális borpiac 3%-át tették ki, éppcsak elérték azt a szintet, hogy észrevehetők legyenek. A komoly, mokány tekintetű borguruk elnézően mosolyogtak csak egy chilei vagy új-zélandi bor láttán. 2008-ra a azonban ez a három százalék megtízszereződött, és a trendek a folyamatos növekedés irányába mutatnak. Az egykoron elnéző mosolyú borguruk arca megkeményedett, s miközben az európai borbiznisz válságáról és a további piacvesztés megakadályozásáról beszélnek, egyre több rajongója van a tengeren túli boroknak.

Európa tipikus európai választ adott a kihívásra: szabályoz. Augusztus 1-jén életbe lépett ugyanis az Európai Unió hangos vitákkal kísért, többször általunk is emlegetett borrendelete, mely ugyan tartalmaz egyszerűsítéseket a korábbi regulákhoz képest, összességében talán mégis inkább a füstje nagyobb, mint a lángja.

A borpiaci rendtartásról, valamint a bor- és szőlőágazat támogatásainak átalakításáról még tavaly decemberben született megállapodás az EU agrárminiszterei között, majd hangos viták után az i-re ez év május 5-én került a pont, mikor is a huszonhetek külügyminiszterei szentesítették a már elkészült rendeletet.

Ennek értelmében például egyszerűsödnek a címkézés szabályai: augusztus 1-től bármely címkén szerepelhet évjárat és/vagy szőlőfajta megnevezés. A francia eredetvédelmi kategória, az AOC új nevet kap (AOP, azaz Appellation d'Origin Protegée), az úgynevezett tájborok pedig az IGP (Indication Geographique Protegée) besorolás alá esnek majd.

Bevezetésre került egy hároméves, önkéntes program is, mely a versenyképtelen termelők pályaelhagyását hivatott elősegíteni. A túltermelés megszüntetésére irányuló intézkedések között pedig szerepel a krízislepárlási támogatások folyamatos megszüntetése. Az erre szánt forrásokat a jövőben az ültetvények és pincészetek modernizációjára, valamint bormarketingre fogják költeni.

Mariann Fischer Boel, az EU agrár- és vidékfejlesztési biztosa szerint a tagállamok és termelők az új szabályozással kiváló lehetőséget kapnak arra, hogy az új szabályozással a minőség felé tolják el Európa és az európai borok nemzetközi reputációját. Szerinte a szabályozás fordulópontot jelent az európai borszektor történelmében.

Eközben persze az Újvilág sem ül babérjain, hisz nekik a jelenlegi trendek megtartása, illetve gyorsítása áll érdekükben. Ennek megfelelően a jelentősebb újvilági bortermelő országok egy része még júniusban új csoportba tömörült New World Alliance néven, mégpedig egy olyan marketingstratégia köré, melyet a jövő évi, németországi Prowein-en lepeznek majd le. A szövetséget Új Zéland, Kalifornia, Chile, Dél-Afrika és Argentina alapította, célja pedig az európai riválisokkal szembeni versenyképesség erősítése. Az angol piacon piacvezető Ausztrália érdekes módon nem tagja a csapatnak.

Az újvilágiak összefogása nem teljesen újkeletű történés: Robert Beynat Vinexpo-főnök például korábban jogi lépéseket is fontolgatott egy kérdőív kapcsán, melyet a jelentősebb borvilági szereplők kaptak e-mailben, és a véleményüket kérdezte arról, sikeres lehetne-e egy a Vinexpoval egy időben szervezett, de az újvilági borokra fókuszáló nemzetközi kiállítás.

Su Birch, a Wines of South Africa ügyvezetője szerint "Ezekben a kemény időkben ötletesnek kell lennünk, nem szabad ragaszkodnunk konvencióinkhoz. Habár továbbra is versenytársak leszünk, hiszünk abban, hogy az újvilági borok további térnyerésének a kulcsa az együttműködés és a működő modellek megosztása. Hisz eddig is hatalmas hasznot húztunk abból, hogy szőlészeti és pincetechnológiai kutatási eredményeket, valamint csomagolási, marketing- és logisztikai technikákat cseréltünk egymással".

Itt tartunk most. Az újvilági borok térnyerése rendíthetetennek tűnő tempóban folytatódik. Eljő a szép új világ, vagy képes lesz az EU megállítani a gőzhengert?

Az eredeti cikkek az angol Decanter oldalán:

Címkék: eu szemleszerű újvilág borreform borjog borbiznisz óvilág

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr921294551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.07. 13:27:06

Sokkal egyszerűbb lenne ha az európai piacon bor nevű terméket csak akkor lehetne forgalmazni ha az pontosan megfelel a szabályoknak, függetlenül attól, hogy hol termelték.

Komolytalan, hogy egy francia, német vagy éppen magyar borászt simán tarkón lövetnek a fészer mögött a rögtönítélő bíróságok, de legalábbis 20 évre Szibériába küldik kényszermunkára ha olyan módszerrel termel bort mint az amúgy minden fórumon és minden szinten rommá fényezett újvilági borok termelői teszik azt.

Nevetséges, hogy ugyanazokon a polcokon megy az árverseny és ugyanazon mérce szerint osztják az ítészek a pontokat függetlenül attól, hogy legálisan töklével dúsított, segédaromákkal meg színezőanyagokkal megsegített és répacukorral meg hozzáadott savval kitámasztott újvilági vagy egy szigorú szabályozás szerint készült európai borról van szó.

Gondoljunk bele milyen patáliát csapnának a hatóságok és a sajtó ha bármely más élelmiszer-ipari terméknél hasonló kettős mérce lenne. Mondjuk a marokkói import paprikaőrleménybe megengedett lenne 20% téglapor... hiszen szebb lesz a színe és mennyivel olcsóbb.

A bor esetében ez a kettős mérce a kutyát sem érdekli. Az importőrök és az újvilági forgalmazók évtizedes lobbi és marketingmunkája elaltatott mindenkit... a biznisz az bizniszt.

Aztán megy a csodálkozás és hádekéremezés ha merészelünk néhányan hangot adni annak a véleménynek, hogy legyen már fontos az áron és az érzékszervi élményen túl az is, hogy hogyan készül egy termék és analitikailag pontosan mi is van abban a palackban.

A gőzhengert meg lehet állítani, de csak úgy hogy a fogyasztó is akarja... ameddig a fogyasztókat csak az ár és az íz érdekli addig abba az irányba haladunk, hogy akár szintetikusan előállított "bort" fogunk versenyeztetni a szőlőből készült borokkal.

loading 2009.08.07. 15:27:38

@BZoltan: Nem rendelkezem teljes körű információkkal, de úgy gondolom, hogy az Újvilági borászatok nem mindeggyikére jellemző az, amit leírtál. Mi sem szeretjük, hogy ha egy, főként negatív, tulajdonsággal általánosítanak.
Versenyhátrány az van. A fogyasztó pedig fogyasztó: ha tudatosítani tudod benne, hogy mitől jobb vagy miért éri meg fogyasztani a magyar, az európai, stb. bort, akkor nyerő ügyed van.
Ha nem tudod meggyőzni arról, hogy az "alternatív" készítésű bor kevesebb vagy nem ér annyit, addig hiába szabályozol így-úgy, mert a szabályozást a fogyasztók többsége nem ismeri (kell-e egyáltalán?). Mondd és mutasd meg miben vagy jobb, különlegesebb, stb.
A pénteki fáradt körmondataim lényege: marketingre marketinggel lehetne hatásosabban válaszolni.

Peticica 2009.08.07. 15:52:11

Ööö... Nem igazán értek hozzá, de a bort szeretem és megfordul az ember néhány fesztiválon ill. kóstolón. Nos ezeken hallottam megbízható bortermelőktől/borkedvelőktől (szomorúan mondták az igaz), hogy sajnos idehaza is egyre nagyobb divatja van a vegyészkedésnek, legfőképpen Villányban. Nem tudom, hogy ebben mennyi az igazság, de nem szeretném, ha a boraink is az élelmiszeriparunk sorsára jutnának. Gumipárizsi, gumiszalámi ... gumibor ? Jajj! Olyat nem kérek ! Nem gondolnám, hogy Európában is vegyészkedni kellene, viszont marketingben van mit tanulnia nem csak Magyarországnak, de egész Európának az USA-tól. Helyezük a hangsúlyt a tudatos borfogyasztásra ? A tudatos fogyasztó kinevelése nem egy egyszerű dolog, éppen ezért nincsenek is sokan. Elég bemenni egy hiperbe: Az igénytelen és olcsó dolgokat kosárszámra viszi a pórnép és otthon azután teljesen boldog. A magyar emberek zöménél sajnos nem a minőség számít, hanem a mennyiség. Így viselkedik a vásárlók 95%-a. A maradék 5%-ból jó, ha 1% borfogyasztó van. Ezeknek kellene eltartania a minőségi borokat kínáló pincészeteket. Egyenlőre reménytelen. Sok esetben még ezek is külföldiért nyúlnak, mert egy 5000 forintos hazai és egy 1500 ft-os chilei között nem mindig van érezhető különbség. Hiányzik sajnos a hazai palettáről a mindennapok megfizethető árú bora is (és most nem a koccintósra gondolok).Sok itt a gond sajnos...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.07. 16:08:23

@loading: Nem az a lényeg, hogy kikre és hány újvilági termelőre igaz amit írtam. A lényeg, hogy egyértelműen más szabélyozási rendszert követve készítenek az újvilágban "bort" mint az óvilágban. Ugyanakkor versenyeztetni ugyanazon piacon, ugyanazon név alatt lehet.

Olyan ez mintha az olimpián nem lenne doppingteszt és minden ország sportolója a saját országának a doppingszabályai szerint készülne fel. Persze elhihetnénk, hogy tiszta mindenki...de jobb ha ezt a verseny színhelyén és a verseny alkalmával ezt ellenőrzik is.

Ez nem marketing kérdése szerintem. Ameddig az újvilági bortörvények megengedőbbek és lazábbak az európaiaknál, addig nincs miről beszélni.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.08.07. 16:19:46

@BZoltan: Erre az újvilág kb. olyasmivel válaszolna, hogy "Ki kényszerítette Európát a szabályozásra?" A piac pedig látszólag őket igazolja. Van rájuk igény. Egyébként elgondolkodtató (és utópisztikus), amit írsz, a hasonlataid pedig kifejezetten érdekesek.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.07. 16:42:25

@kezdő alkoholista: A szabályozás nem egy ördögtől való ósdi hülyeség. A szabályozás végső soron érdekvédelem. A kérdés az az, hogy milyen érdekeket védünk.

Szerint a fogyasztó érdekét akkor is védeni kell, ha a fogyasztó ezt nem igényi mert mondjuk tökhülye.
Például nem lehet fűrészport tenni a kenyérbe még akkor sem, ha ettől olcsóbb lenne a kenyér és ezt a fogyasztó észre sem venné. Azért nem, mert a fűrészpor tápértéke nem azonos a kenyérrel és ráadásul még egészségtelen is lehet. Ez akkor is így van, ha a kedves fogyasztónak halvány gőze sincs a szénhidrátokról és a fűrészpor élettani hatásairól.

Értelmes helyeken nem lehet kenyérként eladni szintetikus vattát, tejként eladni kisavazott fehér vizet és borként eladni cukrozott és erjesztett töklevet.

Ebből a szempontból az újvilág sajnos nem számít értelmes helynek. A csekély elittől eltekintve esznek is és isznak is minden mocsadékot és ívesen tesznek arra, hogy az amit a fejükbe tolnak az tényleg az-e ami a címkén van. Ezt hívják fogyasztói társadalomnak ahol a marketing és a biznisz a rendezőelv a valódi beltartalom pedig huszadrangú.

Ettől a rém ostoba szemlélettől kellene megvédeni magunkat, de ha körülnézel akkor látod, hogy lefutott meccsen görcsölünk, mert a fogyasztók egy tetemes része csak azzal foglalkozik, hogy olcsó legyen és fincsi legyen... én meg azzal foglalkoznék, hogy okés, legyen olcsó és legyen fincsi, de ne írhassák rá a címkére, hogy bor és ne árulhassák ugyanazon a polcon ugyanazon terméknév alatt mint azokat a borokat amik neadjisten szőlőből készültek és bennük levő alkohol a természetes érés során kialakult cukorból és az aromák, illatok is természetes módon születtek.

A szabályozás pont azt az esélyegyenlőséget hivatott védeni ami arra szolgál, hogy a valódi szőlőből valódi bort készítő termelők ne kerüljenek élből versenyhátrányba azokkal a termelőkkel szemben akik kevesebb kockázatot vállalnak és kevesebb termelési költséget viselnek a szabályozás hiányát potenciálisan kihasználva.

Nevetséges, hogy egy magyar termelőt ha rajtakapják, hogy répacukorral combosította a borát vagy más tiltott módszerrel javította annak a minőségét azt keményen megbüntetnek. Ugyanakkor a pontosan ugyanilyen módon otthon tök legálisan pancsoló ausztrál/dél-afrikai/amerikai termelő bora minden következmény nélkül ott virít a polcokon.

t f 1 (törölt) 2009.08.07. 17:22:28

@BZoltan: Már látom is a címkét: Chardonnay ízű szeszes ital. Származási hely: Chile :))

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.08.07. 18:15:34

@BZoltan: Egyetértek, és hála istennek te jobban meg tudod fogalmazni a problémt, mint én. Én odáig jutottam, hogy a fogyasztó tök hülye. :) A meccs nálunk biztos, hogy lefutott, külföldről nem tudok nyilatkozni, de meglepne, ha más lenne a helyzet. Ja, és hogy elmondjam birkául is az idetévedőknek: Beeeee.

vargabalint_VBA 2009.08.07. 18:20:55

BZoltánhoz csatlakozva. Van egy ilyenem: "Vergleichende Liste der Oenologischen Verfahren: OIV - EU - USA" nem túl friss de innen letölthető:

www.vargabor.hu/_amuva/Oeno_Pract_OIV-EU-USA.pdf

Kedvencem a "Wasser" sor.

godbacchus 2009.08.08. 02:41:58

ennyi butasagot mar regen nem hallottam de azert szorakoztato.
Az ujvilagban sem raknak fureszport a kenyerbe es nem doppingolnak de ami igaz hogy masak a szabalyok. hogy egy bor hordotol vagy csipsztol lett olyan amilyen vagy mindkettotol (es az elobbi foleg az olcsobb kategoriat erinti) az a fogyasztot nem erdekli es nem is fogja, a borasz pedig a fogyasztonak termel nem pedig azert hogy dongesse a mellet hogy milyen fasza borasz vagyok csak eppen a borom nem izlik senkinek es olyan egyszeru az ize hogy +80 ponttol sehol nem adnak ra tobbet legfeljebb a Pannon bormustran.
A vegyeszkedesrol meg annyit hogy ezt kontroll celjabol hasznalja mindenki azert hogy evrol evre stabilan tudja eloallitani a bort amit a palackba rak es nem azert hogy a tokle-bor aranyt mennyire tudna a tokle fele eltolni.

godbacchus 2009.08.08. 02:45:49

ennyi butasagot mar regen nem hallottam de azert szorakoztato.
Az ujvilagban sem raknak fureszport a kenyerbe es nem doppingolnak de ami igaz hogy masak a szabalyok. hogy egy bor hordotol vagy csipsztol lett olyan amilyen vagy mindkettotol (es az elobbi foleg az olcsobb kategoriat erinti) az a fogyasztot nem erdekli es nem is fogja, a borasz pedig a fogyasztonak termel nem pedig azert hogy dongesse a mellet hogy milyen fasza borasz vagyok csak eppen a borom nem izlik senkinek es olyan egyszeru az ize hogy +80 ponttol sehol nem adnak ra tobbet legfeljebb a Pannon bormustran.
A vegyeszkedesrol meg annyit hogy ezt kontroll celjabol hasznalja mindenki azert hogy evrol evre stabilan tudja eloallitani a bort amit a palackba rak es nem azert hogy a tokle-bor aranyt mennyire tudna a tokle fele eltolni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.08. 07:35:35

@godbacchus: Nem igazán sikerült megértened amit írtam. Lehet zavarosan fogalmaztam, vagy te olvastál figyelmetlenül.

A kenyér fűrészporozása és a sportolók doppingolása csak példák voltak. Szemléltetés arra, hogy más területen milyen következményekkel járna a kettősmérce. Olvasd el kérlek figyelmesen amit írtam, meg fogod érteni.

Arról meg senki nem írt, hogy a szabályok betartása az indok lehetne az alacsonyabb minőségre.

A szabályokat betartó termelők is a fogyasztónak készítik a borokat, de a szabályok megakadályozzák abban, hogy a fogyasztóit becsapja.

Az újvilági szabályozás pedig megengedőbb mint az óvilági.

Nézd meg a korábban belinkelt dokumentumokat. Az USA-ban 35%-kal szabad vizezni a bort, ami Európában tilos. Szabad csipszezni ami Európában megintcsak tilos. De a sor hosszú.

Persze, ha te ahhoz a párthoz tartozol akik szerint mindegy, hogy miből és hogyan készül egy bor a lényeg, hogy finom és olcsó legyen akkor hagyjuk a dolgot. Mondjuk, érdemes tudnod, hogy nem minden bor amit annak hívnak.. még akkor sem, ha 95 pontot ad rá valaki és akkor sem ha nagyon finom.

egri Fehér 2009.08.08. 10:18:31

@BZoltan: Európában is szabad csipszezni

Dél-Balaton 2009.08.08. 15:36:41

Hát nem tudom, szerintem meg nem csak a szabályozást kéne okolni. Szerintetek, ha azonos bortörvények lennének EU-ban és Újvilágban, a boraink versenyképessége ugyanaz lenne? Újvilági előny szerintem elsősorban a klímából, birtokszerkezetekből adódik, nem pedig a bortörvények különbözőségében.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.08. 18:13:02

@egri Fehér: Köszönhetően a hülye bürokratáknak akik így képzelik el az újvilággal való versenyképességet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.08. 18:18:55

@Dél-Balaton: Az alacsonyabb árfekvésű kategóriában bizony az újvilági borok versenyképessége elsősorban ennek a kettős mércének köszönhető.

godbacchus 2009.08.09. 18:09:09

@BZoltan: en ertettem amit irtal de ugy latszik te azert megfejelted megint egy adag butasaggal. Ha jol tudom Magyarorszag volt aki kikerte maganak az EUnal a cukrozas lehetoseget es cukroznak a franciaknal is!
Ha nem vagy tisztaban azzal miert vizezik a bort California egyes reszein akkor inkabb ne ird le mert magadrol allitasz ki bizonyitvanyt. Vagy szerinted azert vizezik hogy tobb legyen es hogy hogynem meg a sok viz ellenere gyumolcsosebb es koncentraltabb? Mi a fenet tehetnek ezek bele meg????
Azert sokkal egyszerubb a keplet es a dolgok egy reszevel Del-Balatonnal ertek egyet de hozzateve hogy szerintem is valtoztatni kellene az itthoni szabalyozason.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.09. 18:18:12

@godbacchus: Hogy mit tehetnek bele? Aromákat és színezőanyagot.

Hogy mi értelme személyeskedned és kötekedned azt nem értem. Részemről ezért veled itt és most lezárva.

Fokoló 2009.08.09. 18:43:08

Tej-tejalapú ital? Nekem a tej!

godbacchus 2009.08.09. 18:46:58

En ebben elek es dolgozom de ilyennel meg nem talalkoztam, hazai cukorcefre-tartalyrol aromakrol pedig annal tobbet hallani. A hivatalos allaspont szerint is 20% pancsolt-hamis bor van a hazai piacon. ez hogy lehet?
Szerintem nem kellene becsukott szemmel jarni es mindig a masikat szidni amiert nekunk nem megy ugy a dolog, ez nem azt jelenti hogy nem kell foglalkozni a problemaval hanem inkabb arra kellene hogy osztonozzon hogy JOBB BOROKAT KESZITSUNK!

Dél-Balaton 2009.08.09. 20:11:00

Nem tehetnek bele aromákat. Csak annyira, mint nálunk. Nálunk és náluk sem engedélyezett az aroma, mégis néhányan raknak bele. A vízre vissza térve: mit csinálnátok egy 35 MM-fokos Shirazzal?
Mégegyszer, szerintem a különbségek a klímában, birtokszerkezettel vannak. Példának Dél-Afrikát hozom fel,ezt egy kicsit jobban ismerem.
Birtokszerkezet: Az országban nagyon sok 150 ezer hl feletti, de nem ritka a 500-700 ezer hl-es pince. Ezek általában szövetkezeti pincék, a tagoknak ültetvényei vannak. Egy tag min. 40-100 ha szőlőterülettel rendelkezik. A nagy pincéknél a tárgyalási pozíció már más ekkora méreteknél, legyen szó dugóról, üvegről, bentonitról, stb... Ezek a pincék nagyon olcsón relatíve jó minőséget produkálnak. Ami nem nehéz, hiszen a héjon tartás ideje a klíma miatt mindössze 4-5 nap. Ezáltal a borok nem lesznek túlextraháltak, gyümölcsösek, könnyen ihatóak, gyorsan kint vannak a piacon. Cash-flow bor. Esetleg az utóprésbor megy brandy alapanyagnak, nem is rossz áron. A kisebb pincék általában gazdag emberek "hobbypincéje", ami magas minőségben állít elő borokat. Aztán ha az üzem nem nyereséges, ám legyen, más üzletág úgyis kompenzálja a veszteségeket. A harmadik tulajdonosi kör hasonlít az előzőhöz, csak nem olyan gazdag, törekszik a jó minőségre, egyediségre, neki már gondot okoz, ha veszteséges. Meg arról persze a fáma nem sok helyen szól, hogy az állam régen elég nagy mértékben dotálta a mezőgazdaságot.
Termésmennyiségek: öntözés mellett könnyedén, jó minőségben lejön egy hektárról 150 - 200 q. Ha nem akarnak ekkora termést, igazán extra minőséget tudnak termelni. Az öntözéssel a fenolos és cukorérést összhangba tudják hozni és sajnos nem 40 q/ha-ral.... Vagy pld.: Kalifornia: nincs fagy,mélytermőrétegű talajokon gyerekjáték nagy termést jó minőségben lehozni.
Export költségek: gondoljatok bele, KWV-nak egy palack borának a behajózása 0,50 EUR... Persze nem 2 karton van egy hajón. Egyébként a gasztro borok áremelkedése 3-400% mire Európába beér... Vajon mennyire fogja az Óvilágot lemosni a porondról az Újvilág, ha ezt az extra profitot nem a kereskedők fogják lenyelni?
Munkabérek: országban alacsonyak, de ez nem mondható el a többi újvilágiról, de ott embert spórolván technológiákat fejlesztenek.
És még nem szóltunk a marketingről...

Sajnos nem áll jól a szénánk, de ebből inkább erőt kéne merítenünk, össze kéne fognunk és nem egymást fúrnunk! Úgyhogy HAJRÁ!!! :-)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.09. 21:01:17

@Dél-Balaton: Hol nem tehetnek aromát, színanyagot és töklevet a borba? Tudtommal ez engedélyezett az USA-ban és Dél-Amerikában is. Dél-Afrikáról, Új-Zélandról és Ausztráliáról nem hallottam.

Az meg ki ne derüljön már, hogy a vizezés azért szükséges, mert olyan nagyon érett mindenhol a szőlő :) Ez még viccnek is rossz.

godbacchus 2009.08.10. 02:22:48

@BZoltan: Ismered a mondast hogy minden vicc fele igaz?
marpedig ez igy van 33-38brixel erkeztek be hozzank a szolok es ebbol ha a tanult ismereteim jok akkor ebbol edes bor lesz es nem is minden esetben tulerett hanem csak dehidratalt mivel az eres utolso szakaszaban mar nem ontoznek eso pedig nincs. de meg kell varni a fenolos erettseget a zold tannin meg egy kicsit rossz izu (szerintem)
szoval ez nem vicc ez komoly de majd megkerdezem holnap a munkahelyemen ezt a tokle dolgot biztos legalabb olyan sikert fog aratni mint nehany hete szinten magyar kollegatol hallottam a kaliforniai borok es az illatositott mutragyak kapcsolatat amit a gyokeren keresztul sziv fel a noveny es allitolag ettol illatos a kaliforniai bor.
tovabbi jo szorakozast!!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.10. 05:54:07

@godbacchus: Ott ahol nem lehet bornak való szőlőt termelni ott nem is kell megpróbálni.
Szibéria jégmezőin egész más ok miatt nem lehet bornak való szőlőt szüretelni, a te logikád alapján akkor nyilván ott is engedni kell valamilyen pancsolást hogy mégis lehessen bort készíteni. A vegyipar csodákra képes, biztos vagyok benne, hogy az ojmjakoni vagy a verhojanszki bor is fantasztikus lenne, ha engednék, hogy a helyi klíma hiányosságait pancsolással kompenzálják. Még az is lehet, hogy a jó szibériai bor így versenyképes lenne az európai borokkal (hiszen csak marketing kérdése a dolog)...lehet, hogy az acélos orosz ízek lemosnák a régimódi európai borokat a piacról. Aztán el lehetne beszélgetni arról, hogy engedélyezzük az egész világon a híres szibériai pancsolási eljárásokat, hogy a hagyományos bortermelő vidékek versenyképesek maradhassanak.


Ahol nem érik be a szőlő ott cukrozunk, ahol elégnek a savak ott savat pótolunk, ha beszárad a szem akkor vizezünk, ha éretlen a tannin akkor tannincserélünk, ha híg a must akkor fordított ozmózist használunk, ha nem jó az íze akkor elővesszük az import mustsűrítményt, ha rossz a színe akkor színezőanyagot adunk hozzá. Hát ugye mindenhol csak azt engedélyezzük ami épp ott egy kicsit gyengusz. Az eszébe sem jut sokaknak, hogy ilyen alapon akár a holdon is lehetne bort termelni... csakhát annak sok köze a borhoz nem lenne... persze ha fincsi és olcsó akkor had szóljon.

Csak azt nem értem, hogy az olimpián miért tiltják a doppingot, amikor mindenki tudja, hogy doppinggal messzebb lehet ugrani, gyorsaban lehet futni és nagyobb súlyt lehet felemelni??? Miért olyan hülyék az emberek, hogy a természet valódi teljesítményére kíváncsiak.

lala64 2009.08.10. 07:54:40

@BZoltan: Kedves BZoltán, kedvemre való amit írsz. Az olimpián azért vizsgálják a doppingot ,mint tudod, mert a feltételeik közt van a tisztaság. Persze ufókat ott is találni és majd mikor nem lesz érdekes megtudjuk, hogy hogyan ártottak. A bornál nincs olimpia. Csak pár embert érdekel a tisztaság. Az újvilági borokról illik tudni, hogy nagy valószínűséggel pancsoltak. Aki ezt nem tudja, vagy nem érdekli az az ember szerintem , ha eltűnnének az olcsó borok, másféle alkoholhoz nyúlna. Neki teljesen mindegy, mindent meg lehet szeretni. Falusi ember meg maga csinálja a saját borát és ez vagy jó minőségű és tesz az újvilági aggodalmunkra, vagypedig annyira nem érdekli a minőség, hogy sose venne ezres felett bort. Amit veszünk azt azért kéne szabályozni! De addig még sok ilyen vita lesz és sajnos sok jó elhullik. Szerintem akit érdekel a téma és megteheti úgy is Nálad, nálatok vásárol, csak kevesen vannak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.08.10. 08:20:25

@lala64: Igazad van, jól látod a dolgot.

Én úgy érzem, hogy az áruházak boros polcain és a borszaküzletekben azért "olimpia" vagyis verseny van. Verseny ahol jelentősége van az árnak és a fogyasztó élményének. Az ár függ a termelési modelltől és a felhasznált technológia gazdaságosságától a borivó élménye pedig egy az egyben az alkalmazott technológiától.

Szerintem itt nem újvilág és az óvilág közötti konfliktusról van szó, hanem két bortermelési modell között. Tény, hogy az egyik modell az újvilági bortermelésre és a másik az inkább az európai kisebb termelőkre jellemzőbb.

Az egyik modellnek a költséghatékonyság, stabil minőség és kiszámítható hozam a prioritás a másiknak pedig az, hogy a szőlőgyümölcsből a lehető legkevesebb beavatkozással minőséget termeljen.

A baj az, hogy az űrtechnika és a segédanyagok nélkül a mennyiség és a minőség az évjárathatásnak megfelelően ingadozó és termelt borok palettája a termőterülethez hasonlóan szegmentálódik. Ez pedig nem felel meg a globális piacon millió számra bort eladni tudó és akaró nagyvállalatoknak.

A piacot könnyebb kezelni, ha van 2-3 alapstílus és 2-3 nagyobb brand mintha lenne ezernyi stílus és ezernyi termelő ezernyi arculattal.

Ugyanez a folyamat lezajlott és zajlik nemcsak a bor világában, hanem az egész élelmiszeriparban és szinte mindenhol máshol is. Az olcsó tömegtermelés lenyomja izomból a költségesebb de egyedi termelést.

Ez a probléma jóval nagyobb a bor világánál... a bor világa csak szépen lassan alkalmazkodik a mindent uniformizáló és a tömegízlést kiszolgáló globális trendekhez.

muskotály küvé 2009.08.10. 12:53:09

@BZoltan: a szibériai szőlőről eszembe jutott a Szőlőfajta ismeret és használat című könyv, benne a Cabernet Szevernüj (!) szovjet fajta leírásával, amely mindenféle dolognak ellenáll, de "borának minőségéről megoszlanak a vélemények" :)

muskotály küvé 2009.08.10. 13:03:47

Egyébként a szabályozással kapcsolatban az a véleményem, hogy a minimum a vevő tájékoztatása, azaz a címkén tessék feltüntetni (ill. a hatóságoknak ezt előírni) minden összetevőt, eljárást stb. A vevő majd eldönti, érdekli-e az egész, megveszi a húszösszetevős bort, mint a hiperben a kenyeret, vagy a címke látványától sokkolva biodinamikusba menekül, vagy a kettő közé pozicionálja magát. Jelenleg csak a mendemondák meg a szakemberek panaszai vannak, így a vevő az áron és a szubjektív ízélményen kívül másra nem támaszkodhat (kivéve, hogy "szulfitot tartalmaz", de ezt meg mindenki tudja; nem is értem, miért előírás)

Nóniás 2009.08.12. 11:43:20

Sajnos az EU agrár és ezen belül borpolitikáját csak kis részben határozza meg a minőség kérdése. A WTO-tól kezdve számos göreb nehezíti az újvilági szemét elleni fellépést. Pl. a középosztály hiánya, mely hozná a belföldi fogyasztást.
süti beállítások módosítása