Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Sodródás ár nélkül

Szerdán a várban

2009.09.10. 14:00 - palack

Jó volt az első nap felmenni a Budai Várba. Mintha nem is ugyanazon a fesztiválon lettem volna, ami majd péntek és szombat este lesz ott. Összehasonlíthatatlanul jobb ilyenkor még az egy házikóra jutó poharazók aránya, főleg a poharazók szempontjából nézve. Bár a hatóságok kitalálták, hogy a kóstolójegyekkel való kötelező játék ellenére még nyugtát is ki kell állítani, a kiállítók így már előre rettegnek a hétvégi roham fejetlen adminisztrációjától. Tegnap azonban még ez sem okozott gondot, főleg nekem a pult másik oldalán. Annál inkább a bőség zavara, még szerencse, hogy megfogadtam: este nem fogok pánikba esni, mert még van négyszázkilencvenhét bor, ami érdekelne. Inkább ráérősen sodródtam tömeg és koncepció nélkül, egyszerűen élveztem, ami a poharamba került. Az így kisorsolt legérdekesebbekről írok most röviden a kattintás után.

Az első igazán szép bor, amivel találkoztam Sebestyén Csaba 2008-as cserszegi fűszerese volt. Nagyon szép fűszeres, a fajtához képest decens illata van. A korty lendületes, tartalmas, üde és finom. A Somlói Apátsági Pince nálam szokás szerint célba talált: nagyon szeretem az ő koncentrált, komoly, mégis élvezetes boraikat. A nyitónapon ők voltak a Zwack stand vendégfellépői, de talán az új 2008-as Hillából még jut későbbre is. Gazdag, virágos, körtés illata, gyönyörű savai, finom, érett gyümölcsös, sós íze könnyedséggel párosul. Nagy örömömre a 2006-oshoz hasonlít, a kissé nehézkesebb 2007-es után. Kár lett volna kihagyni a Balassa-borokat, van két újdonság is 2008-ból: a Mézes-Mály Furmint és a Betsek Hárslevelű. A furmint nagyon szép virágos, mézeskalácsos, de semmiképp sem tolakodó illatához nagyon illik a vastag és simogató korty. Két hete szűrték, a gazda szerint még nem tért teljesen magához, akárcsak a hárs. Ennek még hízelgőbb, mézesebb az illata, talán előrébb is tart, a korty sokrétűbb, savai is kerekebbek. Az alkohol viszont mindkettőnél kilóg cseppet, idővel ez talán rendeződik. Nem ilyen koncentrált, viszont elegánsabb a csak 20%-ban hordós 2008-as Patricius Furmint. Benne van minden, ami egy száraz furmintba kell és az arányai is kiválóak. Évek óta az egyik legjobb (ha nem a legjobb) alapfurmint, egyetlen negatív tapasztalatom, hogy a 2006-os hamar megöregedett, nem is mertem 2007-est elrakni.

A fehérezést Jásdiéknál fejeztem be egy kiadós rizlingezéssel. Három Lőczedombi és egy Siralomvágó is kóstolható náluk az alap olaszrizling mellett. A vertikális sorból a 2007-es nagyon kedves, hízelgő, kicsit fás, de a rengeteg gyümölcs ezt ellensúlyozza. A 2008-as először teljesen bezárkózott, majd fél órával később visszakóstolva szépen kinyílt és ígéretessé vált. A 2006-os ritka szép palackérett formát mutatott, és még egyáltalán nem tűnt fáradtnak. Erre a szintén 2006-os Siralomvágó még rátett egy lapáttal: rétegzettebb, komplexebb a Lőczedombinál.

A vörösökre így első nap nem sok időm maradt. Az AM kolléga által ajánlott St.Andrea Magyalos Kadarkával kezdtem. Tömény, fűszeres, földes, epres, nekem kicsit túl cukorkás. Szájban is hasonló, nagyon finom édeskés karakterű, ám valahogy a test és savak elválnak egymástól, nem áll össze teljesen a kép. Márkvárt János pavilonjánál a kadarka sillerrel kezdtem, ami mindig jó átvezetés lehet fehérből vörösbe. Aztán ott ragadtam egy teljes meghosszabbított sorra. A pince érdekessége egyébként, hogy eddig gyakorlatilag nem használtak hordót, amivel Szekszárdon (és nemcsak ott) nagyon kilógnak a megszokottból. Nem hiszem, hogy a fesztiválon bárhol lehet még kóstolni egy ilyen komoly 2003-as tartályos vörös házasítást, mint az itt fellelhető 2003-as Bikavér. Beleszagolva engem egy jó kis olasz rossóra emlékeztet. Áradó bogyószörp, kis gumi és istálló, édeskés, tömény ugyanakkor izgalmas. Megkóstolva nyugodt harmóniát sugároz, elegáns gyümölcsössége és finom kesernyéje nagyon jólesett. Távozóban a későig maradók örömére mindig utolsók közt záró Zwack házikónál kértem egy 2005-ös Gróf Buttler Syrah-t, és azzal a jóleső érzéssel indultam haza, hogy holnap is visszajövök még.

Címkék: fesztivál híradó jásdi st. andrea borfesztivál gróf buttler sebestyén patricius vár 2009 somlói apátsági pince balassabor márkvárt

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr601372583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balafánt · http://csakakorrekt.blog.hu 2009.09.10. 22:56:24

ÉN is nagyon élveztem ezt a napot, sosem megyek többet pénteken-szombaton:)

Még a koncert is korrekten halk volt, a közelében is lehetett üvöltözés nélkül borról beszélgetni.

BAlassa esetében nekem a furmint 2008 tetszett. Nagyon szépek voltak Lenkey borai, kiemelten két fordítása.

Kicsit korai nekem a 11 órás zárás, sőt sokan ugye már korábban húzzák lefele a rolót.

szulfit 2009.09.11. 07:44:39

Nekem is nagyon bejött ez a csendes délutáni kóstolás szerdán és csütörtökön, de estére már kezdett nagy lenni a tömeg. Amikor 8 körül hazamentem, már 20 méteres sor állt a pénztáraknál.

A 2. nap krónikája: a Zwacknál kóstoltató Rókusfalvy Pali 08-as sauvignon blanc-ja volt az első borom - nagyon szép, elegáns, sokkal visszafogottabb, mint a 07-es SB volt. Hajrá, csak így tovább!
A Tokaji Bormívelőknél Bárdos Saci furmintja tetszett igazán, aztán Berger Zsoltéknál ittam egy nagyon szép Karádi-Berger 07-es furmintot. A somlóiaknál végigkóstoltam a Tornai Top Selectiont - nagyságrendekkel szebb borok, mint az eddigi Tornai-kínálat, de nem érnek az SAP nyomába. Inkább hordós-iskolázott borok, mint minerálisak. A Monarchiánál szép volt a Battonage Chardonnay (végre egy nem vajas-hordós magyar Ch), és teljesen rendben volt az NJK5 és 6, pedig – a beharangozás és az olcsóbb boraik alapján – újvilági rumpuncsot vártam. A legszebb boruk a pult alól kínált 06-os Bazilika volt: érződik, hogy itt a KF adja a gerincet, elegáns, kerek bor. Sajnos még nincs forgalomban.
A Bortársaságnál tettem megint egy próbát a Solusszal, de megint arra jutottam, hogy ebbe túlérett anyag került, és közel sem olyan elegáns, mint az eddigi Solusok. Egy Sauska siklósi 7-es cuvéevel vigasztalódtam, és ez volt a tegnapi nap legszebb bora. Visszakóstoltam a Légli Géza PN-t a Zwacknál, megérte, és rábeszéltek egy Légli Birtokvörösre is. Ez kb. a Ráspi Kopár kategória: 2 rugó alatt a hétköznapok bora, sok ilyet nekünk.

samumester 2009.09.11. 08:39:28

Gondoltam, csütörtökkel mi is jól járunk még, de végül arra jutottunk ez a fesztiválosdi talán nem egészen nekünk való. Rossz bort nem kóstoltam, Balassa, Márkvárt, a Magyar Vándor nekünk is bejött, a fenti magyar nevekhez behúzott nyakkal hozzáteszem még Errazuriz és társait Dél-Amerikából. Köszönet az alkeszoknak a jó tippekért, kedvező kóstolási lehetőségekért, de ezzel együtt is gyakorlatilag éttermi áron vagy a felett sikerült szinte mindent kóstolni, pedig én aztán tényleg nem céloztam a középkategória fölé. Pl. boltban sose vennék magyar/szlovák rizlinget 6,000/l magasságában, márpedig a 3 jegy körüli minimum árakkal ilyesmik jönnek ki. Szó se róla, ki lehet csengetni éppen az éttermi árat, ha azért meg is kapja az ember a megfelelő szolgáltatást, élményt. Az azért annyi. Mivel én dolgozom, társaságunknak maradt az esti tipródás, aminek közepette az a bizonyos személyes találkozási lehetőség a borásszal, normális beszélgetés és az ehhez hasonló fesztiválokhoz asszociált dolgok nem működnek. Kapufa.

palack 2009.09.11. 09:30:39

@EgyRosszfejWSETadvanceD: Jó. Nem szokás nagyon késni. Egy órával nyitás után már nem nagyon láttam bezárt pavilont. Tegnap fél órával zárás után sem.
süti beállítások módosítása