Címkék

Utolsó kommentek

  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • tiboz: A cikkben a Château Beau-Séjour Bécot pincészet 2011-es évjáratáról esett szó. Most találtam egy c... (2015.10.22. 12:48) Bordeaux en primeur, Budapest
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux kilenc arca

Cos d'Estournel kóstoló 2008-2000

2009.09.16. 06:00 - vörös és fehér

Beszámoltunk mi is róla: az egyik vezető bordeaux-i pincészet, a  Cos d'Estournel megvette a Tokaj Hétszőlő többségi tulajdonát. A cikkhez hozzászólt Kovács Tibor birtokigazgató is, az adásvétel hátteréről ott olvashatnak bővebben. Hétvégén a két birtok egy közös kóstolón mutatta be a jelenét, a jelenlevők 9-9 boron keresztül megállapíthatták, honnan indul a közös történet. A Két Grand Cru találkozásának elnevezett kóstolón több szerző is részt vett, így a tervek szerint több nézőpontból is bemutatjuk a borokat. Bevallom, két fajta bort kóstolok a legnehezebben: bordeaux-it és aszúkat. Pláne kilencesével – ujjaim nélkül is meg tudom számolni, hányszor került ennyi belőlük egy este elém. Minden kezdet nehéz, de az este után vallom: érdemes ilyen kalandokba belevágni, csak bírja a pénztárcánk.

Elsőként a Cos d'Estournel borai kerültek a poharainkba, 2008-tól egészen 2000-ig visszamenően. A Cos-ról érdemes tudni, hogy az 1855-ös medoc-i szőlőbirtok besorolásban a második kategóriába került, sokak szerint ott a legjobb minőséget képviselik. 67 hektáron gazdálkodnak, Pauillac és Saint-Estephe között, jellemzően kavicsos talajon (állítólag a cos maga is kavicsot jelentett a régi gascogne-i nyelvben). Boraikat a lágyabb, simább saint-estéphe-iek között tartják számon, ezt az arrafelé szokatlanul magas, 30-40 százalék közti merlot aránynak tulajdonítják. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a pincészet csúcsborából évjáratonként kb. 20000 ládával (240000 palack) töltenek le.

A kóstolón a birtokot a technikai igazgató, Dominique Arangoits képviselte, üde színfolt volt, hogy a kóstolást magyarul vezette. Nyelvünket még a kilencvenes években tanulta meg, amikor a Disznókőnél tevékenykedett, vezérigazgatói pozícióból települt vissza Franciaországba.

A 2008-as bor egy igazi illatbomba volt, rengeteg gyümölccsel, markáns, nagyon fiatal tanninnal, és még kicsit külön élő fával; bár bevallom, sokkal keményebb borra számítottam. Természetesen ez még hordóban pihen, a tervek szerint jövő júniusban kerül palackba – általában ennyi érlelést kapnak a borok a birtokon. Ez az első évjárat, ami már teljes egészében kihasználja az új, gravitációs pince előnyeit.

Ki lehet számolni: a 2007-es alig három hónapja van palackban. Markánsan minerális az első szippantás, aztán a fa egy időre kicsit elnyom mindent benne. Idővel a gyümölcsök is megjelennek, főleg ízében, igaz, ott meg egy enyhe kesernye is. Én kicsit lágynak találtam, de azt nem gondoltam volna, hogy mindössze 3,9 gramm sav van benne.

A 2006-os évjárat nem volt túl jó: sok esőt kapott a szőlő, Arangoits meg is jegyezte, hogy készüljünk fel egy más stílusú borra, olyanra, ami a 15-20 évvel korábbi medoc-i borokra volt jellemző – ha ő mondja, én elhiszem. Viszont akkor szeretnék ilyen borokat inni: lehengerlően komplex illat, erdei gyümölcsökkel, feketeribizlivel. A korty szikár, fűszeres, fiatal, és nagyon elegáns. Mivel már forgalomban van, ezért innentől pontozok is: nálam ez vaskos hét pontot kapott.

A 2005-ös volt a legdrágább bordeaux-i évjárat, Dominique szerint az időjárást tényleg a borvidékre szabták: kevés eső, visszafogottan meleg idő. A bor engem lenyűgözött, elejétől a végéig. Illatában gyümölcsök, fűszerek és ásványok, ízében ugyanez, de kevésbé szétszálazhatóan. Komplex és elegáns, kilenc pontnál nem adtam lejjebb.

A 2004-es ezek után nehéz helyzetből indult, ráadásul az évjárat is nehéz, esős volt. Jóval visszafogottabb bor ez, mint az előző, viszont meglepően jól iható, érett már. Kicsit a sav elbújt benne, az alkohol édesít, de nálam ez is megkapta a hét pontját.

A 2003-as évjárat nagyon forró volt. Ezért egyrészt már szeptember 13-án megkezdődött a szüret (se előtte, se azóta nem volt ilyen korai), másrészt az amerikai kereskedők már augusztusban elkezdték nagyobb mennyiségben lekötni a borokat. Ők már akkor tudták, amit a birtokigazgató még nem: nagy bor fog születni. Nem tudom, hogy a nagy érdeklődés szerepet játszott-e benne, de teljesen elütött ennek a bornak a stílusa a többitől. Lekváros, túlérett jegyek, harsány, túl direkt ízvilág, markáns hordóhasználat került a jegyzetembe, és egy dilemma. Ez egy jó bor, amit én nem szeretek. Akkor ez hány pont? Hattól nyolcig bármi lehet.

A 2002-es évjáratnál a szép szeptembernek örültek, addig-addig, míg a merlot egy kcist be is töppedt. Ez egy meleg karaktert adott a bornak, túlérett, feketeribizli-lekváros illatokkal, gazdagon gyümölcsös korttyal. Jobban szerettem az előzőnél, nyolc pontot véstem fel mellé.

A 2001-es évjáratban sok bor készült, komoly termésátlagot produkált a szőlő. Érett, már most is jól fogyasztható ez a bor, sok gyümölccsel, fűszerrel, enyhe animalitással. A korty kifinomult, a lecsengés végtelenül hosszú, a 2005-ös mellett erre is kiosztottam a kilenc pontot.

A 2000-es bor ismét egy kifejezetten drága, meleg bordeaux-i évjárat szülötte. Döbbenetesen fiatalos bor, ami megőrizte a gyümölcsösségét. Ismét egy nehezen szálazható tétel, kerek, édes-érett íz- és illatjegyekkel. Itt sem tudtam kilenc pontnál kevesebben adni.

Mivel minden egyes bort külön pohárba töltöttek, így a sor végén lehetőségem volt újra megkóstolni egymás mellett ezeket a borokat. A legnagyobb tanulság számomra az volt, hogy bármit is csinálnak Bordeaux-ban, az érlelhetőségről sokat tudnak ott. Magyar borokhoz szokott számmal meglepő volt egymás mellett kóstolni a 2007-es és a 2001-es tételeket: a karakterek hasonlók voltak, vakon valószínűleg maximum két évvel mondtam volna fiatalabbnak az előbbit. Igazi élmény-kóstolás volt ez.

Kis beharangozó a végére: hamarosan ugyanezeket az évjáratokat fogom megírni, ötputtonyos Tokaj Hétszőlő aszúkkal. Előrebocsátom: az sem lesz kisebb élmény.

Címkék: 2006 2005 kóstolás 2003 hatpontos 2002 2004 bordeaux 2000 hétpontos nyolcpontos 2001 kilencpontos 2007 2008 cos destournel

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr301385097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toman 2009.09.16. 09:15:53

" meglepő volt egymás mellett kóstolni a 2007-es és a 2001-es tételeket: a karakterek hasonlók voltak, vakon valószínűleg maximum két évvel mondtam volna fiatalabbnak az utóbbit"

Biztos, hogy jól írtad? A 2001-est mondtad volna két évvel fiatalabbnak?

Tényleg lenyűgöző lehetett a sor... Magyarországon ilyet nem találni érlelhetőség szempontjából.
Amúgy mennyibe kerülnek ezek a borok? Csak kíváncsiságból...

Én nem bánom, hogy az ő kezükben van a Hétszőlő, szerintem jót fog tenni a birtoknak. Sok sikert kívánok nekik!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.16. 10:01:10

Köszi a cikket. A jó bordeaux-i igazán elegáns és fantasztikus.

Jó lett volna hallani arról is, hogy a nagy testű villányiak hogyan viszonyulnak eleganciában ezekhez...

Az érlelhetőség egyik kulcsa (szerintem), hogy nem lekvárt szüretelnek a tőkéről, hanem érett szőlőt. Ezzel együtt felvállalják, hogy a boraik 5-6 éves palackos érlelés után kezdenek formába lendülni. Viszont ekkor már megkapják azt a palacktól, amire a magyar bornak nincsen ideje (mert eladják).

vörös és fehér 2009.09.16. 10:42:14

@kezdő alkoholista: természetesen előbbi akart az lenni...

chateautorres 2009.09.16. 15:20:23

@Toman:
2000 - 123 Eur
2001 - 98 Eur
2002 - 98 Eur
2003 - 223 Eur
2004 - 76 Eur
2005 - 172 Eur
2006 - 88 Eur

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.16. 19:48:35

@chateautorres: Nagyon köszönöm! Több ilyen kérdésem nem nagyon lesz mostantól. :) Hát, nem éppen olcsók, de nyilván ez a piaci értéke az ilyen minőségű boroknak...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.09.17. 22:49:34

@akov: Én a Malatinszky borokat javasolnám az összehasonlításhoz,
ő hasonló stílusban készít vörösborokat.

Lehetett pl. kóstolni a Várban a Noblesse Merlot 2006-ot, nagyon szépen megérett, és nem is egy megfizethetetlen tétel. Alacsonyabb alkohol (13%), kevésbé barátságos fiatalon, meghálálja az érlelést, ilyesmik...

A Noblesse CS 2006 még nagyon fiatal és tanninos volt az én számnak legutóbb, de még így is bordóias a stílus.

Az érettebb Kúriák sajna igen drágák a másodpiacon, pedig azok is szépek.

Szerintem lenne még sok jó tétel, főleg a jobb 2000-es meg 1999-es villányiak közül ittunk tavaly több jó cabernet sauvignon-t, csak sajnos utolsó palackok voltak :)

Ahogy írod, azokat már eladták, és jó eséllyel meg is itták.

Tanulság számomra: spájzolni, spájzolni, spájzolni...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.09.17. 22:51:56

Azért néha még felébredek arra, hogy kicsit írígykedek v&f-re...

Jó lett volna ott lenni, dehát ez van.