Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Éjjeli menedékhely

Vörösborok a Tescóból

2009.09.21. 08:35 - dagadtos

Mindig irigyeltem a tizenkilencedik századi regények hőseit, ahogyan felhúzzák a láncos, duplafedeles arany zsebórákat, felöltik a vadonatúj selyemmel bélelt frakkokat, majd kifürödve és illatosan Rastignacként vagy éppen Vronszkijként belevetik magukat a párizsi, illetve az olykor fehér pétervári éjszakába. Szerettem ezt a világot, ahol a fontos dolgok akár az esti színház után megtelő előkelő szalonokban, akár bálokban a keringő és a mazurka között, esetleg kávé és pezsgő mellett, de mindenképpen éjszaka dőltek el.

Lassan tíz éve már, hogy a szervezetem döntött: nappal túl sok a fény és az ember, így felcserélte a napszakokat. Azóta különösebb ok nélkül leginkább éjszaka élek, és csodálkozom a régi leírásokon, a néha hajnalig pesti kávéházakban darvadozó írókon és költőkön, a negyven évig egy percre be nem záró Centrálon, úgy egyáltalán, hogy az éjszakai létnek kultúrája volt. Ma tizenegy után élni még Budapesten is száműzetés számba megy – kiközösít a fegyelmezett, napfény alapú társadalom. Nehéz meginni egy kávét dübörgő zene vagy villódzó játékautomaták nélkül, enni bármit gyroson és falafelen kívül, így aztán az sem meglepő, hogy este tíz-tizenegy után szerezni egy jó palack bort valahonnan gyakorlatilag lehetetlen vállalkozás. Az éjjel-nappalik kínálata általában elkeserítő, ha mégsem, az adott kerületben szinte biztosan érvényben van valami ostoba alkoholtilalom, csakhogy még inkább megkeserítsék a boltok dolgát, melyek megpróbálnának éjszaka is nyitva tartani, és ráneveljék a lakosságot a tisztes nappali ébrenlétre.

Sok rosszat tudnék magam is mondani a Tescóról, de az tény, hogy képesek a fergeteges Barba-trükkre, amire a többiek nem: ha már úgyis áruval töltik fel a polcokat éjszaka, kinyitják a kapukat a vásárlók előtt is. (Egy példa az általános magyar nyitvatartási morálra: tavaly szilveszterkor megpróbáltam úgy délután öt felé még venni egy pezsgőt a legszínvonalasabb budapesti delikáteszben, ahol kifejezetten sok champagne-t tartanak, de annyira megijedtek, hogy egy délután alatt az átlagos havi forgalom többszörösét adnák el, hogy sebtiben bezártak inkább.) Kutatván tehát, hova menekülhet egy művelt alkoholista az éjszaka közepén, leteszteltünk néhányat a Tescóban kapható vörösborok közül.

Bellarco Chianti Classico 2005

90% sangiovese, ehhez mérten halvány és átlátszó, a karima kicsit narancsos. Illatban-ízben egyaránt elég tipikus chianti – szinte valamennyi most kóstolt borra igaz egyébként, hogy viszonylag könnyű lenne vakon is eltalálni a területet, ebből a szempontból jónak nevezhetjük a kínálatot. Meggy, görögdinnye, orvosság, animalitás, csokoládé. Szájban közepes test, élénk savak, mondhatnánk, hogy jó ivású, de az erős kesernyék, a túlzott ászkolás és a tapadós tanninok kordában tartják a fogyasztási vágyat. A korty határozottan sós-borsos, a textúra vizes – az egész inkább chianti, mint classico. 4 pont. (cca. 2800 Ft)

Salentein Malbec Reserve 2006

Jól egyesíti magában az újvilági borok hibáit anélkül, hogy azok erényeiből megjelenítene bármit. Elsőre elviselhetetlenül hordós, vajas, kókuszos, mogyorós, csak hosszas pörgetés után sikerül erdei gyümölcsöket és nedves földet is felfedezni. Kóstolva hasonló, amit az alkohol nem éget fel teljesen, azt megkeseríti a fa. Másnapra ugyan barátságosabb, viszont gejlbe fordul: szegfűszeg, szilvalekvár, kalács, meggymárka, ízben is előkúszó édesség, fárasztó és művi. Nagy testű bor, jó savakkal, érett tanninokkal, érezhető utóízzel – durva hibái miatt mégsem több 4 pontnál. (cca. 3600 Ft)

Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2007

Nem először tapasztalom már, hogy egy bor többszöri kóstolása nehezíti a pontozást – nem kóstolhatsz kétszer ugyanabba a borba, áldozatul ejt a folytonos változás. A fekete címkés cabernet a Gere-szortiment mértani középpontja: tartalomban rendszerint jócskán felülmúlja az alapborokat, eleganciában viszont általában elmarad a piros kapszulás zászlóshajóktól; az ára pedig már kellőképp fájdalmas, de még éppen kifizethető. A 2007-es orrban komplex, meggyel, fekete ribizlivel, dohánnyal, borssal, kávéval, grafittal és animalitással. Az animalitás mértéke azonban eltért a különböző kóstolások alkalmával, volt, hogy csak növelte az illat összetettség, máskor viszont túl sokat takart és zavaróvá vált. Egyébként kifejezetten nagy bor, a komoly testhez jó sav, sok de érett tannin és csak kissé csípős alkohol társul. Az elsőre kiosztott 7 pontot a túlzó állatosság miatt inkább visszametszem egy konzervatív hatosra.

Aki irtózik a brettől, kerülje messzire! (cca. 3800 Ft)

Peter Lehmann Futures Shiraz 2006

Azt mondják, úgy tisztességes, ha az értelmező (kritikus) tisztázza a pozícióját, így hát megvallom, általában nem szeretem az ausztrál vörösborokat, túl direktek és kifejezetten művinek hatnak legtöbbször. A 2005-ös futurest sem tudtam szeretni, de el kellett ismernem, hogy szinte tökéletes bor a műfajában. Egy évvel fiatalabb testvére is hasonló, szokásos ausztrál jegyként hozza a cassist és az eukaliptuszt, mellette kóla, madártej, citromfű. Kóstolva a savak vezetik, a 14.5%-os alkoholt nem is érezni a kortyban, a csersav ausztrál shirazhoz képest szokatlanul erős, de ez legalább borszerűbbé teszi. Kóstolóként nem tudok fogást találni rajta, az utóíz is kellően hosszú, mégis túl sok a gumicukor benne nekem ahhoz, hogy 6 pontnál többet tudjak rá adni. (A 2005-ös megkapta volna a hetet, azt hiszem.) (cca. 4500 Ft)

Skalli F'range Merlot 2001

Nem nagyon értem, miért, de elég kevés languedoci bort lehet itthon kapni, a nagyközönség leginkább a Skalli boraival találkozhat a területről, melyek ha el nem is rettentenek a további ismerkedéstől, azért nagyon messze vannak a legjobbaktól. Ez a válogatott merlot egészen más kategória, mint a pincészet kétezer forint körüli tömegborai, igazi déli, mediterrán nagyágyú. Intenzív diós, fakérges illat vaníliával, áradó sötét bogyós gyümölcsökkel, áfonyával, szilvával – orrban legalább 40 euró. A korty is robban, az ízek teljesen betöltik a szájat, és hosszan meg is maradnak. Az enyhe savhiány miatt a korty kissé édes, de ami nagyobb baj, a tannin húz, tapad, cibál, gyilkol, amúgy dél-franciásan. Óriási anyag, igazi presztízsbor, nyers, soha be nem simuló tanninokkal. Így 6 pont ez is. (cca. 4500Ft)

Simonsig Tiara 2002

Dél-afrikai házasítás bordói fajtákból, több mint 70% cabernet sauvignon, 20 % merlot, a többin a cabernet franc és a petit verdot osztozik. Érett, komoly cabernet-illattal fogad: szén, fűszerpaprika, babérlevél, szilvalekvár. Kóstolva hatalmas, mégis arányos, az alkohol ugyan éget kicsit, a kiváló savak összességében jól ellentartanak neki és elbírják a roppant extraktot is. A korty enyhén édes, gyaníthatóan van némi maradékcukra, a tannin kicsit szárít, de nem tudok rá igazán haragudni, ebben az árkategóriában ritkán találkozni ekkora anyaggal. Szájban idővel megjelenik a dél-afrikai borok védjegyének számító égett gumis jegy is, de nem nyomja el a szőlőfajta tipikus tercier aromáit, csak kiegészít. Összességében nem tökéletes bor, de ha valaki akar inni 10 ezer forint alatt egy igazán nagy, nemes, komplex cabernet sauvignont, én ezt ajánlanám. Csak ne tartogassa már sokáig. 7 pont. (cca. 4500Ft)

Címkék: borok a hiperből négypontos hatpontos gere attila tesco hétpontos chianti skalli salentein dél afrika lehmann simonsig

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr981387586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dalton1 2009.09.21. 09:18:26

Nem igazán értem...egyrészt még Tescoban nem nagyon láttam ilyen borokat...melyik volt az? Mármint melyik Tescoban vásároltál?
Másrészt pedig 15-20%-kal olcsóbbak mint általában (másutt), pl. én Gere Cs-t még nem láttam 4000 alatt...főleg hiperben.

dagadtos 2009.09.21. 09:28:54

@dalton1: Budapesten, a Fogarasi úton lévőben vásároltam, azt sajnos nem tudom, hogy az ottani kínálat mennyire fedi le a többi áruházét. Az árak egyébként ugrálnak, amikor én vettem a Gerét, akkor még 4500 körül volt, de legutóbb ennyiért láttam. Ki tudja, most épp hol tart.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.21. 10:05:47

A Simonsignek a Tiara sorozatából a 2001-es volt nagyon szép darab.

Mikor kóstoljátok végig a Teszkó Selection teljes sorozatot? Ezt már többször javasoltam itt. Csak nem derogál a csomagolás és az 500-600Ft-os ár? :)

shiraz 2009.09.21. 10:12:13

ha egy bornak durva hibái vannak (lásd Salentein leírás) hogyan lehet 4 pont?
tökmindegy hogy vannak erényei, ha durva a hiba akkor max 2-3 p.
szvsz

tollas 2009.09.21. 11:16:53

Éjjel nem is lehet bort venni a Tescokban.
Illetve kerülete válogatja, a 3. és 14. kerületben biztos nem.
Amúgy az embernek Tescoban bort venni még nappal sincs kedve, annyira tragányan van az egész előadva.

tollas 2009.09.21. 11:18:00

@tollas:
A "tragányan" (új szó!) trehányan akart lenni.

Rá Dios 2009.09.21. 11:32:08

@tollas:
Nekem tetszik a "tregány"
Trehány vagány, pont mint aki nappal elfelejti megvenni a borát, de lemegy és keres egy jó flaskát éjszaka.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.21. 11:55:53

jot rohogtem azon mennyire sznob tud lenni nehany alkesz.
gyakran eszel foldet egyebkent?

Kabarészínész 2009.09.21. 12:00:10

eukaliptuszos kóla madártejjel? Beteg egy nyelved van tesó...

Pilgram (törölt) 2009.09.21. 12:00:22

@tollas: az éjjel mit jelent? mert én rendszeresn szotkam venni éjjel is piát a forgarasi tecsóban, az meg zugló, de nagyon is.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.21. 12:00:36

jah, és milyen nedves föld? gondolom azert mas ize van egy humuszos, nitrogenben gazdag, friss hajnali harmattal aztatott erdei talajnak mint valami löszös-homokos cuccnak esőben.
ez milyen jellegu volt?
csak h tudjam pontosan, erted... :D

fazzoletti 2009.09.21. 12:15:06

Annyira irigylem azokat akik éjszakai unalmuk ellen gondolnak egyet és lerohannak egy üveg 4-5000 Ft-os borért. Én biztos az a ritka kivétel vagyok aki ezt nem engedheti meg magának. Vagy csak nem vagyok sznob?

Fitz 2009.09.21. 12:24:26

@fazzoletti: Lehet cikkezni arról is, hogy melyik parizer hány pontos, csak az viszonylag kevés embert érdekel.
A totalcar-t sem azért ovlassuk, mert vann X milliónk egy új autóra. Azért időnként egy 4-5 ezres bort megengedhet magának az átlagember. Ha ér neki annyit.

Huckhun 2009.09.21. 12:25:32

Aszittem a TS gazdaságost teszteled majd. Ennyi pénzeket akkor se adok ki borért, ha havernak viszem. Magam, meg pláne elvagyok tannin, meg barikóla:) nélkül. Azért én csak magyar bort veszek. Te is inkább csak Gerét, Bock-ot venél...

Austin (törölt) 2009.09.21. 12:25:58

@éjszárny zöldi:

ostobaságokon lovagolsz két okból is:

1. a gasztronómiában simán mondunk olyat, hogy "földízű", noha egyikőnk sem szokott földet reggelizni, hasonlóan a tavi halak húsát jellemezzük a "pocsolyaízzel", bár nem szoktunk a horgásztóból a poharunkba tölteni.

2. ha véletlenül végeztél mezőgazdasági munkát életedben, pontosan érted és érzed milyen a föld íze. nem patetikusan, hanem pragmatikusan értem.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.09.21. 12:30:01

A Keleti pu. mellett mekivel szemben volt egy 10-ig nyitva tartó boráruház, az még életmentő volt, amíg be nem zárt...

@éjszárny zöldi: Ha már talaj: löszön épphogy a legjobb "cuccokat" találod, szemben a homokkal. Ha már ironizál(gat)sz, legalább ne nevettesd ki magad...

Nincs abban semmi ha értelmes szavakba próbálják önteni az ízeket, illatokat.

Huckhun 2009.09.21. 12:32:27

@Fitz: Bocs, h. megszólítalak, de én a Totálcar-t azért olvasom, hogy melyik használt autót/motort vegyem meg, melyik az, amelyik kiszolgál és nem a fogamat szívom majd. Amúgy pl. a fröccs-ös tesztet (bubisvíz) is szívesen olvastam, bár az nem befolyásolt semmiben. Üdv!

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.21. 12:37:50

1. ha mar vetitesz, akkor vetits szepen...

2. vegeztem. ettol meg nem hiszem h foldize lett volna azzal kapcsolatosan barminek...

+1 utálom a bort is meg a sznobokat is :)
ebbol adodoan nem is szoktam ide irkalni, de ez a post ma kibaszta a biztositekomat :D

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.21. 12:38:56

@Aropa: 3 evig tanultam talajtant.
sztem te felreneztem az elobb valamit. :DDDDDDDD

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2009.09.21. 12:39:31

*-felreneztel, én meg az elobb felreirtam :)

Tavaszi Széll 2009.09.21. 12:39:41

éjszárny zöldi:

A nedves föld kitétel nem az ízre, hanem az illatra vonatkozik (... hosszas pörgetés után sikerül erdei gyümölcsöket és nedves földet is felfedezni.) A (pohár) pörgetés(ének) célja az illatanyagok "felszabadítása".

fazzoletti:

Valószínűleg általános emberi gyarlóság, hogy általában nem az anyagi helyzetben, társadalmi státuszban, stb. fényévekkel fölöttünk állókra irigykedünk, hanem arra, aki egy picit többet engedhet meg magának.
Egy üveg jó minőségű bort. Minden második hétvégén egy egynapos (belföldi!) gyalogtúrát. Csak a saját negatív tapasztalataim alapján mazsoláztam.

Hans Lopkowitz 2009.09.21. 12:47:33

A híres "Koccintós"-ról is olvasnék valamit. Állítólag Tesco kólával mesebeli.

Az ős kaján 2009.09.21. 12:59:28

Nem vagyok borszakértő csak kedvelője a szőlőlevének. Talán ezért nem értem,hogy lehet egy bornak narancs,meggy,görögdinnye,"orvoság" csokoládé,szegfűszeg,szilvalekvár és még sok egyéb íze. És véletlenül sem "csak" bor ízű. Netán már igazi bor nincs is.

vörös és fehér 2009.09.21. 13:05:09

@Az ős kaján: most képzelj magad elé egy borral foglalkozó újságot / könyvet / blogot.

aszondja: színe pirosboros, illatában a vörösborra hasonlít. ízében szőlőből préselt és erjesztett italra hasonlít.
a másik bor azért jobb, mert az meg még jobban hasonlít.

végülis lehetne így is. de sajnos az erjedés, érés, hordóban levés közepette szerencsétlen szőlőlé egy csomó aromát alakít ki magában, a magunkfajta műveletlenek meg megpróbálnak asszociálni rájuk.

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2009.09.21. 13:05:54

Megint főoldalra kerültetek? Szomorú...
Hát, engem sem fenyeget, hogy este jusson eszembe 4-5000 Ft-ért bort venni. Eddig egyetlen Takács Lajos hárslevelűért fizettem hasonló összeget (~4500) és egy Oremus Late Harvestért (~3500), de az ajándékba volt.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.09.21. 13:11:09

@éjszárny zöldi: három év talajtan után pedig különösen érthetetlen, hogyan emlegetheted a löszön kifejlődött ("löszös") és homokos talajokat egy kategóriaként? Még mindig nem vagyok meggyőzve.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.21. 13:12:27

Nem értem az egészet. Minek kell valakit sznobnak tartani, ha pl. a "nedves föld" kifejezést használja? Utálom, amikor egy kicsit borművelt embert sznobnak tartja néhány bunkó, mert olyanokat mond, hogy "sok a sav", vagy "éretlen a tannin". Az, hogy valaki nem tudja mit jelentenek ezek, az nem minősítsen másokat.

A "nedves föld" címke a nemzetközi szakirodalomban elfogadott, gyakran használt értékelés. Sok borban lehet ilyesmit találni. A "nedves föld" jegy egyáltalán nem negatív (úgy nézem, hogy az új hozzászólóknak ez sem világos)

Miért ne lehetne egy bornak eukaliptusz, fűszer, szegfűszeg vagy fahéj, netalántán gyógynövény illata? Ezek mindennaposak és gyakran előfordulhatnak borokban.

Tessenek sokat kóstolni és minőségi bort, talán akkor rájönnek. Az, hogy a bornak "bor íze" és "bor illata" van, ez kb. primitív tautológia és nem leírás. Kb. az autók szintjén (ha máshogy nem megy a gondolkodás), akkor a "Mercedesnek autóformája van", a motorjának "autómotor formája van" kifejezésekkel tudnám leginkább bemutatni.

Tudom, ilyenkor mindig jön, hogy a bor ízlés kérdése, minek leírni, stb. Az objektív leírás azért fontos, hogy esetleg el tudd képzelni, izlene-e neked, ha igen, talán elgondolkodhatsz, hogy megveszed-e a karácsonyi vacsorához vagy a nyáresti iszogatáshoz.

vidak 2009.09.21. 13:36:13

Amennyire tudom, a természetben előforduló illatok véges számú szerves vegyületekből állnak össze. Így nyilván a borokban is ugyanezek fogják adni az illatélményt, így amikor az ember beleszagol a borba, némi tapasztalattal fel tudja fedezni az erdei gyümölcsöket, rózsavizet, stb.
Ettől függetlenül a "hajnali napfényben hersenő harmatos narancsvirág" és társaitól kiver a jeges veríték...

baliquez 2009.09.21. 13:42:13

Kedves Barátaim a Borban, feltételezem azért van itt most trolljárás mert megjelent ma a modorosblogon egy meglehetősen dilettáns és rosszindulatú bejegyzés, miszerint a borminősítés kifejezései egyszerűen sznobok. Ettől aztán jól feltüzelták magukat a fikapöcögtetők, végre valami amiről köpésük van. Hát nincs. Nekik is és mindenkinek ajánlom következő soraimat szeretettel.

A bor megítélése szubjektív. A sommelier, avagy pohárnok avagy borszakértő, de még a mezei vagy közönséges városi borkedvelő is objektív kifejezéseket próbál alkalmazni a borok illatában, ízében, színében megtapasztalt szubjektív élményekre. Jó esetben. A sommeliernek muszáj olyan kiefejéseket használni amit mások megértenek, mert hasonló illatot, ízt, színt már tapasztaltak.

Ennek érdekében létezik pl. borillat-láda, amiben soktucatnyi gyümölcs, virág és fűszer illat található kis ampullákban. Ugyanígy, ezt kiegészítve van borhiba-illatgyűjtemény is, ott értelemszerűen olyan szagok vannak egyenként csomagolva amik szintén borokban fordulhatnak elő.

Ezeket az illatgyűjteményeket a sommelier egyfelől érzékszervei tanítására, másfelől ugyanazon érzékszerveinek a szubjektivitásból az objektivitás felé igazítására használja.

Összefoglalva, valóban lehet hogy egy tanulatlan, nagyképűsködő sznob az aki érthetetlen és túlontúl egzotikus nyelvi kifejezéseket használva olyan élményeket lát bele (és közvetít ki) borból ami nincs ott. De ha valaki sok éven keresztül tanította az orrát, nyelvét és nyelvezetét arra hogy a külvilág számára úgy kommunikáljon borélményt, hogy az revelációként hasson és örömöt okozzon a kevésbé kiművelt érdeklődők számára, nos azt a személyt lesznobozni, munkáját lenézni a legnagyobb taplóság, és csupán szegénységi bizonyítvány kiállítása.

A fogyasztó 2009.09.21. 13:45:48

Éjszárny zöldi ! Ha utálod a bort, akkor mindek irogatsz ide ? Annyi más blog van még ahol testnedveid onthatod. Mennyé' oda. Ami a Tecskót illeti: magam is a minap emeltem le a polcukról egy Simonsig cabarnet/merlot 2006-ost. 2300 ft körül mérték és egész kellemes meglepetés volt. Lehet, hogy rápróbálok a Tiarára is. Az ihatatlan kategória felmérése egész jó ötlet. Ha másért nem, akkor kerekedhetne belőle egy kellemes poénos írás. Biztos vannak azér sokan, akiket érdekelne az is, hogy a Koccintós és társai hadosztályból melyik a legkevésbé borzalmas. Amikor a haverokkal még főiskolások/egyetemisták voltunk (és persze nem volt egy vasunk sem) akkor mi Dési És Kute (mond ez még valakinek valamit ?) kannásborral pusztítottuk az agysejteket. Sokat segített volna anno, ha valaki tudott volna ajánlani valami ihatóbbat. Persze azért mindig sikerült legyűrni ezt is, de azért így visszatekintve nem kívánom senkinek azt a több éves horrort.

Sárfehér 2009.09.21. 14:20:22

@éjszárny zöldi: Mondd, nem szoktad te más fórumokon is irrigálni, akarom mondani, irritálni a békés törzstagokat? Mindezt magas lóról, akarom mondani, magas hajóhídról? :))

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.09.21. 14:22:48

@A fogyasztó: pont azt mondom, hogy a Teszkó Selection sorozatban van néhány 500-600Ft-os bor, ami ár-érték kategóriában magyarban nem létezik. Az ilyen borok már 2000Ft-ba kerülnek, ha hazaiak. Van pl. 500Ft-ért Teszkó Selection prémium kategóriába eső method traditionell cava...

Semerreretyó 2009.09.21. 14:36:14

és mi lesz a Dankó Pistával? mégiscsak az a legjobb teszkós vörösbor.

A fogyasztó 2009.09.21. 14:43:08

@akov: Érdekelne egy ilyen jellegű írás. Ha nem lesz, akkor majd magam próbálom ki az 5-600 ft-os kategóriát ugyanis jómagam is keresem egyenlőre a mindennapok megfizethető borait. Egyenlőre a legolcsóbb amivel találkoztam és magyar az a Mészáros 2006-os Cabernet Franc-ja olyan 1500 körül. Mondjuk ez szerintem 1500-ért best buy. 1500 alatt nem tudok iható hazai vörösbort mondani. Fehérből akad egy-kettő, de veresből...és hát 5-600 ftos iható borral meg még egyáltalán nem találkoztam idehaza. Kezd érdekelni a dolog... Akov, a cava az nem pezsgő?

lackó 2009.09.21. 14:43:40

Nesze Nektek index-főoldal.

@éjszárny zöldi: nem értek jó néhány dologhoz, ezért nem is pofázok bele ami nem érint és nem fikázom azt. Utálom a kelkáposzta főzeléket, de nem kezdem el köpködni azt, aki szépséget lát benne. Jobb úgy élni a világban, hogy tisztelem a másik hóbortját...vagy legalábbis nem baszogatom érte. Ha meg viszketegségedben nem tudsz mit csinálni, dugd a fejed a hideg víz alá.

Amúgy a Tescóban én nem vennék, és nem is veszek ilyen kategóriájú borokat, túl nagy a bukta lehetősége.

lackó 2009.09.21. 14:47:45

@A fogyasztó: de, a cava a hispánok pezsegője.

A fogyasztó 2009.09.21. 15:08:22

@lackó: Néhányszor 5-600 ft-ot be lehet vállalni. A múltkor egy 7 ropis franciával fürödtem be. Na az volt a bukó !

lisznyai 2009.09.21. 15:50:05

PR cikk ízű.
illatában is.

czudarka 2009.09.21. 16:50:17

@éjszárny zöldi: Látod milyen rossz sötétnek lenni!
Bemész a kinaiba enni és ócskázod a "sárgákat"!
Kinek képzeled magad? (csak úgy belsőleg)!
Nem tudom, hogy miért vagy olyan arrogáns egy "szak" blogon, ha nam is szereted a bort!

remélem, hogy a kommentjeidet offolják !

Dagadtos!

Jó a cikk! Én párszor befürödtem a Salentein Malbec Reserve 2006 és ugyanez cab sav-ban is befürdő volt!
Most a várban viszont tetszettek!
Lehet, hogy a lot számokat kéne egyeztetni, mert szar sorozat lehet bennük!

Burda 2009.09.21. 18:35:44

@fazzoletti: Nem feltétlenül a drága bor jó. Körbe kell nézni, mert: a palackozás követően a vörös 6-7 évig a fehér 4-5 évet képes minőségromlás nélkül eltengődni, szupermarket világos közegbe. Érdemes a palackozást figyelni most 2003-04 s palackok, minőségi borokat lehet áron alul beszerezni. Persze vigyázni kell, akadnak kóborok.
És inkább ilyenekre kölcsön az ember, mint más drogokra, cigarettára stb…

lackó 2009.09.21. 18:49:22

@Burda: ugye nem gondoltad komolyan, amit írtál? Jelenleg azt tudjuk, hogy nagyjából bizonyos magyar borok tudnak ennyit, normálisan tárolva...ez PR?

meru 2009.09.21. 18:52:02

@éjszárny zöldi:
Ismerlek. Meghagyom a jogod és lehetőséged a változásra, hogy kevésbé agresszív, előítéletes, és indulatait másokon kiélő szadista légy (asszonyt vered? már ha van), de nem sok reményt fűzök hozzá.

kukko 2009.09.21. 21:01:15

Angliában találkoztam a Tesco Finest termékcsaláddal, ami igen jó ár/érték arányú, kifejezetten jó minőségű borokat tartalmazott, pl.: Châteauneuf-du-Pape, Chablis, Sauternes, Napa Valley... Kár, hogy ezeket itt nem árulják!

Szebb jövőt... 2009.09.21. 21:35:07

Maybe tényleg csak PR,hiszen van ott eladatlan készlet,amiről ez a cikk szól.Az viszont biztos,hogy éjszárny zöldi honlapjára egyen-ketten odaklikkeltünk (velem együtt).Ez a fajta városi agymenet nem az én világom,de egyébként gondolatképes embernek tűnik. Lássuk,hogy csak figyelemfelkeltésből hernyóz egy sznobnak kikiáltott blogon-sznoboknak(szerinte) való témában.
Összeségében valóban érdekesebb lehetett volna egy-két emberközelibb tételt bemutatni,de elhiszem,hogy az esetlegesség a bűnös.A Tiara-ra egész rákattantam,keresni fogom.

lackó 2009.09.21. 21:35:51

@kukko: sajnos itthon hót igénytelen a Tesco boros része...mára már a Cora is lesüllyedt, pedig fel kéne ismerniük, hogy igény van rá, a bor egyre divatosabb...ezt nem akarják meglovagolni, erre ők nem költenek, pedig minden városban akadna 2-3 ember, aki hozzáértő lenne...és még olyan nagy összegbe sem kerülne...csak itt nálunk nem nagyon szoknak hosszú távon gondolkodni.

dalton1 2009.09.21. 23:12:48

Mi van főoldal volt gyerekek? Vgay bezárt a Lipót?...:)

Egyeseknek azért van idejük bőven...elolvassa bár a kommentekből látva abszolút nem érdekli, de hogy még 4-5 hozzászólást is írjon...:)
süti beállítások módosítása