A kezdeti eufória után kicsit visszavettek az arcból Burgundia termelői, és 2009-et már nem "minden idők leglegleg" évjárataként emlegetik. Abban ugyanakkor konszenzus van, hogy ha a vintázs nem is lesz a szuperklasszis 2005-höz mérhető, azért az idei borok tekintetében sem lesz sok ok panaszra. A termelők elsősorban a szőlők érettségében, valamint a remélt savakban és egyensúlyban bíznak, legnagyobb veszélyként a látszatra érett szőlőszemekre tekintenek.
A szőlők kicsit alacsonyabb savtartalmúak, mint 2005-ben voltak, de a cukorfok magas és az aromák intenzívek. Ez egy illatos, egzotikus évjárat lesz - foglalta össze véleményét egy burgund termelő. A Domaine Dujacnál dolgozó Jeremy Seysses szerint ugyanakkor a fő különbség 2005 és 2009 között a tannin mennyisége lesz. Míg 2005-ben a marcona cserek erőt és intenzitást kölcsönöztek a boroknak, az idei év ebből a szempontból kevésbé karcosnak ígérkezik. Ugyanakkor míg a 2005-ös borok többsége még ma is a palackos érlelés fázisában van, az idei termés e szempontból fogyasztóbarátabb fejlődést ígér.
Néhány termelő ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy 2005-től eltérően az idén nem volt annyira egységes az érés folyamata, és néhány szőlőt ezért korán, a fenológiai érettség elérése előtt leszedtek. Christophe Chauvel, az Albert Bichot szőlészeti igazgatója szerint az idei év legnagyobb veszélyét a hamis látszatok jelentették: a ránézésre érett szőlőszemek sok helyen nem kellően érett beltartalmat rejtettek, ami túl korai szürethez vezethetett. Chauvel szerint a szőlők egy része már augusztus közepén olyan érettnek látszott, hogy sokan nekiálltak szüretelni, pedig a szemek érettsége ekkor még nem volt megfelelő. 2005 e szempontból könnyebb volt, mert az érési folyamat egységes volt.
A Cote D'Or-i termelő, Alex Gambal egyetért ezzel: szerinte az idei év legnehezebb döntése a szüreti időpont megválasztása volt, ezért ők is minden táblát külön, egymástól függetlenül vizsgáltak és szedtek.
Abban ugyanakkor szinte minden termelő egyetért, hogy az időjárás nem is lehetett volna hozzájuk kegyesebb, így szerencsére csak az ő döntésükön múlik, hogy mikor szedik a fürtöket, nincs rajtuk semmi kényszer. Gambal az ott eltöltött 18 éve alatt nem emlékszik arra, hogy ilyen sokáig ilyen jó időjárásnak örvendhettek volna. Chablis-ban is nagyon reménykeltőnek ítélik az évet. A William Fevre ügyvezetője, Stephane Follin-Arbelet szerint ha a hozam egy kicsit el is marad a szokásostól, a szőlők csodaszépek.
A Greenpeace környezetvédő szervezet ugyanakkor már belengette a kaszát a borvidék felett. Szerintük ha a globális felmelegedés ebben az ütemben folytatódik, Franciaország átlaghőmérséklete az évszázad végéig 6 fokkal is emelkedhet, és ez véglegesen elpusztítja majd Burgundia egyedi terroirját. Olyan borok tűnhetnek el végleg, mint Meursault, Montrachet vagy Volnay nedűi. A környezetvédők rámutattak, hogy 1988 és 2006 között átlagosan 13 nappal szüreteltek hamarabb, mint 1973 és 1987 között.
Magyarországon is negyedikbe kapcsol már a szüret, gyűlnek a tapasztalatok. A szüreti időszak bezártával feltehetően magunk is összegyűjtjük majd a magyar termelők tapasztalatát, mint ahogy azt eddig is tettük. Akibe azonban már most szorult billentyűt kívánó empíria, ne habozzon megosztani velünk. Nálunk milyen volt/lesz 2009?
Forrás: Decanter
Utolsó kommentek