Amilyen lelkesen védem a cabernet sauvignont a borínyencek különféle támadásaitól, annyira nem tudom megszeretni magam sem a chardonnay-t, megmondom őszintén. Bár a fajtával nyilván nincs baj, a stílus, melyet a középmezőnyre aggattak, fáraszt és idegesít, a legjobbakat pedig nehéz megfizetni. Nemrég egy hosszabb fehér sor közepén kóstoltunk pár chardonnay-t vakon, az eredmény most sem lett túl meggyőző, de talán tanulságos, úgy döntöttem tehát, jegyzeteimet viszonylagos rövidségük ellenére is közzéteszem.
Montes Alpha Chardonnay 2007
Folyékony fa. Támad a vaníliaszörny - oak monster (6:30-nál) - sok kis harcos gumimacival az oldalán. Később felüti a fejét az a benzines-fekete ribizlis illatjegy is, mely szinte minden chilei vörösborból árad. Most elemezgethetném, hogy a savak jók, elbírnak a nagy testtel, talán csak az alkohol melegít túlzottan, hogy a bor rendkívül koncentrált, hogy az utóíz végül is hosszú, hogy nagy nehezen fel lehet fedezni gyümölcsöket is a kortyban, de nálam az újfa és a gumicukor annyira kiverte a biztosítékot, hogy mindez nem érdekel. Megértem, hogy többen 6-7 pontot adtak rá, az én szememben azonban kár a szőlőért, kár a fáért. 4 pont.
William Fevre Chablis Premier Cru Montmains 2006
A Fevre Chablis egyik legjobb birtoka, a Montmains premier cru létére is közelebb van a szortiment aljához, mint a tetejéhez. Csokoládé, virágok, citrusok és mineralitás, szépen, visszafogottan. Kóstolva lendületes, sok, de kerek savval, közepes testtel, és a vártnál kicsit kevesebb tartalommal. Példás hordóhasználat, tisztaság és elegancia, de ahogy eddig valamennyi chablis-nál, én itt is feljebb tekerném a hangerőt, így halk, erőlködésre késztet Ahhoz meg nagyon drága. 6 pont.
Kovács Nimród Chardonnay Battonage 2007
Kitöltés után azonnal orrba ver a tuttifruttis, rágógumis, vaníliás illat. Bántóan közönséges. Kóstolva annál nagyobb meglepetés ér: páratlan struktúrájú bor, nagy testtel, élénk, de simogató savakkal, krémes textúrával. A korty kissé édes, direkt és populáris, de a pazar szerkezet sok mindenért kárpótol. Hosszú, újfás utóíz. Remek anyag, de ezt az illatot nem tudom megbocsátani, így 6 pont.
Gróf Buttler Chardonnay 2007
Megkapó illatában vér, égett gyufa és zöldségleves – kóstolásra ösztönöz egyből. Szájban jól hozza, amit illatban ígér, vegyszeres, keserű és vas íze van. Biztos a terroir. Sarah Connor rémálma: palackozott folyékony fém. Egyébként nem lenne rossz bor, arányosnak, tartalmasnak tűnik, egy erősebb mágnessel pedig bármikor rátalálunk a pincében. Én kizártam, mások kihasználták az alkalmat, hogy olyan területein barangoljanak a 100-as skálának, ahova egyébként ritkán juthatnak el.
Nyakas Chardonnay Selection Barrique 2007
Az eddigieknél mélyebb, már-már aranyszín. Vakon is többeknek feltűnt, hogy késői szüretről van szó, illatában édes gyümölcsök, méz és erős, de nagyon jól eltalált fa. Szájban hatalmas, hihetetlenül koncentrált, intenzív, a csokoládés, almás, mézes aromák mindenhova eljutnak. Hosszú lecsengés. Csak azért nem kap stabil 7 pontot, mert annyira nagy és olajos, hogy még a remek savak ellenére is kissé farnehéznek tűnik, így valahova 6 és 7 pont közé tenném. Mindenkinél a chardonnay-kör győztese. Mikor megtudtuk, hogy mi is egy Nyakas chardonnay-t emeltünk a magasba, szinte master of wine-nak éreztük magunk, ha csak egy pillanatra is.
Malatinszky Noblesse Chardonnay 2006
Vakon többen is franciának tippeltük – mint néhány burgundi bor, ez is egyszerre tűnik oxidáltnak és élettelinek. Reszelt alma, citrom, tejes jegyek, főképp tejkaramella és füst. Szájban koncentrált, de nem olajos, kifejezetten sok savval, az összkép kis híján savanyúba fordul. Intenzív, tartós zamatok; izgalmas, hűvös karakter. Kár a már bántó savhangsúlyért, így épp csak eléri a 6 pontot.
Légli Ottó Landord 2006
A 2007-es Landord teljesen lenyűgözött a Várban, még a vele párban kóstolt Szepsy Nyulászónál is jobban tetszett, ehhez képest a 2006-osra leplezés előtt azt tippeltem, hogy egy közepesen sikerült badacsonyi olasz-rajnai házasítás. Az ásványok dőlnek, illatban-ízben alig érezhető más, leigázott mindent a talaj. Halványan pörkölt jegyek, citrom és technokol. A savak erőteljesek, a korty egysíkú, tiszta és szikár, mindenütt csak csupasz, kopár kövek. Folyékony föld. 5 pont. Másnak két éve sokkal jobban tetszett, talán az érés tett keresztbe neki, talán csak mi voltunk most pechesek.
Utolsó kommentek