Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bordeaux-ban és Itáliában jó

Folytatódik az évjáratértékelés-szezon

2009.11.03. 06:06 - BOB

Az év első bora természetesen már rég megszületett, de hagyományosan mégiscsak Márton napja környékén kezdenek szállingózni az első olyan újborok, amik már halvány bepillantást engednek az évjárat sajátosságaiba. Mielőtt azonban nekiállnánk kardélre hányni 2009 magyar termését, vigyázó szemeinket Bordeaux-ra és Itáliára vetjük. Mindkét helyen egészen kiváló évjáratról csiripelnek a madarak. Reméljük, nem lesz ez másképp a Kárpát-medencében sem. Szüreti körképünk folytatódik.

A talján csizma területén általánosan igen jó évjáratra számítanak a borászok. Ezt maga a termelők nemzeti szövetsége jelentette be. A mennyiség azonban elmarad majd a várttól, köszönhetően a szokatlanul meleg időjárásnak és a gyakori záporoknak. A teljes kibocsátás 44 és fél millió hektoliter körül alakul majd, szemben a 2008-as 46,3 millióval.

A 2009-es év általánosságban kiváló minőségűnek ígérkezik, különösen a középső és az északi régióban, a mennyiség azonban szignifikánsan alacsonyabb lesz az elmúlt 10 év átlagánál - idézi az olasz média a termelők nemzeti szövetségének vezetőjét, Giuseppe Martellit. A csökkenés kiváltképp délen jelent problémát, Puglia, Abruzzo és Szicília területén, ezt ugyanakkor részlegesen kompenzálja a Piemontban, Emilia Romagna és Velence régiókban mérhető mennyiségnövekedés.

A piac ugyanakkor továbbra is a medve jegyében mozog, az olasz borok nagykereskedelmi árai az év első felében mintegy 13 százalékkal maradtak alatta a tavalyi év hasonló időszakának. A globális pénzügyi helyzet minőségi borokat kívánna, de mérsékelt árakon, amihez az olasz borászat csak a termelők árrésének csökkenésével tudja magát tartani - tette hozzá Martelli.

Még ennyi gondja sincs a bordeaux-i termelőknek, akik pezsgőlocsolós hangulatban számolnak be a szüretről. Állításuk szerint 2009 történelmi léptékben is nagy évjárat lesz a borvidéken. A nyár szinte végig meleg és száraz volt, a merlot nagy részét hamar le is szedte mindenki. A jobb parton, ahol a fajta meghatározó jelentőségű, egyenesen az évszázad egyik legjobb évjáratáról beszélnek.

„2009 tökéletes évjárat lett” - állítja a Château Pétrus fő korifeusa, Christian Moueix. „1989 nyarát kombinálta 1990 szüreti időszakával. Talán csak 1947-hez tudnám hasonlítani. Megvan benne minden, ami egy egészen különleges karakterhez szükséges lehet.”

A bordeaux-i évjáratértékelések körül persze mindig is nagy volt a felhajtás és a nagyotmondás, mivel senki sem szeretné a fogyasztóknak azt mondani, hogy az adott év nem lett olyan kiváló, mint. Az időjárási adatok azonban nem hazudnak. A szeptember közepén lehullott 25 milliméternyi csapadék után az ég tiszta és felhőtlen maradt három hétig. Néhány előrejelzés ugyan viharokat jósolt, de a felhők mégis távol maradtak, mégpedig jóval hosszabb ideig, mint azt bárki várta volna. Néhány milliméter esett csak, ami a Médoc fő fajtájának, a cabernet sauvignonnak még jót is tesz.

„Az évjárat ismertetőjegye a gyümölcs lesz" - mondja Moueix, majd hozzáteszi: "Hihetetlen, csak belépek az erjesztőtérbe és olyan gyümölcsillat csap meg, amilyenhez hasonlót évek óta nem éreztem”.

Forrás: AFP, Los Angeles Times. Kép: fws.it, moueix.com

Címkék: szemleszerű bordeaux piemont 2009 puglia pétrus moueix

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr11494229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pecz 2009.11.03. 09:19:27

Roppant érdekes az olasz kijelentés.
Amikor június végén, július elején egy hetet Toscanaban voltam minden nap esett ( a hegyekben, Montalcino, Chianti, stb.), a Máté winery-ben már nagyon aggódtak az idei termésért.

fiatalborivo 2009.11.03. 10:41:16

Ahogy a cikkben is elhangzott a francia résznél: Nagyközönség előtt nyilatkozni jót vagy semmit, más kérdés ha az ember négyszemközt beszélget a termelővel, az lehet hogy igazat mond.

Shyr Kahn 2009.11.03. 12:18:52

@pecz: "A csökkenés kiváltképp délen jelent problémát, Puglia, Abruzzo és Szicília területén"

Ugyanakkor olvashatjuk, hogy északon némi növekedés volt. Még ha közvetlenül toszkána nincs is megemlítve, azért Emilia Romagna észak-keleti szomszédja (igaz az Appeninek van közöttük)...

hárslevelű 2009.11.03. 21:39:25

A bordeaux-i évjáratértékelések körül persze mindig is nagy volt a felhajtás és a nagyotmondás, mivel senki sem szeretné a fogyasztóknak azt mondani, hogy az adott év nem lett olyan kiváló, mint.

Érdekes, Villányból is mindig ezt hallani... :-)

dagadtos 2009.11.03. 23:51:12

@hárslevelű: elméleted némiképp árnyalja, hogy az utóbbi három évjáratot a sajtó szétszedte. Eleinte még 2006-ot is, szerintem nem feltétlenül jogosan.

Ez is érdekes...

:) (?)
süti beállítások módosítása