Amit az első eresztéshez írt előhangban írtunk, érvényes most is: "Talán akad olyan olvasónk, aki örömmel veszi, ha egy-két (nagyjából ötven) általunk is rendszeresen használt fogalmat egyszerűen és tömören kifejtünk. Szakavatott olvasóink pedig talán lesznek olyan segítőkészek, hogy ahol tudatlanságunk, vagy a túlzott tömörítés miatt tévútra tévedtünk, ott jó szóval helyreraknak bennünket. Nem akarunk boros wikipédiát, de minden segítséget és kritikát köszönettel fogadunk." Íme, az öt porcióból a negyedik és az ötödik:
kén: A kéndioxid a legfontosabb tartósítószer a borászatban. Szükséges rossz, ezért mindenki a minimalizálására törekszik. Hébe-hóba készülnek kénmentes borok, de ezek jobbára kérészéletű kuriózumok.
maradékcukor: A ki nem erjedt cukor a borban. Jó közelítéssel azt mondhatjuk, hogy a szárazság felső határa 4 gramm maradékcukor, a félszárazé 12, a félédesé 45, ami utána jön, az édes.
minerális: Egyes borokban föllelhető ásványokra emlékeztető illat- és ízjegy. Elsősorban a vulkanikus talajon termő fehérborokban szokás fölismerni.
nemesrothadás: (l. botrytis)
oxidált: Főleg fehéreknél jelentkező probléma. Sötétebb aranyszínű, reszelt almára, pirítós kenyérre, sherryre emlékeztető illatú, fáradt, egysíkú bor.
öreg tőkék: Általános vélemény, hogy a legzamatosabb szőlőt öreg tőkékről (30-40 éves vagy idősebb) lehet szüretelni. Ezeknek a gyökérzete már mélyre hatolt, és olyan ásványi anyagokkal táplálkozik, amelyek komplexebb ízeket eredményeznek.
pohárnok: (l. sommelier)
reduktív: Friss, élénk, gyümölcsös, ám ritkán komplex borokat adó technológia. A feldolgozás során kizárják az oxigénnel való érintkezés lehetőségét. A reduktív borok gyakori ismérve a fajélesztő használata.
savak: A borban előforduló borkősav, almasav és tejsav gyűjtőneve. Hűvösebb éghajlaton és években magasabb lesz a savak mennyisége, melegebb éghajlaton vagy forró években alacsonyabb. Megfelelő savak hiányában a bor leül, „gerinctelenné”, lapossá válik. Az agresszív, éles savakat pedig sajnos mindannyian jól ismerjük. (l. még almasavbontás)
seprő: A hordó alján lerakodó üledék. Az első fejtés előtt leülepedő seprő neve durva seprő, ez még többnyire nagy mennyiségű sarat és egyéb szennyeződéseket tartalmaz. Az első fejtés után leülepedő seprő a finomseprő, mely jórészt az élesztő baktériumok maradványa. A hosszabb finomseprőn tartás fokozhatja a bor komplexitását.
sommelier: Magyarul: pohárnok. Szakértő borpincér.
szűrés: Célja a káros élesztők, baktériumok kiszűrése. Hátránya, hogy megtöri, megnyúzza a bort, és elvesz zamatainak gazdagságából. A szűretlen boroknál viszont nagy a veszélye annak, hogy instabillá válnak, vagy támadásba lendül a brett. (l. még Brettanomyces)
tannin: Magyarul csersav (a tölgyfa kelta nevéből ered). Kesernyés polifenol vegyületek, amelyek a szőlőhéjból és magból kerülnek a borba. Főként a vörösborokban jutnak meghatározó szerephez. Minőségük jelentősen befolyásolja a bor megítélését. A hiányos érettségből származó húzós, szárító, fogzománcozó tannin a magyar vörösbor egyik rákfenéje.
TCA: Magyarul: 2,4,6 triklór-anizol. A dugósságért felelős vegyület. (l. dugós)
terroir: Franciául föld. A borászati lingóban sokkal átfogóbb fogalom: a termőhely a termesztést meghatározó valamennyi sajátossága (talajszerkezet, kitettség, makro- és mikroklíma stb.). A terroirhívők szerint a termőhely adottságai teszik egyedivé és megismételhetetlenné a bort. A bornak úgymond a szőlőben kell elkészülnie, a pincében már tilos hozzáadni, korrigálni, sminkelni.
vakteszt: Eredendően a pártatlan borbírálat eszköze. A palackokat valamilyen módon becsomagolják, hogy a kóstolók pusztán az érzékszervi élmény alapján mondjanak véleményt.
világfajta: A világ jelentősebb borvidékein általánosan előforduló borszőlőfajták. Francia mind: cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, chardonnay, sauvignon blanc, syrah stb. Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá válik a világfajták uniformizáló hatásának elítélése, és a helyi, őshonos fajták újrafelfedezése.
Vitis vinifera: A borok 95 százaléka ennek az európai szőlőfajtának a különböző válfajaiból készül.
vegetális: Növényekre emlékeztető illat- és ízjegyek.
zöldszüret: A fürtválogatás, a fürtritkítás szinonimája, a hozamkorlátozás egyik eszköze.
Utolsó kommentek