A Kérdőív harmadik felvonásában villányi borászok és borászatok nyilatkoznak az idei évről, és értékelik a közelmúlt évjáratait. 2009 Villányban is nagy reménnyel tölt el mindenkit, illetve majdnem mindenkit, mert Gere Attila és Malatinszky Csaba 10 pontja után, a Sauska Pincészetet vezető Kúcs Gyula mindössze 6 pontra érdemesíti az évet. A 2006:2007 meccs döntetlenközeli eredményt hoz.
Malatinszky Csaba:
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2009-es évet? 10
2. Mi volt az év legnagyobb erénye? Eddigi tapasztalataim során az idén szüreteltünk általában a legmagasabb Ph szinttel (3.87 a teteje). Fantasztikus struktúrák voltak már a szőlőkben is, most már a borokat kóstolva is megállapítható, 2009 kiemelkedő évjárat. Rengeteg gyümölcs, frisseség, elegancia etc, megannyi számomra kedves jellemzője az idei szezonnak. Még a cukrok is féken tarthatók voltak, 14% -nál vége az alkoholnak.
3. Mi lehet a buktatója? Nehezen értelmezhetők voltak a próbaanalízisek a szüret előtt, aki kapkodott, ráfázott. Aki nem lépett a megfelelő időben, az is. Az idén a szokásosnál is nagyobb jelentősége volt a szüreti időpont helyes megválasztásának. Be kell vallanom, felhívtam bordeaux-i önológus barátaimat és kérdeztem tőlük. Elmesélték nekem a 2005 - ös nagy év történetét, amikor az analitika teljesen hasonló lehetetlenségeket mutatott és sok neves borászatban betojtak a 3.6g/l savaktól. Ilyen ott sem fordult elő korábban, így sokan voltak akik az alacsony savszintet hozzáadott borkősavval korrigálták (..és azok a borászatok azért nem a pincesorról valók, mégis megették a trükköt). A végén aztán volt sírás rívás, amikor 6.5-7 g/l lett a titrálható savszint Medocon, nagy borászatokban. Nem tudom, volt-e nálunk valaki aki tudta előre; most meg kellene ijedni. Ha volt és rosszul döntött és bajban van.
További problémát jelenthetett a magas Ph, mert könnyen előfordulhatott a túl - extrahálás, ami javíthatatlan az ízképben. Ez különösen veszélyes lehetett azoknál a borászatoknál, ahol egyébként is 30C körül erjesztenek.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? A portugieser kivételével mindegyiknek.
5. Melyik fajta szenvedett? Jó ültetvényen, jó helyen, megfelelő terheléssel, egészséges vegetáció folyt.
6. 2005-től 2008-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat?
2005: 5 - 6
2006: 10
2007: 10
2008: 7-8
7. Ha 2008-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Kúria Cabernet Franc.
Sauska Pincészet:
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2009-es évet? 6-os
2. Mi volt az év legnagyobb erénye? Kegyes, meleg, szép hosszú volt az ősz.
3. Mi lehet a buktatója? Itt nálunk a jégverés és a kora nyári felhőszakadások.
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Korábbi fajták - merlot, pinot noir, oportó, chardonnay.
5. Melyik fajta szenvedett? A késői fajták: CF, CS, SY, KF
6. 2005-től 2008-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat?
2005: 5;
2006: 8;
2007: 9;
2008: 7
7. Ha 2008-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Eddig a kékfrankos.
Vylyan Pincészet:
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2009-es évet? 8/9
2. Mi volt az év legnagyobb erénye? A szép, kiegyenlített időjárású ősz, mely ugyan ilyen tulajdonságokkal bíró évjáratot eredményezett. Szép volt az érettség is!
3. Mi lehet a buktatója? A túlérettség. A szüret időpontjának jó meghatározása ilyenkor különös jelentőséggel bír: korábban szüretelve éretlenséget, később pedig túlérettséget, magas alkoholt hozhat!
4. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább? Hasonlóan a 2006-os évjárathoz általánosan jónak, kiemelkedőnek tekintjük. Nagyon szép a CF és a Syrah.
5. Melyik fajta szenvedett? A csapadékos nyár és a jégesők miatt nálunk a merlot (és mi) küzdött(ünk) a peronoszpórával.
6. 2005-től 2008-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat?
2005: 4/5
2006: 8/9
2007: 7/8
2008: 7/8
2009: 8/9
7. Ha 2008-ból egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az? Egyértelműen a Pinot Noir, abból is a már lepalackozott (de forgalomba még nem került) dűlő és hordó válogatott GOMBÁS (Pinot Noir).
Utolsó kommentek