Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Keresek egy Blaufränkisch-t

2009.11.27. 06:00 - palack

Bécsben jártam a múlt héten. Két nap alatt 10 órát és legalább ennyi kilométert bolyongtam pohárral és köpővel a kézben a Hofburg termeiben a Wein & Co monstre portfoliókóstolóján a MondoVino-n. Több, mint 200 pince kínálatát lehetett megkóstolni, amit persze nem lehetett ennyi idő alatt. Első nap csak lubickoltam az élményekben: hibátlan zöldveltelinik és rizlingek Kamptalból illetve Wachauból. Rettenetesen fiatal bordóiak 2007-ből. Remek portugálok nem csak portóival Douróból, egy-két spanyol és olasz szépséggel megspékelve. Nem számoltam utána, de alighanem másfél óra alatt kiköptem illetve lenyeltem a kétnapos belépő árát. Az első nap carpe diemje után a második napra már a mindenttudó messekatalog birtokában, koncepciót lehetett és kellett ácsolni, komoly útvonaltervet készíteni. Így esett, hogy a nap középpontjába az előző heti kékfrankos keresés mintájára az osztrák blaufränkisch felfedezése került. Az alapokat elegánsan kihagytam, tizennyolc főleg dűlős és bizony nem olcsó tétel járta meg poharamat.

A két legemlékezetesebb borral kezdem. Nagyon egységes volt a mezőny, ez a két bort egy kis plusz emelte nálam a többi szépség fölé. Nem szeretek és lehet pontozni ilyenkor, de nagyjából hat pont fölötti, talán hét pontos borok ők. Paul Achs Ungerberg 2007-esének illata édeskés, kedves gyümölcsű, konyakmeggyes. Kóstolva tartalmas, de túlzásoktól mentes, egyensúlyos. Azon kevés borok közé tartozott, amelyben izgalmas rétegzettséget is felfedezni véltem. A sor egyik, ha nem a legszebb tételének bizonyult. (€ 51) Másik kedvencem a Prieler Leithaberg 2007 volt. Fűszeres, mély, szép illattal mutatkozik be. A korty remek egyensúlyban van, ráadásul izgalmas és finom is, ami persze nem megvetendő dolog. Végre egy blaufränkisch, ami nem csak szép gyümölcsös és finoman hordófűszeres, hanem izgalmas ásványosságot is rejt. (€ 32) Idén Prielerék lettek az év borászata a tekintélyes Falstaff magazinnál, úgyhogy jól választottunk mindnyájan.

Hat igazán szép kékfrankost találtam még. Ha pontoznék ilyenkor hatos körüli lett volna mindegyik. Talán a sorrend sem véletlen ahogy most írok róluk. Uwe Schiefer Reihburg 2007-ese annyira hasonlított a következő, másik dűlőből származó tételre, hogy vissza kellett kóstolnom őket valami megfogható különbséget keresve. A Reihburg mintha édesebb és testesebb lenne. (€ 46) A Szapary 2007 nagyon friss, gyümölcsös: meggyes, almás illatú kékfrankos. Kóstolva is élénk, friss, egyenes és kristálytiszta ízű. Nagyon finom. (€ 30) A Gernot Heinrich Alter Berg 2007 illata hízelgő, sokrétűen gazdag, újvilágias karakterű, rengeteg gyümölccsel és szép hordóval. Kóstolva is kedves mégis karakteresen tanninos, finom ízű, hosszú. (€ 45) Az Umathum Kirschgarten 2005 gazdag illatából rengeteg piros gyümölcs és rumosdió árad. Nagy testű, de korántsem lomha bor. A vége felé az alkohol égetni, a savak és a tannin szinte törni zúzni kezd, persze mindezt a fajtához képest kell elképzelni. Ezzel együtt nagyon érdekes és szép darab. (€ 45) A Prieler Goldberg 2006-nak jobban kellett volna tetszenie, hiszen ez a pince zászlósbora. Fűszeres, mély, szép illattal nyit, akárcsak a másik Prieler kékfrankos. Kóstolva is hasonlóan izgalmas és finom. Nagyobb testű, robosztusabb a másiknál, viszont kissé farnehéz, számomra a Leithaberg sokkal elegánsabb volt. (€ 68) Végül az Umathum Kirschgarten 2006-ról az jegyeztem föl, hogy visszafogottabb, viszont izgalmasabb illatú borsos fűszerességével, mint egy évvel idősebb testvére. Kóstolva jóval vékonyabb, ugyanakkor letisztultabb, elegánsabb. Az alkohol azonban nála is kilóg, éget a végén. (€ 45)

Éppen csak valamivel maradt le tőlük a következő három bor: valahol öt és hat pont között lennének, ha mondanék ilyet. Paul Achs Altenberg 2007-ese lágy gyümölcsös illatú, élénk, de kerek savai üdítően hatnak, mégsem mondható vékonynak a korty. (€ 51) A Spiegel 2007 kissé fásabb és gazdagabban gyümölcsös illatú, mint az Altenberg. Kóstolva kerekebb, jobban iható. Nagyon finom, tisztán gyümölcsös ízű, de hiányzik belőle a mélység. (€ 51) Ernst Triebaumer Mariental 2007-ese intenzíven gyümölcsös, kicsit édeskés, de nem gejl, szerethető illattal mutatkozik be. A kortyban is rengeteg gyümölcs, és nem kevés tannin lubickol, mégsem találtam elég izgalmat benne. (€ 66)

A maradék hét kóstolt tételt különösebben nem részletezem. Jó öt pontos borok voltak: tiszták, ha nem is hibátlan, de jó szerkezetűek, szép gyümölcsösek. Bármikor szívesen látnám őket a poharamban. Két csalódást azonban ki kell emelnem: Günter Triebaumer Blaufränkisch Reserve 2007-ese nekem kilógott a mezőnyből, rendezetlenségével és mesterkéltségével, talán még öt pontot sem adnék rá. (€ 25) Viszonylagos csalódás volt még, hogy a Weninger Dürrau 2006 egyáltalán nem vett le a lábamról, kicsit vékonynak és igen savanyúnak éreztem, így nem kapott volna öt pontnál többet. (€ 64)

Megállapítható, hogy a magyar pénztárcának elképesztően drága osztrák csúcskékfrankosok között már nemigen lehet mellényúlni. Viszont aznap belenyúlni sem sikerült legalább egy nyolc- vagy kilencpontos élménybe. Igaz, röghöz, azaz egy kereskedőhöz és éppen forgalomban lévő tételekhez voltam kötve, ami ugye nem a legalkalmasabb vadászterület a boldogság kékfrankosmadarának sülten szájba repítésére. A keresés tehát itt is folytatódik: Ich komme wieder.

Zárójelben a Wein & Co listaárai. A fotók innen és innen valók.

Címkék: 2006 2005 ausztria kékfrankos 2007 wein & co

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr161550239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nóniás 2009.11.27. 07:26:04

A szerző primitivitásának legbiztosabb jele az idegen szavak felesleges használata.

palack 2009.11.27. 07:54:35

@Nóniás: és képzeld el, ezek az ostoba labancok nem átallnak osztrákul neveket adni a boraiknak, sőt még úgy is beszélnek, hiába szóltam rájuk. Skandallum!

Amúgy a primitivitás idegen szó, kérlek próbáld kerülni, mert még egyesek bumburnyáknak néznek.

borkősav 2009.11.27. 08:01:49

hat igen ha már kis honunkban is lenne egy ehhez fogható bemutató az igrn jó lenne, de hat nincs és óÓriás barátunk nem érti a z labancok neveit ( én se)de szépek a borok az tiszta

Nóniás 2009.11.27. 08:16:50

@palack: Akkor miért nem németül született a mű? Gondolom Bécset sem Bécsnek mondták. A buta, szellemeskedő esetleg nagyképű jobban megfelel?

Durvalegény 2009.11.27. 08:45:31

Jól értem, hogy még a legjobban dicsért borok sem nevezhetők best buy-nak? 50 euró körül épphogy csak megcsípik a hetest, ami nem jó hír az árérzékeny vásárlónak.

fiatalborivo 2009.11.27. 08:57:27

Én is pont azt néztem hogy a legtöbb általad felsorolt bor 45-65 € ami 10-16000 ftot jelent. És egyik se egy 5-6 éves bor amiből már csak az utolsó palackok vannak és azért drága. Ráadásul tapasztalataim alapján a kékfrankos kevés esetben van jobb helyzetben értékeltség szempontjából mint egy merlot, CF, CS, Syrah. Mégis ilyen drága. Szekszárdon egy 5-6-7 pontos kékfrankost 4-5-6000 ft körül adnak kb, és azt mondjuk hogy túlárazottak a boraink sok esetben(én is így gondolom). De akkor a sógorok hogy áraznak?

valópapa 2009.11.27. 09:10:23

@Nóniás: Te minek írsz ide, unatkozol?
Játszál mással...

Sárfehér 2009.11.27. 10:29:55

Sztem teljesen helyénvaló itt a Blaufrankisch. Megjegyzem, egy móri, villányi, soproni, neadjúristen hercegkúti leírásba is beleférne néhány német szó, különösen a helyi változatában. Ha pedig Palack elmenne Morvaországba, szívesen látnék egy "keresek egy Frankovkát" c. posztot, ott is egyre jobbak, és mint "helyi fajtát", kultiválják is. :)))

lackó 2009.11.27. 11:37:34

Gasztrokérdés, bajban vagyok: milyen bort gondolnátok füstölt libás sólethez???

Sárfehér 2009.11.27. 11:50:38

@lackó: Lehet, hogy nincs igazam, de esetleg egy kicsit füstösebbre barrikolt Chardonnay-t vagy furmintot.

fiatalborivo 2009.11.27. 11:56:13

@lackó: webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video&video_id=405752

A borkultusz fenti részében libamájhoz kínálnak borokat Sebestyénék.

lackó 2009.11.27. 11:58:30

@fiatalborivo: az nagyon más műfaj, azzal nem lenne gondom, de köszönöm.

@Sárfehér: furmint...hm, ez jó ötlet :)

Ferraiolo 2009.11.27. 12:01:09

@lackó:
Én konkrétan Demeter Zoltán 2007-es Lapis Furmintját választanám a sóletedhez, de elképzelnék egy somlói Furmintot vagy Juhfarkot is, ha külföldi, akkor viszont egy Sancerre is mesés választás lehet:)

lackó 2009.11.27. 12:05:00

@Ferraiolo: azt hiszem engedek a furmintnak :)

Sárfehér 2009.11.27. 12:17:08

@AG 2.0: Utána, igen, vadkörtét vagy somot. :))) Vagy, hoppá! furmint törkölyt, ha csinál valaki ilyet.

Sárfehér 2009.11.27. 12:23:29

Jut eszembe, kedves Palack, ezen a bécsi eseményen kínálgattak törkölyöket is? Kicsit lehetne kevésbé merev a magyar jövedéki szabályozás, és akkor a mi borászaink is több törkölyt kínálhatnának.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.27. 12:45:22

A kékfrankos nehéz ügy, csak ritka esetben a szerelem tárgya. Palack cikkével egyetértek, több alkalommal kóstoltam végig hasonló sorokat. Régebben a Weninger nagyon jó volt de eszem ágában sem volt €69-t fizetni egy díjnyertes és máris csúsztatott árú tételért. Osztrák barátaim azonban máshogy látják a Blau helyzetet és foggal körömmel kapaszkodnak ebbe a fajtába és vásárolják ezeket a tételeket és állítólag Moser közreműködésével már amerikában is megindult az érdeklődés a Blau iránt.
Azt még megjegyezném hogy hazai kékrankost még nem láttam ami szigorúan mérhető lenne ezekhez az osztrák példákhoz.

lackó 2009.11.27. 12:51:52

@Kóstolómester: naaaaaaaaa....

Azért ezt nem mondanám...példaként rögtön itt Lőrincz Gyuri 2007-es Tóbércce.

@AG 2.0: Sör, bor, majd pálinka. Így tökéletes.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.27. 13:17:35

Ezt a bort még nem kóstoltam. Piacon van már? Gondolom 5000 ft felett nyomják. Milyen típusú hordóban érlelték? Ez nagyon érdekelne mert a jó osztrák pincék erre nagyon vigyáznak.

lackó 2009.11.27. 13:40:37

Bocs, megnéztem, 2006-os Kékfrankosról van szó, de a lényegen nem változtat. 4000 Ft körül mérik, a hordóhasználat pedig itt nagyon jó, St.Andi borokban ezzel sokszor volt bajom, de itt nagyon rendben van. A hordó típusát nem tudom.

2009.11.27. 15:11:54

Ráspi Öreg Tőkék, Weninger Spern-Steier, ...

Metál Marci 2009.11.28. 10:56:35

Igen, ezek ár-érték arányban nem kiemelkedőek - persze nem is osztrák vörösbortól várna ilyet az ember.

Kóstolómester (törölt) 2009.11.28. 12:45:41

Az a helyzet fém Marci hogy az osztrákok nagyon jók, vörösboraik is egyre kiemelkedőbbek, egyre izgalmasabb dolgokat művelnek, a fehérek pedig óriásiak tudnak lenni Wachau környékén és ittam én már olyan osztrák édes desszerbort a Fertő környékéről hogy a mellette levő hatputtonyos a poharamban csak pislogott...

palack 2009.11.29. 00:09:40

@Sárfehér: Törkölyt nem láttam borászoknál. Kínáltak külön párlatokat, de azokat inkább elkerültem félve, hogy nem találok haza.

Durvalegény 2009.11.29. 09:11:09

Az árra még egyszer visszatérve: a Wine Spectator top10-ben az átlagár 47,5 USD, ami nem sokkal több, mint 30 ajró (figyeltet, Nóniás? így németesen, ajró!).
süti beállítások módosítása