Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Szürkepenész a köbön

Vivamus Szamorodni 1995

2009.12.01. 06:00 - BOB

Mikoron tavaly tavasszal merengtem egyet az erdőbényei és dörgicsei Vivamus pincészet merlot-ja felett, a kommentözönből valahogy az a kép jött le, hogy ez a pincészet ugyan nagy is meg hipermarkecos is, de azért alapvetően helyükön vannak a borai. Főleg amennyiért. Így hát nem kockáztattam sokat, mikor elfogadtam a családtagom által kezembe nyomott flaskát, melyet bevallása szerint ő is kapott, de mivel nem az a kimondott szárazfehér-rajongó, inkább rám testálna. Főleg hogy már első ránézésre is egy érdekes borba botlottunk.

A történethez hozzátarozik, hogy én meg nem vagyok az a szárazszamorodni-rajongó. Mióta közszolgálatilag lekutyáztunk e borféleségből egy komplett kóstolósornyit, nálam egyedül a Béres pincészet 2003-asa volt képes átütni a tamáskodás falát. A Vivamusnál az első jó pont egyébként épp ez: szintúgy a festői Erdőbényén székel a székelnivaló. Ezzel viszont a pofára adott pirospontok sora megszakad, mert jobban megvizsgálva a palackot számos érdekességbe botlik az ember szomjas fia, melyek jóval több okot adnak a fejvakarásra, mint az önelégült mosolygásra.

Mostan súlyos kénszintekről álmodom...

A bor 1995-ös, tehát - mondhatni - épp serdülőkorba lép. Ehhez képest viszont olyan világos színű, hogy ha valaki hamvas, 2008-as hárslevelűként próbálná rám sózni, boldogan omolnék a karjaiba. Tovább árnyalja a képet, hogy a boron büszkén feszít a 2006-os Tokaji Borvidék Borversenyének nagy aranyérme, miközben a kapszula alatti nemzetiszín pántlikán (úgy is, mint ellenőrző jegy) 2009-es dátum olvasható, az OBI engedély pedig 2005-ös keltű. A palackozás időpontjára utaló L-számot nem találok. Így mindösszesen két dologban lehetek biztos: ez a bor valószínűleg 2005 után került flaskába, és 2006-ban páran nagyon szerették.

Bontás után diszkrét botrytis-illat szállingózik a palackból. Kitöltöm, pár percre félretolom. Egy serdülő hölgynek már szüksége lehet némi fűzőlazításra, mielőtt ez ember ráront. Pár perc múltán beleszippantok: botrytisaromát érzek. Ezzel rendben vagyunk, egy száraz szamorodni nem is igazán száraz szamorodni a szürkepenész nélkül, de mi van még? Botrytis. És még botrytis. Rengeteg botrytis és semmi más. Hiába forgatom, söndörgetem, szimatolom minden irányból, keresem kétségbeesve a gyümölcsöt. A botrytis a jelek szerint fejébe vette, hogy rabigába dönti a bort, és úgy tűnik, ez a próbálkozás sikerült is. Fajtajelleges szamorodni - mondanák rá a kerház-aszúkon szocializálódott ítészek, komoly bólogatások közepette, kezdem sejteni, minek köszönhető az a nagy arany. Nagy kár, hogy én inkább gyümölcs- és savfetisiszta vagyok, így nálam gyakorlatilag teljesen kiüresedettnek, a túlpörgött botrytis által elnyomottnak és diszharmoniuksnak tűnik ez az illat. Összeszedem minden bátorságom és belekóstolok.

Nos, a savai legalább megmaradtak. Más nem. Az acidok ízben is csak a szürkepenészt tartják egyenesben, a korty vékonyka és semmitmondó, komplexitásnak vagy hasonlónak nyomát se lelni. Lenyelve olyan gyorsan tűnik el, hogy még szinte a garatban van, de már a feledés homálya borítja. Talán valaha lehetett beltartalma, de mára csak a savanyú, botrytises vallomás maradt: elhull a virág, eliramlik az élet. A savainak köszönhetően épphogy csak, de eléri a 3, azaz három pontot, sok örömet viszont nem szerez. Sokat kell még tanulnom.

Címkék: fehér tokaj száraz hárompontos szamorodni 1995 vivamus erdőbénye tegnap ittam

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr951565307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borkősav 2009.12.01. 08:24:29

hat ez csúnya volt BOB munkatárs..Pedig a borvidéki verseny zsűrijében igen komoly embeek learanyozták eme remekművet, itt meg egy alig 3as. Vajon mi lehet eme eltérés oka? Világnézet? Gazdasági indok? vagy csak ott lent masképp süt a nap? A száraz szamo napjai meg vannak számlálva

Kóstolómester (törölt) 2009.12.01. 11:09:18

Csodálatos Bob herceg hogy egy 3 pontos borról ilyen frankón hosszú cikket írsz. Ebből kiindulva a Királyudvar 6 puttonyos auszúról legalább 10 oldalas beszámolót várok tőled.
Mindamellett igazad van. Az ország mostohagyermeke a száraz szamorodni. Mellesleg a nálam található 3 palack is ajándék, a Disznókő kivételével valahogy én sem tudom rávenni magam a vásárlásukra...

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2009.12.01. 14:01:01

@borkősav: Utánanéztem: ez a szamorodni ráadásul több díjat is nyert, a 2006-os nagyarany után a 2007-es tokaji versenyen aranyat kapott, korábban a II. (2003?) Országos Syngenta Borversenyen is arany. Sőt tavaly óta még a Malév gépeken is ott van - ezek szerint sajnos...

Nálam amúgy elég rossz volt a pincészet antréja. Valami ultra nyomott áron kínálták a tescoban, egy késői szüret volt, mondom ezt meg kell nézni. De már határozottan illós volt. Ilyenkor van az, hogy 700 ft is sok érte.

fiatalborivo 2009.12.01. 15:47:33

@HradszkiRobi: Abszolut egyet értek, a 700 ft is sok a rosszért - tel, én kizárólag a sarki CBAban szoktam venni a közép, alacsony kategóriás borokat, azoknak van forgási sebessége, nagyobb az esély hogy friss, nem volt neonfényben 1 évet, 2500 ft felett viszont kizárólag borkereskedés, oda vissza tudom vinni ha illós vagy nagyon dugós.

Labancz 2009.12.01. 17:22:23

Büntető délután van? Nem értem mi a célja egy 3 pontos bor leírásának. (Szerintem a 3 pont még túlzás is.)

borkősav 2009.12.01. 18:14:12

@Labancz: úgy gondolom BOB munkatárs írása igen helyénvaló,sőt ezeket és az ehhez hasonló NAGY ARANY-os borokat ki kell pengézni,hogy a kedves fogyasztó tudja meg mit ér( vagy nem) egy hegyközségi versenyenyen elért plecsni.Lehet hogy vannak szép borai is a Vivamusnak, de amikor megláttam pl az ALL IN küvét, egy csomag kártyával fűszerezve, hat elaléltam egy kicsit

Kóstolómester (törölt) 2009.12.01. 22:27:17

@fiatalborivo: "2500 ft felett viszont kizárólag borkereskedés, oda vissza tudom vinni ha illós vagy nagyon dugós.
"
Mi az hogy oda???
Én ha kell visszaviszem a Metroba és az Interspar-ba is. Az első két alkalom nem volt valami kellemes de az évek során megtanultam hogy keménynek kell lenni mint a kő! Megmondtam a szenvtelen kávéfüggő idióta helyettes menedzsernek hogy MOST cserél vagy visszatérít vagy holnap fogyasztóvédelmisek és felhívom az illetékes pincészetet is és megmondom nekik hogy milyen a hozzáállásuk! Szemében egyfajta enyhe gyűlölettel de visszaadatta a pénzemet az illető.
Mellesleg az osztrák Billa szemrebbenés nélkül visszavette tólem a dugós csílei bort. Ne félj és ne hátrálj meg fiatal-ember ha hibás a bor!

karcsai · http://www.garammenti.net 2009.12.02. 09:40:14

Tiszteletben tartva Bob véleményét, kérdezem, kóstolta rajta kívül valaki ezt a bort?
@borkősav: Miért kellene kipellengérezni az aranyérmes borokat? A válasz erre az lesz, hogy akkor pellengérezzük ki a műveltalkeszen dicsőített borokat is. Pellengérezzünk ki mindent...
Javaslom, inkább kóstoljatok, mielőtt megerősítetek egy véleményt.

szamorodni 95 2009.12.10. 09:45:07

Aki nem szamorodni rajongó, az ne fáradozzon a vélemény íráson! Nekem ez a szerény véleményem, ha ajándékba kapta akkor meg főleg nem illő kritizálni!
Mivel borkülönlegességről van szó, illik tudni, hogy az EU-ba lépest megelőzően 1 évig volt egy export OBI-s bornak forgalonba hozatali engedélye. Minden évben meg kellett újítani. Igy lehet 2005-ös az engedély száma. Ellenőrzőjegyet akár évente 1000 db-onként is lehet igényelni az OBI-ztatott tétel erejéig. Kioktatásnak tűnik a hozzászólásom, de nem tudok nem reagálni ezen szövegre, mely egy Tokaji borkülönlegességet szapul. Ha kezünkbe veszünk egy palack Tokaji-t illik a történetét, előállítás módját ismerni!

Pinceguru 2009.12.10. 11:15:19

Erdőbénye Fesztivál rendezvényein részt vettem ezévben borkedvelő barátaimmal. Lenyügözött a Vivamus borválasztéka!!!
Ajánlom a BOB-nak megtekintésre a pincelabirintust és a borkóstolást lent a kóstoló teremben. Több plecsnivel ellátott bort kóstolhat, elérhető áron! :)

Tomcsi 1980 2009.12.10. 11:41:08

Hotel Magita által rendzett borvacsorán, volt szerencsém nekem is kóstolni a Vivamus borait, az érintett Száraz Szamorodni nálam első helyen szerepelt. Nem kerestem benne a frisseséget, gyümölcs ízt.... Benne meg volt a "botrytizált" ízvilág, ami több "új hullámos" pince szamorodnijából hiányzik!!!! /sajnos! /
Kérdésem: Mi is a száraz szamorodni?????
süti beállítások módosítása