Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Best Buy

Így ajánlunk mi

2009.12.18. 06:00 - Az Alkoholisták

Rendszeresen frissített rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések. Mi azonban csak azokat vesszük listára, amelyeket alaposan megcsócsáltunk. Illetve most az egyszer kivételt teszünk: hogy az elv is megmaradjon, és a tájékoztatás is jóllakjon, függelékben csatoljuk a közelmúltban lezajlott szerzői-olvasói szavazásunk best buy tagozatának legjobbjait (szerencsére nem aggasztó az átfedés hiánya). Reklamációt vállalunk, ajánlásokat szívesen fogadunk. És persze gratuláció és örök hála minden borásznak, aki hajlandó/képes baráti áron minőséget nyújtani.

fehérek:

1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2008
Az ilyen borok többet tesznek a minőségi borfogyasztás ügyéért, mint száz bajszpödrő gasztrófilozófus, vagy tízropis talajszelvény-tanulmány. A Fodor-fivérek, azaz Béla és Bandi 2008-ban a 70 százalék olaszrizlinghez muscat ottonelt, szürkebarátot és sauvignon blanc-t házasítottak. Az illat üdít, frissít, csupa gyümölcs és pörgés. Slágvortokban: maracuja, egres, szőlő, éretlen őszibarack és mandula. Olyan, mint egy kiokosított sauvignon blanc. Kóstolva erősen visszaesik a komplexitás, de a frissesség, a jóízűség megmarad. A kört a kissé éles savak négyszögesítik, és a kellemesnél több a kesernye a korty végén. A lecsengésben visszatér az illat szép gyümölcsössége, és a hiperaktív savak messzire lendítik. Simogatni nem fogja a torkot, de lendület és élvezet annál több van benne. Gyorsan döntve, vagy fröccsben kifogástalan. 5 pont (1460 Ft - 1,5 liter) (AM)

Gál Lajos Olaszrizling Egerszólát 2007
Az előző évjáratot is szerettük. Illata közepesen intenzív virágos, barackos, linzeres, édes karakterű, némi krétával a háttérben. Szájban határozott savak, nem kevés gyümölcs és markáns, nagyon hosszan tartó kesernye jellemzik. Remek, férfias olaszrizling: van benne gyümölcs és finomság is, de van egy húzósabb, kicsit karcos arca is. Lehet hogy öregebb korára kinövi, de az sem katasztrófa, ha nem. Így is szívesen isszuk. Az 5 pont teteje, és most 1000 Ft-ért is hozzá lehet jutni. (palack)

Istvándy Badacsonyi Olaszrizling 2007
Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit, virágok, pici mandula és némi méz aromái kavarognak az orromban. Ha nem is túlontúl bonyolult, de egyenes, tiszta és szép minden szempontból. Szájba véve pedig pompás, élénk savakat érzek, egészen pompás harmóniát, feszes struktúrát, és minderre még felteszi a koronát a nagy test és az ízek intenzitása. Némi extraktédesség is beköszön (nem tartom valószínűnek, hogy maradékcukor volna benne), tovább gazdagítva az ízérzetet. Akárhonnan is nézem, nem találok hibát benne, az egyensúly egyszerűen perfekt, a lecsengés is szép hosszú. Nem az a chablis-stílusú, kiművelt és kerekre csiszolt bor ez, hanem inkább a magyarosan karcos, élénk savú típus, vagyis pont az én ízlésemnek megfelelő. Nem sajnálom tőle a vaskos hat pontot (azaz 6 pontot), talán hetet is érdemelne. (1560 Ft) (Bob)

Szeremley Rizling 2007
A Szeremley Rizling (korábban: Szemelt) megjelenése óta a rizling-alapellátás oszlopa, a művelt alkoholisták fehér origója. Olaszrizling és rajnai házasítás. A 2007-es az egyik legjobb évjárat ever. Az illat lehengerlően finom és friss: szőlő, nektarin, citromhéj és mandula. Kóstolva selymes, karcsú és üde. Behízelgően gyümölcsös, majd a korty második felétől aktíválódó mandula finom kontrasztot visz a képbe. A hosszú lecsengés újabb kortyokra csábít. Erős 5 pont. (1650 Ft) (AM)

Kerkaborum Furmint 2007
A Kerkaborum Bussay László, Heimann Zoltán és Sz. Kis László közös vállalkozása Zalában, Csörnyeföld közelében. Az illat friss, üde, pörgős. A 2006-os első eresztés mazsolás-puncsos overdózisa helyett itt a furmintos-bussays jegyek a meghatározóak. Illatában zsírkréta, őszibarack, menta és egres (de azért a mazsolás-puncsos vonulat is játszik). Kóstolva telt, sima felszínű. Az érett gyümölcs finom édességéhez acélos, de nem metsző savak társulnak. A korty az egész szájat betölti és gazdag gyümölcsösséggel kényeztet. A lecsengés kissé szűk és rövid, a nyálelválasztást beindító, citrusos savakkal. Új etalon a másfél rugós kategóriában. 6 pont (1720 Ft) (AM)

Káli Kövek Rizling 2008
Szép szalmasárga, közepesen intenzív illatú. Szalma, grépfrút, sőt lime, de nem fanyar. Egy kevés réti virágot és persze köveket is felfedezek benne. Kóstolva letisztult, visszafogott stílusú, közepes testű bor, markáns de szépen csiszolt, finom savakkal. Ahogy nyílik egyre több gyümölcs mutatja magát szépen keretezve finom sóssággal és elegáns kesernyével. Tiszta, lendületes bor, kiváló arányokkal. Eléri a 6 pontot. Best buy. (1950 Ft) (palack)

Konyári Loliense 2008 fehér
Finom, könnyed, vidám bor. 60 százalék sauvignon blanc, 20 olaszrizling, 20 chardonnay. Az illat nem tolakodó, mégis magával ragad: gazdagon gyümölcsös (sárgadinnye, papaya, egres), virágos-mézes és fűszernövényes (menta, citromfű). Én teljesen belehabarodtam. Kóstolva ugyanaz a tisztaság és finom élénkség jellemzi, mint illatban. A tölgy kényszerzubbonya nélkül szabadon érvényesülhetnek a friss gyümölcsök és a jó bor életkedve. A korty krémes, kényeztető, a végén a gyümölcsök mellett mandulás kesernye jelenik meg. Melegebben kissé leül, savhiányosnak hat. A lecsengés vibráló, izgalmas, a kerek savak csipetnyi maradékcukorral játszanak. Szuperfinom fehérhúsú őszibarackkal búcsúzik. Lágy érintésű, intelligens bor baráti áron. 6 pont (2345 Ft) (AM)

Légli Banyászó Olaszrizling 2007
Azokat a finom harmóniákat, nagyszerű aromákat érzem ki belőle, amiket a wachaui smaragdokból (azok talán jobbak, de vagy ötször drágábbak), az a puskaporosság sejlik föl illatban, az a virágosság, olajosság, az a szép, nagy, arányos test, arisztokratikusság. Kalandtúra a fehérvirágos szénaszagú júniusi réttől körtés, barackos, fügés gyümölcskosárral egy olajfinomító parfüm-melléküzemágáig. Nagyon lágy, de nagyon is érezhető tanninok az utóízben, és mindent elsöprő frissesség általában. Hetes, így séróból. (2700 Ft) (MT)

édes fehérek:

Degenfeld Muscat Lunel 2008
Meleg, de élénk gyöngyvirágos illat, a karakteres fajtajelleg mellett jelen van az őszibarack is. Egy napos állás után pedig sajátos petróleumos illatjegyek bukkannak fel. Teljesen reduktív, a színe majdnem fehér. Báli hangulata van. Hallatlan kerek ízvilág, „nyalós” bor. Az enyhe és kellemes szénsav még élénkebbé teszi. Itatja magát, a maradékcukor épp csak annyi, hogy gyümölcslé illúziót is adjon a borhoz. Ízében a bodza a vezető jegy. Kiemelkedő ásványosságot, vibráló savakat ne keressünk, mert ez a bor nem erről, hanem az önfeledt és minőségi habzsolásról szól. Ennek ellenére ízérzete is komplex: a gyümölcs, a sav és egy szolíd fűszeres terroirjegy tökéletes egységet alkot. Szofisztikáltabb fogyasztók elmerenghetnek a szerintem tökéletes sav-cukor arányon, és azon, hogy miért csak ebben a borban nem pacsuli jellegű a sárga muskotály. Nyári grillpartikhoz, zöldséges-sajtos köretekhez ideális kísérő. A félszáraz könnyed fogyasztású borok kategóriájában listavezető. 6 pont, és csak azért nem több, mert könnyed ivású borra nagyobb pontszámot adni nem merek. (1800 Ft) (Hadik András)

Chateau Megyer Tokaji Furmint Late Harvest 2006
Világos iskola. Friss, üde és egészen összetett illat: szőlő, csipkebogyó, csiperke, méz, enyhe mineralitás. Fiatalos és tiszta, feszes, lendületes anyag, közepes utóízzel. Kategóriájában koncentrált, egészen nagy testű édes bor, egyedül talán kesernyéből lehetne kevesebb benne. Nem kifejezetten ünnepi bor, csak egyszerűen finom – 1000 forint környékén vágják az emberhez néhány hiperben a 0.375-ös palackot. Óriási best buy. Erős 5 pont. (dagadtos)

Béres Magita Cuvée 2007
Furmint, hárslevelű és kövérszőlő keveréke, 107 gramm cukorral és halvány citromsárga színnel. Elsőre visszafogott, szinte szikár, virágos, pisztáciás, ásványos illata később gyönyörű sárgabaracklekváros díszítéssel gazdagodik. Szájban már intenzívebb is, remek arányok, elegáns kesernyék, csodás, selymes textúra, széles savak, mégsem lomha. Névadójához illően nem erőből dolgozik, nem különösebben mély, nagy vagy komplex, egyszerűen harmonikus, kellemes és finom. Pátosz helyett fiatalos, könnyed derű. 6 pont (2100 Ft) (dagadtos)

Degenfeld Fortissimo Late Harvest 2007
Nomen est omen: erőteljes a kezdés. A muskotályból, furmintból és hárslevelűből házasított bor illata orrbavágó. Benne szőlő, sárgabarack, tavaszi virágok. A korty hozza, amit az illat ígér, sőt, rá is tesz egy lapáttal. Ugyanis a könnyed, csupa gyümölcs bor nagyon lendületes, bitangul itatja magát, simán el lehet iszogatni egy palackot (fél liter) akár együltő helyben is belőle. A 11,5-ös alkohol sem veszélyezteti, hogy a végén ne tudjunk felállni. Masszív hat pont - és 2500 forint környéki árával igen jó vétel egy ünnepi ebéd vagy vacsora lezárásához. Vigyázat, vétek mellé desszertet enni - a bor legyen a desszert! (2640 Ft) (v&f)

Royal Tokaji Áts Cuvée 2007
Évek óta az egyik legmegbízhatóbb brand az édes borok között, nemcsak képtelenség mellélőni vele, de árban és térben is a legelérhetőbbek egyike. A friss évjárat kedves és egységes illattal fogad: virágok, mézes körte, citrusok, főleg talán grépfrút, már amennyire szálazni lehet. Az üde illat után a korty meglepően súlyos, kifejezetten koncentrált, komoly bor benyomását kelti, botritisz érzete nélkül. A 134 grammos maradékcukor ellenére is lendületes, a savak fiatalos elánnal vezetik végig a kortyot, de kifejezetten csiszoltak, nem bántanak egyáltalán. Igazi közönségkedvenc, kétezer forint környékén valóban királyi élmény. Erős 6 pont. (dagadtos)

vörösök, pirosok:

Gál Lajos Siller 2008
Régóta hallom, egy ideje mondom is: a siller a legjobb gasztrobor. Lehet aperitívként kínálni, elbírja azt is, ha fehér jön utána. Halászlé után sem tudnék hirtelen más borfajtát elképzelni, és a könnyű, kicsit fűszeresebb elő- és főételeket is remekül ki tudja egészíteni. Pláne ez a siller, ami amolyan mindent bele bor: van benne menoir, kékfrankos, kadarka. Nagyon szép, karakteres illat jön a pohárból: fűszerek, cseresznye, virágok. A korty pedig elegáns, sok gyümölccsel, jó tartalommal, és ami ennél is lényegesebb: nagyon jól csúszik. Masszív öt pont. (1100 forint; Borfalu) (V&F)

Janus Villányi Portugieser 2008
Fiatal pince több, mint ígéretes bora. Orrban nem túl intenzív, viszont kellemesen gyümölcsös és üde. Kóstolva sima, bársonyos felszíne tűnik fel először. Alatta könnyed gyümölcsösség mosolyog, a sav és a tannin alig észrevehető. Lecsengése intenzív, szép és közepesen hosszú. Jóízű, játékos és jól csúszik. Nem kell törni rajta a fejünk, ki kell ülni vele az erkélyre (teraszra, kertbe) élvezni koraesti napsütést és győzni utántölteni a poharat. Megérdemli a 6 pontot is, tekintetbe véve pedig, hogy 1400 Ft-ért vettem, nem is kérdéses a best buy cimke. (palack)

Eszterbauer Pinceátlag 2007
Eszterbauer-ék pinceátlagába szinte minden fajtájukból került - van benne cabernet sauvignon, franc, merlot, kékfrankos, pinot noir és kadarka is. A sok bordeaux-i fajta ellenére világos színű, viszont nagyon meleg illatú a bor. Kifejezetten érett gyümölcsökkel lesz tele az orrom: a málnától a szederig van ebben minden. A fűszeresség is megjelenik benne, édes, szegfűszeges illatok is jönnek a pohárból. A korty sima, bársonyos, édes. Olyan igazi szekszárdi. 1400 forintért nem kérdés, hogy jár-e a best-buy plecsni? Legalább öt pont, majdnem hat is megvan ez a bor. (1400 forint; Borfalu) (V&F)

Bolyki Indiánnyár 2006
A bor tulajdonképpen egy kékfrankos, ami nyomokban (10-10 százalékban) cabernet franc-t és merlot-t is tartalmaz. Illatában a fűszerek uralkodnak - fahéj, kardamom, csipetnyi bors. A gyümölcsök leginkább bogyósok: ribizli, málna; továbbá meggy. A korty tele van zamattal, élettel. Gyümölcsök és fűszerek váltakoznak az ízben is, tartalmas és finom bor ez. Ha hibát keresnék benne, akkor a rövidségét emelném ki - de inkább újabb pohárra töltök belőle. Hat pontra is jó nálam. (1500 forint körül; Zwack) (V&F)

Heimann Kékfrankos 2007
Nagytestvére, a Baranya-völgyi előbb került piacra, és bár én elvileg a pikánsabb/szikárabb stílus híve vagyok, örömmel tapasztaltam, hogy ismerősi körömben jolly joker lett. A dűlőtlen 2007-es pont ugyanilyen elbűvölő, ráadásul olcsóbb. Bombázó illat - vénöcsákizmussal: erdei gyümölcsös fagylaltkehely -, és ez egy olyan olcsó kékfrankos, ahol van test és gyümölcs a savakat felöltöztetni.  Finom, selymes, könnyed és mégis tartalmas. Egy kis alkoholos hév a végén befigyel, és a lecsengés nem éppen eposzi hosszúságú, de könyörgöm, ez egy másfél rugós bor. Alapfelszerelés lehetne a minőségi bormarketinghez. 6 pont és best buy. (1590 Ft) (AM)

Szemes Villányi Portugieser 2008
Tökéletesen érett alapanyagból készült, a kevés tannin bársonyos, a sav kerek, a textúra selymes, az aromák frissek. Az illatban szilva, meggy és dohány, a háttérben grillázs. Kóstolva viszonylag testes, de nem nehézkes, inkább dús és kényeztető. Az érettséget és a portugieser savmegtartó képességét figyelembe véve kész csoda, hogy ennyire friss és élénken gyümölcsös tudott maradni. A lecsengés közepesen hosszú, meggyel és szilvával. Üdítően eszköztelen, kirobbanóan gyümölcsös és kicsattanóan egészséges. Amennyire lenéztem az oportót régebben, annyira szeretem most. 5 pont (1650 Ft) (AM)

Szeremley Pinot Noir 2006
Évek óta a legolcsóbb tanszer pinot-leckékhez. Világos szín, barnába hajló karima, egyrétegű korona. Az illat példásan pinot-s, és inkább érdekes, mint szép, de én szeretem. Eperdzsem, gomba, avar, algopyrin. Kóstolva húsos, jó savakkal, alig közepes testtel, lyuk vagy lendületvesztés nélkül. Ízében eper és cseresznye némi matt fanyarsággal keretezve. A tannin finom szemcséjű, érett, nem húz, csak finoman masszíroz. A lecsengés hosszú, és tisztán hagyja a szájat. Természetes, jól elkészített bor, aminek riasztó gyorsasággal lehet a nyakára hágni. Aki már kifelé tart a karamellás-nugátos tanninos-tömény vörösökből, az a lábadozás részeként ezzel öblögessen. 6 pont (1700 Ft) (AM)

St. Andrea A Kutyafáját 2007 2.0
A cifra név valójában egy remek alapbikavért takar. Rendhagyó módon ez már a második inkarnációja a 2007-es vörös Kutyafájátnak. Az első pinot-domináns volt, ez kékfrankos. (Meg nem erősített hírek szerint az egyik legjobb magyar kékfrankos, a Tóbérc adja a gerincet.) A legjobb Eger-propaganda. Tetszetős, okosan megkomponált, abszolút üzembiztos bor. Viszonylag sötét színű, intenzív illatú, meleg karakterű. Illatában szilva, cigánymeggy, málna, dohány és vanília. Kóstolva arányos kerek savakkal, közepes testtel. A korty második fele gazdagon gyümölcsös. Sehol nem horpad be. A savak szépen kifuttatják a lecsengést. Némi alkoholos hévvel, gyümölcsökkel és dohánnyal búcsúzik. Úgy finom, hogy egy pillanatra sem közönséges. Kötelező tananyag. 6 pont (1770 Ft) (AM)

Ráspi Kopár Cuvée 2006
Horváth "Ráspi" József egyik tréfája: Kopárt adni kevesebb mint 2000 forintért. A szőlő a fertőrákosi Kopár dűlőben, 40 éves tőkéken termett, ebből egy silleresen halvány bort szűrt a vincellér. Illatában gyümölcsök, puncs, kakaó -behízelgő, és kedves képzetek. A korty harmonizál a színnel és az illattal: fűszeresen könnyed, gyümölcsösen édeskés, közepesen telt. Nagyon jól csúszik, másnap és harmadnap is öröm inni. Ez a mindennapok vörösbora. Erős 5 pont. (1800 Ft) (v&f)

Ráspi Kékfrankos 2006
Ráspi hisz a kékfrankosban, készül nála sima, válogatás, sőt, külön öreg tőkék szelekció is. Az alapkékfrankos ugyanazt a törődést kapta a szőlőben, mint társai, egyedül a termőhely miatt tartja a borász ezt alapabbnak a többinél. Illatában egyszerre kékfrankos, soproni és ráspis: köménymag, ásványok, barack, gyümölcs és puncs is található benne; egyszóval komplex. A korty hasonlóan összetett, virgonc, lenyelés után sokáig érezzük még az ízeket. 2000 forint alatti bor, hat pont - ez bizony jó vétel. (1980 ft) (v&f)

Weninger "Sopron" 2007
Egy kézműves bor analóg jegyeit és egyéni aromáit kapjuk hibátlan technológiai kivitelezéssel. 70 százalék merlot, 30 százalék syrah - gyaníthatóan a prémium borokba szánt szüretből lecsípve. Finom, izgalmas és komplex bor. Az illat teljesen érett gyümölcsre vall, alapvetően meggyes-cseresznyés, amit rózsaborsos és sós tengeri szellőre emlékeztető jegyek dobnak föl. Sem a puncsos-konyakmeggyes közhely, sem az egyre gyakoribb nyálkahártya-gyilkos alkohol nem fertőzte meg. Kóstolva harmonikus, tiszta, kerek és mindenekelőtt jó ivású. A hosszú lecsengés tisztán hagyja a szájat. A szomszéd Marika néni megtérítését a művelt alkoholizmus ügyének ne ezzel a borral kezdjük, de ha van egy kis affinitásunk a „terroirborokhoz”, akkor kihagyhatatlan. Erős 6 pont. (1970 Ft, a magnum 2990) (AM)

Vylyan Ördög 2007
Régi rögeszmém, hogy lehetne „magyart” házasítani, amiben a kékfrankos volna az alap, a zweigelt és a kadarka a fűszer. A Vylyan meglepetésemre kis híján megcsinálta, a kis híj a 20 százalék merlot. Az eredmény őket igazolja: az Ördög egy kicsattanóan egészséges bor eleven savakkal, eleven tanninnal és dicséretesen alacsony pörkölési együtthatóval. A nyitás után kissé állatos, amihez vegetális jegyek társulnak, egy órával később azonban már magas oktánszámú cseresznye, meggy és szilva, amit borsos fűszeresség keretez. Kóstolva viszonylag testes, az egész szájat betölti, kirobbanóan gyümölcsös. Villányi boroknál ritkán tapasztalható szép savak mozgatják. A tannin eleinte kissé dörzsölős és szárít, de a másnapi visszakóstoláskor már pöpecül besimult. A lecsengés hosszú és az illat gyümölcsös motívumait idézi. A 2003-as Vylyan Red méltó utóda, sőt, szerintem fölé nőtt. Ezzel a borral akár a szomszéd Marika nénit is meg lehet téríteni (ha biztosra akarunk menni, egy-két órával fogyasztás előtt dekantáljuk). 6 pont. (2300 Ft).
 

Az év legjobb árérték arányú bora 2009:

1. Kerkaborum Vörcsöki Furmint 2007
2-4. Heimann Szekszárdi Kékfrankos 2007, St. Andrea Akutyafáját vörös 2007, Weninger Sopron 2007
5-8. Kislaki Bormanufaktúra Birtokvörös 2008, Ráspi Kékfrankos 2006, Tokaj Nobilis Csirke-Mál Furmint 2008, Szekszárdi Borműhely Rokka kékfrankos 2007

61 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr641605899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drszj73 2009.12.18. 06:07:24

csak azt szeretném megérteni, hogy abban a rokka sorozatban ki mit lát?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.12.18. 08:07:11

Kislaki Birtokvörös 2008 und Pirosbor, Losonci Nyitnikék 2007, Bussay Esküvé és Rajnai Rizling, NAG Concubina Fehér és Oldalolasz, Szentesi Öcsi, A és B Cuvée
édesek közé: Demeter Birtokbor Édes és Királyudvar Lapis Furmint 2006,2007,2008
a Degenfeld Muscat lunel az egyébként félszáraz! :-)

t f 1 (törölt) 2009.12.18. 08:13:03

Hmm... szép sor. Mégis egy kis hiányérzetem van...

e_easy 2009.12.18. 10:19:01

@ringsider: csak ismételni tudnálak

lackó 2009.12.18. 10:54:22

Furmint téren nem nagyon hiszem, hogy a Royal Tokajinál van jobb jelen idő szerint besztbájt kategóriában.

Libamájhoz pedig Göncöl (BT) 3 puttonyos aszúja leverte a Royal 5 puttonyosát. Egyetértésben. Csókolom.

Labancz 2009.12.18. 11:56:03

Bodvin Primőr Furmint: félédesben nagy élmény! Édesek közül a Áts Cuvée tényleg nem tud csalódást okozni. De meg kell kóstolni a DemeterVin Élvezet-et is! Szinte kötelező darab, csalódást nem okoz, meglepetést annál inkább.
Árban pedig pariban van az elöbbivel: Metro vs. Bormatura.

Gabe2 2009.12.18. 12:17:01

Ha már Demeter: a Törökverője 1000 körül már a hihetetlen kategória.

lackó 2009.12.18. 12:21:03

@Gabe2: az a Demeter nem ez a Demeter, sőt, a harmadik Demeter sem az a Demeter.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2009.12.18. 12:40:29

@lackó: így van! :-)
Demeter Zoltán - Tokaji Pincészet, ez a hivatalos elnevezés!

Thresher 2009.12.18. 13:11:38

"Tőrőlmetszett, fajtajelleges és meglehetősen intenzív olaszrizling-illattal nyit"

Milyen egy tőrőlmetszett illat?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.18. 13:13:56

Ha bele lehet kotyogni:

Kiss Gábor, Kissvörös 2007, 2100Ft

Vina Requingua, Puerto Viejo Sauvignon Blanc 2008, Curico Valley, Chile, 2000Ft (IFDT)

Fischer Pinot Blanc 2007, 1100Ft (pincénél ennyi, így bomba az ár-érték arány!), de a többi bora is ajánlható.

Tűzkő 7frankos 2006, Tűzkő Szőlőbirtok, 2500Ft (Radovin)

Chateau Megyer Tokaji Hárslevelű 2006 (félszáraz), 800Ft (!) (talán Spar v. valamelyik nagyobb Reál)

Vesztergombi Cabernet Sauvignon 2007, 1990Ft (Radovin)

Lesence Estate Chardonnay Barrique 2005, 800Ft (picit több maradékcukor, mint kéne, de burgundi style, ami 800Ft-ban, hát... ritka).

Malatinszky Tenkes 2007, 2500Ft (ld. Malatinszky bolt a Deák térnél)

Domane Barral Faugeres 2005 (Carignan, Grenache, Cinsault), 3300Ft (nagyon komoly ár-érték arány!) (Terroir Club)

gastro vazze 2009.12.18. 13:14:17

kár, hogy a Vylyan Bogyólét már nem nagyon lehet kapni, mert az is nagyon finom volt!

Gabe2 2009.12.18. 13:22:26

@lackó: ja bocs. Azért az ajánlatom azonosítható, ugye?

Octopus 2009.12.18. 13:26:27

@drszj73: én pl a Rokka kékfrankosban egy modern, az áráért meglepően vastag vörösbort, ami felveszi a versenyt a hasonló árú és némileg hasonló stílusú újvilági, olasz vagy bármilyen vörösborral. Nincs nagyon sok ilyen hazai versenyző szvsz

Victoorius · http://www.konzolcenter.hu 2009.12.18. 14:03:31

Klassz kis összeállítás! Köszi! :)

Ignorantius 2009.12.18. 14:30:47

@Thresher: bővebben ld. szinonima szótár

Fokoló 2009.12.18. 16:48:46

Hello!
Én erre is emlékszem: Sebestyén Icze 07'a múltkor best buy volt az oldalon. Most is csak 1360.-Ft a kartonára a Bortársaságnál:).

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.18. 17:20:15

a Borműhely 'de facto' kékfrankosa meg egy kategóriával fentebb best buy minden évjáratban (2700 Ft)

fugu 2009.12.18. 18:10:45

@gastro vazze: mywine.hu
Az üzlet a Wekerlén van. Ott tegnap láttam Bogyólét!

Labancz 2009.12.18. 22:25:20

@ringsider: Jó, akkor pontosítok DemeterVin (Demeter-Novák Endre) Mád, Hungary. :-)

drszj73 2009.12.19. 10:51:37

a megjelölt termelő áraihoz képest hasonló minőségben és hasonló vagy alacsonyabb összegben is lehet borhoz jutni,- például a kicsit elfeledett Sárosdi pince, Prantner pince

samumester 2009.12.19. 13:22:01

ennek a vége talán kicsit off: gondoltam, én is veszek egy jó kis besztbáj csomagot: Szeremley Badacsonyi Echo, Gróf Butler Egri „B” Szarkás-tető, Malatinszky Noblesse Merlot, Lisicza Pécsi Öt torony, Vida Altiora, Miklóscsabi Móri Haramia (az évjáratokat most nem keresem vissza mert sajnos nem érdekes). 10 ezer alatt 6 tisztességes palack jó ötletnek tűnt zwackéknál. kézbe véve azonban nagyon meglepődtem, közvetlenül a fűtőtest felett hihetetlenül felmelegedtek, ott kellett hagynom, mivel raktárról meg nem adtak...

amit viszon a fenti listához csapnék: Mészáros Pál kadarkája 1600 körül

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.19. 17:12:16

Nahát, a végén tényleg igaza lesz Albert Gazdának, aki azt jósolta, hogy az olaszrizling lehet Magyarország fajtabora. Arra alapozta ezt a kijelentését,hogy ebből van a legtöbb, és a mennyiség előbb-utóbb átcsap minőségbe.

Ha a best buy száraz fehérek zöme (6/8) olaszrizling (és a szívemnek kedves Balaton környéke) akkor tényleg lehet, hogy sok jónak kell lennie, ha olcsón is jót lehet kapni.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.19. 21:23:57

@RAMBO: A Balaton Winfer után az MW-k nagyjából azt mondták, hogy sajnos a szürkebaráttal kevesen foglalkoznak már, ennek ellenére a balatoni minták az elzásziakkal vetekszenek, egy régi-új otthonra lelhet a pinot gris a Balatonnál. Ezzel szemben azt is mondták, hogy az olaszrizlingek legnagyobb része csalódás és nem hozza a nagy bor paramétereket. Nem muszáj persze mindent bevennünk/elfogadnunk, mindenesetre érdekes szerintem.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.19. 22:18:16

@RAMBO: már átcsapott :)

@akov: egy kóstolóból mindig én is igyekszem az egész emberiség jövőjére vonatkozó következtetéseket levonni. már csak 100 pontot osztani kéne megtanulnom

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.12.20. 10:09:07

@drszj73: Rokka (Borműhely: Pálos Miklós) kadarkát étteremben ittam tavasszal. Középszerű volt és nagyon drága.
A Janus Portugieser viszont tényleg kellemes meglepetés. A Budai Gourmet fesztiválon találkoztam először a Janus névvel, szerencsére megkockáztattunk a párommal egy próbát, pedig már eléggé telítve voltunk...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.12.20. 10:14:57

@drszj73: a Károlyi Palotában nyáron tartott szekszárdi bemutatóról a Szeleshát, Prantner és Halmosi borokra emlékszem leginkább (a befutott borászokat a túlzott választékra tekintettel kihagytam).

zoli 2009.12.20. 10:22:57

@akov: "Ezzel szemben azt is mondták, hogy az olaszrizlingek legnagyobb része csalódás és nem hozza a nagy bor paramétereket."
Annyira szeretsz állandóan külföldi példákat hozni, akkor hadd kérdezzem meg, miből lehetne amolyan ház borának megfelelő, jó ivású, helyi jelentőségű és olcsóbb bort előállítani? Mert ugye minden vmirevaló jónevű boros vidéken tartanak ilyet. Persze lehet állandóan hajkurászni a "nagy bort", amire meglátásom szerint szintén alkalmas az olaszrizling, de nem feltétlenül csak arra. Persze ha tudsz jobbat, várom a javaslataidat...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.20. 11:03:31

@RAMBO: Miért olyan fontos, hogy legyen egy azaz egy féle bor kinevezve zászlóshajónak?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.20. 11:07:09

@zoli: Én tudok jobbat. Úgy hívják, hogy diverzitás. Ne legyen egy fajta kinevezve májernak a többi kárára, hanem legyen a magyar bor arról híres, hogy sokszínű, változatos, gazdag.

Fűrészpor 2009.12.20. 12:20:59

Szasztok! A Kerkaborum nyolcas furmintját kóstolta már valaki? A hetes nagyon rendben volt, csak arra lennék kiváncsi, hogy sikerült-e a formát hozni a következőben. Köszi

zoli 2009.12.20. 12:22:51

Nekem mindegy az, hogy miből készítünk egy stabil, jó alapbort, de az olaszrizling Tokaj kivételével mindenhol honos és képes jó bort adni, tehát kínálja magát. Hagyományosan fehérboros termőhelyekre telepítenek syrah-t, cabernet-t vagy éppen más nem rossz, de teljesen tájidegen, nem kipróbált fajtákat, az aktuális igényeket kiszolgálva. Én inkább vagyok híve egy ésszerűbb, letisztultabb fajtaösszetételnek. Nem azt mondom, hogy bármilyen fajta kárára, az fordítva már amúgy is megtörtént.
A "nagy bor" és tömeghulladék közé kellene valami...

Gabin 2009.12.20. 14:46:45

Korábban is írtam, most is megteszem: szerintem egy ilyen lista nem teljes az Ikon borok nélkül.

fiatalborivo 2009.12.20. 15:18:50

@zoli: Abszolút egyetértek, kell valami a lefolyóba való bornak nevezett ital és a 2000+os borok közé, mert úgy lehet rászoktatni az embereket a borra, fröccsre ha különösebb anyagi megerőltetés nélkül tud italozni a barátaival egy fél napot kellemes borok társaságában. Ha ezt már jobban de legalább annyira tudja értékelni mint a sört, na majd akkor fog adni 2000t hetente egyszer egy nagyobb borért és havonta 1szer 4-5000t azért hogy valami különlegeset kóstoljon. Nekem a fenti felsorolásban például 1 1/2 Balaton-felvidéki Házi Fehér 2008 nagyon tetszik mert másfél liter 1460ért az már nem rossz. Pláne úgy hogy ideális fröccsnek. Az ember ha szomjas akkor is igyon bort de fröccsként, én speciel most ezt teszem egy óra hólapátolás után.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.20. 19:01:16

@zoli: ez most kiváltképpen nem külföldi példa volt. Abban igazad van, hogy a cikk nem a "nagy" borokról szól, hanem a jó ár-érték arányuakról, azaz picit talán mellément, amit írtam. Csak eszembe jutott, hogy mennyire kevés szürkebaráttal lehet találkozni ma már a Balaton mellett. Ezt személy szerint sajnálom.

Habár a szürkebarát is lehet a mindennapok "csúszós" bora (ld. a popular pinot grigio verziókat).

Igen, az olaszrizling is megfelelő lehet a jó alapbor céljára, azonban lehet, hogy ennél azért több van benne. Ott a cserszegi, az irsai, a pinot blanc, de lehetne mondani bármi mást a rajnaitól a chardonnay-ig. Tőlem bármi adhatja a mindennapok borát, csak legyen korrekt technológiával, szakértelemmel és ami mindennél fontosabb, izléssel elkészítve.

zoli 2009.12.20. 20:08:19

"mennyire kevés szürkebaráttal lehet találkozni ma már a Balaton mellett" - sajnos sokkal többel, mint amennyi el van telepítve, leginkább félédes kiadásban, na azokat megkóstoltatnám a bormaszterekkel:)

Utolsó etapban igazad van, hogy nem is a fajtán van a hangsúly, hanem egyszerűen legyen jó, de ha már kutakodunk a fajták közt, az olasz tűnik számomra a legideálisabbnak. Illatos fajtákat magukban csak úgy kortyolgatni, átlag kaja mellé fogyasztani nem biztos, hogy a legjobb választás. Irsai különösen szűk játéktér. Pinot blanc jó választásnak tűnik, bár inkább északi borvidékeinken, de tán még szerencsésebb, ha helyi jelentőségű a fajta, így könnyebben összenőhet fejben az országgal, a borvidékkel.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.20. 21:49:52

@zoli: Miért kell egy fajta mindenek felett? Szerintem kimondottan jó, hogy kisebb nagyobb kitérőkkel Keszthelytől Budapesting, hogy 6-8 izgalmas helyen iszik 8-10 féle egyedi és izgalmas fehérbort.

e_easy 2009.12.20. 22:34:30

@BZoltan: lokalis (Mo) szinten sztem mindenki 1et ert a diverzitas gondolattal, vagyis yess, legyen tobb fajtabol jo bor > lesz nekunk kanaan/eldorado etc... de:
a, globalis szinten talan jobban lehet ervenyesulni egy jol kidolgozott huzo fajta nyomdokvizen,
b, egy ilyen huzo/vezer fajta hatassal. lehet a tobbi fajta minosegere is...
ps: ennek ellenere sztem ez nem is lokal/global hanem loc/glo vs individual kerdeskor

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.21. 05:43:45

@e_easy: Jelenleg a magyar bornak nem a globális szinten való érvényesülés a fő feladata/problémája, hanem a belföldi.

Ezzel együtt továbbra sem értem, hogy miért pont egy fajtának kellene lenni a húzóerőnek és miért nem magának a sokoldalúságnak. Példának okáért Új-Zéland nem azért kedvelt turisztikai célpont mert ott lehet szörfözni és mert a szörfözés a hőzóágazat. Hanem pont azért mert ugyanazon a hétvégén, szörfözhetsz, hegyet mászhatsz, ejtőernyőzhetsz, síelhetsz, vadvizen csónakozhatsz és este pedig egy jót borozhatsz. Vagyis pont a diverzitás maga a húzóerő. Ugyanis ilyen sokoldalú környezet nem sok van a világon.
Na szerintem ugyanez van a magyar borral. Ilyen sokoldalú bortermelés ilyen kis és könnyen bejárható területen sehol nincs. Erre kell építeni és nem egy fajtát kinevezni húzófajtának.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.21. 11:46:59

@BZoltan: Azért az is használ, ha mondjuk nem 250 palackos tételek szórakoztatják a túristát - tisztán átb*sz*s szaga van, ha olyat kapsz az esetek felében, amit nem tudnak még egyszer elédtenni, meg a fajták közt is kergetheted a farkad, hogy kiigazodj ki mivel kísérletezik (a hazai borbuzik persze más közönség).

Az export felé tekintő termelők számára pedig vannak olyan szempontok, amik nem feltétlenül léteznek a garázsborászatok számára.

Szerintem tök méltányos.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.21. 12:04:02

@Szomjas Gödény: Messze nem a garázsborászatokról van itt szó szerintem. A móri ezerjó, vagy a somlói juhfark és a badacsonyi kéknyelű, meg hasonló izgalmas fajtákban szerintem nagy fantázia van pedig egyikből sem termelnek milliós palackszámot. A fajtagazdagságot és a magyar borok sokoldalúságát feláldozni az egyszeri külföldi fogyasztó tömegízlésének az oltárán szerintem badarság lenne.
Abban meg nem hiszek, hogy hosszú távon jövője van az olyan termelőknek akiknek az export előrébb való mint a belföldi piac.

Mindezzel együtt egyetértek abban, hogy az olaszrizling az egy nagyon jó fajta és nagy jövő áll még előtte. Többen is palackoznak már igen jó olaszt igen jó áron, ahogy ezt a fenti lista is szépen mutatja.

e_easy 2009.12.21. 12:37:47

@BZoltan: egyetertek a gondolatmeneteddel, ennek ellenere nem banom ha vilagbajnok rizlingek, keknyeluk, juhfarkok keszulnek :)
Ugyanakkor ez a kerdes/problema nem kvantum fizika - egyszeruen megfogalmazhato problemara lehet egyszeru megoldasokat javasolni - a diverzitas talan inkabb a boraszok hozzaallasara jellemzo.
es igen uj-zeland nagyon jo hely (talan bolivia vetekszik vele, de ott nincs ocean :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.21. 12:59:10

@e_easy: Na azt látod én sem bánom :)
Egyszer régen egy öreg gazdától hallottam, hogy mielőtt a házasított borokkal kezdene el valaki foglalkozni azelőtt meg kell tanulni tisztes fajtaborokat csinálni. Vagyis ki kell tanulni az egyes fajtákat. A kérdésre, hogy melyik fajta lehet/legyen a húzófajta ugyanúgy használható ez a szemlélet. Először talán meg kellene fejteni azt a pártucatnyi jó magyar fajtát amink van. Mindegyikből megpróbálni jó bort csinálni kis tételben és nagyobb tételben is. Kitanulni mindegyiket, külön-külön, hogy melyik milyen terheléssel, milyen éretten szüretelve, milyen hordómunkával, milyen technológiával milyen bort ad. Amikor már képben vagyunk akkor el lehet kezdeni gondolkodni, hogy mivel tudjuk letámadni az olcsó újvilági és francia, olasz, spanyol, német, bolgár, szlovén borokat. De addig még pár évtizednyi munka áll előttünk. Ki tudja, lehet, hogy egy olyan fajta lesz a nyerő amivel ma még csak néhány szektásnak tartott garázsborász kísérletezik :)
Mondjuk Tokaj már sok lépéssel előrébb jár mint mások, vagyis az ottani fajtákban rejlő lehetőségekkel már jobban tisztában vagyunk.

fiatalborivo 2009.12.21. 13:21:12

@BZoltan: Belegondoltam abba hogy ugye Olasz vagy Franciaországba mennek kifejezetten olyan turisták akik azért mennek hogy 1 héten keresztül mindig máshol igyanak jó borokat, ott ugye nagy távolságok is lehetnek az egyes borvidékek között(ez nem annyira kényelmes). Ebben nekünk előnyünk van, akár éjjel a borkostolo után is átszállítja a turistát egy mikrobusz a következő szálláshelyre 1-2 óra alatt. De!!! Mikor jön ide annyi turista csak a bor miatt hogy erre valamilyen üzleti modellt is lehessen építeni? Ehhez szerintem először az kell hogy megismerjenek bennünket és egyáltalán akarjanak ide jönni többek között a bor vagy csak a bor miatt turisták. Ez ma nem jellemző szerintem olyan mértékben hogy erre vállalkozást lehessen építeni egy közepes vagy kisebb borászatnak(szálláshely, étterem, borvidékek közti partneri kapcsolat hogy egymáshoz küldjük a vendéget stb...). Másik oldalról nézve ha úgy ismer meg bennünket a nemzetközi turizmus hogy 1 bornak a hazája országunk 1 bizonyos fajtáé akkor azzal nem biztos hogy ki lehet emelkedni. Zoltánnal egyet értek abban hogy a kis területre koncentrált sokszínű választék kiemelhet bennünket, ezt viszont egyes borvidéki szinten nagy mennyiségben kéne csinálni ahhoz hogy a turista elmondhassa a barátjának Angliában és a barátja is ugyanazt a tételt tudja kóstolni 3 hónap múlva. Lehetne Magyarország híres a sokszínűségéről borválaszték tekintetében, viszont minden borvidéknek kellene hogy legyen 1 fő jellemző bora amiből átlag felettit tud alkotni.Amiből szövetkezeti keretek között költséghatékonyabban lehetne tisztességes szaktudás mellett jó borokat csinálni.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2009.12.21. 13:55:08

Azért szerintem egy dolgot nem árt észben tartani: Francia- meg Olasz- meg Spanyolország borturizmusa valószínűleg azért is működik, mert a boron kívül egy csomó minden van még. Aki járt már Bordeaux-ban vagy Burgundiában, tudhatja, mire gondolok: Európa legszebb tájai, legpatinásabb városai, középkorból jószerivel érintetlenül megmaradt kisvárosok és falvak (Saint-Émilion pl. a bor nélkül is teljes értékű célpont lehetne), nagyon magas színvonalú vendéglők és éttermek. Stb. Magyarországnak ezeken a területeken legalább annyi behoznivalója van, mint a borok tekintetében. (És behozhatatlan hátránya is, sajnos, mert középkori kisvárost meg kastélyt most már nem csinálhatunk.)

A kell-e Magyarországnak zászlóshajó kérdéskörre meg szerintem egyértelmű, hogy kell (bár én inkább furmint-párti vagyok). Én speciel megbolondulok a kis fajtákért, egy jó juhfarkért odaadok hat chardonnay-t, de minden marketing gyorstalpalón azt tanítják, hogy amíg a termék nincs nagyon komolyan definiálva, addig esélye sincs labdába rúgni. És az sem érv, hogy mi nem a külföldnek akarunk megfelelni, mert a verseny úgyis globális, és mert sajnos a magyar átlagfogyasztó sem tudja meghatározni a magyar bort. Száz magyarból hány tudná, hogy mi abban a pláne, hogy kitöltenek neki egy kéknyelűt? Vagy ezerből. Nem arról van szó, hogy holnaptól csináljon mindenki olaszrizlinget meg kékfrankost, nem kell feladni a diverzitást, de a kéknyelű se tud igazán érvényesülni addig, amíg nem tudjuk, hogy mihez képest kuriózum. Ha nincs fősodor, nagyon félő, hogy anarchiába fullad az egész.

fiatalborivo 2009.12.21. 14:08:29

A fősodor szerintem a világfajtákkal megvan, merlot vagy CS vagy shiraz a világ minden táján iható, sőt még iható bor is van mindenhol.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.21. 14:50:13

@mistinguett: A lényeg röviden az, hogy ameddig az egész agrárium és vidék olyan gatya állapotban van mint jelenleg addig álmodni sem érdemes arról, hogy a nemzetközi borturizmus térképére felkerüljön Magyarország. A zászlósboron való elmélkedés olyan mintha arról beszélgetnénk, hogy egy kabátnak milyen színű legyen a gombja, amikor még a szabásminta sincs kész és gőzünk sincs, hogy milyen anyagból lesz, de a szabó már meghalt, a takács nyugdíjas a cserző varga pedig már rég biztosítási ügynökként dolgozik.

zoli 2009.12.21. 15:11:53

Azt hiszem úgy indult ez a beszélgetés, hogy az olaszrizling tulajdonságaiban megfelelő fajta arra, hogy betölthesse azt a hézagot, ami miatt nem igazán lehet minket boros nemzet hívni.
Hány kocsmában mérnek jó folyóbort? Hány vendéglőben van korrekt ház bora, korrekt áron? Ugye.
A diverzitás a magunkfajta borbuziknak izgalmas, az átlag vásárló vagy vendéglátós nem látja át és nem is akarja megérteni hol, kinél, mit. Az iszonyatosan sok, 22 magyar borvidéken - összterületre egy nagyobb francia borvidéket tesz ki - fejenként átlagban 10 feletti az ajánlott és a kiegészítő fajták száma. Ilyet sztem csak nálunk van, ez nem diverzitás, ez káosz.
Félreértés ne essék, semmi bajom a badacsonyi kéknyelűvel vagy a somlói juhfarkkal, de ezek a fajták nem törhetnek ki a helyi jelentőségből, kuriózumborok (a kettő együtt 100 ha, ha megvan).
Nem ragaszkodom feltétlen az olaszrizlinghez, csak készüljön már végre bor ivásra (utolsó két szó aláhúzva). Ne versenyre, trezorba, 50. szülinapra és lehetőleg ne arra, hogy a legolcsóbb egységáron a legtöbb alkoholt vigyük a szervezetbe.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.21. 15:42:36

@zoli: Nem értem, hogy mi az összefüggés aközött, hogy botrányos állapotban van belföldi borfogyasztási kultúra, siralmas az átlag (hála az égnek van azért tisztes kivétel) magyar vendéglátásban kínált borok színvonala és aközött, hogy rendkívül gazdag a magyar borszőlők fajtaválasztéka és egyedülállóan változatosak a termőhelyek.

Volt idő (nem is olyan régen) amikor a Somlón is ivásra készítettek borvidékeken átívelő a Somlóhoz méltatlan ivós borokat.

Arra, hogy a fogyasztó igénytelen és tájékozatlan nem úgy kellene reagálni, hogy szintre butítjuk a kínálatot.

Amúgy szerintem pont a fenti lista bizonyítja, hogy egyre többen készítenek jó ivású és korrekt árú borokat.

musashi 2009.12.21. 18:03:00

Sajnálattal látom,hogy az amúgy figyelemre méltó listáról és a rajta szereplő borokról nem sok szó esik, viszont egy "gumicsont" témáról késhegyre menő vita folyik. Kár a szócséplésért, hiszen mindenkinek igaza van.

zoli 2009.12.21. 21:25:34

@BZoltan: csak annyi, hogy szükség lenne sok jó és nem drága borra ebben az országban és meglátásom szerint az olaszrizling tudna segíteni ebben.
Ha szerinted ez már a népbutítás kategóriája, akkor sztem egy hangyányit elitista a gondolkodásod.

A fenti lista szerintem engem se hazudtol meg annyira.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.22. 06:48:12

@zoli: Szerintem nem az én hozzászólásomra válaszoltál.

zoli 2009.12.22. 08:58:45

Azért tűnhet így, mert nem szeretnék megint egy parttalan egymás mellett elbeszélést, így csak a mondandóm lényegét írtam le.
Én belellátok sokmindent az olaszrizlingbe, te ezek szerint nem így gondolkodsz, semmi gond, sztem hagyjuk.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.22. 10:03:10

@zoli: Tökéletesen egyetértünk abban, hogy az olaszrizlingben nagy lehetőségek vannak. Nem erről írtam.

2009.12.22. 14:27:53

srácok, tényleg lécci hagyjuk meg legalább ezt a topikot... érdekes, amiről beszéltek, de a legjobb az volna, ha ezen poszt mögött best buy élmények/ajánlatok/tapasztalatok lennének.

pár magamfajta bunkó ugyanis hajlamos odafigyelni az ilyen ajánlásokra, és kóstolgatni a megnevezett tételeket. :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.25. 22:19:22

@BZoltan: Zoli, a zászlósbort úgy is lehet érteni (annak nyomán, ahogy valaki fentebb írta), hogy amikor az átlagmagyar az átlagpincérnőtől azt hallja, hogy van fehér meg vörös bor (milyen? megkérdezem), akkor ez lehet pl. olaszrizling, mégpedig olyan, ami ihatós. Persze a sok jó közül kiesik egy-egy oldalolasz, amire felkapja az ember a fejét. Aztán ha egyre több ilyen (vagy másmilyen klasszis) esik ki, arra meg mégjobban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.03. 09:18:29

Ide be kellene vennetek a Tornai alapszelekciójából minden tételt, amik 1000Ft-ért kaphatóak a Metroban és magasan megérik az árukat! (pl. 2006, 2007 furmint (ezek hordóban is voltak!), 2008 szürkebarát, stb.).

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.04.05. 23:20:03

Köszönöm szépen a fantasztikus ajánlásokat!

Számomra évek óta nagy élmény a Vili Papa Cuvée bora, több évjáratból. Nem sűrűn és csak óvatosan, finomakat iszogatunk a családommal, barátokkal. Az ajánlásaitokat felhasználom :-)

maholnap
süti beállítások módosítása