Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

  • Hibás feed URL.

Alkoholista a Facebookon

Mit bontunk karácsonyra?

2009.12.24. 13:20 - palack

Csütörtök általában az én napom, de most nem volt időm a nagy készülődés közepette rendesen kóstolni. Meg aztán úgysem lenne ideje senkinek rendesen elolvasni. Szoktunk viszont mi ilyenkor olyat kérdezni, hogy milyen borok kerülnek az ünnepi asztalra a kedves olvasónál. Jó példát mutatva én el is kezdem a dicsekvést.

Tegnap Szentesi József Rizling Öcsije segített nekem a konyhában: a mártásba is került belőle egy kevés, de a legtöbb persze a szakácsba. Elévülhetetlen érdemei lettek így. Ha megérkeznek a vendégek, Légli Géza Sauvignon Blanc-ját kapják majd kedvcsinálóként. A halászléhez Bujdosó Rosé Secco és Borműhely Kadarka közül választhatnak. A füstölt tarjával töltött karajhoz kékfrankost iszunk majd Losonci Úrráteszit 2007-ből vagy Ráspit 2005-ből. Lesz desszert is, ám lehet, hogy én nem kérek belőle, hanem bontok inkább egy Szepsy Botondot 2006-ból.

Önöknél mi kerül a pohárba?

Címkék: karácsony

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr131619526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilCapitano 2009.12.24. 15:06:26

Délben halászléhez édesapám új vörösborát és St. Andrea Áldás 2006-ot fogyasztottuk, esti lakomához pedig Vylyan Montenouvo Cuvée 2007, Gere Tamás Aureus 2006 lesz.

Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Nóniás 2009.12.24. 15:55:00

Csak tokajit, szállítók töbek között Szepsy, Dorogi, Pendits, Nobilis, Royal.

lackó 2009.12.24. 16:29:28

Eddig itten saját birspálinka volt, fogy, vészesen, meg Matias Kadarka, az kevésbé, a pálinkám jobb...idén halat elszúrtam, úgyhogy rozé kacsamell lesz erdei gyümölcs mártással, ehhez a gazdasági válságra való tekintettel Borona Kórházas Pinot lesz 2008-ból, remélem, biztosra megyek. Utána juharszirupos gesztenyeleves lesz, mellé Demeter Zoltán 2008-as Birtok édes. Később pedig levezetésnek lesz még egy 2006-os Merengő.

Boldog Karácsonyt!

Bor B. 2009.12.24. 16:40:29

Szenteste vacsorához:
Dúzsi Marci 2009 a halászléhoz
St. Andrea Örökké 2006 a pisztránghoz
Borpalota Késői szürkebarát édes 2006 a pince rejtekéből bobajkához
Lazitás képpen a végére egy kis saját szilvapálinka.

Boldog karácsonyt!

BJ 2009.12.24. 17:45:44

volt már forralt bor lidlis görög édes vörösből, lesz még Heimann kadarka 2007, Bock cuvée 1999 és végül Degenfeld 5 puttonyos aszú 2000.

Nyárikonyha 2009.12.24. 18:17:32

Chiarli Brut Modén Blanc
Etyeki Kúria Rózsakert 2007
házi gönci barackpálinka

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2009.12.24. 18:20:46

Gál Szigetszentmártoni Kékfrankos Rosé 2008
Halmosi Szekszárdi Kadarka 2004

tezu 2009.12.24. 19:09:56

Szepsy Szent -Tamas 06 Meresz
Ch.du Pintet 1982 bordo Erett
jön meg
Valdehermoso Ribeira del Duero 06 (90 Parker )
Riesling "Hugel" 1998
Lacrima Lui Ovidiu 5
Pinot Noir "hugel" 04
Vintage Port 45
es esetleg amit meg talalok a pinceben.

retroflexus 2009.12.24. 19:46:50

Volt kaja is, hal. zöld pestoval, mellé Szepsy Furmint 2007, a desszerthez meg Andrássy féle édes Muscat lunel. Most hazajöttem, gondolkodom, hogy mivel folytassam...

BOB 2009.12.24. 19:59:19

Éd beg jól begvázdab, úgyhogy degeb dzsag egy bohár Freixenet Cordon Negro cava judodd. Beg egy bálinga ézs zsok dea.

coach t 2009.12.24. 20:37:19

Karácsonyi menü:

24.-én
Wunderlich: Merlot 2004
Gere Attila: Cabernet Sauvignon 2007

25.-én
Tiffán Zsolt: Cuvée Carissimae 2007

kifli 2009.12.24. 21:28:37

Királyudvar Pezsgő

Királyudvar Lapis 2008

oszt talán majd még egy kis burgundi

fiatalborivo 2009.12.24. 22:34:00

Nahát, úgy kezdődött a nap hogy felkeltünk azt após kérdezés nélkül a kávé mellé egy törkölyt is töltött. Utána karácsonyfadíszítés közben egy kis forraltbor, ami annyira megízlett hogy a hallé főzés közben is folytattam. Halléhez kis saját házi rizlingszilváni olaszrizling házasítás. Templom után a fagyhalál miatt megint kis forraltbor. Esti halléhez bemelegítettünk kis magozottan elrakott háziszilvapálesszel és 20 percenként ismételtük az élmény miatt, közben a bakonyi sertésszelethez kis chardonnay-riesling fröccs végül egy korrekt édes pezsgő(Martini Asti) na meg a János áldás ismételten egy kis pálesz. Én nem költöttem egy fillért se italokra mégis jól érzem magam és jókat ittam egész nap.

Ferraiolo 2009.12.24. 23:07:01

Én délben Oszvald Lajos 2006-os Somlói Olaszrizlingjét bontottam, nagyon hálás volt a halhoz. Az esti menühöz Konyári Sessio 2006, Kovács Nimród Pinot Noir 2007 -töltött káposztához isteni- és Demeter Zolti Late Harvest Cuvée 2007 a stollenhez és a bejglihez. Boldog karácsonyt!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.24. 23:09:13

Nálunk halételek voltak (lesz erről post) háromféle, és mindegyikhez jó passzolt az Enikő 2008-as, főleg azért, mert kettő az ételek közül ezzel a borral készült.

Holnap töltött tyúk lesz (gombás töltelékkel) amihez Simon Bikavér kerül (ha jól emlékszem 2000-es) a csokitortához pedig Kiss Gábor Merlot válogatása.

A desszertbort a nejem iszogatja esténként, hogy könnyebben szembesüljön velem (:DDDD) Szepsy Furmint késői szüret.

Készítettem fincsi ágyaspálinkát, abból anyósomnak is jut, hátha az apósomnak is lesz egy jó napja :))))

borkősav 2009.12.25. 08:31:03

én maradok a jol bevált BIKATORY+ tesco cola variációnál hisz válság van

Nóniás 2009.12.25. 09:11:22

@RAMBO: Ez most teszt? Szepsy késői szüretelésű furmint? Melyik évjárat, mert ilyenről még nem hallottam.

karcsai · http://www.garammenti.net 2009.12.25. 09:42:34

Györgykovács 2004-es Somlói Hárslevelű: kicsit féltem, hogy már túl lesz a csúcson, de nyoma sem volt fáradtságnak, a harcsához tökéletesen illett. Csodaszép bor!
Vylyan Duennium 1997 - hát, erre ráfért egy kis szellőztetés, de rendben volt.
Közben egy kis házi szilva, végül meg saját késői szüretelésű Olasz rizling.
Áldott Ünnepeket mindenkinek!

szulfit 2009.12.25. 11:14:28

Tegnap: Bollinger rosé és Moet-Chandon rosé a fadíszítéshez, aztán Lőcse furmint 2003, majd Ráspi CS 2003 és Ráspi Zweigelt válogatás 06. Desszert helyett Füleky Muscal Lunel 03 (200g feletti cukortartalom, BBT csókosoknak osztogatott tétel).
Ma: Advil Ultra

elzee 2009.12.25. 11:38:47

tegnap: Bailly Lapierre Rosé Brut Cremant de Bourgogne; Disznókő Hárslevelű 2007, Tiffán Régimódi Cuvée, Villa Tolnay Rheingold 2005...

macmac 2009.12.25. 11:54:29

Sziasztok! Az, hogy mit iszok, attól függ, mit eszek. PL. tegnap: zöld pestoval grillezett csirkemell, baconba tekert zöldbabbal és zöldkörettel. Ehhez Dúzsi Tamás 2008-as Menoire-ját ittuk. Jól ment hozzá, mert az étel is mönnyed mediterrán jellegő volt, a bor is hasonlóan könnyed, lágy.

napoletano 2009.12.25. 13:01:20

Latom, kenyeztetitek magatokat, ebadtak! Ha ezt tudtam volna, meghivattam volna magam hozzatok...

Nalunk volt Pelle Magyar kajszi, Oremus kesoi szuret 2003 (egy kedves kobor latogatonak, aki csak atfutoban tert be hozzank, hadd sirankozzon hazafele, hogy neki nincsen ilyen...), Szepsy 2003as harslevelu (eloszor megijedtem, de kb. egy ora mulva mar nem okozott csalodast, bar magasabbra tan mar nem jut, hatarozottan erett), Karner Gabor Nagyapam bora 2007, Szepsy Szt. Tamas furmint 2005, Kikelet 5 putt. aszu 2002, ma meg egy nagyon kivancsian vart voros, a campaniai Silvia Imparato 1998as Montevetranoja, amit sok eve vettem meg liraert, azota csucsult es erett. Mar dekantalva var...
Mindenkinek tovabbi hedonista evveget kivanok!

Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.12.25. 13:34:24

Bourgogne Cote Chalonnaise La Digoine (Pinot Noir) 2006

Gere Kopár 1999

Demeter Zoltán Főbor 2007

thinkgeek 2009.12.25. 13:44:28

Mi desszert gyanánt fogyasztottunk egy 2000-es Szeremley Zeus-t. A korát meghazudtoló frissességben várta ki azt a néhány évet, amit nálunk töltött. Csupán a konyak-szerűvé vált színén látszódott az idő múlása.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.12.25. 14:01:52

@Nóniás: Igazad van, nem Szepsy, Királyudvar, Lapis 2000-es.

Fokoló 2009.12.25. 18:00:07

Sziasztok!
Nagy család,sok nap,tehát sok Bor!
Tegnap:
Füleky Furmint 03',Pannonhalmi Tricollis 07'(vörös),Takler Regnum 03',Sebestyén Iván-völgyi Bikavér 07'
Ma:
Kreinbacher Kőkonyha 06',Gál Pinot "Síkhegy",Bock Magnifico 03',Györgykovács Juhfark 06'Kései szüret
Holnap:
Takler Rosé 09',Sebestyén Iván-völgyi Kadarka 07',Vesztergombi Csaba Cuvée 99',Szepsy Aszú 99' 6p,
Pezsgő mindenapra Hungária Grande Cuvée,kóstolásra Tattinger.
Mindenkinek boldog karácsonyt és jó borokat kívánok!

Noir taster 2009.12.25. 19:09:48

A 24-i menü, nem a fogyasztás sorrendjében:
Gere Solus 2000
Oremus Birtok Aszú 6 puttonyos 1999
Patricius Furmint 2007
Tiffán Grand Selection 2000
Veuve Clicquot

Azt gondolom, nagyon szerencsések vagyunk...

borbalta · http://baltaistvan.multiply.com 2009.12.25. 19:28:26

A délelőtti halászléfőzéshez Márkvárt 2009-es rose cuveé/ magyar újbor Top 10, 400 Ft/l a pincénél /és Márton Béla barátom 2009-es Kf.rose-ja.Az esti vacsora előtt törkölypálinka egy kis aszaltszilvás ágyon majd Éva köszöntésként Törley félszáraz.
A halászléhoz Módos István Úr 2009-es gyalogművelésű szűz kadarkája,a bacon szalonnába tekert pulykamellhez a saját
fehérborom és Sebestyén Józsi barátom
2009-es Zweigelt-je valamint egy 2008-as ausztrál barrique Chardonnay.
Sütikhez a Tokaj kerház 2008-as késői szüretelésű Muscat Lunel-je.
Isten éltessen minden Évát és Istvánt.

Ray Tango 2009.12.25. 21:16:45

Szenteste:

- Szentesi József A Cuvée 2008
- Bussay Olaszrizling 2007
- Patricius 5 puttonyos Aszú 2002

Ma este:

- Losonci Úrráteszi Olaszrizling 2008

Holnap:

A Boeuf Bourgignon a Kislaki Bormanufaktúra 2007-es Birtokvörösével készül, jut a pohárba is belőle.
És még Bussay Csókaszőlő 2008 és Gróf Buttler Merlot Nagy-Eged 2005.

etna 2009.12.25. 21:45:42

Nekünk ez volt az idei menünk,
amit anyám állított elő, nem kevés munkával,
a borokat közösen dobtuk össze.

Üdv
etna

PS
áldott Ünnepeket minden topictársnak!

Szenteste

Tejszínes borleves panettone-val

Hidegbüfé:
Pecsenyelibamáj-pástétom pecsenye-aszpikkal, aszalt gyümölcsökkel,
kéksajtos körtesaláta gránátalmával,
két-lazacos terrine,
szárnyasterrine hízott libamájjal,
gravlax,
giardinetto

Mákos bobajka

Az imént felsorolt fogásokat tetszés szerint párosíthatjuk Tóth Sándor gyönyörű boraival, nevezetesen: Áldozói Zöldveltelinivel,
Áldozói Opeonborral, valamint az elmaradhatatlan zászlósborral, a fahordós érlelésű Áldozói Kereklevelűvel.
Valamennyi a 2003-as évjáratból való.

(ez így a menűkártyán szerepelt, amit az öcsém fogalmazott, megj. tőlem, etna)

Közkívánatra vörösbort is kóstolhatunk, „ha muszáj...“ :).

(nem volt muszáj, de kinyílt egy Szeremley Syrah, megj. ismét tőlem :))

Szent Karácsony Napja

Pisztráng kocsonya garnélával

Balla Géza, Ménesi Mustos Fehér 2006

Mediterrán halleves édesköménnyel

Béres Pince: Tokaji holdezüst cuvée 2007

Avokadó-paradicsom sorbetkehely tequilaval

Balla Géza, Ménesi Kékfrankos–Pinot Noir Rosé 2009

Aszalt gyümölcsökkel töltött vaddisznócomb gesztenyével és áfonyás pecsenyemártással

Vincze Béla, Egri Cabernet Sauvignon Birtokbor 2002

Mogyorós narancsos mascarpones jégtorta

Szepsy István, Botond - Tokaji Édes Cuvée 2006

Vizvári Pál 2009.12.26. 10:06:02

Tegnap és tegnapelőtt:
Hetényi János Pinot Grigio 2008.
Kreinbacher Taposó-kút 2006.
Ludányi Rozé 2009.
Weninger Frettner 2006.
Prince László Tokaji Aszú 3 puttonyos 1998.

Békés ünnepeket, jó pihenést!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.26. 10:58:07

Előételként périgordi kacsamájat ettünk (eredetvédett), hozzá egy Német Jubileum Szürkebarát 2007-el, ami állításuk szerint száraz, szerintem félszáraz. Egyébként szépen passzolt a kacsamájhoz.

A főétel burgundi marha volt, a szükséges borredukció Rokka Házasításból készült, mert éreztem kis hibáját. Ment a szakácsba a maradék. Ezen kívül egy Gabbiano Chianti 2008-al múlattam az időt a konyhában (semmi extra, könnyen csúszik).

A főtelet Apátsági Pinot Noir 2007 kísérte, amivel nagyon meg voltunk elégedve.

rizlinges 2009.12.26. 13:22:30

Szentestétől az év utolsó napjáig elég változatos borsort állítottunk össze. Egy pár belőle (a teljesség igénye nélkül):
- Györgykovács: Olaszrizling 2007.
- St. Andrea: Boldogságos 2008.
- Gere Tamás: Pinot Noir 2005. Sel.
- Bock: Capella 2006.
- Bock: Magnifico 2006.
- Takler: Cab. Sauv. Sel. 2006.
- Royal Tokaj: Szent Tamás 6 puttonyos aszú
A szilveszteri pezsgő még kiválsztás alatt...

Mindenkinek boldog karácsonyt!

Zsakfos a Bolondos 2009.12.26. 17:41:07

Hozzáírom a pontjaimat is :)
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2008 7,5
St Andrea Akutyafáját vörös 2007 6,5
Weninger Sopron 2007 6
Figula Zenit 2009 5,5

ASHGAE 2009.12.26. 18:12:14

Simonsig Tiara 2002 - Dél Afrika (CS,Merlot, CF, Petit Verdot),
Simonsig Chenin Blanc 2007 - Dél Afrika,
Vivamus Tokaji Fordítás - évjáratra nem emlékszem :)
valamint a kedvesemtől ajándékba kapott: Eposz 2002 - Tamás Pince (csopaki aszúsodott szőlőszemekből készült desszertbor)

Boldog karácsonyt, valamint egészségben, eredményekben és jó borokban gazdag 2010-es esztendőt kívánok Mindenkinek!

connor o reilly 2009.12.26. 21:24:21

Egy egész korrek tempranillót kóstoltam karácsonykor Spanyolországban.Albacete provinciában van a keletkezésének helye.San Antonio Abad Cooperativa a pincészet. Csak 4 euró volt ami itt szinte semmi egy borért. Sajnos a komolyabbak 15-nél kezdődnek. Ez mégis korrekt volt likőrös, konyakmeggyes jegyekkel.
Valaki tudna esetleg ajánlani valami igazán jót, nem túl vészes áron Spanyol régiókból??? Megköszönném