Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Van-e jövője a tokaji aszúnak?

2010.01.10. 10:50 - alföldi merlot

Matt Kramer azon ritka borírók egyike, akiknek esszéi megérdemlik, hogy az ember másodszor is elolvassa őket. A Wine Spectator online kiadásában most egy kevéssé meggyőző gondolatmenettel állt elő, amely azonban számunkra mégis érdekesebb, mint acélosabb logikájú cikkei. A Timing Is Everything című írásában (nagyjából: „legfontosabb az időzítés”) azt a súlyos, ám aligha megválaszolható kérdést teszi föl, hogy az új évtized küszöbén előrelátható-e, hogy milyen borok számíthatnak sikerre, melyek kerülnek szélárnyékba, és melyek vannak bukásra ítélve.

A gondolatmenet kiindulópontja, hogy vezetés közben a rádión a Great American Songbook egyik dalát hallotta közel tökéletes előadásban, és bár minden pillanatát élvezte, eszébe jutott, hogy ez egy félig holt, de legalábbis semmi esetre sem eleven, kortárs, sebes sodrású zenei világból érkezik.

Vagyis egyfajta múzeum ez, nem a való élet kohója, és nem tükre a mai világnak. Természetesen a születésük idején ezek a dalok az akkori világ friss, eleven kifejeződései voltak, de ma már nem tartoznak a fő sodorba, közönségük korlátozott, előadóik csak halk, szűkkörű sikereket érhetnek el, és egy ilyen rezervátumban hiányzik az a túlélésért folytatott élethalál harc, ami a kreativitás és a kemény munka legfőbb ösztönzője.

Nem állítom, hogy hibátlan az érvelés, vagy a hasonlat, amit ráépít, de azt hiszem, érthető, hogy mire gondol. Kramer szerint mindennek megvan a maga ideje, és ha körülnézünk, azt látjuk, hogy a bornak általában véve most jött el az ideje. A világ nagy részén a középosztály életének még soha nem volt annyira fontos része a bor, mint manapság. És Ázsia még csak most kezd bekapcsolódni a borkultúrába.

De nem minden bor éli fénykorát. Vannak, amik tartják az ütemet, és vannak, amik megcsúsztak, vagy teljesen kiestek az ütemből. És itt jön a bennünket érintő rész: „Amiről beszélek, nem pusztán a divat. Arról van inkább szó, hogy más az életünk, mások az érzelmi, lelki és gyakorlati igényeink. Vegyük például az édesborokat. Én személy szerint szeretem őket. De nem volnék őszinte, ha azt állítanám, hogy megközelítőleg olyan gyakorisággal fogyasztok édesbort, mint szárazat. Az étkezés végén nem édeset iszom. És a legtöbb (puritán egyszerűségű) ételhez, amit készítek és fogyasztok nem is passzolnak. Talán ezzel Önök is így vannak.

Ez azt jelentené, hogy az édesborok el fognak tűnni? Aligha. Akad még belőlük bőven, és vannak rajongóik – de ez egy szűk tábor (gondoljunk a jazzre). Eszményünket a borszépségről már nem ezek a borok testesítik meg, nem úgy, mint száz évvel ezelőtt. Élnek és megbecsülés övezi őket, de a kultúra, amely létrehozta őket inkább történelem, mint kortárs (gondoljunk a Great American Songbookra).

Ez az egyik oka annak, hogy egy olyan teljesen eredeti és ragyogó bor, mint a tokaji aszú kínkeservesen talál magának közönséget. Dacára olyan cégek hatalmas befektetéseinek, mint a francia biztosító óriás, az AXA (a Disznókő tulajdonosa) és a spanyol Vega Sicilia (az Oremus tulajdonosa), hogy a többi kisebb, ám így is tekintélyes nagyságú befektetésről ne is beszéljünk. Az idő nem az ő oldalukon áll.”

Kramer ezek után sorra veszi azokat a borországokat, amelyek szerinte szép jövő előtt állnak, és azokat, amelyek a korábbi évtizedekben voltak szinkronban az idővel. Mondandóját végül így foglalja össze: „Nem állítom, hogy tudom a választ a fölvetett kérdésre. De annyit mondhatok: 2010-ben annak a borkultúrának lesz tökéletes az időzítése – legyen az egyetlen régió vagy egész nemzet -, amelyik a legtöbb élvezetes kalandot kínálja, amelyik szőlőtermesztési és borkészítési gyakorlatát a legvilágosabban fejezi ki a címkéken, és nem utolsósorban amelyik ad nekünk valamit, amiről álmodhatunk.”
  
(PS: A cikk elgondolkoztatott. Én nem vásárolok aszúkat. Nem vagyok rá büszke, de nem is szégyellem, egyszerűen ez az igazság. Ennek a kimenetnek nyilván van egy nagysúlyú financiális bemenete is, de ha mélyen magamba nézek, akkor azt kell mondanom, hogy egy szép késői szüretet szívesebben iszom, mint egy aszút. Sőt, ha jobban belegondolok, az aszút talán nem is lehet inni, legfeljebb kortyolni. Amennyiben még nagyon sok, egyébként rendszeres borfogyasztó van ezzel így, akkor ebből fontos tanulság adódik, ami Tokajt fájdalmasan érinti. Amennyiben viszonylag elszigetelt eset vagyok, akkor semmilyen fontos tanulság nem adódik, és Tokajnak nincs miért aggódnia. (És persze a klasszikusok mindent túlélnek.))

Címkék: szemle wine spectator aszú matt kramer tokaji

171 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr11660622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.10. 11:09:21

nagyon érdekes felvetés...
azt gondolom, hogy nanak hogy abban, hogy az aszúnak nem sikerült megtalálni a helyét, nem csak a csúnya nagyvilág a felelős...igazán tisztán megfogalmazni a helyét nagyon kevés borásznak/borászatnak sikerült...Hegyalján elkészíteni egy 6 puttonyos koncentrációjú bort nem varázsmutatvány, azt megtaláni, hogy miért éppen az a koncentráció a legoptimálisabb megjelnési forma, már inkább!Érdekes dolog, hogy míg az induláskor a Disznókő készítette mondjuk 100e palack 6p-t, addig 2005ben csinál 6 e palackot!ha őszíntén magunkba nézünk egy évjáratból nem tudnk egy tucatnyinál több "világmegváltó" aszút felsorolni...

az pedig, hogy mo-n nem isznak, kóstolnak aszút az szerintem nagyon-nagyon szomorú! és ez nem igaz, hogy csak a pénztráca függvénye!

az pedig, hogy a világ mit iszik, az mondjuk meg tök mindegy, itt értékteremtési gondok is vannak!

Kóstolómester (törölt) 2010.01.10. 12:14:46

Excellent piece!
Haha, your writing style is so camp, Merlot of the plains!

Komolyra váltva. Néhány évvel ezelőtt éppen az volt a feladatom hogy két Tokaji pincészetet képviseljek külföldön. Két mesterkurzust tartottam a szamorodnitól az aszú eszenciáig. Megtapsoltak, gratuláltak, csettintettek a nyelvükkel.

De a végén nem vettek semmit.

Három évig gondolkodtam azon hogy miért nem de kint élve rájöttem a válaszra.
Tapasztalataimról majd később beszélek, most megvárom a többieket hiszen lesz itt hozzászólás dögivel.

Sárfehér 2010.01.10. 12:46:51

Az aszúval akpcsolatban két probléma van. Az egyik valóban a divat. A másik pedig az, hogy fél liter az egységpalack. Fél literhez ritkán gyűlik össze a társaság, "csak" kortyolgatni az bizony sok és drága. Ugyanez a probléma a különleges pálinkákkal (som, kökény, galagonya, barkóca, vadkörte, sajmeggy, stb.). Igaz, a pálinka nyitás után jobban eláll, mint az aszú.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.01.10. 12:46:51

Engem egy kicsit az szomorít el, hogy az a sok borkedvelő (szerte a világban), aki elolvassa ezt az angol nyelvű írást, vélhetően még jobban idegenkedni fog a tokaji boroktól (lehet, hogy csak tudatuk alatt, a lényegen nem változtat: nem fognak tokaji bort venni Sauternes helyett/mellett), mert egy bizonyára rendkívül nagy tiszteletnek örvendő és biztosan nagy tudású főhomlok szerint az aszú nem ilyen, meg nem is olyan... Közben persze csak aszúkról esik szó, sokoldalúságról, elérhető árú száraz és desszertborokról nem igazán. Miközben sokan hegyeket mozgatnak meg hegyalján, és komolyan dolgoznak a közönség megszerzéséért. Ennek a megnyilvnulásnak az a szomorú hatása, hogy az az említett szűk, tokaj felé nyitó réteg 2010-ben még szűkebb lesz, és akik potenciálisan bővíthetnék a tábort, azokat is elidegeníti... Szerintem igenis szűklátókörűség a részéről, hogy (bizonyára) nagy tudása ellenére a Tokaj=aszú egyenletet írja föl olvasóinak!

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.01.10. 12:47:49

nem vagyok vájtfülű borivó, de aszút én sem csak az ára miatt (ha csak nem tudat alatt) nem iszom. nyilván nem egy kategória, de pl egy késői szüret ihatóbb, jobban fogyasztható, így még ünnepeknél sem kerül az asztalra aszú.

egyébként pedig szvsz ma már az aszúk puttonyrendszere is sok és felesleges az átlag fogyasztó számára. erre nyilván is azt mondhatjátok, hogy akkor az egyszeri juzer igyon mást, de ez implikálja azt is, hogy kinek pozicionáljátok (bort nagyon értő, szűk réteg) az aszút. akkor meg legyen így, de ez a réteg soha nem lesz tömeg, hiába az igényes borivás terjedése.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.01.10. 12:51:07

egyébként jól tudom, hogy az axa eladta a disznókőt?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.10. 12:54:57

@Kóstolómester: Hello mester!

Izgatottan várjuk a választ, mert itthon nem a Kramer összefoglalójában foglaltakat keresi a blog közönsége, hanem éppen A választ, amit te említesz!
:)

Egyébként van értelme annak a gondolatnak, amiben Kramer összefoglalja mondanivalóját - csak két hiányosságát látom:

1) Szerintem ez tkp minden időszakban elmondható, így nem is mond semmit.
"legtöbb élvezetes kalandot kínálja..."
"ad valamit, amiről álmodhatunk..."

2) Dehát könyörgöm miről álmodnának az emberek, ha nem az édesről? Ha mindenki, értsd mindenki elé letennénk pár mintát, közte egy tokajit, és meg kéne mondani mondjuk Európa lakosságának, hogy a cikkben leírt véleményben foglaltakat melyik tartalmazza leginkább, hát mi is lenne az, ha nem az édes bor?

Szerintem a tokaji sikere sokkal inkább azon múlik, hogy tudnak-e jó minőséget termelni és egyszerre hitelesek lenni borvidéki szinten a termelők. Szóval a kollektív igényességen meg némi irgalmatlan marketingen múlik inkább az egész - az örök kérdést tudnám itt is csak feltenni: ha Sauternes legitim a termékeivel és az áraival a borpiacon, akkor miért ne lehetne Tokaj is az?

A különbség lényegi része meg szerintem az előző bekezdésben benne van :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.10. 12:57:40

@demisec: abszolút igazad van, nekem is megfordult a fejemben, hogy ennek a cikknek nincs értelme, csak az ellenreklám. Ugyanis nehéz benne megtalálni, hogy mi másról szól.

De próbáljuk meg megtalálni a filozófiai mélységeket, még ha nem is sok támpontot ad hozzá a szerző...

Sárfehér 2010.01.10. 13:01:08

"...a wine as utterly original and brilliant as Tokaji Aszú .." Hm, szerintem ez így komoly reklám az aszúnak, ha elolvassátok a cikket, ilyen hízelgő jelzőket egyetlen más emlegetett bor sem kapott. (Nyilván nem véletlenül.) Továbbá nem szabad megfeledkezni az ínyencek ama táboráról sem, akik éppen és szándékosan a fősodorral szemben választanak borokat. Szerintem ez jó hatással lesz az aszúkra.

boyszlee 2010.01.10. 13:08:07

Rétegbor. Sajátos ízvilággal. Meg kell szokni, meg kell szeretni. Ha valakinél 1 napnál tovább tart 1 üvegnyi az nem is szereti. 25 éve ezt iszom és amig lesz ez s marad a kedvenc.
Az ára. Hogy sok? Relatív.
Amikor 120 Ft volt 1 kiló karaj akkor 127 Ft volt egy üveg 5 putt aszú.
Most a husi olyan 1200-től. Akciósan - több pincészet termékét s kipróbálva - 1300 körül mozog az 5 és 800-900 körül a 3 puttis.
Ha a ma oly menő pincészetek körül megnézzük a most divatos nem aszú jellegű borok árát akkor látható - sztem - a tokaji borok ára - aki keres az talál jó árat alapon - nem ostromolja a csillagos eget.
A reklám se sok.
Amúgy a mai piaci világban volt olyan tokaji ami nálam is a lefolyóban végezte 2 korty. Szal a minőségre is oda kellene figyelni, bár a zöm sztem minőségi.
üdv

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.01.10. 13:08:39

Nálam valami nem OK a formátummal... a 3. video teljesen kicsúszott a bal margóra. Firefox.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.10. 13:09:06

@demisec: a desszetbor megnevezés elég szerencsétlen szerintem, jó lenne kerülni...:-)
@drumlin: milyen aszúkat ittál, ami alapján ez a meggyőződésed alakult ki?
az aszú puttonyrendszere pedig egyértelműen felesleges, nem véletlen hogy az élenjáró termelőknél a puttonyszám "szinte" meg sem jelenik a palackon...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.10. 13:10:14

@boyszlee: na, ezek a 800 ft-os aszúk miatt tartunk itt, többek között...:-(

boyszlee 2010.01.10. 13:13:22

@ringsider:
sztem tévecc ...
Nem a csillagászati ár ami a minőséget meghatározza ...
Ha szakember vagy nem vitatkozom veled ...
Én csak az izlelőbimbóimra és némi tapasztalatra tudok hivatkozi.

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:13:34

A jó bor száraz. Az aszúnak nagyon különleges az íze, de nálam csak évente egy palack fogy, karácsonykor. (Az aszú eszencia meg soha, noha egypár palack drágább, mint egy-egy rosszabb autó. Olyan mint a rózsolaj az íze, szerintem élvezhetetlen.) Az is inkább hagyományból. A száraz szamorodni viszont, bármikor elmegy. Izlés kérdése is, szerintem.

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:14:43

@ringsider: Ha dárága akkor jó? Ugye nem mondod komolyan?

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.01.10. 13:15:30

@ringsider: ittam párat, nyáron pl disznókőnél kóstoltunk és bennem a késői furmintjuk hagyott leginkább nyomot.

karácsony előtt demeter-sort ittunk, ami már eleve élmény volt, de tőle is inkább főbort vettem - persze nem mondom, hogy az ár nem játszik szerepet ebben.

egyébként szerintem világos, hogy nem tömegtermékről beszélünk, tehát ennek megfelelően kell kezelni.

borpancsoló 2010.01.10. 13:15:32

Előre is elnézést, hogy kicsit hosszú lesz:)

Egyrészt az édesborokat baromira keresik, ezt látom a hozzám betérők keresletalakulása alapján.

másrészt a Tokajik nem árban rosszak, azokat egyébként is az veszi, aki nem sajnálja a pénzét a nagy borokra. (persze ebből az un középréteg egyre inkább kiszorul, de amíg megél Villány, addig élni kéne Tokajnak is.)

harmadrészt, és ez a legfontosabb: Az, hogy mi - akik szabadidőnk vagy épp a munkaidőnk jelentős részét a borkultúrára fordítjuk - hallunk a tokaji marketing-gépezetről, köszönőviszonyban sincs azzal, amit egy borkultúrával ismerkedni vágyó hall.
Én főként a borfogyasztók azon rétegéből "élek", akik fogják a motyót, elmennek pihenni és közben "kalandvágyból" betérnek egy két pincészetbe, sőt örömmel fedezik fel a kisebb borászatokat. A nyáron pont egy ilyen pár mesélte nekem kóstolás közben, hogy Tokajban egyszerűen nem találtak nyítva jó helyeket, sem boros, sem kajás téren, és hogy egy ilyen elfeledett borvidéken mint a balatonfelvidék, meg tucatjával ugrik elájük.

Lehet, hogy ez az Ő hibájuk volt, de ezen el kéne gondolkodni.

irónika 2010.01.10. 13:16:04

Őszintén! De most komolyan! Mo-on az embere hány százaléka tud megkülönböztetni egy kései szüretelésű bort az aszútól?
Ha ez a szám nagyobb 5%-nál, akkor a fenti fejtegetésnek talán van értelme, egyébként pedig semmi, mert a többi úgyis marketingdumát iszik vagy olcsóságot.

boyszlee 2010.01.10. 13:17:13

Ha drága akkor sznobb. :)))

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:18:04

@irónika: Szerintem, sokkal nagyobb, az 5%-nál.

boyszlee 2010.01.10. 13:18:32

@irónika:
Ott a pont.
Tablettásat a népnek !!! Óccó, igénytelen.
:)))

irónika 2010.01.10. 13:18:43

500.000 ember?
Viccelesz?

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.01.10. 13:18:48

@Szomjas Gödény: nem volt időm végigolvasni az angol nyelvű írást (köszönet tehát a magyar változatért AM-nek). Biztos van benne filozófiai mélység és magaslat is(:
De úgy vettem ki, ez egy átfogó áttekintés akar lenni, a fő bortermelő országok 2010-re vetített proféciája (ami már önmagában megint egy visszás dolog: miért lenne 2010 ekkora fordulópont borok terén?). A lényeg, hogy pont emiatt a minden országra kiterjedő, áttekintéses jelleg miatt érzem "kibabrálásnak", hogy Tokajt ennyire említi csak, hogy AXA-Diszókő, Vega Sicilia-Oremus, meg hogy az idő nem az aszú oldalán áll (amiben nyilván van igazság, mégsem szép, hogy csak ezt említi).

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.10. 13:19:21

@boyszlee: 800 ftért nem lehet azúbort előállítani!

karikaV43 2010.01.10. 13:22:45

Jó kérdés,de az aszú király és az is marad, egy villányi száraz 2-3-szor kerül többe,miről beszélünk,nekem mindig van 4-5 üveg a pincébe és szerintem finomabb a késői szüretelésnél.Vásárolni meg csak az állami pincészet kiadásait szoktam.Az mindig minőség.Mostanában amúgy meg kezd terjedni az ételek mellé mindenki saját ízlésének választ bort,nem a trend meg a főpincér szerint.Ami sztem jó vonal.Szóval hajrá aszú.

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:22:45

@boyszlee: Vagy az olasz asztalit ötszázrét lierjét. Csak a magyar gazda képtelen elfogadható minőséget előállítani elfogadható áron. Azután sír, hogy az olsazok.........

lackó 2010.01.10. 13:23:00

@boyszlee: ha azért iszik valaki bort, mert divatos, vagy mert azt mondják neki, hogy az jó, akkor sznob. Ha valami drága, attól nem sznob. 800 Ft-ért pedig valóban nem lehet aszút előállítani, amennyiben azt valóban aszútechnológiával készítik. Nagyjából egy 3 puttonyos aszú reális ára 1000-1200 Ft körül kezdődik. Biztos jó a 800 Ft-os is, de csak azért nem eszek sűrűbben disznólábat, mert az olcsóbb, mint a bélszín...

2010.01.10. 13:24:52

Sőt, az aszút nemhogy kortyoljuk, inkább kortyolgatjuk. Én teljesen dilettáns fogyasztóként egyébként gyakorlatilag csak aszút iszom. Tény, hogy igen ritkán vásárolok, de akkor nagyon is hűséges vagyok. Biztos vagyok benne, hogy Tokajnak nincs mi miatt aggódnia. :)

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:25:22

@boyszlee: Azért az olaszok, vagy a franciák képesek asztali bort előállítani, ötszázért literjét. Csak a magyar gazda képes sírni, hogy annyiért nem megy, csak a tablettás. Hát megy. Csak nem kell egy literen, háromszázat keresni!

lackó 2010.01.10. 13:25:31

@nehülyéskedj: ez pedig egyszerűen nem igaz. Számos magyar gazda van, aki magas minőséget állít elő nagyon elfogadható áron, csak épp azt nem a Tescoban kapod meg.

@karikaV43: Igen, a Kerház mindig minőség, ezzel nincs is vita. Állandó minőség. Állandó...

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:26:08

Mire újra beírtam, megjelent a régi is ami eredetileg eltűnt. Bocsi!

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:26:56

@lackó: Hol kapom meg? Már megyek is! A távolság nem probláma.

boyszlee 2010.01.10. 13:27:59

@lackó:
Köszi az okosságot. Az előállítás menetébe, költségeibe nem látok bele.
Az Ősz hegyi szölőbirtokról tucc infót?
Merthogy általában az ő boraik kerülnek bele ebbe az akciós szeletbe.
Köcc ...

lackó 2010.01.10. 13:28:08

@nehülyéskedj: miről beszélsz? Bocs, de ha tájékozatlan vagy, akkor ne beszélj hülyeségeket. Így elgondolkodva, itt a kommentelők között is van olyan, aki 500 Ft-ért nagyon is jó asztali bort állít elő! Meg sem kell erőltetnem magam, hogy elgondolkodjak, hány nem sírós gazdát tudok kapásból, aki 300 Ft-ért állít elő korrekt bort.

Az aszú pedig nem asztali bor, nem erről van szó, a tény, a bekerülési költség és a technológia drága, aszút nem éri meg készíteni anyagi szempontból.

lackó 2010.01.10. 13:30:04

@boyszlee: életemben nem hallottam róla, nyilván nem véletlen, hogy az kerül bele az akcióba, de ez már más kérdés...

Az előállításról pedig majd beszélnek a tokaji kommentelők, ők ezt nálam sokkal jobban el tudják mondani.

@nehülyéskedj: ha tényleg érdekel, akkor írj e-mailt és küldök egy listát :)

fiatalborivo 2010.01.10. 13:31:23

Én már sokszor kóstoltam különböző pincészettől aszút 3-6 puttonyig de mindig az az érzésem volt hogy ezt tuti azért ajándékozták nekem mert otthon állt a szekrény tetején 2 évet a 35 fokba és megromlott, azért ilyen pocsék az íze. Aztán egy fél éve egy hölgy ismerősöm lelkesen iszogatott prezentációírás közben egy 5 puttonyosat és megkérdeztem hogy gyakran iszik-e ilyet? Válasz : Ha teheti mindig. Na és mondom amit iszol az jónak számít? Válasz: Nagyon finom, kevés jobbat ivott. Na mondom ez az én pillanatom végre valaki aki tudja hogy milyen a jó Tokaji Aszú és megkínál belőle. Megkóstoltam és szomorúan akceptáltam hogy az elmúlt években vagy 100 ezer forintot borítottam ki a lefolyóba 1 korty után. Merthogy Nekem az említett aszu is szinte ugyanolyan rossz ízű volt mint a többi amit kóstoltam. Erre most sokan azt mondjátok hogy bunkó amatőr nem tudja mi a jó, de nekem egyszerűen nem ízlik és az említett hölgyön kívűl a baráti társaságomban a családomban, szüleim boros barátai között szintén 1 emberről se tudok akinek kedvence lenne a Tokaji Aszu. Miért? Nem Tokajban élek, nem abba szoktam bele, nekem a fehér és a vörös is lehet gyümölcsös, csont száraz, a roseban szeretem az édeskés jegyeket és a kései szüretelésű tömény fehéreket is elkortyolom de az aszut nem. És azt gondolom ha megtanítanák hogy hogyan kell ezeket a borokat értékelni, kóstolni akkor se ízlene. Ellenben a száraz furmintokat szívesen megkóstolnám, azokhoz meg még nem volt szerencsém. Ha jól tudom Szepsy Úr ezek felé fordul mostanság egyre inkább, lehet nem véletlenül és Ő már érzékeli azt a tendenciát ami a cikkben is megfogalmazódik.

lackó 2010.01.10. 13:33:19

@fiatalborivo: kezd a Royal Tokaji furmintjával, nem kell rögtön a királyt megismerni :)

jorda 2010.01.10. 13:33:47

A "vörösbor paradoxon"hatás propagálása igazi piaci sikert hozott a fajtának.
Senki se gondolja azonban,hogy ez magától értetődő folyamat volt.

Tudatos,szisztematikus építkezés,a marketing eszközök tömkelege,neves tudósok és szakemberek megnyerése(megvétele)és sok százmillió,vagy akár milliárd Euró van mögötte.

Ma az idős és beteg emberek is tudják és gyakorolják a "vörösbor kúrát",mert ezt hallották,ezt mondja a doktor is!

Közben a 3 évszázadon keresztül patikákban kapható és gyógyszerként is fogyasztott aszú eszenciákról még a tokajit-állítólag-ismerő rétegek sem tudnak jóformán semmit.
Persze itt is kellenének hatástanulmányok,orvosi kutatások,eredmények és tudatos építkezés.

Kézenfekvő lehetett volna,hogy dr.Béres,hamár egyszer ebbe az üzletágba is befektet,akkor elkezdi ezt a munkát!
Nem lett belőle semmi.
Talán igaza is lehet?Ő kaparja ki a gesztenyét a tokaji borász közösségnek,a saját pénzén?
Ez a munka ugyanis rengeteg pénzt emésztene fel és évtizedekig is tarhat.

Ez a történet nem lóg ki abból a gyakorlatból,ami bennünket magyarokat jellemez.A világmegváltó gondolatokat kitalálókat és megvalósítókat senki sem karolja fel. Minek? Van ebből haszna neki?

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:35:41

@lackó: Csak szólok, hogy nagyapám az egyik legnagyobb asztalibor termelő volt, míg a bolsik ki nem rabolták. Az egész dunántúlon itták a borát, Síófoktól, Felsőőrig. (Igen, tudom, hogy az utóbbi már akkor Ausztria volt, mégis.)

Az meg, hogy az aszú nem asztali, tudom. Talán (ha olvasnál is) kiderült eddigi írásimból is. Azért csak harcolj! Csak látnék már jó minőségű magyar asztalit, ötszázért a boltokban. Mert ma nincs! Van olyan áron(olcsóbb áron is, csak ihatatlan), csak a kocsisommal sem itatnám meg.

lackó 2010.01.10. 13:36:08

@fiatalborivo: ja, igen. Bott, Árvay, Szepsy, Béres, Nobilis...ők sem az aszúra helyezik a hangsúlyt. Az aszú lehet a király, de a királyság alattvalók nélkül nem tud létezni, ahogy ez fordítva is igaz.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.10. 13:38:07

@fiatalborivo: ne haragudj, de ha gyakorlatilag úgy ittál aszút, hogy a pince nevét se tudod, akkor (valószínüleg) nem is ittál!
kóstolj meg az akár az MA-n ui szsereplő birtokoktól valamit, és után apróbálj véleményt formálni!

lackó 2010.01.10. 13:39:18

@nehülyéskedj: jelen esetben az aszúról volt szó, olvasni tudok, sőt még írni is :), tehát azért hívtam fel figyelmed arra, hogy lehet az asztali borokról beszélni, csak most az aszúkról van szó és azok árképzéséről -némileg :)

Az asztali bort pedig szerintem nem kell lepalackozni. Semmi értelme nincs, hogy plusz költségek rakodjanak rá. Az, hogy miért kerül 500-ba egy francia, olasz asztali (bár azért még jót abból sem ittam ebben a kategóriában) már más támogatási kérdés, ami újra messzire vezet.

Metál Marci 2010.01.10. 13:39:52

Szerintem van jövője a tokaji aszúnak, de egyetértek, csak egy szűk közönség számára; az ünnepi alkalmak bora szerepre kiváló lehet.

Olyan borisszákat kéne megcélozni, akik egyébként is szeretik a nemes édes borokat, és nem kapnak sokkot egy 50 eurós palackártól. (Egyébként látni kell, hogy erős azért a konkurencia; nem csak Sauternes, de pl. a Rheingauban is olyan édes borokat készítenek, hogy eláll az ember lélegzete (mondjuk az árától is).)

Sajnos ez a közönség egyelőre nemigen ismeri az aszút, és nem is nagyon tud hozzájutni: Frankfurtban pl. van biztos vagy 100 borbolt, de tokaji borhoz csak két nagy éleliszerüzletben lehet jutni, legalsó polc, "b" kategória.

Egyetértek azzal is, hogy jó lenne, ha lehetne 1 vagy 2 deci aszút vásárolni, nem is értettem soha, miért nem próbálta ezt ki több borász.

A kicsit szélesebb közönség számára szerintem inkább lehetne megcsinálni tokajt mint jobbfajta száraz fehér brandet, és a 10-15 eurós katgóriát megtámadni furmintokkal és hárslevelűkkel.

nehülyéskedj 2010.01.10. 13:44:06

@lackó: Érvek. Okosak. Semmitmondóak. Maradjunk ennyiben, újborász.

lackó 2010.01.10. 13:49:16

@nehülyéskedj: hm. Örvendetes vitakultúra :)

További szép vasárnap délutánt neked és családodnak is :).

fiatalborivo 2010.01.10. 13:50:37

@ringsider: Tényleg nem tudom megmondani melyik pince borait kóstoltam, de azért mert mikor 8-10 palack első kortyai után nem tudsz egyet se mondani ami ízlik akkor minek nézzem meg ki csinálta. Én azt szoktam megjegyezni ami tuti jó, de köszönöm a tanácsot, legközelebbi olyan alkalomra amikor a hölgy barátomnak lesz valami bulija az MA kóstolási jegyzeteiből származó aszut fogok ajándékba vinni és megnézem az hogy fog ízleni. Ha nekem nem is, Ő remélhetőleg megissza.Ha meg igen akkor Neked köszönheti a Tokaji Aszu hogy megváltozik róla a véleményem.

acsa77 2010.01.10. 13:53:36

Nincs messze itt sem a kedvező minőségi tömegbor. Egy-két helyről hallottam, hogy simán tudnának adni egy jó balatoni rizlinget 1000-1500 helyett 500-ért még a Tescoban is, csak ugye most még el lehet kérni többet.
Egy konkrét példa az Aranymetszés a Szeremley jobbik rizlingjéhez képest. Tavaly jelentős különbség volt az első javára (inkább az utóbbi elrontása miatt), és most 900, de majd lesz az 500 is a hozamkorlátozás feladása és import must nélkül. De ugye most még üzlet a gagyi bor is, melyet a vásárlók 90%-a jónak tart - hülyék lennének nem keresni rajta a nagy cégek.

Egyébként épp hogy bővül itthon az édes piac kicsivel 1000 fölött, és bekapcsolódnak rég elfelejtett területek is. Pl. Zalában van olyan pince, ahol színvonalban simán elérik a tokajit.

Egyik extrém ötlet történelmileg zalai, csak Szlovéniában van: a Cuk pincészet. Ott tisztán hőmérséklet-szabályozással irányítva az érlelést fenomenális, összetett édes vöröset csinálnak 15%-ra érlelve. Semmi gagyi vagy kellemetlen nincs benne, és elkérhetik az árát...

lackó 2010.01.10. 13:56:10

@acsa77: jaj, Czuk Lajos, de jó hallani róla. Amúgy is érdemes Szlovénia felé figyelni, mondjuk szerintem inkább fehérügyben.

stikasz_1 2010.01.10. 13:58:43

Szüleim kis, tokaji borvidéken levő, ápolt szőlőjüket képtelenek eladni, pedig nem kérnek érte sokat, megművelni már nem bírják. Ki leszen vágva, ez van.
Nem olyan sokakat érdekel Tokaj már idehaza sem... Egyébként érdekes párhuzamot vélek felfedezni, ahogy a tokaji bor is a hazai pályán vérzik el lassacskán, úgy a pálinka is alulmarad a Bacardival és társaival szemben, és az Unicumba is önteni kell a pénzt, hogy a nála jobb, kedveltebb külföldiekkel szemben tartsa a pozícióit. Persze a marketingesek nyilván mást mondanak, de amíg a bulik többségében Jager van, az Unicum kutyának nem jut eszébe, addig én a szememnek hiszek.
Elbuktuk, na. A magyar konyhát is, persze. Lehet, eleve nem is volt olyan jó ezeknek a dolgoknak a többsége? Fene tudja.

lackó 2010.01.10. 14:02:20

@stikasz_1: szerintem az Unicum és a Jager közt azért megvan a különbség, nyilván a Jager sokkal közérthetőbb és fogyaszthatóbb, mint az Unicum.

Biztos az, hogy elvérzik a tokaji bor?

sanya18 2010.01.10. 14:04:56

Azért az sem igaz, hogy az aszúknál nem próbálnak lépést tartani a korral, lásd pl a pár éve folyamatosan egyre népszerűbb reduktív technológia az aszúknál a klasszikus oxidatívval szemben. És szerény véleményem szerint aszút nagyoktól nem szabad venni. Disznókő, Oremus pont ilyen. Ott az aszú csak egy tétel a palettájukról, nem tudnak és akarnak annyit és úgy foglalkozni vele, ahogy megérdemelné. Az aszút szeretgetni és nevelni kell, mint egy kisgyereket, ismerni kell a "lelkét" ahhoz, hogy tényleg kitűnő bort lehessen nevelni belőle.

borpancsoló 2010.01.10. 14:14:19

@nehülyéskedj: Már bocs, de szerintem kicsit összekevered a szezont a fazonnal.

Te előállítási költséget mondasz, pedig nem arról beszélsz. Az előállítási költség terén nincs nagy különbség az országok között. A végleges árat viszont két tényező befolyásolja az asztali borok esetében:

1, a támogatások mértéke: jelenleg is több a támogatás pl olaszoknál, ami jelentősen csökkenti a végleges árat, hiszen azt levonhatod az előállítási költségből. Másrészt pl az olaszok kicsit több éve az unió tagjai mint mi. Egy közgáztanárom szavaival élve:
"fussál versenyt olyannak 100 méteren, akinek 50 méter előnye van, és megtudod miért ilyen a magyar mezőgazdaság az EU-ban"

2, A ny-Európai borászatok jóval nagyobb mennyiségben állítanak elő (nagyságrendekkel nagyobbban), mint a magyarok, ezért az ugyanakkora belistázási és egyéb költségek literre számolva kevesebbek. A segéd és csomagolóanyagokon pedig 20-30%-ot spórolhatsz, ha 100ezres, milliós példányszámban kéred.

Amit mondasz, azaz hogy árban mennyivel jobbak nálunk és hogy ők tudnak ilyenek lenni, mi meg csak sírunk, a fogyasztó szemszögéből igaz is, de a valóságnak nem felelnek meg.

Amúgy igaz, asztali bort ne a boltból, hanem a termelőtől, sokkal olcsóbban jobbat kapsz, menj ki a pincesorra és vadássz. Nem állítom, hogy könnyű, meg hogy nem fogsz szarokatis inni, de ha aztán találsz egy jó borosgazdát (és egyre több jó van a szimpla egyszerű borkészítők között is)akkor utána úri sorod lesz, biztos és olcsó ellátottsággal.

zoli 2010.01.10. 14:34:01

Részben igaza van a cikknek, részben nem.
Az egyik probléma az, hogy csak az igazán vájtfülű külföldi borivók értik és keresik az aszút. Emlékezzünk csak vissza: még MW-k is tanácsolták, hogy készítsünk több kései szüretet. Valóban, azokat jobban értékelik, az aszú egy olyan kategória, amilyen máshol nincs. Így nehéz elfogadni ezt a koncentrációt és nem öncélú botritisztúlkapásnak titulálni.
Holott a maga nemében ugyanúgy egyedi egy Portói, egy Madeira, egy Sherry (az utánzatokat most hagyjuk) és igaz, ami igaz én nem is szeretem őket. Lehet, hogy szeretném, ha elmerülnék a témában, de nincs sok kedvem azzal múlatni az időt, hogy sok drága, nekem nem tetsző borokat igyak. Vhogy így gondolkozhatnak a külföldiek is az aszúról.
Mégse szabad hagyni az aszút, nagyon kemény kampányba kell kezdeni, mert az aszú felemelkedése az egész magyar borászat felemelkedését jelentené, akár annál is többet. El kell magyarázni, szájba kell rágni, mekkora csoda ez: a világ legrégebbi botritiszes édesbora és egyben a legtermészetesebb és a legmunkaigényesebb mind közül. Persze ezek csak üres szavak mindaddig, amíg nincs mögöttük produktum, de már van, ha nem is túl sok. Azt kéne a kirakatba rakni.
Viszont édes szamorodni, máslás, fordítás, 4féle aszú (sőt: kései szüret, jégbor...) ez elég sok, sztem bontani kellene alacsonyabb és magas cukortartalmú borokra, legalábbis kommunikáció szintjén.
Ha mégis hagyjuk elsorvadni, akkor a kúltúránkról mondunk le. Az egyszeri termelő se okolható azért, ha átáll a szárazra, a kései szüretre, még rosszabb esetben kivágásra adja a fejét, hiszen a családja megélhetése a tét. Vagy felismerjük ezt vagy tényleg nehéz idők jönnek...

kalapocska 2010.01.10. 14:37:25

Az en meglatasaim. A desszert bornak eg. jegbornak reneszansza van Kanadaban. Luxuscikk annyiba is kerul. Tokajit lattam japanban (nem aszut de lehet hogy van az is) nem lattam Amerikaban (pedig foldajzilag tobb helyen voltam ) sem Kanadaban.
Szerintem senki sem fog olyan bort inni ami nincs a piacon.
A masik meglatasom hogy a jegborosok igyekeznek megujitani a termket. Legutobb jegboros brandy karacsonyi kiadasal talalkoztam es nagyon finom volt. (van jegbors csoki es jegboros tea is)
El kene gondolkozni hogyha az aszu luxustermek (es az ara alapjan az ) hogyan es kinek kell reklamozni.

kalapocska 2010.01.10. 14:44:56

Ja igen meg annyi,hogy amig tudatlan voltam es azt hittem hogy beszerezheto tobb kulfoldi ismerosom erdeklodesere hogy milyen magyar bort erdemes megkostolni a tokajit ajanlottam...

Rókakígyó 2010.01.10. 15:16:31

Majd ha normális minőségben lesz előállítva, akkor lesz jövője, meg ha mindenki alkesz lesz.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.01.10. 15:30:41

Hagyományból divat, divatból hagyomány. Örök körforgás.
Én szerintem kevés olyan magyar családi esemény van, ahol ha kinyílik 5-6 üveg bor akkor a végén egy aszút ne csapnának fel.
Fiatal borivóknak mindig kedvenc találós kérdés: na tudod-e melyik borban van a legtöbb sav? És akkor néznek nagy szemekkel mikor senki sem számít arra hogy a válasz a Tokaji Aszú.
Egy egyensúlyban levő szép aszú ezért tud könnyen befogadható lenni a száraz borok kedvelői között is.
De pont emiatt a különlegesége miatt sosem lesz tömegbor, mindig is rétegbor marad.
És azt gondolom hogy lassan egyre kevésbé fontos hogy mit ír a Decanter vagy a Wine Spectator, mert az számít majd, vagyis kereskedelmi szempontból sokkal érdekesebb lesz hogy mit ír a Shanghai Wine Review (biztos van ilyesmi) vagy a "Mumbay Screwpull..."

acsa77 2010.01.10. 15:32:37

@zoli: Látom is magam is magam előtt a nemzetközi reklámkampányt: "Tokaji - pyramid of sweet life". És rá is rakhatnak egy hegyet a Tokaji-hegy jegyében minden palackra, ami exportra megy.

Na de komolyan, a borászoknak kalasnyikovval kellene a teljesen diszfunkcionális, és milliárdokat elnyelő központi, általuk finanszírozott marketinges érdekképviselet irodájába bemenni. Nem akarok mutogatni.

acsa77 2010.01.10. 15:33:41

-1 "is magam"

Most ingyen adtam a szlogent! :)

Nóniás 2010.01.10. 15:36:09

Szerencsére Tokaj nem a félbarom amerikai firkászok logikája alapján működik. Az aszú a klasszikus zene, nem a képeken is mellékelt gagyi. Valóban rá kell készülni, így a fogyasztók túlnyomó többsége sokszor képtelen a magasságához felnőni. A legnagyobb probléma, hogy az aszút alig ismerik, de talán ebben is változik majd valami.

csorsza 2010.01.10. 16:03:09

@stikasz_1: jó az unikum is, a jéger is, de mitől kerül itthon többe a hazai boltban az unikum, mint a külföldi (nyugati) Jaegermeister? Ne mondja senki, h a támogatástól...

zoli 2010.01.10. 16:10:20

@acsa77: Olyat nem ismerünk - akár magyarországi példát - hogy van egy alap (classicus) és egy kiemelt (premium, superior) besorolása az adott boroknak?

zoli 2010.01.10. 16:14:22

@acsa77: Olyat nem ismersz, hogy van egy alap (classicus), illetve egy kiemelt (premium, superior) besorolása az adott termőhely borainak?

czibulkal 2010.01.10. 16:27:19

Először valamilyen kék sajtot kellene a külföldiekkel megkóstoltatni, utána egy 3 puttonyost. Nem lenne gond az eladással.

acsa77 2010.01.10. 16:27:35

@zoli: de, biztosan. Most nem is akartam belemenni a bormarketing rejtelmeibe. Csak azt akartam sugalmazni, hogy kifelé jól felismerhető, levédett szimbólummal és egyértelmű üzenetekkel kell együttesen kommunikálni. Hogy a legegyszerűbb vevő is megértse. Aztán majd választ a polcról, hogy 10, 50 vagy 200 dolcsit fizet az aszúért.

A piramissal jól lehet játszani. Egy szabadkőműves formája pl. rajta van a dollárbankón is, lehet egy arra emlékeztetőt rátenni, hogy susmusoljanak és felháborodjanak egyesek :)

stikasz_1 2010.01.10. 16:38:22

A marketingvénájú emberek hozzászólásaihoz csak annyit fűznék, hogy mindenkinek jól megy az olyasmi ismételgetése: "ki kell találni a Tokajit, meg kell találni a helyét a nemzetközi piacon..." meg hasonlók.
A ciki az, hogy sajnos az egész világon mindenki kemény marketinget folytat (és az nem merül ki a dolog a lózungok ismertetésében, hanem jó kampányokat találnak ki), és mégis az egyik borvidék menőbb lesz, a másik meg nem. Ez a szemét emberi ízlés nem mindig befolyásolható úgy, ahogy a marketingtankönyvben le van írva. Szóval mindenki el akar adni. Ha, tegyük fel, mindenki komolyan reklámoz, akkor is lesz különbség.
A magyar bor imázsát ráadásul nem lehet sajnos elválasztani úgy általában Magyarország imázsától, és jelen pillanatban mi unalmas, érdektelen (esetleg ciki) országnak számítunk.
De inkább nem is folytatom. Én azért még néha megiszom a kis családi tokajit...

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.01.10. 16:48:46

Ha 40 év kommunizmus nem tudta elpusztítani a Tokaji márkanevet, az idézett szerző sem fogja - valszeg nem is ez a célja. Amit ír, az köztudomású, mármint hogy a desszertbor az a kategória, ami nehezen eladható. A tokaji meg még ezen belül is drága, legalábbis a plebsnek, aki

- csak az édeset szereti.

Mert nem az a probléma, h az édes bort ne szeretné a hétköznapi fogyasztó legyen az Budapesten vagy Montevideóban - pont ellenkezőleg. De van itt egy nagy minőségi különbség pl. az édes vörös (Dankó Pista) meg a természetes cukorban gazdag édesborok között. Ezt kellene áthidalni, ez lenne sztem a bormarketing 2.0 feladata.
@zoli: Egyetértek, a hazai bor - nemzetközi - felemelkedését Tokajhoz kéne kötni! Amit másolnak az ugyanis jó.

Fura, ha ez nem egyértelmű a marketing számára. Csak pénzt kellene önteni bele. Prioritásokat meghatározni. De hát csak a duma ment a kitörési pontokról az elmúlt húsz évben minden téren...
Nyomjuk állami támogatással a tokajit, amíg újra divatba hozzuk, és - ahogy ez el is indult - szélesítsük a kínálatot, nem muszáj az aszút erőltetni. Hiszen a nem csak arra írhatjuk rá, hogy tokaji. (Bár most a Tokaj márkanevet kezdik bevezetni, talán a szlovákok ellen. Vajha tőlük kellene félnünk...)

Veér Farkas 2010.01.10. 17:05:36

Nem értem, miért kellett törölni a hozzászólásomat.

alföldimerlot 2010.01.10. 17:10:42

@Veér Farkas: Én semmilyen hozzászólást nem töröltem. Írd be újra.

respecta /01 2010.01.10. 17:15:32

Borszakértő nem vagyok. A marketing szempontjait nem veszem figyelembe.
Pontosabban nem érdekel!
Csak olyat fogyasztok, amit élvezek.
És ez (szinte) kizárólag Tokaji.
A szamorodni a kedvencem. Aszút néha, aszú eszenciát kivételes alkalmakkor.
Nekem az édes és a minőség számít!
Felsoroltjaimban megtaláltam, amit bor nyújthat számomra és tökéletesen kielégítik igényeim.

husvetibeka 2010.01.10. 17:37:01

Szerintem nincs nagy gond az aszú megítélésében külföldön, az más kérdés, hogy idehaza sem ismerik az emberek. pl eleve nincs olyan, hogy reduktív aszú minden aszú oxidatív törvényileg kötelező a két éves hordós érlelés ami kizárja a reduktív technológiát.

Tény hogy a világban éppen a száraz borok élik reneszánszukat, de pont Kanada vagy az USA két hihetetlenül nagy piac ami keresi az édes bort (Ontario - Niagara -jégbor-) és képesek akár 100$ is áldozni egy jobb jégborért( ami mellesleg általában 350ml-es kiszerelésben jelenik meg), de európában is van esély a nagy francia német ellenfelek ellen. Egy francia kereskedő mondta azt egyszer nagyon szereti a Tokajit ugyanis Sautern-i minőséget kap tized áron. Ha megnézzük a nemzetközi borversenyeket akkor az is kiderül, hogy magyar vörösök ritkán jutnak be a TOP XX-ba talán a Sauska házasítások, de akár a Royal aszúja a wine spectator top 100-ba vagy a Decanter a tavalyi év díjazottjai között pl. Dobogó 6P 2004 amely nem aranyérmes lett hanem egy trófeát hozott el.

A másik pedig igenis szabad a "nagyoktól" vásárolni a Disznókő aszúi igen szépek, csiszoltak a 99'es Kapi aszú vagy a 93'as aszújúk stílus formáló a birtok igazgatója Mészáros úr pedig igen komoly munkát végez. Szóval ez szerintem badarság hogy a nagyoktól csak rosz dolgok jöhetnek.

szóval sok sikert az aszúknak!

acsa77 2010.01.10. 18:07:47

@respecta /01: a marketing hatása alól még az sem menekülhet, aki ért hozzá, és tudatosan próbálja kerülni a hatást.

M@stikasz_1: mindegy, hogy magától értetődő, természetese szájról-szájra marketingről van szó, vagy valamilyen szörnyen ravasz, méregdrága akcióról. Inkább a szemszög számít - ha marketing szemszögből közelíti meg a gyakorlatban a borász vagy képviselője a témát, akkor sikeresebb lehet az eladásban. Egyébként mi a fenének annyi bort készíteni, ha nem adja el? :) És igenis küzdeni kell a konkurencia ellen, nem ördögtől való, vagy valóságtól elrugaszkodott zagyvaság a marketing, hanem pusztán szemlélet. Sokszor mindenkinek triviális dolgokból teljesen más következtetésekre jut a köznapi emberhez képest - és ha sikeres, dől a lé - jelen esetben mindkét irányba :)

acsa77 2010.01.10. 18:10:33

@stikasz_1: természetesen egyetértek, hogy első nekifutásra elég reménytelen bármi újat mutatni a tokaji marketingjében - de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges. Aki tudja (vagy legalábbis reméli), nyilvánosan nem fogja elkotyogni, hanem remél belőle díjazást is. Ami teljesen érthető.

HradszkiRobi · http://borvendegvaro.blogspot.com/ 2010.01.10. 18:15:58

@husvetibeka: "eleve nincs olyan, hogy reduktív aszú" Jó, h ezt valaki tisztázza végre. Valóban nincs. Csak az erjesztés történik kóracélban.
Igazad van abban is, h biztos h van piaca a desszertbornak, legfeljebb nagyobb rajta a harc. Hát csata-csata. Örüljünk, h van mivel beszállnunk! Ha nem tudjuk újra nagy márkává tenni a Tokajit, nem is érdemeljük meg.
És persze h a nagyoktól is lehet venni, sőt! Akik itt befektettek, majdhogynem megtanították nekünk hogyan kell tokajit csinálni.

Kabagyöngye 2010.01.10. 19:09:15

Hogy a Tokaji Aszú rétegtermék lenne? Természetesen! Szerintem ezt kevesen gondolják másként, csak a többségünk nem letűnt idők slágereiből vezeti ezt le.

Szerintem a dolog a bor (kínálat) és a fogyasztó (mint kereslet) oldaláról is levezethető. A fogyasztó oldala lényegesen evidensebb, elhangzott itt már minden, az étkezési szokásoktól, a kiszerelésig, az árig minden. Egyetértek, én is ritkán fogyasztok aszút, bár kései szüretelésű borokat még ritkábban (ha már...).

Ugyanakkor a bor oldaláról is determinált szerintem a dolog, bár ezzel lehet, hogy vitatkozni fogtok. Mi kéne ahhoz, hogy a Tokaji Aszú main stream legyen (most tekintünk el attól, hogy szeretné-e ezt bárki is). Mennyiség, homogén (megengedőbben felfelé nyitott) minőség és közösségi márkaépítés, stratégia. Szerintem ezen a fórumon nem szükséges részletezni, hogy ezekből egyik sincs (ebben a formában). Az, hogy szerencsére van a piacon világklasszis Szepsy Aszú, Demeter Aszú, vagy akár Disznókő Aszú nem jelenti azt, hogy képesek lennénk egy világdivattal járó keresletet szervezett formában, állandó minőségben kiszolgálni (még akkor sem, ha egész Hegyalját biztosítók és bankok műveltetnék és a borvidéket Miskolcig kiterjesztenék).

Itt viszont el is dőlt a kérdés, réteg – de soha meg nem szűnő – igényeket szolgál ki kis- (bár egyre növekvő) számú kézműves termelő, az előttük álló út (úgy is mint üzleti modell) pedig szerintem egyértelműen a minél magasabb minőség és az egyediség felé mutat. Természetesen az út rögös, az egyedi márkák és piacok kiépítéséig finanszírozni kell a munkát, de ezt biztos nem low budget Aszúval kell…

Összességében a felismerés – már akinek most született meg – nem egy nemzeti tragédia rémképe, inkább egy lehetőség, hogy a sokak által démonizált újvilági (néha olcsó olasz) bordömping közepette kiemelkedjünk. Egyetértek azokkal akik szerint ebből az írásból azt kell kiolvasni, hogy Tokajnak és az aszúnak még meg van a renoméja, tessék rá építeni…

respecta /01 2010.01.10. 19:35:58

@Nóniás: "Az aszú a klasszikus zene..."
Ez szép volt.
Ezért is remélem, hogy "a klasszikusok mindent túlélnek" - ahogy a poszt utolsó sora szól.
@acsa77: Ha te így tanultad az iskolában, elfogadom. :-)
Persze ízérzékelésem egyediségét azért vedd figyelembe...

@Kabagyöngye: Tetszettek soraid.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.10. 20:56:47

Mozartot, Bachot, Beethovent, Wágnert sem divat hallgatni mégis őket tartja a civilizált világ a zene géniuszainak. Nem őket hallgatja a többség és nem az ő zenéiket adják el a legtöbb mennyiségben. Na és akkor mi van. Semmi.
Szarvasgombát, kobe marhát, homárt, osztrigát sem eszik mindenki minden nap, mégis ezek az étkek igen nagyra vannak becsülve.
Soroljam még? Minek... Szerintem maga a kérdésfelvetés is felesleges így, ebben a formában. A Tokaji aszúnak annyira van jövője mint bármi más értékes, egyedi és ritkaságnak. Ha a Tokaji aszúnak nem lesz jövője akkor nagy baj lesz.

napoletano 2010.01.10. 22:03:48

Na, itt aztan van kavar... csak a tokaji aszu meg ne hallja, meg berezel tole...
Szerintem az eredeti cikknek kisse nagy mellenye van, amolyan "megmondom a frankot" stilusban. Ettol nem fog a tokaji (sem) elsullyedni. Nem kell a vilagot tokajival elarasztani, de volt es kell, hogy legyen a jovoben is helye a nap alatt. En azzal a franciaval ertek egyet, akit idezett egyik hozzaszolo, hogy a sauternes-i aranak tordekeert kap olyant, v. jobbat... mert ez igy van.
Valoszinuleg a tokaji aszu nem elvezheto mindenki szamara (ez nem is minositesi kriterium, nem mondanam, hogy aki inyenc, az mind szereti, aki meg nem, annak meg tanulnia kell), es nem is kell, hogy a mindennapok itala legyen. En sem szeretnem ezt inni mindennap... Kerdes, hogy miert iszunk? Olykor nem azert, mert inni akarunk... ha ertitek. Es ha olyankor bontunk valamit, amikor nem inni akarunk, na, akkor nekem eloszor az aszu jut eszembe (bevallom, nem csak akkor). Jegbor? Naneee...

Az AXA nem adta el a Disznokot, legalabbis szilveszterkor meg megvolt neki... nem lehet, hogy hogy alkoholizalo tarsunk a Hetszolo koruli tulajdonos-csererol hallott valamit harangozni?

napoletano 2010.01.10. 22:18:08

elolvastam az eredetit... hat elnezest, hogy lehulyezem az irot, meg hogy jovok en ahhoz, ez biztosan engem minosit, meg biztosan nem szep dolog, de: hat ez egy huuuje! Ha ilyet kienged a tolla alol...
"Az ido Argentina oldalan van" - hat mas nemigen... ez tipikus Wine Spectator: elmegyunk, tetszik mert uj, ismerkedni nemigen kell, a bor "demokratikus", ha nem ertjuk, nem veszodunk vele, ha tetszik, megvesszuk, de majd hamar beleununk, oszt' gyerunk tovabb, eljen a piaci siker!

Az ido, kerem, Burgundia oldalan van, meg meg jonehany hasonloen, beleertve Tokajt is: ott mar tuleltek nehany krizist, haborut, ezt-azt, es megis - ott vannak, dolgoznak, leteznek. Ez persze nem bizonyitek, hogy mindig is igy lesz - de egy-ket dolgot azert mar megeltek, tuleltek. (Mint ahogy Terry Pratchett ketbalkezes varazsloja, Rincewind: mindig utik-verik, mindig menekul, sosem o a vitez, de - a konyv vegen valahogy meg mindig eletben van...)

A tobbiekre, ha koltoiek akarunk lenni, "az ido varakozva nez". Mi nem vagyunk "az ido", meg az oly hatalmas vilagpiaci siker sem "az ido". Olvassatok el a Hetszolos Kovacs Tibor egy-egy nyilatkozatat - o helyen kezeli ezeket a dolgokat.

Fűrészpor 2010.01.10. 22:54:59

hujuj itt aztán van minden, reduktív aszú meg 800 huf meg Szepsy. Jó aszú csak kis mennyiségben készül (jó esetben), ezért nem lesz soha tömegtermék, ezért az veszi akinek rolex van a csuklóján, bár lehet ez a két halmaz nem feltétlen metszi egymást.:) Nem tudom, de én nem nagyon látok 2000 előtti tételeket a piacon, ezek szerint elkeltek. Sőt már láttam január elején 2006-os 3p aszút tecsoban valami ismeretlen mádi pincétől ezerért...de nem vettem, hülye azért nem vagyok:)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.01.10. 23:56:57

Most olvasom megint az írást és mekkora buziság: már maga a hasonlat is tévedés: Aki a Great American Songbookot nem játssza az sosem lesz igazi jazz zenész, vagyis ez az alap, a közös nyelv ami mentén két jazz zenész megérti egymást a világban. De ha így vesszük akkor az is igaz lehetne hogy ha nem lenne kötelező olvasmány, akkor senki sem tudná ki Kosztolányi Dezső. Summa summarum, amekkora picsányi hely Tokaj, amíg egy maroknyi borbuzi marad a világban addig lesz kinek eladni a termést. (mondom úgy hogy per pillanat rizlinges / furmintos vagyok)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.11. 01:47:07

Amíg Sauternes-nek lesz piaca, Tokajnak is lesz. A tokaji ugyanis egyedibb, mint bármi más a világon, ezt jól sejttette a nagybecsű Parker úr.
Csak meg kell találni azt a pici réteget, aki ilyenekre költ(het). És nem 1000 Ft-ot akciósan a tecsóban, mert azokat teljesen felesleges megtalálni...
Valaki feljebb írta, erősen csatlakozom: célszerű lenne kisebb (mondjuk 0.35 l) kiszerelésben is piacra tenni a legdrágább és legtöményebb tokaji édesborokat (nem csak az aszúkra gondolok). Sok lehet egy édes küvéból is a feles palack, nyitottan tartogatni meg csak a pálinkát jó (most bontottunk egy Breitenbach Borbála küvét, ez se fogyott el, igaz, nullahetes palack és eléggé gyenge eresztés).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.11. 06:45:23

@napoletano: "mar tuleltek nehany krizist, haborut, ezt-azt, es megis - ott vannak, dolgoznak, leteznek. "

Tökéletesen és röviden kimondtad az igazságot.

Én tegnap óta gondolkodom rajta, hogy hogyan tudnám megindokolni logikusan azt, hogy az eredeti cikk egy ordas ostobaság. Aztán amikor elolvastam amit írtál esett le, hogy ez így van.

Sokan csinálnak úgy mintha az emberi civilizáció az ő születésükkel kezdődött és csak az ő ízlésük fejlődésével fejlődik. A bor esetében is évszázados léptékek vannak és nem néhány évtizedesek.

Kóstolómester (törölt) 2010.01.11. 07:35:20

Ennyi hozzászólás után már nem hiszem hogy bárki is elolvassa véleményemet úgyhogy Szomjas Gödény, ez neked szól:

Magyar szemszög: Rákóczi kurucai, a Tisza lágy hajlatai, Kövér szőlő, Hárslevelű, Furmint, Szamorodni, 3-4-5-6 puttonyosok..60 éves aszú eszencia borcsodák...Tokaj mint hazánk első számú borvidéke.

Hogy miért nem érti meg ezt Denver külvárosában egy fiatal borivó?

Szemléltetem:

Fantasztikus szigetvilág, a 16-ik századig visszanyúló szőlőtermesztés.
Tradíció és legendák.

Sercial
Verdelho
Rainwater
Boal
Malmsey
A csodálatos 1806-os évjárat palackjai ma 4000 dollárt kóstálnak…

Te szegedi fiatal borivó vajon tudod hogy Madeiráról van szó és mennyire izgat ez téged?

Tokaj és Madeira desszertborai teljesen különbözőek de egyvalamiben hasonlítanak: Egy csomó embert nem érdekelnek.

Tokaj sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, ezt mindenki láthatja de a tokaji ma nem ott van ahol lennie kéne.
Leírhatnám itt 200 oldalon hogy szerintem mit kellene csinálni a régióban de hát zárt ajtókon döngetnek nálam sokkal komolyabb emberek is.
Az előző hozzászólók rátapintottak sok helyen a lényegre.

Kramer gondolatához hozzászólva: Sokat számít az is hogy mire gondol az ember mikor egy palackot előhúz: Pichon Lalande, ahogy a kastély mögött lemegy az aranyló nap, Clos Mogador, 80 éves tőkéi közül nézni Priorat vidékét, Herzog Sauvignon Blanc, a lankás vidéken áthaladó arcukon tetovált maori harcosok...
Én ha előhúzok egy jó kis aszút egy pillanatra eszembe jutnak pincelátogatásaim vagy beszélgetéseim egy-egy borásszal vagy régi élményeim a tiszán.
Elég gyakran iszom tokajit, van egy mára már szinte feketébe fordult házasságira kapott kommunista aszúm is amit majd a kerek évfordulón nyitok ki néhány év múlva.

Egy külföldi vajon mire gondol mikor Tokajit nyit? Te mire gondolsz mikor kinyitsz egy Boal-t?

Itt (is) van a kutya elásva. Tokaji különben lesz ezután is csak a borvidék megy át változáson.
Az aranykor még nem jött el. De eljöhet.
Petőfinek legyen igaza ha kivetítjük a nemzeti dalt a Tokajira:
„A magyar név megint szép lesz,
Méltó régi nagy hiréhez”

Csak ki kell várni (egy pohár borral kezünkben).

Ui: Lehet hogy többet vártál tőlem Gödény ember de ma reggel ennyire futotta.
Ui: BZoltán is koránkelő...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 08:05:52

@Kóstolómester: a fiatal szegedi borivónak nem az a dolga hogy tudja, és nem is az egész világ befolyására hangoztatja ostobaságait befolyásossága okán!
egyébként pedig teljesen egyetértek veled, nekünk idehaza "könnyű" imádni tokajt! a nagy kérdés, hogy akkor miért nem tesszük?
e bejegyzés kapcsán íródott hozzászólástengerben voltak olyan ordas baromságok, hogy csakna!
értelmes hozzászólás meg alig egy pár, az MA szerzőitől pedig egy se...

alföldimerlot 2010.01.11. 08:39:07

@ringsider: Azt írod: "Érdekes dolog, hogy míg az induláskor a Disznókő készítette mondjuk 100e palack 6p-t, addig 2005ben csinál 6 e palackot!" Ez egy általános tendencia? És ha igen, akkor ez szerinted jó vagy rossz, vagy törvényszerű?
Más. Évente 12 "világmegváltó" aszú nem elég?

alföldimerlot 2010.01.11. 08:41:15

@Kóstolómester: "Leírhatnám itt 200 oldalon hogy szerintem mit kellene csinálni a régióban de hát zárt ajtókon döngetnek nálam sokkal komolyabb emberek is." Engem nagyon érdekelne, hogy mit kellene csinálni. Ha kérhetlek, legalább néhány vázlatpont erejéig ismertesd a javaslataidat.

alföldimerlot 2010.01.11. 08:44:31

@napoletano: Lehet, hogy Tokaj felvirágzása szempontjából fontos volna az erőforrások egy részét átcsoportosítani? Lehet, hogy jobb volna, ha kevesebb aszú készülne, mert nem lehet jól eladni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.11. 09:02:21

Alföldi merlot: Tokajban folyik az erőforrások átcsoportosítása. Egyre kevesebb aszú készül, egyre több édes küvé és száraz tétel. Ez logikus, mert a baromi sok (drága) aszúra nem volt/nincs vevő.
Kérdés, viszonylag sok (drága) száraz és édes egyéb tokajira lesz-e elég vevő. Láthatunk aggasztó jeleket, pl. a mádi csapat egyes - hosszabb távra gondolva - önsorsrontó akcióit a szupermarketekben való akciós megjelenéssel...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 09:19:38

@alföldimerlot: ez szerintem jó tendencia! nem a piaci okok miatt, tudom részemről ez naivitás, de engem az kevésbé érdekel!
mindössze azért jó, mert igenis fontos, hogy csak a legjobb aszúk készüljenek el!
ok, igazad van, 12 aszú elég volna, de nincs annyi!
nincs 12 termelő aki komolyan gondolkodna az aszúban,aki igenis be szeretne valamit mutatni azzal, hogy aszúbort készít!és van szerintem 30 körüli magasan jegyzett tokaji pince!

Kabagyöngye 2010.01.11. 09:25:18

@alföldimerlot:
Érdekes párhuzam lehet, hogy a területében 60ha-ról 1500ha-ra hízó Montalcino védjegyét, a Brunello-t a mellé indított, „megengedőbb” Rosso mentette meg a többletérdeklődés generálta felhígulástól… Egyértelmű, Tokajban az Aszú mindig is rétegtermék lesz (akkor is ha ez a koronadísz), kell viszont találni egy olyan termékkört, mely a Tokaji nevet széles körben is építheti. Hogy ez a száraz fehér lenne, vagy a kései szüret, esetleg a szamorodni? Tippem van, de az gondolom mindenkinek van…

Kóstolómester (törölt) 2010.01.11. 09:31:22

@alföldimerlot:
Ha rajtam múlana Tokaj felvirágoztatása (külföldön is):
(Ne nevessetek)

1. A kormány minden évben kiutal Tokaj és a Tokaji fejlesztésére 20 millió forintot.
2. Megalakul az összes pincészetet magába foglaló Tokaj Egyesület.
3. A harminc legjobb pincészet minden évben eljuttat 2 palack bormintát a Decanter, Wine Spectator, Robert Parker (Wine Advocate) szakértőinek és a legnevesebb német, osztrák, francia bormagazinokhoz is.
4. Az átlátszó (nevetségesen rövid dugóval ellátott, benne a fény hatására könnyen károsodó borral) 0.5 literes palack mellett megjelennek az „új reneszánsz palackok” is. Ezek 375 ml-től dupla magnum kiszerelésig csavarzárral is kapható izgalmas palack kivitelek. Cél a dugós palackozás és a klasszikusan vacak eddigi aszús palack megszüntetése 10 éven belül.
5. A Tokaj régióba csábitó szines reklámoldal (3 változat) megjelentetése minden hónapban az összes fent emlitett magazinban.
6. A száraz borok fejlesztésére külön borász-agybank alakul hegyalján. Cél a könnyedség, állóképesség, izgalom megjelenitése a borokban a dűlős és más egyedi jellemzők mellett az alkohol leszoritása mellett.
7. A közszolgálati televizióban minden hétvégén az esti főidőben megjelenő Tokaji filmreklám ami a fiatalabb nemzedéknek is szól (a Fütyülőshöz hasonló) egy nagy magyar sztár (pld Csányi Sándor?) főszereplésével.
8. Budapestről a nyári szezonban szinte kizárólag külföldi túristának szóló összkomfortos kiránduló busz inditása 1 napos Tokaji bortúrára és kóstolóra angol, német, francia nyelven.
9. Külföldi MW-k és más borszakértők, újságirók folyamatos meghivása a régióba.
10. A borok bejuttatása európa leghiresebb Michelin csillagos éttermeibe. Külön Tokaji szakácskönyv képes kiadása ami ételt ajánl a régióban található összes borstilushoz.
11. Mr Riedel felkérése a megfelelő Tokajis poharak megalkotására (3 különféle pohár)
12. Plusz kormányzati támogatás külföldön trófeagyőztes borokat készitő sikeres pincészeteknek.

Van még több más pont is de hamarosan jönnek hozzám igy mennem kell.
A fenti javaslatokat úgy irtam mintha nulláról inditanék Tokaji ügyben.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 10:08:55

@Kóstolómester: jó ötletek!
de ha ismered a hegyaljai állapotokat pontosan tudod, hogy a borvidéken nincs összefogás, sőt, széthúzás van!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.11. 10:15:10

Kóstolómester sorait zömmel osztom. A tokaji egy olyan történet, amit mi tehetséges magyarok szintén elbaltáztunk, mint minden mást is, ami ebben az országban megtalálható. Egyre kiábrándultabb vagyok sajnos, mert az elmúlt évtized nem javulást, hanem sok tekintetben romlást hozott. Ennek nem lehet örülni.

A rendszerváltás sokkjának kiheverésekor (pl. 94-95) kellett volna elkezdeni egy nagyívű, hosszútávú stratégia alapján Tokaj felvirágoztatást, évente 4-5MrdFt-ot bele kellett volna nyomni a borászokba, a régióba, a külföldi marketingbe. Talán a 90-es évek 2. felében fel lehetett volna szállni a vonatra, amely a borvilágban dübörgött. Ma már jóval telítettebbek a piacok, nehezebb mozgolódni, valami újabbat bedobni. Ha nem áll mögötted a fél világ borsajtója, akkor fújhatod, nem fog sikerülni.

Ezért tudok egyetérteni, hogy brutál sok MW-t kell idehozni, írjanak szépen cikkeket a világ összes magazinjába. Aztán be lehet szivárogni a világ csúcséttermeinek kínálatába. Talán itt kezdődik az egész, talán nem, de ez a szakmának mindenképpen fontos.

Tokaj ma csak néhány tehetséges borász csúcsboraival büszkélkedhet, semmi mással. Az infrastruktúra romokban van, étterem szinte nincsen, jó hotel alig, minden pince zárva. Meg kell nézni ehhez képest Villányt pl., ha akarsz borkóstolni, még vasárnap is lehet. De ott van pl. Ruszt a Fertő-tó mellett (osztrák rész), teljesen elképesztő, hogy a város egymaga minden magyar borvidéki fővárost összesítve lenyom, minden a borról szól, van gasztronómia és van ruszti aszú. És megveszik... Nézzétek meg továbbá a német TBA-kat, a Sauternes-eket, horribilis áron mennek. Ha fel van építve a brand, a presztizs megvan, akkor minden működik. A franciák pl. uo. büszkeséggel emlegetik, ha egy Chateau D'Yquem van a birtokukba, mint egy Lafite vagy Latour. Nem divat kérdése szvsz. A brand felépítése, az exkluzivitás. Hogyan hinnéd el, hogy az aszú presztizsbor, miután láttad Tokaj városka belvárosát, vagy netalántán ettél is ott valamit egy étteremben? Láttatok már borlapot egy tokaji belvárosi étteremben?

Persze nem biztos, hogy az exkluzivitás a fő irány. Annyi azonban igen, hogy nem fognak 100 milliók aszút inni.

Számomra az édes bor a gasztronómia szemponjából nagyon lényeges. Ne gyertek ezzel az "ünnepi bor" bullshittel, meg a puttonyok bonyolultságával és a töménységgel. Számtalan desszertet tudok, amihez elképesztő élmény meginni az étkezés végén egy tokaji aszút, akár egy 6p-osat.

fiatalborivo 2010.01.11. 10:25:48

@ringsider: Ha csak Hegyalján lenne széthúzás... Egyébként szerintem a magyar okos ember és felismeri ha valami előnyére válik, valamiből profitálhat. Azt kellene kitalálni hogy milyen módszerrel lehet megmutatni az egyes termelőknek hogy az összefogás jó, hasznos dolog és hogy neki a széthúzáshoz képest az összefogással ennyi meg ennyi plusz bevétele, vagy ennyi meg annyi nagyságrenddel kevesebb kiadása lesz. Ha ez sikerül valahogy akkor majd lesz összefogás, addig nem.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.11. 10:26:18

Ez a bejegyzés szépen betalált, sűrűn sorjáznak a kusza gondolatok...
20-30 év múlva kiderül, hogy hová tart a tokaji igazán. A kommunizus óta még csak 20 év telt el, és ez elég kevés idő - az meg,hogy a Kramerek mit kontráznak odaátról, a tokaji bort nem annyira érinti. Tokaj fejlődik most, de egyben visszafejlődik, ki fog ez alakulni kérem. Egy-két emberöltő és még legyen meg ez a sárteke...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.11. 10:36:18

@Kóstolómester: Szerintem alapvetően téves a koncepciód. Te is mint sokan mások elsősorban és majdhogynem kizárólag a kereskedelmi és marketingvonal erősítésében látják a kiutat.

Ez hibás kiindulás!

Tokaj és minden más magyar borvidék jövőjének a záloga a vidékfejlesztés, infrastruktúra teremtés. Ha a borvidékeinken visszanyeri a szőlőművelés a becsületét, lesznek jó iskolák, kórházak, boltok, működő vállalkozások, munkahely és mindenféle szociális ellátás akkor lehet elindulni.

Szép falvak kellenek, elégedett szőlőművelők akik bíznak a jövőben, tiszta utak, biztonságos és tiszta környezet.

Ez után helyre kell rakni a helyi borkultúrát. Nonszensz és abszurd elképzelés világverő borokat termelni egy olyan vidéken ahol teszkós sört és denatszeszes töményt vedel a nép. A belföldi borfogyasztás helyretétele alapvető feltétele a sikeres exportnak.

A lényeg röviden az az, hogy először az alapokat kell rendbe rakni és a környezetünket felépíteni és a borvidék népét gatyába rázni... Utánna indulhatunk azzal amit te is leírtál.

alföldimerlot 2010.01.11. 10:41:31

@ringsider: A hozzászólásaidból nekem úgy tűnik, hogy néhány kivételtől eltekintve elégedetlen vagy a tokaji aszúkkal. Szerinted romlott a helyzet az 5 vagy 10 évvel ezelőttihez képest? És ha igen, mi lehet ennek az oka?

Kóstolómester (törölt) 2010.01.11. 10:42:34

@akov: "De ott van pl. Ruszt a Fertő-tó mellett (osztrák rész), teljesen elképesztő, hogy a város egymaga minden magyar borvidéki fővárost összesítve lenyom, minden a borról szól, van gasztronómia és van ruszti aszú. És megveszik..."

Minő telitalálat kedves Akov. Ennek pontosan így kellene működnie hegyalján is.

alföldimerlot 2010.01.11. 10:47:21

Matt Kramer sokat tett és tesz Tokajért. Talán nincs is senki hozzáfogható, aki a befolyásos borírók közül ilyen következetesen foglalkozna tokaji borokkal (és mindig dicsér). Azzal a megállapításával, hogy bár kitűnő tokaji borok készülnek, mégis nehéz egy tokaji pincének gazdaságilag sikeresnek lennie szerintem nehéz lenne vitába szállni. Egyébként nem csak az aszúkat nehéz eladni, Sauternes is szenved.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 10:49:47

@BZoltan: ez az a megközelítés, amit én is mindig támogatok!
mindettől függetlenül Kóstolómesternek is igaza van abban, hogy az ő általa felvázolt tevékenységeket is lehetne jól csinálni!
egy biztos addig nincs 100 pontos bor hegyalján, amíg nincs ehető kenyér, élhető belváros, bölcs és türelmes tanító, életteli hegyoldal...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 10:54:22

@alföldimerlot: azt gondolom, hogy nem rosszabb borok készülnek, hanem ugyanolyanok...nincs fejlődés, gondolkodás, "álmodás"!lássuk be, hogy egy 70 hektáros pincének nem 200 ezer palack 4-6 puttonyos aszút kell készíteni, hanem mondjuk 10 ezer 6 puttonyost, a legjobb helyről!és nem azért mert nem lehet eladni, hanem azért hogy tudjuk meg mi az aszú, és melyik az aszúnak való termőhelyek!mondom egint, hegyalján nem kunszt 200 gramm maradékcukrot összehozni, akérdés, miért éppen ez a koncentráció az ideális megjelenése a szőlőnek és a dűlőnek...

alföldimerlot 2010.01.11. 10:57:10

@akov: Amikor Ausztriát emlegetjük, akkor mindig hozzá kellene tenni, hogy Ausztria az egy főre eső GDP alapján a világ 12. leggazdagabb országa 50.000 USD-ral, Magyarország a 44. ebben a rangsorban 15.500 USD-ral (2008-as adatok). Egy másik dimenzió.

fiatalborivo 2010.01.11. 11:01:14

@Kóstolómester: Szerintem kisebb módosításokkal jó a koncepció amit írsz, Bzoltan gondolatmenete is jó csak épp nem lehet azzal kezdeni, mégpedig 1 ok miatt és ez a pénz. Ha nincs borétékesítés külföld felé ahol nagyobb a fizetőképes kereslet(a Tokaji Aszu iránt) akkor egész egyszerűen nem jut pénz a Zoltán által megfogalmazott, nagyon is helyes dolgokra. Mindet meg kell csinálni csak miből? A marketingre a borászok adják össze a pénzt. Na meg ha az ember tudja hogy jól el lehet adni a Tokaji Aszut ha annak nagyon jó a minősége, akkor hirtelen sztem néhányszorosára nőne az olyan borászok száma a mostanihoz képest Tokajban akik megpróbálnak és mondjuk 70%uknak sikerül is jó aszut csinálni. Miért? Mert ha tudják hogy el lehet adni mert van rá kereslet akkor megéri azt csinálni. Akkor hirtelen lesz fejlődés mert a bénák lemaradnak, a nagyok kiemelkednek, az új belépők meg tovább élesítik a versenyt ami a fejlődés nélkülözhetetlen része. A végeredmény: A kiemelkedők Saturnes-i áron tudják eladni az aszut, a többiek kevesebbért,de el tudják. A folyamat viszont ott kezdődik hogy amim van azt el tudom-e adni, illetve olyanom van-e amit el tudok adni. Az eladás után van pénz szépítkezni, fejleszteni, általánosban metszést tanítani, középiskolában meg tokaji technikákat, de ha nem tudjuk eladni amink van, akkor miből jön létre az étterem a szép belváros meg az új iskola meg a becsületesen megfizetett szőlőművelő.
Ja persze, lehet várni az államtól a támogatást a pályázatot, nyugdíjat is lehet meg egészségügyi ellátást is ingyé, de aki szereti a biztonságot, a nem kiszolgáltatott helyzetet az pályázat nélkül is megcsinálja, rak félre 30 éven keresztül egy keveset hogy legyen nyugdíja és köt egy jó egészségbiztosítást hogy ellássák. És onnantól nem érdekli hogy az állam mit ad vagy mit von el.

radiris 2010.01.11. 11:01:35

Ami engem illet, nagyon remélem, hogy az édes boroktól előbb-utóbb megvonják a "bor" megnevezést.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.11. 11:19:14

@radiris: én meg azt remélem, itt akkor se vonják meg tőled a szót, ha ennél is nagyobb baromságokat írsz. :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.01.11. 11:22:21

Nagyon jók végre a hozzászólások, jók a szakmai ötletek. Nekem is tetszik kóstolómester "12 pontja". Egy valamit javasolnék csak hozzá: a nemzetközi fórumokon való részvételt! Többektől hallottam már, hogy szinte minden külföldi boros expon, kiállításon, fesztiválon mi magyarok (Tokaj is) a periférián, kicsi standokkal, koncepciót nélkülöző módon jelenünk csak meg. Míg a nagy francia vagy spanyol persztizsborvidékek természetesen mindig óriási, látványos, színes bodékkal, precíz koncepcióval készülnek, már fél évvel a rendezvény előtt! Sztem mindenki számára egyértelmű, hogy a legtöbben ezeknél a kiállítónál fognak elidőzni, az ő prospektusait viszik majd haza zsákszámra, követezésképp az ő borait jegyzi meg, a tokaji stand mellett meg elmegy, mintha ott se lenne. Pedig talán a nemzetközi közönségépítésnek kevés jobb módja van, mint a szakmai rendezvények, kiállítások. Etéren is rengeteg a fejlődnivaló, de nyilván először a saját házunk táján kell rendet tenni, ezzel egyetértek!

Brukk 2010.01.11. 11:28:53

Én azért máshogy látom, mint a cikkíró.
Az a véleményem, hogy ez a fajta prémium kategória soha nem fog "kimenni a divatból", mert eleve nem a divat határozza meg, és az aktuális divat kénye-kedve szerint változik.
És mivel prémium kategóriáról van szó, lehet, hogy szűk közönséghez kerül, viszont ezáltal viszonylag állandó, és biztos piacot garantál. (kb. úgy, mint az autóknál, a BMW, mercedes stb.) Vagy, hogy mást ne mondjak, a Henessy, vagy a Remy Martin soha nem fog kimenni a divatból, és ilyen értelemben Szepsy István sem fog soha kimenni a divatból.
Szerintem a lényeg a minőség szinten tartása, és garantálása.
Másrészt meg a jövő abban van, hogy az adott területre jellemző fajtájú, stílusú borokat tudjunk kiállítani. A jó tokaji ilyen.

alföldimerlot 2010.01.11. 11:37:39

Az árképzés szempontjából egy adalék: megnéztem a Decanter legutóbbi Sauternes-tesztjének győzteseit (2003-as és 04-es évjárat), és megkerestem a legújabb évjárataik németországi árait.
Ch Doisy-Vedrines, Cru Classe 2006 25.90 euro
Ch Suduiraut, 1er Cru Classe 2006 49.50 euro
Ch Coutet, 1er Cru Classe 2005 41 euro
Ch Nairac, Cru Classe 2006 37 euro
Ch Rieussec, 1er Cru Classe 2008 46.50 euro
Ch la Tour Blanche, 1er Cru Classe 2007 39 euro
És utána megnéztem néhány olyan aszúét is, amit kóstoltam már és a legjobbak közé tartozónak gondolok (a sauternes-t 0,75 palackban árulják, ezért a tokajiak után zárójelben jelzem, hogy mennyi lenne 0,75cl ára):
Szepsy 6 Puttonyos Aszú 2003 Tokaj 92 euro (138)
Degenfeld 6 Puttonyos Aszú 2004 Tokaj 40 euro (60)
Demeter Z. Tokaji Aszú 6 p 2002 0,5l 80 euro (120)
Királyudvar Aszú 6p Lapis dűlő 2003 0,5l 91 euro (136)
Patricius Aszú 6 puttonyos "Bendecz dűlő" 2000 93 euro (140)
Tokaj Nobilis Aszú 5p 2003 0,5l 39 euro (60)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.11. 11:42:10

@fiatalborivo: Azokat a dolgokat amiket én alapfeltételnek felsoroltam nem a borok export bevételéből kell finanszírozni. Ezek a területek a bornál jóval nagyobb területek. Kormányzati, állami feladat a régiófejlesztés. A borvilágnál jóval magasabb szintű átfogó stratégia és hosszú távú koncepció építés kell.
Az alapok felépítésére súlyos tíz-száz milliárdokat kell elkölteni évtizedek alatt.
Az alföldimerlot által pont előtted írt hozzászólásában számszerűen ott van a probléma gyökere.

Nincs értelme a tokaji aszú jövőjéről beszélni anélkül, hogy beszélnénk a tokaji térség 15-20 ezer fős lakosságának körülményeiről és a majd 300 négyzetkilométeres térség infrastrukturális és szolgáltatási színvonaláról.

Brukk 2010.01.11. 11:47:27

@alföldimerlot: Én azt gondolom, bár nem vagyok közgazdász, csak magamból indulok ki, hogy ebben a kategóriában - a csúcsborok teteje - az árnak már éppen nincs akkora szerepe.
Másként fogalmazva, szerintem aki képes és hajlandó 20-30e Ft-ot kiadni egy palack borért, akkor 40-50 ezret is kiad, ha az tényleg olyan jó.
(én ilyen vásárló lennék..)

öreghegyi 2010.01.11. 11:47:36

Többek között 2002 ôszén, a Disznókô 10 éves ünnepsége kapcsán jártam Tokajban. Útitársa lehettem a Tanár Úrnak, és általa bebocsátást nyerhettem a legnagyobb tokaji pincészetekbe. Hétszôlô, Disznókô, Oremus, Szepsy, Degenfeld. A pincéket járva elképedtem. Százezer számra feküdtek a palackok mindenütt. Különbözô évjáratú aszúk, szamorodnik. Az elsô gondolatom az volt, hogy nem lehet ennyi édes bort eladni, világszerte sincs kereslet ennyire. Aznap este az Oremus 2001-es Mandolás furmintját iszogattuk, és úgy éreztem, erre az útra kellene lépni. Világhírt valószínûleg ez sem hozna, de az aszúkról is legfeljebb tudnak a "komolyzene szeretô" vájtfülûek, de nem vásárolják. Vagy alig. Gyógyszerként már van más, édességhiánya sincs az embereknek, a palackozás megoldotta a kevésbé édes borok eltarthatóságát, szállítását, és a trend is a száraz borok felé fordult. Csináljuk meg a legszebb aszúkat, de alig hiszem, hogy a világ nagy borkereskedéseiben egyhamar méltó ellenfele lenne pl. Sauternes-nek. Most kizárólag az eladásokat értem, mert minôséget már tudnánk prezentálni.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 11:49:58

@alföldimerlot: ez nem jó összehasonlítás szerintem, egy aszú nem hasonlítható semmiben egy sauternes-ihez!
érdemes lenne a cuvée-ket/szamorodnikat hozzámérni!megcsinálnád arra is ezt?

fiatalborivo 2010.01.11. 11:51:08

@BZoltan: Somlón állami beruházás keretében épülnek utak és sziklaflak a teraszosításhoz vagy esetleg magántőke van a háttérben?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.11. 11:52:53

@alföldimerlot: igaz. Az igényességgel, izléssel és a viselkedési kultúrával ez sajnos nagyon is összefüggésben van.

napoletano 2010.01.11. 11:54:42

@alföldimerlot: Hepci mar leirta, hgoy igazad van - egyetertek. Azt hiszem (statisztikak nincsenek a birtokomban), hogy minden tokaji minosegi termelo kevesebb aszut keszit ma, mint az "indulas" idejen. Azota az eredeti elkepzeles is modosult, es ma min 30%, de tobb esetben tobb a szaraz bor reszedese, s egyre jelentosebb tetel a kesoi szuretelesuek is. Szepsy I. mar a 90es evek vegen -ugye, milyen egyszeru utolag- rajott, hogy kell egy hamarabb eladhato, szabalyok-altal-nem-guzsbakotott edesbor, ez nyero otlet volt. De ennek ellenere nem konnyu edesbort eladni.

Arak - kosz, ez jo, vegre nem vaktaban beszelunk arakrol. De azert nem hiszem meg el, hogy a mutatott kep teljesen realis, ti. hogy "ugy alt." a sauternes't olcsobban lehet megkapni, mint a tokaji aszut. Amit a Decanter jonak talal, es reklamoz, azok ugy latszik, olcsobak. De varom a tovabbi adatokat (v. megnezem magam, hakerul ra idom).
Matt Kramer sokat irt es sokat tehet Tokajert, de ettol meg a hivatkozott cikk bizony butacska, es a nehany felmondaton kivul szerintem "leirja" az aszut. Erre mondjak, nem, hogy "Uramisten, csak a barataimtol ovj meg, az ellensegeimmel magam is elbanok".

borkősav 2010.01.11. 11:54:47

@Kóstolómester: 4. Az átlátszó (nevetségesen rövid dugóval ellátott, benne a fény hatására könnyen károsodó borral) 0.5 literes palack mellett megjelennek az „új reneszánsz palackok” is. Ezek 375 ml-től dupla magnum kiszerelésig csavarzárral is kapható izgalmas palack kivitelek. Cél a dugós palackozás és a klasszikusan vacak eddigi aszús palack megszüntetése 10 éven belül.

Miért??? e nemes hozzászólás??

borkősav 2010.01.11. 11:57:17

@ringsider: hát akkor át kellene kóstolnod 95 99 2000 03 06 07-es aszúkat mondjuk egy royal, vagy szepsy szinten, és akkor nem írnál ilyen butaságot

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.11. 11:57:36

@fiatalborivo: A Somló az nagyon más történet. Jóval kisebb terület, jóval kevesebb település és egy nagyságrenddel kisebb a lakosság. Ennek függvényében jóval kisebb tőkével is jóval nagyobb eredményeket lehet elérni. Az elmúlt évek során látott fejlesztésekben a magántőke része jelentős, de nem elhanyagolandóak a pályázati pénzek sem.

Mindezzel együtt a viszonyok a Somlón és környékén is gyászosak. Itt is komoly állami/kormányzati szándék és elkötelezettség kell a komoly eredményekhez.

loading 2010.01.11. 12:02:23

@BZoltan: Zoli, hogy teremtsen jövőképet? Szép utcákon lehet majd koldulni, mert nem tudja eladni a bort és nincs más jövedelme? Az egyik ilyen lehetőség, hogy kiderül van értelme szőlőben, szőlővel dolgozni: pl. kereskedelmileg, anyagilag is tud sikeres lenni. Szerintem felesleges a dolgokat ennyire szétválasztani. Mindenik említett feltétel, lépés, stb. szükséges hozzá. Ezek egymást fogják húzni (normál esetben).
Ehhez szükséges egységes szabályozás és annak egységes, kiméletlen számonkérése. (Sajna az 1000 Ft alatti kisker. árú aszúkat ki kell űzni a boltokból, mert nagyon nem jók, valamint megtévesztik a fogyasztókat. A túloldalra esés sem szükéges.) Ez sajnálatosan együtt fog járni, kell járjon az x db egyesület vélt és/vagy valós érdekeinek sérülésével.
A témához: az aszú meg fog maradni, mint név biztos. Mert bár nem fogyasztják sokan, de azért ismerik. Hogy minden puttony-verzió megmarad-e, az már kérdés. Talán az 5puttonyos. A többi elmegy kései szüret néven: anyagilag biztonságosabb, jobban marketingelt a világban a late harvest, mint az aszú.
Én valami hasonlót olvastam ki Szepsy I. nyilatkozatából is (ld. Albert gazda intervjú, tévedésem nincs kizárva).
@fiatalborivo: a nyugdíjról és az előrelátásról szóló részed nagyobb fokú optimizmusról árulkodik, mint ma Magyarországon "megengedhető". Nagyon kevesen vannak, akik így tesznek. Még akkor is, amikor jól keresnek: vagy beteszik valamibe (üzlet, ingatlan) vagy elköltik. Aztán lehet reménykedni, hogy a befektetés megél-e vagy sem. Közeli példát tudok hozni, ahol minden minimálbéren történt, majd jött a nyugdíj (50eFt/hó) és a piac megzuhanása. Ilyenkor gyorsan fogy a "családi ezüst". De ez már egy másik téma, bár úgyszintén a mienk.

Labancz 2010.01.11. 12:05:50

@Brukk: Egyetértek. A Rolls-Royce sem divatautó, mégis van rangja és presztízse.
Szóval nem temetni kell a tokaji aszút, hanem ünnepelni. Nélküle a magyar borászat és a magyar bor semmire sem megy külföldön. Milyen jó üzenete is lenne annak, ha elveszni hagynánk egy 450 éves borfajtát, mert most momentán éppen nem divat?! Még viccnek is rossz lenne.

Labancz 2010.01.11. 12:07:55

@alföldimerlot: Azért tegyük hozzá, hogy a felsorolt aszúk közül egy-kettőt már csak igen nagy nehézségek és utánajárás árán lehet beszerezni.

borkősav 2010.01.11. 13:28:39

@ringsider: azt gondolom, hogy nem rosszabb borok készülnek, hanem ugyanolyanok...nincs fejlődés, gondolkodás, "álmodás"

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.11. 13:30:19

@loading: Én nem különválasztom a dolgokat, hanem csak máshogy látom a prioritásokat.

Nagyon sok helyen elmondtam és leírtam, hogy a belföldi borpiac beteg és a belföldi borkultúra kritikus állapotban van. 100 évvel ezelőtt még az egy főre eső borfogyasztás 100l körül volt évente. Manapság pedig még a történelmi borvidékek népe sem iszik bort. Abszurd dolognak tartom azon ábrándozni, hogy majd eladjuk másoknak azt a bort amit amiért mi nem vagyunk hajlandók pénz adni. Ahogy az is nonszensz, hogy várjuk a nemzetközi borturizmust miközben mi magunk nem tudunk megszállni, enni és emberi körülmények között borturistáskodni a saját borvidékeinken.

borkősav 2010.01.11. 13:36:19

@ringsider: ez a hozzászólás azér má kemény...gondolom te is a 800 Ft aszúkat kóstolgatva döbbentél rá erre az igen építő gondolatra..

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 13:45:34

@borkősav: és azt is írtam, hogy egy maroknyi pincét leszámítva...
olvassunk előbb kérem! :-)

Sárfehér 2010.01.11. 13:48:58

1. Tisztelettel, BZoltánnal értek egyet, a borvidék általános fejlesztésén kell, hogy legyen a hangsúly. Sok olcsó szállás, sok kis étterem, ahol barátságos körülmények közt jó kaját adnak széles, korrekt borválasztékkal. Továbbá "borbuszjáratok" pincéről pincére, esetleg taxi, ami késő este is elmegy a vendégért a pincéhez, és hazaviszi.

2. Tokaj sok mindenben különleges, de az egyes számú védjegy a botritisz, ill. ennek a minősége. Kell a száraz bor, lehet késői szüretet csinálni, de igenis, a botritiszes borra kell fektetni a hangsúlyt. Enélkül nem különbözne más, jó borvidéktől, vagy csak alig. Aszút, aszút, aszút.

3. A botritisz nem mindenkinek ízlik, de hát így van ez a spárgával, hallal, libamájjal, stb. Nem lehet olyan bort csinálni, ami mindenkinek a kedvence.

4. Lehet, hogy bizonyos szempontokból vacak a hagyományos tokaji palack, mégis, ez az egyetlen meglévő "logó", meg kell őrizni. Ahogy fontos a bordói, rajnai, stb. palack formája is. Ez a miénk, erre kell építeni, hogy más üvegből, más méretben, más zárással, az részletkérdés.

Sárfehér 2010.01.11. 14:05:40

Ja, azt azért csak meg kell jegyezni, hogy az eredeti cikk nem az aszút szapulja, sőt, nem is elsősorban az aszúról szól, sokkal inkább, hm, panaszkodik a jelenlegi "borközízlés" miatt. (Akinek nem lett volna világos.:)

e_easy 2010.01.11. 14:37:20

@BZoltan: a 100 evvel ezelotti fogyasztas ne vezessen meg, akkor meg vizet nem ittak :) es nem volt kola, icetea, stb. ami gondolom befolyasolta a borfogyasztast. Viszont volt lore, ahogy azt mashol mar emlitetted.

Fűrészpor 2010.01.11. 15:55:55

@ringsider: Kiváncsi vagyok szerinted hogyan lehet tovább fejlődni aszúban?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 16:12:29

@Fűrészpor: nagyjából elmondtam hogy én mit gondolok! egy aszúnak nem azért kell megszületnie, mert ilyenn koncentrációjú szőlő termelhető, hanem azért, mert ott ilyen szőlőt "kell termelni"!ha járod hegyalját, beszélgetsz termelőkkel, akkor nagyjából érzed, ki az aki így gondolkodik!nem a száraz a melléktermék, hanem az aszú az ajándék!

loading 2010.01.11. 16:28:10

@BZoltan: Kicsit tyúk-tojás a történet. De az látszik, hogy ha jól értékesíthető dolgokat állítasz elő, akkor nemcsak a romantika miatt fog pénz áramlani. És ez igényeli majd azokat a beruházásokat, amelyeket említettél.
Az emberek viselkedését pedig államilag szabályozni manapság nem menő és én speciel nem is szeretném.
És a versenyképesség (italfajták, tájak, országok, tökmindegy) érdekében sok mindent és sok mindenkinek újra kellene gondolni.
Egyébként szerintem ugyanazt szeretnénk, csak máshonnan indulunk. :)

borkősav 2010.01.11. 16:34:32

@ringsider: hegyalján nem kunszt 200 gramm maradékcukrot összehozni, akérdés, miért éppen ez a koncentráció az ideális megjelenése a szőlőnek és a dűlőnek...
na azert ez se semmi szaktudás..
te biztos egy nagyon tapasztalt tokaji borász lehetcc

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 16:47:31

@borkősav: te pedig egy személyeskedéstől mentes, bölcs hozzászóló!
ez meglátszik az eddig a témához hozzátett meglátásaidból...:-D

Fűrészpor 2010.01.11. 17:08:22

@ringsider: Én értem, de Te az aszúk fejlődését vitatod, azonkívül hogy ajándék. Azt írod nem fejlődik, nem álmodják meg. Csak kérdezem, hogy nálad az aszúborok fejlődése miben nyilvánul meg.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.11. 17:15:06

@Fűrészpor: azt gondolom hogy az igazán élenjáró termelők évről évre egyre pontosabban tudják mely területről, milyen érettségben szedik az aszúszemeket, milyen területről származik az alapbor stb...ezeknél a termelőknél évről-évre felfedezhető a tudatosság, az aszúban gondolkodás eredménye...szvsz persze!

napoletano 2010.01.11. 19:41:00

@Sarfeher: szerintem a tokaji szaraz bornak es a kesoi szuretnek is van egyenisege, mas hasonlo bortol jol megkulonboztetheto jellege. Tehat az "aszut, aszut, aszut" jelszohoz en nem csatlakoznek. Aszut IS, igen. De hogy az legyen a focsapasirany? Nem.

@borkosav: marhogy Tokajban nem kusznt 200 g/l maradekcukrot osszehozni? Hat 2009ben pl. Nobilisnek es sok masnak nem sikerult... ugye nem arra gondoltal, hogy ok csak ma'le'k voltak, mert nem koncentralta'k be mestersegesen? Szoval, akkor ezt ne ragozzuk tovabb, szerintem.

A tokaji palackok alaki forradalmahoz is csak mersekelt lelkesedessel csatlakoznek. Abban talan van racio, hogy meggondoljuk, az eszencia palackozasara valo 375 ml-es kecses uveget hasznaljak-e aszupalackozasra is? Ezt talan a csokkeno aszufogyasztasi kedv, es a magas ar miatt erdemes lenne legalabbis kiprobalni. De az egyeb csavarzar, stb. otlet ellen en addig agalok, ameddig szuflam van...

borkősav 2010.01.11. 19:43:52

@ringsider: nem pécéznélek csak nem értem ha nem értesz valamihez mért kell bölcseket mondani. Sok butaságot hoz elő ez az aszukérdés.
A szakértők külföldön is tudják értékelni az aszúban rejlő kimagasló, és nehezen túlszárnyalható értékeket.
A travelen láttam egy nagyszabású boros műsort, ahol egy kimagasló minőségű kerhár kron esztét aszút 5 p évjárat nem is volt említve, összehasonlítottak egy német rizlingel.
A felkért roppant modoros és igen kifinomult magyar úriember, egy mondatban 6 orbitális hülyeséget tárt a VILÁG szeme elé az aszuval, és tokajjal kapcsolatban(aszúszőlő,nektár..).
Na ha kommunikációról van szó akkor ezt kellene meggátolni, hogy öncsinált arcos önborszakértők nyilatkozzanak TOKAJRÓL a világnak, azert egy kicsit bonyolultabb a dolog annál hogy évi 1-2 kostolással véleményt alkossunk erről a kérdésről. De cáfolj meg ringszájder ha ezt nem így látod

borkősav 2010.01.11. 20:08:48

@napoletano: mar bocs de Ringseider zseniális kijelentését kölcsönöztem csak,iróniaképpen

hidegchaco 2010.01.11. 21:04:13

@borkősav: Hát, azt elég nehéz megakadályozni, hogy megfelelő szaktudás nélküli emberek nyilatkozhassanak bármiről...
Amúgy mi volt a további 4 "orbitális hülyeség"?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.11. 21:17:32

@loading: Szerintem ez nem tyúk-tojás probléma, hanem tyúkól-tyúk probléma. Amúgy biztos vagyok abban, hogy egyetértünk a fontos dolgokat illetőleg. Esetleg fontossági sorrendben tér el a véleményünk.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.11. 23:14:22

@Kóstolómester: Köszi a pontokat, meg a hasonlatot - a hagyomány megteremtésében az angolok tényleg világelsők, és ez a Madeirának is egy nagy előny...

Ugyanakkor nézzél nyugodtan madárnak :)

@BZoltan: szép, amit leírsz, de ez már jóval közelebb van ahhoz, hogy miért jó/ nem jó ebben az országban élni, merthogy a nem borvidékekre is igaz az, amit leírsz - mindenkori pártunk és kormányunk a hazaárulás szélén lavírozik az adók, segélyek, meg nem épülő autópályák és egyebek világában, ez magában szerintem már nem borvidékfejlesztési kérdés.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.11. 23:28:07

...és hogy vessünk távolabbról egy pillantást a képre, ami tán jobban rámutat az utóbbi 20 év trendjeire:

1)
Megjelent jópár pince, aki csúcsminőséget képes előállítani a kiemelkedő édesbor-kóstoló képességgel rendelkező hazai kritikai mezőny számára is (mert sokszor mondják, hogy nehéz édes bort kóstolni, de azt sosem teszik hozzá, hogy mi, magyarok mennyire kivételes helyzetben vagyunk. Akkor raktok össze 5-en egy becsületes édesbor kóstolót, amikor csak akartok!)

2)
Ezek a pincék el tudják kérni talán a borok árát is, legalábbis AM nemzetközi összehasonlítása alapján. (Persze itt számítana a termelési mennyiség, a készletek forgása, az adóterhelés, satöbbi, de ez messzire vezetne.)

3a)
A Wine Spectator adta 100 pontra a Royal Tokaj 6 puttonyosát, ha jól emlékszem? Azért az már egy figyelemfelkeltő pontszám...
3b)
Illetve nemrég egy esszenciával szemben bizonyult tanácstalannak és tehetetlennek egy nemzetközi szaklap, és kiszórt 100 pontot, mert nem tehetett mást? Sajna itt csak a tény rémlik fel homályosan, pontosítsatok nyugodtan.

4)
Elkezdték felfedezni a dűlőket, haladnak a kísérletek a fajtákkal, technológiával, lassan ismét kialakul az a borászréteg, akinél megvan az a tudás, amit csak az idő tud meghozni a borról.

5)
Végre én is elfáradok, és lefekszem aludni, nem fárasztok mindenkit a hülyeségeimmel.

DE akár úgy is nézhetnénk, hogy öles léptekkel haladunk az évek/évtizedek folyásával, annak ellenére, hogy nem kedvez sok minden azoknak az eltökélt hazai szakiknak, akik tolják a tokaji szekerét.

((Szóval még egy demokratikus kormányzat sem tud elszúrni mindent, az eurobevezetés, az autópályaépítés, a kórház- és a nyugdíjreform és még pár satöbbi után úgy látszik hálistennek megáll a tudomány...))

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.01.12. 00:38:38

Jó sok komment van. Nem olvastam végig őket teljesen így nem tudom, hogy más már írt-e hasonlót, de szerintem ez a WS-es cikk valahol jó reklám Tokajnak és az Aszúnak. Jó érzés volt olvasni, hogy a szerző ilyen szinten kiemelten "aggódik" az aszú jövőjéért, mely "eredeti és brilliáns" még ha a szövegkörnyezet elsőre nem is olyan szívderítő.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.01.12. 07:11:06

@Szomjas Gödény: Jól látod, ez a probléma nem csak a bortermelés sajátja. Szűk körben az egész agrárium szenved és tágabban az egész ország. Csak ameddig a politikától a jóérzésű embernek már borsózik a háta addig ezzel a problémával nap mint nap kénytelenek vagyunk együtt élni.

A lényeg, hogy borkultúrája egy vidéknek akkor lehet ha az alapvető viszonyok nagyjából rendben vannak. Munkanélküliség, létbizonytalanság, megalázottság, szégyenérzet, félelem, sértett büszkeség, megcsömörlött belenyugvás a mocsokba... ameddig a magyar vidéket ezek a szavak jellemzik addig kár is a magyar bor jövőjéről beszélni. Izolált szigetecskék, csepp a tengerben jellegű sikersztorik és marginális eredmények lehetnek, de ez ne tévesszen meg senkit. A baj nagy és súlyos.

A teendő pedig nem más minthogy a saját területén mindenki megteszi azt a keveset amit tud, fogyasztóként pedig olyan termelőket támogatunk akik foglalkoznak ezzel a kérdéssel.

borkősav 2010.01.12. 07:46:20

@Enemy No 1: csak félszemmel követtem az eseményeket, de felvetette a borban található kellemes savanyúságot, valamint a készítésről is beszórt valami nagyon keményet , de ami a lényeg aszu vs rizling= the winner a savanyu 5p kerház no évjárat aszu
@Szomjas Gödény: ha jól tudom csak az esenciára adtak 100 pontot

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.12. 08:20:48

@Szomjas Gödény: azt gondolom nem kérdés, hogy a világszínvonalú borok megszülettek!szárazban és édesben egyaránt!hogy ezeknek hol az "áruk" azt nagyon nehéz megállapítani, meghatározni! egyenlőre nyílván annyi, amennyit kifizetnek érte...
a sauternes-i borokkal meg azért nem érdemes összevetni az aszúborok árát, mert az aszú egy összehasonlíthatatlanul komplexebb és költségesebb borkészítési eljárás! ahogy shiraz is sokszor elmondta már, inkább érdemes a szamorodni jellegű borokat összevetni velük:
Szepsy Szamorodni: 28 (42)
Szepsy Cuvée: 41 (62)
Demeter Főbor: 34 (52)
Királyudvar Ilona: 36 (55)
ezek közül bármelyiket oda merném tenni a világ akármelyik asztalára, koncentrációjuk, termelési kultúrájuk alapján is!

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.01.12. 09:06:09

@BZoltan: Igen, a belenyugvás a mocsokba, ez a jó megfogalmazás, ez az, ami zavar a hazai hétköznapokban...

Noir taster 2010.01.12. 09:10:20

..és hogy közben volt egy nagyon is pozitív hír a világban rólunk, és ez be is lett ide linkelve, azt persze senkit nem érdekel, és nem is foglalkozik vele. Mert sajnos ez Magyarország, ahol hírértéke csak a negatív dolgoknak van - lsd itt is a "fikázós" cikkekre születik a legtöbb komment. Na itt kezdődnek a problémák.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.01.12. 09:27:20

@Noir taster: No, azért voltak itt értelmes kommentek, az értelmes vita pedig előreviszi a dolgokat, nemde?

fiatalborivo 2010.01.12. 09:36:38

Elolvastam én is a cikket@Noir taster: de egy olyan cikkhez hozzászólni amiről itt nem írnak az egy kicsit fura nem?

alföldimerlot 2010.01.12. 10:31:04

@Noir taster: Nyilván az élő fába is bele tudsz kötni, ha olyan napod van, de nézd meg, hogy a poszt első linkje milyen cikkekre mutat, és utána olvasd újra a saját hozzászólásodat. A Wall Street Journal cikke pedig rendkívül felületes és erősen pr-szagú (szerintük pl. a 2008-as Pannonhalmi Tricollist Gál Tibor készítette).

Noir taster 2010.01.12. 21:28:29

@alföldimerlot: Kedves kolléga! Húúú.... mibe is kötöttem bele? Miért kellett magadra venni? Nem Neked szántam, sőt pl tegnap a saját weblapomra is belinkeltem az írásodat - másodszor hivatkoztam az alkeszre a másfél év alatt. ( www.herczegagnes.com) Ellenőrizheted. Még meg is köszöntem neked.
Másrészt általánosságban (nézd meg a híreket és a statisztikákat - az alkeszét is), a negatív töltetű hírek azok, amik leginkább vonzzák az embereket és amik vitákat generálnak. Akov - igazad van, nagyon jók voltak Kóstolómester és a Te ötleteid is. Azért nem is írtam ehhez többet, mert nem tudtam mit, illetve amit tudtam volna írni, az sajnos nem segít. Tény.
Én csupán annyit állapítottam meg, hogy a pozitív dolgoknak kevésbé lelkesedünk, sokszor természetesnek vesszük őket.
Egyébként ha pr cikkről van szó, azzal mi a baj? Annak nem kell örülni? Másrészt ha el is írtak valamit - Magyarországon ez soha nem fordult még elő? Inkább akkor ne is írjon rólunk többet a WSJ?

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.13. 06:51:19

@Noir taster: Hajrá Ágnes! Alföldi kollégának biztos rossz napja volt...
Amúgy a legilletékesebbek közül Wille-Baumkauff Márta egy tokaji családi pincészet tulajdonosa nyilatkozik a lokális helyzetről nálunk(egy kicsit árnyaltabbá téve a képet): www.magyarborkulturaert.hu/?p=2532

alföldimerlot 2010.01.13. 07:36:32

@Noir taster: Elnézést kérek, hogy téves szándékot tulajdonítottam a hozzászólásodnak. Ha kiderült volna az eredeti hozzászólásodból, hogy kinek címzed, akkor biztosan nem megy föl ennyire a pumpám. De továbbra sem értek egyet azzal, hogy csak a negatív hírek érdekesek, legfeljebb nehezebb hozzászólni ahhoz, hogy valamelyik bor valahol nyert, jó kritikát kapott. Ez a poszt egy véleményt kifejtő cikket ismertet, nincsen benne hír. És Kramer írásának a tokaji aszúra vonatkozó részét a féltés hatja át. Az általa fölvázolt jelenség pedig fontos, érdemes beszélni róla.

Sárfehér 2010.01.13. 07:49:05

Kedves Magyarborosnép!

Mielőtt itt nagyon egymásnak estek negatív hír - pozitív hír - jóeazaszú - nemjóeazaszú ügyben, vegyük észre, hogy itt az MA-n Tokaj generálja messze a legtöbb hozzászólást. Ami azt jelenti, hogy a magyarborosnépnek igenis Tokaj a legfontosabb. Márpedig akkor nincs ok feketén látni Tokaj jövőjét. :))))

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.13. 08:10:58

@Sárfehér: na de mondjuk a hozzászólások nagyrésze ugye...
és hiányolom az MA többi tagjának véleményét! ha ez a bejegyzés nem csak flame, hanem komoly szándékok voltak vel...

Labancz 2010.01.15. 07:01:01

A poszt akkora sületlenség, hogy nem is akarom kommentelni.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.01.15. 13:49:37

a szakmai oldalhoz: ringsidernek igaza van, a valóban óriási aszúk nem önmagában a koncentrációtól azok, nem mindegy egy aszúbornál sem hogy a lejjebb lévő, vastagabb termőrétegű "village" kvalitású területről jön-e a koncentráció a botritisz által, vagy egy karakteres, ásványos grand cru-ről. Utóbbira példa Királyudvar Lapis Aszúk meg Szepsy Szamorodni 03.
Ugyanis nagyon csábító hogy a kevéssé különleges lejjebb lévő területekről jöjjön az aszú, mert ott a nagyobb pára, kevesebb légmozgás, vastagabb talaj miatt jóval nagyobb a botritisz tevékenysége.

Kereskedelem: szerintem is kevesebb, de sokkal jobb aszú lenne az üdvözítő, a legjobb lenne ha csak 6p-k születnének és mellette szamorodnik, kései szüretek.

A másik meg: láttam pár hónapja egy műsort Oroszország vásárlói kultúrájáról. A felnövő új generáció már nem az első generációs párttitkárból lett aranyláncos kőbunkó olajmaffiózó, hanem egy szofisztikáltabb új nemzedék, aki külföldi egyetemeken nevelkedett és sokkal kifinomultabb mint szüleik. Pl pár éve még a benga nagy merciké meg porschéké volt a főszerep, most már egyre több a Bentley. Namost szerintem ott lehetne keresni valamit a legjobb aszúkkal, persze prémium módon tálalva és kommunikálva.
Meg a másik: Anthony Hwangtól szerintem sokat lehetne tanulni nemzetközi értékesítés terén.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.01.21. 14:53:18

@ringsider: Semmi összeállás! Kóstoltad a szóbanforgó tételt?

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.25. 09:07:45

@Borkandúr: a tételt nem kóstoltam, de nem is annak szólt a bejegyzés...
süti beállítások módosítása