Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Füstbe ment terv I.

Szepsy Urbánok meg egy Király

2010.02.25. 06:00 - palack

Szepsy-bort bontani számomra mindig különleges alkalom. Olyan pedig, hogy itthon egyálltóhelyemben négyet is kidugózzak egymás után, még nem is volt soha. Most sem. Eredetileg azt terveztem ugyanis, hogy megnézem együtt az Úrágya és az Urbán furmintokat 2006-ból és 2007-ből. A fiatalabb Úrágya beszerzésével azonban nehézségeim támadtak - konkrétan elfogyott a forgalmazónál - így be kellett érnem egyelőre az Urbánokkal és egy duzzogva melléjük csapott Király Hárslevelűvel. Sovány három maradt az egyéni rekordom, de azért ne nagyon sajnáljanak. Hogy miért, az lentebb kiderül rögvest.

Szepsy Király Tokaji Hárslevelű 2007

Valamivel több, mint két hektár terméséből 6000 palack készült, alkoholja 14,67%. Egészen kevés, másfél gramm cukor maradt benne, 5,8 gramm sav mellett. A hét végéig 4980 Ft-ért lehet előjegyezni a Bortársaságnál. Inkább halvány aranyszínű, csillogó, kristálytiszta. Illata kezdetben némileg visszafogott, frappánsabban fogalmazva elegáns. Üdítő citrusok, finom hordófűszer, kis virágosság és cseppnyi hűvös mineralitás. Idővel ahogy nyílik, érnek a gyümölcsök és hangsúlyosabbá válnak a hordós jegyek is. Szájban bátrabb, már elsőre intenzívebb. Simára csiszolt felszínét kelleti ismerkedésül, majd szépen beindulnak a savak, megmutatja magát a közepes testalkatú gyümölcsösség, és az elhagyhatatlan, finom sósság. Aztán a korty közepén jól befűt az alkohol, a végén pedig túlteng a cseresség egy csepet. A lecsengés így az alkohol csípősségével kísérve nem tud igazán kedves lenni, ám a nagyon erős 6 pont így is megvan bőven.

Szepsy Urbán Tokaji Furmint 2007

Másfél hektárból 2400 palackra futotta, alkoholtartalma 14,38%, maradékcukra 4 gramm, savtartalma 5 gramm. A hét végéig 7480 Ft-ért lehet előjegyezni a Bortársaságnál. Aranysárga, talán egy fél árnyalattal teltebb a hársnál, persze ő is csillogóan tiszta. Illata áradó, mézes, krémes, gyümölcskavalkádos. Aszalt sárgabarack, mangó, mandarin, cukrszirupos nektarin, meg még ki tudja mi minden. Gazdag, édes, mégsem fárasztó, nem tud eltelíteni. Kóstolva sem csapja meg a szárazság a kóstolót. Széles és vastag, intenzív ízvilágú, nagyon kedves, hízelgő, mégis markáns bor. Az illatban ígérteket ahhoz képest, hogy szárazról beszélünk maximálisan megkapjuk: test, sav és cukor remek egyensúlyban vannak. A korty vége felé itt is felüti fejét némi cseresség, meg az alkohol is kandikál cseppet, de nem lógnak ki csupán hangsúlyozottabbá válnak. A lecsengés hosszú, finoman cseres és pikánsan fűszeres, édes.7 pont. Megfordítva a sorrendet markánsan határozottabbnak éreztem benne a hordót, mint a 2006-osban.

Szepsy Urbán Tokaji Furmint 2006

Nem egész másfél hektár terméséből 2100 palack bor készült. Alkoholja 14%, 3 gramm cukor maradt benne, 6,2 gramm sav mellett. A Bortársaságnál 9500 Ft-ért kapható. Halványabb aranyszínű, és persze csillogóan kristálytiszta. Illata közepesnél jóval intenzívebb, meleg karakterű, kedves és elegáns: finoman mézes, mosolygósan gyümölcsös, néha enyhén petrolos. Sült alma, érett körte, borban áztatott mazsola és még annyi más - érdemes elmerülni az asszociációk tengerében. Szájban csodálatos harmónia és lendület jellemzi, ugyanakkor ott figyel benne az a megszépítő érettség, ami mindenkinek jól állna, ám messze nem mindenkinek adatik meg. Nem olyan vastag, mint fiatalabb testvére, helyette viszont kapunk tőle bőven mást. Nem érdemes írni a struktúrájáról, mert annyira összeáll, hogy torzítás lenne bármelyik elemet kiemelni. Zamata nagyon finom: érett gyümölcsös, izgalmasan fűszeres és markánsan sós. Lecsengése intenzív, nagyon jóízű épp ezért veszélyes. 8 pont.

A száraz Szepsy-furmintokkal kapcsolatban hallottam már olyan kritikát, hogy túl szikárak, cseresek, szigorúak. Érdekes, hogy most egyedül a hársra lehetne ezt valamennyire ráhúzni, a két furmintra a legnagyobb rosszindulattal sem. Az Urbán furmintok ugyanis nemcsak kiemelkedő, hanem finom borok is.

Címkék: 2006 fehér hatpontos tokaj furmint hétpontos nyolcpontos hárslevelű szepsy 2007

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr681787929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 07:18:24

Ön őszinte ember palack úr.

"Aztán a korty közepén jól befűt az alkohol, a végén pedig túlteng a cseresség egy csepet. A lecsengés így az alkohol csípősségével kísérve nem tud igazán kedves lenni"

Ezt a tokaji szárazboros stílust ötezerért nem fogom támogatni.

"Az illatban ígérteket ahhoz képest, hogy szárazról beszélünk maximálisan megkapjuk....A lecsengés hosszú, finoman cseres és pikánsan fűszeres, édes."

Érdekes leírása egy száraz édesbornak.

"Szájban csodálatos harmónia és lendület jellemzi, ugyanakkor ott figyel benne az a megszépítő érettség, ami mindenkinek jól állna, ám messze nem mindenkinek adatik meg."

Költői...bízom benned. Megéri a tízest (forintban)?

kukko 2010.02.25. 07:41:59

@Kóstolómester: Kedves Kóstolómester! Szerinted van olyan, hogy magyar ízlés? Ez különbözhet a külföldi ízléstől? Mert azt tapasztaltam, hogy a magas alkohol, az érettség, a diszkrét (!) hordósság olyan jegyek, amit sok magyar borkedvelő sokkal inkább elfogad, mint a nemzetközi közönség. Nem hiszem, hogy a borászok hibája az, hogy minket akarnak kiszolgálni, és nem az olyan külföldi borokon edzett, alacsony alkoholtartalmú acéltartályos borokat váró közönséget, akik szerintem még mindig kisebbségben vannak.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 08:06:58

@kukko: Érdekes felvetés...A Kádár korszakban a magyar ízlést az édes Törley tankpezsgő szolgálta ki szilveszterkor.
Húsz évvel később még mindíg elég sok helyen isszák és a Champagne 15+ ezer forintért messze nem érdekli őket.

Meglátásom hogy a hordózás és magas alkohol nem a helyes út bizonyos magyar fajtáknál minthogy a szilveszteri édes tankpezsgő sem lehet kielégítő ma már annak ellenére hogy bőven belefér a magyar közízlésbe.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.25. 09:25:11

@kukko: ha megengeded, én is reagálnék, szerintem kicsit összetettebb a dolog.

A magyar fogyasztó szinte csak magyar bort iszik, az exportunk minimális, minden a belpiacon fogy el. Innentől kezdve, a hazai borok fogják meghatározni a közizlést. Éppen ezért van magyar izlés, nem is kérdéses.

Jó kérdés azonban, hogy kiről beszélünk pontosan. A fogyasztók 80-90%-ra jellemző a túlérett alapanyagból készült, magas alkoholtartalmú, fiatalon fogyasztható, sűrű, tanninos vörösborokért való rajongás, illetve az erős barikk-ért (a diszkrét hordót a tapasztalataim szerint nagyon kevesen tudják értékelni). Ilyenformán a magyar közízlés is pontosan egybeesik az újvilági ízléssel. Azaz ebből a szempontból nincsen "egyedi" közízlésünk.

Fura lenne egyébiránt, ha a túl magas alkoholtartalom "közízlés" lenne, ha így lenne, akkor mindenki portóit inna, vagy sherry-t. :)

A másik dolog, hogy a hazai kóstolók/szakértők sokszor rendre máshogy ítélnek meg (akár vakon is) egy magyar bort, mint pl. egy külföldi. Ld. pl. a Neil Martin cikket, meg a sok kommentet. Neki sok ponton eltért a véleménye a hazaiaktól.

kisgágó 2010.02.25. 09:27:26

@Kóstolómester:
Üdv,

pár megjegyzés:
"Ezt a tokaji szárazboros stílust ötezerért nem fogom támogatni."
Nem kell támogatnod. Elég elismerned, és tiszteletben tartanod. Azt is aki készíti, és azt is aki szereti ezt a stílust.

"Meglátásom hogy a hordózás és magas alkohol nem a helyes út bizonyos magyar fajtáknál minthogy a szilveszteri édes tankpezsgő sem lehet kielégítő ma már annak ellenére hogy bőven belefér a magyar közízlésbe."

Magvas gondolatok...elmehetnél politikusnak, kb. ők tudnak csak a triviális dolgokról úgy fogalmazni, hogy közben nem mondanak semmit.
Bölcs akkor maradhattál volna, ha meg sem próbálsz válaszolni kukko gyerekes kérdésére. Bár ha már elkezdted, taníts mester: mi az hogy "magyar közízlés"?

Megjegyzés: 2-6 ezer palackos tételekről beszélünk...ilyen kis tételek nem a nagy átlagnak készülnek. Ha már Champagnet is említetted, ott egy hasonló hozamkorlátozással készült, dűlőszelektált limitált tételért nem 5000-10000 Ft-t kell leszúrkolni.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.25. 09:38:09

Hááát azért ez a külföldi vs magyar szájas dolog egy kicsit talán el van túlozva, szerencsére. Szerintem akkor már inkább lehetne angolszász vs franciás szájról vitázni (mi angolszász lennénk), bár az se lenne sokkal egzaktabb. Mert pl. a franciák abban a hírben állnak, hogy jobban értékelik a kraftosabb borokat, tele vannak vékony, savas fehérekkel, na de hogy illenek ebbe a képbe a Rhône-völgy alkoholban azért elég gazdag fehér házasításai vagy a maradékcukros viognier-k? Szerintem a tipológia mindig csak elméletben működik. (Ami persze nem jelenti azt, hogy értelmetlen lenne minden elmélet és minden felosztás.)

lackó 2010.02.25. 09:48:27

@mistinguett: én erre a kérdésre azt tudom felelni, hogy nekem bizony saját szám van.

godbacchus 2010.02.25. 09:54:24

@Kóstolómester:
"Meglátásom hogy a hordózás és magas alkohol nem a helyes út bizonyos magyar fajtáknál "
Ja! de Tokajnak szerinted acélos pompában kellene feltünnie? Még gondolni is rossz lenne ha a prémium kategóriában erre vennénk az irányt...

lackó 2010.02.25. 10:00:40

@godbacchus: ahogy egyébként a kizárólagos tartályos érlelés és alacsony alkohol sem helyes út néhány magyar fajtánál. Nincs kizárólagosság, stílus van, sokféle, ahogy minden embernek (reményeim szerint) saját ízlése van, ami nem borjodák útmutatásain alapszik.

Tokaj sajátossága pedig szerintem az, hogy szinte állandóan képes testes, tartalmas, oxidatív érlelésre alkalmas, magas borokat adni, ettől kezdve kár lenne ebből az alapanyagból gyümölcsös, friss, pezsgős bort készíteni. Megvan annak máshol a helye.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 10:06:00

@Kóstolómester: "Érdekes leírása egy száraz édesbornak."

Segítek. A valóság és a borokra vonatkozó törvények tudod nem fedik egymást.
Egy száraz bor is kelthet édes ízérzetet, hiszen egyrészt a maximálisan megengedett 9g/l maradékcukor azért csak édes ízű még ha törvényileg száraz is a bor. Sőt ennél lényegesen kevesebb maradékcukorral is lehet édes íze egy bornak, hiszen a cukormentes extrakt is édes.

Röviden, a törvényileg száraz bor nem azt jelenti, hogy teljesen száraz ízérzetű a bor, hanem csak azt, hogy 9g/l cukornál nincs benne több.

Szerintem persze az egész maradékcukor és édesség témája felesleges és mondvacsinált. A dolog abszurditását mi sem mutatja szebben mint az, hogy 10 minőségikkoncentrált iskolából származó és száraz fehérbor esetében a kritikusok 5 esetben biztos, hogy megemlítik az esetleges édes ízérzetet viszont 10 testes minőségi száraz vörösbor kóstolásakor szinte soha nem merül fel az édes ízérzet.

Vagyis egy felesleges sztereotípia az ami az egész mögött van. Túl kellene lépni ezen a kérdésen.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.25. 10:06:56

@lackó: Naná hogy. Ezt mondom én is, túlzás az ízlést általánosítani. Arról nem is szólva, hogy minél több dolgot szeret az ember, annál gazdagabb.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.25. 11:01:25

@kisgágó: bocs, már másodszor fordul ez elő, nem értem a hangnemet. Ugy csinálsz, mintha az életedet védenéd, teljesen felesleges, csak eszmétcserélünk, nemde?

btw, szándékosság kell annak a félreértéséhez, amit Kóstolómester ír.

A tokaji száraz bor nem az út végén, hanem a legelején tart, kísérlet. A 14% alkohol feletti száraz furmint nem lehet a "végső" irány. Nehezen tudok elképzelni olyan fehérbort, aminek az ízképét nem vágja tönkre a 14-14,5% alkohol. A fenti kóstolásból is kb. ez látszik.

fiatalborivo 2010.02.25. 11:02:15

Az ízlésről nekem az a véleményem hogy inkább lehet egy életkorhoz, pénztárcához vagy iskolázottsághoz, műveltséghez, gyökerekhez kötni, tehát ezek alapján meghatározni egy-egy fogyasztói csoportot és az ugyanabba a csoportba tartozók ízlését vizsgálva erős hasonlóság fedezhető fel. Pár példa: ha valaki egy olyan helyen nőtt fel ahol sok kistermelő készít bort otellóból akkor valószínű az ebbe szocializálódott embereknek sok idő kellene hogy megtanulják értékelni a cabernet savignont és a tokaji aszut. Ha valaki egy panelban nőtt fel úgy hogy a szülei ritkán hoztak haza bort és koccintóson nőtt fel, azt mondja a solusra is meg a barbárra is hogy jó, persze hogy jó, de nem tudja megmondani mitől más mitől jobb. Egy 16-20 éves srác nagy valószínűséggel jobban kedveli a könnyed roset és a száraz fehéret fröccsnek mint a 6 éves cab francot vagy a somloi kései szüretelésű juhfarkot. a magyaroknak nincs szerintem általános közizlésük, merthogy eleve a magyarok nagy része nem iszik rendszeresen bort, amig Franciaországban... Általános ízlés nincs, egyes csoportoknak egyes élethelyzetekben szerintem van célozható ízlésvilága, rá 5 évre valószínű már nem ugyanaz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 11:37:39

@fiatalborivo: Az alapvető gondolatban igazad van, de a sztereotípiákban tévedsz.

Nem biztos, hogy helyénvaló a fiatalokhoz kötni a könnyed borokat és az öregekhez a testesebbeket. Ahogy az is ordas ostobaság, hogy a nők azok az illatos édesebb borokat szeretik a férfiak pedig a markánsabb szárazabbakat. Ezek nem mások mint buta beidegződéseket.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 11:43:44

@akov: "Nehezen tudok elképzelni olyan fehérbort, aminek az ízképét nem vágja tönkre a 14-14,5% alkohol"

Én el tudok képzelni ilyent.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.25. 11:51:04

@akov: Azért a 14 fok az nem annyira durva, rengeteg igen szép fehér bor rendelkezik ekkora szesszel.
15 feletti alkoholt én is feleslegesnek tartok, bár elképzelhető harmonikus bor úgy is, de csökkennek rá az esélyek:)

Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 11:59:19

Mivel Zoli itt van a Somlóról, megemlítem a botrítisz problémáját a hegyen. Az erősebb alkohol mellett ezek a jegyek nagyon elvesznek mostanában néhány somlói borból.

Tokajban véleményem szerint letisztult, korai szüretből, alacsony alkoholtartalommal és botrítiszes jegyek nélkül lehetne fantasztikus száraz borokat késziteni.
Nekem ez az irányvonal megérne egy próbát.

kisgágó 2010.02.25. 12:17:18

@akov:
Kedves Akov, nem értem, hogy miért kell mást pátyolgatnod. Hiszen csak eszmét cserélünk. Nincs rászorulva az illető a megjegyzésedre, nem bántotta senki.

Aki szándékos rosszindulattal viszonyul vkihez, az nem én vagyok.Ezt tudja mester is, én is.

Témánál maradva, borbarátilag:
"A tokaji száraz bor nem az út végén, hanem a legelején tart, kísérlet."
- ez így van, van hova fejlődni, egy szóval sem említette senki, hogy az út végén járunk.

"A 14% alkohol feletti száraz furmint nem lehet a "végső" irány. Nehezen tudok elképzelni olyan fehérbort, aminek az ízképét nem vágja tönkre a 14-14,5% alkohol."

- senki nem mondta, hogy CSAK ez az irány. amennyiben erre is van kereslet, márpedig VAN, akkor LESZNEK ilyen borok, legyen az tokaji furmint, vagy villányi cabernet.

Nekem az nem szimpatikus, hogy ha vkinek egy bizonyos stílus, ízvilág nem jön be, akkor szép magyar sokás szerint kígyót-békát kezd kiabálni rá, ahelyett, hogy olyan bort választana, amelyik neki tetszik, és boldoggá teszi.
Ha tetszik egy bor, kifizeted, jóízűen megiszod, és mindenki happy. Te is, és a borász is. Ha nem tetszik, nem veszed meg, a borász pedig majd vakargatja a fejét, hogy miért nem fogy a bora.

A rossz az, ha vkinek savanyú a szőlő, és szeretné, hogy másnak is az legyen.
Rengeteg energia megy el arra, hogy pellengérre állítsuk azt, ami nem tetszik, ahelyett, hogy arról beszélnénk, hogy mi az, ami tetszik.
A magyar borpaletta van olyan gazdag, hogy mindenki megtalálja a magának megfelelő tételt, és elégedetté tegye magát és környezetét.
Érted már Akov?

-Amennyiben van az adott bornak megfelelő gerince, extraktja, akkor az alkohol nem fogja az "ízképet tönkrevágni" még ennél magasabb alkohol esetében sem.

dalton1 2010.02.25. 12:22:43

Mondjuk annyiban egyet kell értenem Kóstolómesterrel hogy egy próbát megérne.
Nem feltétlen ragyogóan üde, kirobbanóan gyümölcsös borokra kell gondolni. Sokszor tényleg meg lehetne próbálni a hordó vagy legalább a gönci hordó elhagyását (szárazaknál). Nagyszerű, kiegyensúlyozott, tartalmas borok is születnek hordó nélkül (vagy nagy hordóban), kései szüret nélkül, botritisz nélkül...

Ettől függetlenül nem hiszem hogy az ilyenformán nehéz borok rossz irány lenne. Sőt a Szepsy borok sokszor egy arany középutat képviselnek a nagyon nehéz és a túl könnyű borok között.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.25. 13:17:09

@drbarta: Abszolút, a nemzetközileg übertrendi Chateauneuf-du-Pape fehérjeinek simán szokott 14-es alkoholja lenni, a vörösöknek meg hajjaj. Az más kérdés, hogy az alkohol nem lóg ki belőlük, vakon az ember simán 13-ra tippel, aztán csodálkozik, hogy jé, 16.

De Szepsyre visszatérve, azokban a boraiban, amelyeket kóstoltam, nekem épp az tetszett, hogy nagyon szépen összeálltak, és egy kicsit "egyetemesek" voltak. Volt bennük lomha arisztokratikusság is (legyen most az cukor vagy alkohol vagy akármi) meg könnyű népiesség is (sav, ha tetszik), volt bennük komplexitás meg közérthetőség is. Én ezt szeretem, nem mint irányvonalat, hanem mint bort és mint élményt.

lackó 2010.02.25. 13:28:34

@mistinguett: részemről is az egyensúly-vonalat támogatom. Nem érdekel, ha 15 az alkohol, ha mellette az egyes részek szépen támogatják egymást. Egy alacsony alkoholtartalmú bor is lehet simán diszharmonikus, ráadásul, pont a napokban kóstoltunk egy tételt, simán 14-re tippeltük, de csak 12,5 volt...persze, hazudhatott a címke is, de ennek eég kicsit a valószínűsége.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 13:40:50

@Kóstolómester: Az én tudomásom szerint a botritisz nem probléma a Somlón. Ha pedig bármi jó egy borból elveszik arról a bor termelőjét kérdezd meg, szerintem nem az alkohol a felelős ezért. Az alkohol csak egy komponens a savak s az extrakt mellett, ha kilóg (akár felfele akár lefele) az lehet probléma, de abszolút értékben a mennyisége nem releváns információ (leszámítva, hogy jobban berúgsz ha sok van belőle).

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 13:43:26

@kisgágó: Minden szavad vegytiszta igazság.

Az idő és a borivók majd eldöntik, hogy mi életképes és mi nem. Ameddig egy bizonyos stílust megéri követni addig örüljünk a változatosságnak.

benchmade 2010.02.25. 13:46:59

@kukko: "Mert azt tapasztaltam, hogy a magas alkohol, az érettség, a diszkrét (!) hordósság olyan jegyek, amit sok magyar borkedvelő sokkal inkább elfogad, mint a nemzetközi közönség."
Szerintem nem nagyon tér el az ízlés. Nézd meg az újvilági borokat, komoly mennyiségeket adnak el és folyamatosan nő is a piaci részesedésük. Nyilván azért mert van egy nem is olyan kicsi réteg aki szereti őket. Az alkoholjuk meg az egekben. Európában is nő az alkohol szerintem, nézd meg Toszkánát, Szicíliát vagy a spanyol borokat. Bordeaux még úgy ahogy tartja magát.
Az egyensúly a lényeg, ha van mellette sav és extrakt én elviselem.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.25. 14:30:31

@kisgágó: csak részben értek egyet a hozzáállással, illetve nem tudok azonosulni vele.

Nem pátyolgatok senkit, nem szorul rá, de nem értem az eleve frusztrált hangnemedet. Senki sem kiáltott kígyót-békát semmire.

A reagálásod kb. olyan volt, mint a Katolikus Egyháznak a Harry Potterre. Nem tudom elfogadni, hogy a borvilágban vannak szent tehenek és figurák, akikhez nem lehet "hozzányúlni", nem lehet kritikával illetni, azt mondani, hogy kilóg az alkohol, stb. (btw, nem azt mondtuk, hogy "hülye" a borász).

100 prémium fehérborból hánynak van megfelelő extraktja a 14,5%-es alkoholhoz? Úgy látom, Szepsynek sem sikerül néha ilyet kreálni... néha igen.

kisgágó 2010.02.25. 14:58:32

@akov: Kedves Akov, kapcsolj át egy másik csatornára, szerintem te nem azt a filmet nézed, amelyiket én.

Kérlek ne adj a számba olyan mondatot, amit nem mondtam.
Senki nem beszélt szent tehenekről, lehet kritizálni embereket, viszont nem mindegy, hogy kitől érkezik a kritika.

Maradjunk annyiban, hogy veled ellentétben nem fogok személyeskedni.
Mivel nem ismersz, én adok arra lehetőséget, hogy megismerj, vállalom a véleményemet minden körülmény mellett, akár baráti borozás mellett is. Szívesen viszek pár palackot, pusztán jószándékom jeleként.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.02.25. 15:07:30

@BZoltan: Nagy test nagy élvezet és valóban akkor mehet az egekbe az alkohol, csak legyen hozzá erős májad, ha le is nyeled... A legutóbbi Pinceáron.hu (02.22.)kóstolón is csak úgy repkedtek a 15 feletti alkoholok, volt mellette minden ami megadja a kortyolónak az áhított harmóniát. pl. Szabó Zoltán Hosszúhetény vagy akár a Somlói Apátsági Pincészet ahol lenyűgöző volt az a 2007-es botrityses Furmint...
A kóstolóról itt egy kis juhfarknyi szösszenet videó, aki látja magát szóljon:
www.youtube.com/watch?v=h3aT-I0RIHQ&feature=channel

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 15:14:58

@Borkandúr: A pincearon.hu jellemzően olyan borászatokkal foglalkozik akik igyekeznek minél nagyobb teret hagyni többek között az évjárathatásnak. A 2006-2008-as évjáratok pedig az érettségről szóltak. Ezekből az évjáratokból nem szabad meglepődni az alkoholon vagy a maradékcukron. Élvezzük a tüzességet és az édességet amikor megadatik :) Lesz ez még máshogy is.

kisgágó 2010.02.25. 15:25:31

@BZoltan:
A 2009-es évjáratnál dettó ugyanez a helyzet. Nekem az erjedés nagyon lelassult 11-12 grammnál. De van mellette 34-35 gr extrakt, és 7 felett a sav.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.02.25. 15:39:25

@BZoltan: Szeretem ezt a teret! Szép tágas, napsütötte... engem meggyőzőtt ez a kóstoló. Mindennek megvan a maga helye, aki akar nyugodtan kortyolhat egy halványzöld reduktív bort is. Néha az esik jól.De az biztos, hogy több élvezet van kézműves borokban...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.02.25. 16:01:13

@benchmade: Mellékvágány, de az újvilági borok piaci részesedése, ha jól értettem, azért (is) nő, mert bővül a piac, miközben a "régiek" nem csinálnak több bort. (Hanem kevesebbet.)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 16:04:36

@kisgágó: Nálunk a 09-es anyag nem annyira koncentrál mint a korábbi három évben. Hűvösebb volt, talán amiatt. Viszont a jégverés komoly ritkítást csinált és ami maradt az korrekt lett.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.02.25. 17:20:36

@Kóstolómester: ízlésről szerintem sem érdemes vitatkozni bármilyen témáról is legyen szó. Mondjuk én is jobban preferálom az alacsonyabb alkoholú fehéreket már csak abból a praktikus okból is, hogy ne kelljen félbehagynom egy palackot csak azért mert tudom, hogy még két pohár és számomra vége a napnak (vagy nem úgy fejeződik be ahogy terveztem:)

Ritkán tehetem meg, hogy Szepsy furmintot kóstoljak, de annyi tapasztalatom van, hogy ennyi szesszel is szép egyensúlyban vannak és maradnak sokáig.

Ami engem inkább megfogott, és sok más termelővel szemben engem nagy örömmel tölt el, hogy kézműves magyar borászat borai is elérhetnek ilyen magas árakat a magyar és külföldi piacokon.
Ehhez a teljesítményhez csak gratulálni tudok Szepsy Istvánnak!

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.02.25. 17:22:45

Ja, és öröm ez főleg azért, mert száraz fehérborokról van szó, melyek hagyományos magyar fajtákból készültek.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 20:48:29

@kisrizling: "Ami engem inkább megfogott, és sok más termelővel szemben engem nagy örömmel tölt el, hogy kézműves magyar borászat borai is elérhetnek ilyen magas árakat a magyar és külföldi piacokon.
Ehhez a teljesítményhez csak gratulálni tudok Szepsy Istvánnak!"

A név kötelez.
Az árak magasak.
Végül is igazad van. Abban meg talán nekem van igazam hogy az elmúlt időben egyáltalán NEM tartom jó vételnek a Szepsy borokat.

Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 20:51:37

@kisgágó: Gondoltam kicsit többet olvasok tőled mielőtt beszélgetni kezdünk. Az hogy Tokaji védnök, Rákóczi hadnagya vagy, tetszik.

Az hogy milyen hangnemet használsz, nem.

Gyere vissza ha nagygágó lettél.

Szerintem tudsz pár édekes dolgot mondani. Tálald jobban.

Szerémi 2010.02.25. 20:55:54

Üdv mindenkinek!
Nem akartam kérdéssel kezdeni, de mivel nem vagyok egy világot látott ember hát megkérdezem, Ti szerintetek Borgundia, Bordeaux, Mosel, stb. nagyborai 1.5-2 m magas kordonon teremnek?
A "tökéletes érettségi állapot" a furmintnál soha nem lesz általános jelenség.
Ne feledjük,hogy ez a fajta amikor hegyaljára került, akkor még a kopasz metszés dívott és a tőke a maga gyökerén volt, ami 1-2 héttel korábbi érést eredményezett a mai oltványokhoz képest. Figyelembe véve az érési időszak időjárását, ez nagy előnyt jelentett, amiről ma le kell mondani.

Ezenkívűl pl. fej ill. bak művelésnél egészen egyszerűen metszéssel be lehet állítani a hozamot 1 kiló körülire.
Nem ugyanaz lesz a must cukor, sav,stb. összetétele, harmóniája amikor a töke hozamkorlátozás nélkül terem 1 kilót, mint amikor zsendüléskor fürtökkel terítjük meg a kordonos tőkék alját és így korlátozunk sokkolóan hozamot.
A hozamkorlátozás, leginkább ha későn van elvégezeve (a legtöbben így teszik, mivel, ha pl. virágzás után tennék félhetnének, hogy tenyészidőszakban a jég, esetleg betegségek, kártevők ráduplláznak), mindenképpen egyensúlyt borít.
A termőegyensúly természetes beállítása a hagyományos művelésű szőlőknél alacsonyabb, de elegendő mustfokkal tökéletes harmóniát tud nyújtani.
Amíg e területen nem lesz változás addig a boraink évjárattól függően, vagy zöldpaprikás, almasavas, éretlen tanninú vékony nedűk lesznek (amiből hiányzik a glicerin), vagy pedig lekváros, szeszes, túextrahált gnómok, persze léleeresztéssel túrbózva. És perszen néha egészen jók.
Tisztelet a kivételeknek, ami a kritikát illeti.
Ezzel az írással nem bántani akarom a borászokat, hisz nekik se mindig egyszerű, de ennek ellenére komoly eredményeket produkáltak. Rengeteg szempontot figyelembe kell venniük, én pedig szurkolok nekik.
Maurer Oszkár

Kóstolómester (törölt) 2010.02.25. 21:03:50

@BZoltan: "Az én tudomásom szerint a botritisz nem probléma a Somlón."

Megleptél.

Az elmúlt 2-3 évben több Somlóiban fedeztem fel ilyen jegyeket.
Két termelővel beszélgetve kiderült hogy ők kifejezetten problémának tartják ezt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.25. 21:16:51

@Kóstolómester: Ki volt az a két termelő és nekik miért volt probléma?

Nálunk nem probléma, sosem volt az. Sem az ha van sem az ha nincs nem probléma. Miért lenne probléma?

Szegediszomelijé 2010.02.25. 21:24:36

@kisrizling: Gyönyörű két "beszólás"! És örülök, hogy van párja Tamás Ervinnek!
@Kóstolómester: A Szamorodninál tudsz jobbat, mondjuk 15000-ig?:-)

kisgágó 2010.02.26. 07:24:58

@Kóstolómester:
Örülök, hogy pazarolsz rám percet "mester". Mivel nem szoktam sokat hozzászolni, kérlek fusd át mégegyszer amit írtam. Remélem legalább az elemzéssel boldogulni fogsz.
Nem kívánok pusztán "Tokaji védnök,Rákóczi hadnagya " lenni -bár kétségtelenül megtiszteltető lenne a cím- erre a célra vannak sokkal jobb emberek.
Egyszerűen nem tetszenek az egysíkú kinyilatkoztatások, a csőlátás, egy olyan ember szájából, aki állítólag képzett, tapasztalt, és mérvadónak tartja saját magát.

Itt egy élő példa:
"A név kötelez.
Az árak magasak.
Végül is igazad van. Abban meg talán nekem van igazam hogy az elmúlt időben egyáltalán NEM tartom jó vételnek a Szepsy borokat."

Meddig volt jó vétel neked egy Szepsy bor? Mennyit fizetnél most egy szamorodniért, egy aszúért, vagy mondjuk egy urbánért?

Érdekesség -ha már kérted- a témához:
- A név valóban kötelez.
- Az árak nemzetközi mércével nézve is nagyon versenyképesek, keresettek.
- Nagyobb az igény a boraira, mint eddig bármikor, legyen az száraz vagy édes.

kukko 2010.02.26. 07:58:39

Szepsy nem "szent tehén". Legalábbis kóstolóin azt tapasztaltam, hogy figyelni a kritikákat, és elfogadja, hogy még hosszú út ál a tokaji száraz előtt, és még keresi az ideális sav, cukor, alkohol egyensúlyt.

A borai drágák. De magyarországi és nemzetközi viszonylatban is költséges művelésmódot alkalmaz, és hát sok olyan borász van, akinek hasonló árú termékein sokkal nagyobb haszon van. Persze ettől még nem lesz (pontosabban nem ettől lesz) jó vétel.

Én mezei fogyasztóként azt látom, hogy a borászok szeretnék megmutatni a terroir esszenciáját egy sűrű, koncentrált és minél ásványosabb borban (úgy látom, a nemzetközi borászatban is trend az ásványosság). Hogy nem lesz jól iható, hanem csak kortyolgatható azt nem érzik hátránynak.

kukko 2010.02.26. 08:00:46

@Borkandúr: én láttam magam a videón ;)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.26. 08:09:19

@kukko: Én teljesen korrektnek tartom a Szepsy borok árazását. Ezzel együtt nem radikálisan más az ő művelésmódja mint sok más hasonló minőségi osztályba tartozó (vagy legalábbis törekvő) termelőé és akármilyen költséges is ez a termelési mód azért elsősorban nem ez áll a magasabb ár mögött.

meru 2010.02.26. 08:37:29

@BZoltan: Légy szíves mondd meg nekem mi az a cukormentes extrakt. Milyen anyagokból áll? Kösz.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.02.26. 09:41:37

@meru: Az extrakt tartalmazza az összes szerves és szervetlen anyagot mely nem víz és alkohol. Ha az összes extraktból kivonjuk a cukrot, cukormentes extraktot kapunk. Ez olajokból, zsírokból, viaszanyagokból, glicerinből és más szénhidrátokból áll. Ékes magyar nyelven szárazanyagtartalomnak is szokás hívni.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.02.26. 10:13:11

@kukko: Az jó!:) Azért jó visszanézni ezeket a juhfarknyi videókat! ( www.youtube.com/watch?v=tY5EwWVyKC4 )
Szepsy Furmintját is lehetett kóstolni egyenesen a Mester nedvesítette a poharakat. Érdekes volt a Somlói Furmintok két véglete: Györgykovács, és Hollóvár. Egyik a letisztult elegáns a másik meg a buja vadság megtestesítője - és mind a kettő csúcsbor. Egy újabb szösszenet a (02.25.)Festetics Palotából: www.youtube.com/watch?v=tY5EwWVyKC4 Ha látod magad szólj!:)

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.02.26. 10:16:41

@t f 1: OFF Kösz! Sok munkám van már benne, örülök, hogy nem volt hiába. ON

@Kóstolómester: Az image építés legalább olyan fontos, értékes és nehéz munka, mint a kiváló bor elkészítése. Főleg igaz ez egy kis borászatnál.
Az árak piaciak. Véleményed lehet.

@ironman: Még egy ismerős a blogon! Örülök, hogy egyetértünk!
Üdv: Kovács Tamás

Bazaltrajongó 2010.02.26. 11:31:24

@Szerémi: Kedves Oszkár!
Egyetertesem szeretnem kifejezni, es hozzaszolni nehany Altalad erintett ponthoz. Elnezest az ekezetek hianya miatt. Sajnos a sajat kezu tapasztalatom meg keves, ugyanakkor a nemzetkozi (es kisebb reszben a hazai) tudomanyos szakirodalmat (van ilyen, szoleszetbol is komoly) eleg sokat bujtam. Tudomanyos cikkekrol leven szo, kello alapossagal le voltak irtva a kiserleti beallitasok, igy meg tudtam itelni, mely eredmenyek/kovetkeztetesek alkalmazhatok a sajat viszonyaimra es/vagy a magyar szolotermesztesre. A hozamkorlatozasnal – beallitas muvesmoddal/metszessel vs. furtvalogatassal – intuitive is varhato annak igazsaga, amit irsz (a szolonoveny vegtere is eloleny), de kiserletileg is igazolhato (magam is vegeztem hasonlo kiserletet, illetve ismerem az egyik magyar szbki ilyen iranyu kiserletet. Utalsz arra, amit kicsit reszletesebben fejtek itt ki (az szbki-s kiserletben bakmuvelest hasonlitottak kozepmagas kordonnal, illetve ernyomuvelessel): „A termőegyensúly természetes beállítása a hagyományos művelésű szőlőknél alacsonyabb, de elegendő mustfokkal tökéletes harmóniát tud nyújtani“. Tobb evjaraton keresztul kovetve a termes milyenseget, az latszott, hogy a bakmuveles a masik muvelesmodokhoz kepest jelentos mertekben csokkenti az evjarathatast. Hideg evjaratban is rendesen beerett, forro evjaratban sem szallt el a szolo cukortartalma, sem egett el a savtartalma, stb... Fontosnak tartom megjegyezni, hogy fiatal szolokrol volt szo, a bakmuvelesu tokeket egyszerre ultettek a tobbivel, tehat nem a novenyek korkulonbsege volt az ok. Tovabba, az osszehasonlithatosag kedveert a bakmuvelesu tokeket is 2 x 1 meterre ultettek, hogy a terallas okozta kulonbsegeket is kikuszoboljek. Orom volt figyelni, hogy a legforrobb, legszarazabb evekben sem ment el a savtartalom ezeken a bakmuvelesu tokeken, es kis termes mellett (fel kilo per toke, 20-30 mazsa per hektar) sem ropkodtek a 22-24 mustfokok, mig un. jo evekben a kordonos szolokben, hasonloan kis termes mellett, ha nem akartak gyakorlatilag eretlenul (fiziologiai/fenolos erettseg – ki hogyan nevezi) leszedni, akkor mindig tul magas cukor lett a vege. Nem mondom, hogy bizonyos esetekben nem birhat el egy amugy is koncentralt bor meg akar tizenot szazaleknal magasabb alkoholtartalmat is, de ha ugyanazt a koncentraciot, izgazdagsagot el tudjuk erni 13-13,5 % alkohol mellett, akkor inkabb az utobbit valasztanam.
Ami a sajatgyokeru szolot illeti, kicsit nehez a tema, keves van (Chilet es talan meg nehany mas helyet, pl. Santorini-t leszamitva). Ezek tobbsege raadasul rendkivul oreg is. Ha kulonbseget latunk, nem lehet pontosan megmondani, mennyiben a szolo kora, mennyiben a terallasa, mennyiben a muvelesmodja, metszese, termeshozama es mennyiben a sajatgyokeru volta a felelos a kulonbsegekert. Ha pontosan szeretnenk tudni az oltas okozta kulonbseget, olyan kiserletre van szukseg, ahol minden mas parameter azonos. Ilyen lehetoseg meg kevesebb van, gyakran presztizsborok keszulnek a teruletekrol es igazi tudomanyos kiserletezesnek ezert helye nincs. Lehet kovetkezteteseket levonni de nem valoban egzakt modon. A masik lehetoseg pedig, hogy megfelelo korulmenyek kozott ujonnan ultetunk ilyen szolot, oltvanyszolovel egyutt… Meg csak egy ilyen kiserlettel talalkoztam az irodalomban, es az ottani teruleten eros fonalfereg fertozottseg volt, amire a sajatgyokeru szolo megintcsak erzekenyebb, ezert az eredmenyek ertelmezese nem feltetlenul tokeletes. Mas munkakban sokszorosan publikaltak mar, hogy gyakorlatilag csak egyetlen alany van, amin nem nagyobb az europai szolo vigora, mint sajat gyokeren. Ezt az alanyt szinte senki sem hasznalja, tehat mondhatjuk azt, hogy az oltvanyszolok novekedese minden esetben eroteljesebb, ugyanigy a termokepesseguk is. Az elobb emlitett kiserletben igy, nem meglepo modon, azt az eredmenyt kaptak, hogy azonos terallas, muveles- es metszesmod mellett, hasonlo szureti idopontban, a sajatgyokeru szolo termesmennyisege szinte nevetsegesen kicsi volt az oltvanyszolokhoz kepest (15% alatt), mig cukor es savtartalma lenyegeben azonos volt. Badacsonyban, a tavalyival egyutt 13 evjaratra tudok visszatekinteni (nem sajat borokkal, de jo ismerosom termeskorlatozott, kordonos muvelesu szolojebol szarmazo borokkal). Ezen evjaratok soran, ismetlem, termeskorlatozas mellett, egyetlen egyszer sem fordult elo, hogy a bor (tulzottan) almasavas (tudok olyan eseteket, ahol a szaraz feherbornak igenis nagyon jol all az almasav), éretlen..., vékony nedű... (amiből hiányzik a glicerin) lett volna, ellenben a 13 evjaratbol 5-6 evjaratban a tul sok alkohol es/vagy cukor egyensulyproblemat okozott. Ha lehet barmifele kovetkeztetest levonni az elobb hivatkozott, sajatgyokeres kiserletbol, akkor szerintem az az, hogy a sajatgyokeru szolonel kis termesnel sem kell felni attol, hogy elszall a cukor. Ez szerintem nem cseng ossze azzal, hogy „...a tőke a maga gyökerén volt, ami 1-2 héttel korábbi érést eredményezett a mai oltványokhoz képest“. Inkabb csak az akkori muvelesmoddal/metszessel egyutt lehet ez igy igaz. Magam tervezem is kiprobalni sajat gyokeru szolo telepiteset (lehet, kenytelen leszek szenkenegezni a teruletet). Ha segit elerni a celom, nevezetesen, koncentralt anyagot kis termesatlagbol, nem szuksegszeruen 14-15 vagy afolotti alkoholtartalommal (az evjaratok tobbsegeben inkabb 14 alatt), es lehetoleg nem szeptemberben, hanem inkabb oktoberben szuretelve, akkor nekem mar megeri. Jobb szeretem, ha a szolo csak oktober vegere erik meg (nem tuleres!), nem szeptemberre, mert ha az eres vegszakasza mar huvos idore esik, sokkal szebb, elegansabb, komplexebb es akar intenzivebb zamatanyagok lesznek a borban. Ez persze mar nagyon fugg az aktualis idojarastol, szeptember vegi szurettel a kockazat persze csokkentheto.
Bakó Ambrus

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.26. 14:47:38

Megjegyzendő ebben a parttalannak tűnő vitában, hogy a kocsmárosok egyértelműen az alacsonyabb alkoholok mellett kardoskodnak. Sőt nemcsakhogy kardoskodnak, hanem ha túl tüzesek a borok, fel is vizezik őket. Számukra az ideális alkoholfok minél alacsonyabb, de maximum 9-10-es.
Mindemögött az áll, hogy így többet költenek a betérő vendégeik, később dőlnek ki a sorból, mindamelletthogy magasabb szeszű borért sem adnak ki többet a megszokott deciáraknál, akkor inkább átmennek a szomszédos intézménybe.
Tehát a kocsmárosok abszolúte preferálják ezt az úgynevezett új irányt, amit néhány blogger kijelölni látszik a magyar borászok élcsapata számára.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.02.26. 14:55:54

Most komolyra fordítva, tényleg fontos lenne ezt az összhangot a teljes érettség és az alacsonyabb alkoholok közt megtalálni, és ennek a feladványnak a kulcsai sok szinten vannak elrejtve, aminek egy fontos aspektusát a fenti írás (bazaltrajongó) bemutatta. Csak megérzés, de a bakművelés mellett még az öreg szőlők, és a megfelelő klónok és alanyok jelenthetik a megoldást, valamint a felszívódó növényvédőszerek kerülése. Pl Homonna Attila Határija is öreg bakművelésű tőkékről jön le és nem használ felszívódó növényvédőszereket, amennyire tudom.

nick: 2010.02.26. 17:16:22

Szepsy István borai még mindig olcsók, ezen belül is túl olcsók

ha vki nem így látja, az azért van, mert ezek a borok csúnya kifejezéssel "nem rá vannak méretezve"

ez persze nem probléma, hiszen rám sincsenek...

ahogy pl. a Rolls-Royce sincs
de ahogy azt el tudom fogadni, ezt is megértem, hogy nem az én anyagi szintem

észre kell venni, hogy a Tokaji, és azon belül kiemelkedően Szepsy István borai egy olyan színvonalat képviselnek, amelyet nem minden magyar engedhet meg magának - sőt, a nagy többsége nem
(bár azért egyszer-egyszer sztem sokan megengedhetnék, ha csak kicsit is, de ez más téma)

de ez nem hogy nem baj: ez a természetes

máshol is így van ez, mással is, nemcsak borral - ez valódi "luxustermék", annak megfelelő árral

azon sincs senki megakadva, hogy egy vadonatúj Rolls pl. milyen drága - és hiába adnák fele áron, akkor is drága maradna legtöbbünknek, annak ellenére, hogy a maga szintjén mondjuk botrányosan jó vétel lehetne annyiért

azon lehetne vitatkozni, hogy vajon ár-érték arányban hol vannak ezek a borok, de amellett, hogy mindenkinek más az ízlése, az áruk, és főleg a luxusáruk piacán az ár és az érték kicsit sem lineárisan arányul egymáshoz

de ez van

és ez így jó: az ilyen csúcsborászok tudják húzni maguk után árban is a többi követőt

nagyon leegyszerűsítve: ha Szepsy István el tud érni a kiváló száraz Tokajijával egy bizonyos, idehaza magasnak számító árszintet, akkor az őt követő minőségi borászok is magasabb árakat érhetnek el a saját boraikért - ami még akkor is nagyon jó nekik, ha a Szepsy borok árát ők sem tudják megközelíteni

...egyébként sztem ha vki, akkor ő az, aki simán megérdemelné - már csak ezért a tevékenységéért is (nem számítva a többi hasonló jelentősségűt) -, hogy életében szobra legyen

bár az alázatát és a szerénységét látva lehet, hogy tiltakozna ez ellen :-)

spajder 2010.02.27. 21:21:11

Mind kisgágó, mind Kostolómester nézőpontjáz és véleményét el tudom fogadni Szepsy boraival kapcsolatban. Való igaz, hogy ha valakinek nem jön be egy adott stílus/termelő az ne erőltesse. Hiszen pl minden borfajta sem jöhet be mindenkinek, pl engem a Merlot-val a világból ki lehetne üldözni.
Szerencsére van annyira széles a magyar borpaletta, hogy mindenki megtalálhatja a neki legjobban megfelelőket.
Szepsy például nekem túl drága. Elfogadom, hogy nyugaton ez még többe kerülne, de nem érzem bestbuynak a furmintját egy 3.600 forintos, szenzációs Hollóvár furmint mellett.

off:
kisrizling: gyönyörű a birtokotok és gyönyörű helyen van, de még sokat kell fejlődnötök. Nyáron jártam nálatok. A borok középszerűek, az ételek pedig még talán az alatt is voltak. A hangulat szenzációs volt, főleg a levendulával dolgozó lánnyal kiegészülve, viszont az áraitok túlzóak a nyújtott minőséghez képest.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 17:24:01

@kisgágó: ok, félreértjük egymást, ne "gyúrjuk" tovább a dolgot. Ha személyeskedtem és megbántottalak volna, elnézést.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.02.28. 17:24:49

Adalék: a post-hoz csatlakozva érdemes talán elolvasni a Borigo új számában publikált furmint tesztet. A merítés nem túl nagy, de talán van néhány érdekes gondoltat benne...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.06. 19:24:13

Bárki bármit a borokról?
Nem tudom elképzelni, hogy senki ne itta/véleményezte volna még őket,
legalább a 07-eseket a BT évjáratbemutatóján.

Erre jön Kóstolómester valami általános filozófiai véleménnyel, épp csak az episztemológia és a hasonló szakszavak hiányoznak belőle, redundanciából és dekadenciából sincs hiány,
és elviszi a poszt vitája helyett a beszélgetést egy egészen másik irányba,

az hogy palack végre bontott 3 Szepsyt, az meg ... mehet a lefolyóba.

Lehet, hogy mégiscsak rá fogok fanyalodni a Borigo furmint-tesztjére.
süti beállítások módosítása