Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Burgundia-humbug I.

2010.03.02. 06:00 - alföldi merlot

Az első mondatommal azonnal vissza is vonom a címet, Burgundia nem lehet humbug. Jó néhány általam nagyra tartott magyar borbarát és borász vallja örök szerelmének Burgundiát. Én pedig tisztelem őket annyira, hogy elhiggyem nekik, Burgundia a kulcs a bormennyországhoz. Ugyanakkor vannak közeli borbarátaim, akik a nemzeti és nemzetközi hájpolás hatására meglékelték a malacperselyt, és elzárondokoltak a Szentföldre. Az ő véleményük az udvariasan relativizált csalódástól a leplezetlen felháborodásig terjed. És akad közöttük legalább egy olyan, aki másodszor is visszatért, mert az első pofonnak nem hitt.

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akiben csendesen halmozódik a feszültség, mert hiába kóstolgatjuk Burgundiát, az epifánia, vagy legalább egy halvány délibáb, egyre késik. Pedig tanár úr mi készültünk, olvastunk, jegyzeteltünk, megfontoltunk, beszereztünk, angyali türelemmel kóstoltunk. De a sok kis/nagy csalódás után kikívánkozik belőlem, hogy a Burgundia-hívők tartoznak nekünk és imádott borvidéküknek azzal, hogy segítenek belebolondulni a burgundi borokba. Azaz ajánlanak nekünk olyan borokat – könyörgöm, ne Romanée Contit! -, amelyek bepillantást engednek abba a Tündérországba, amelyet ők már színről színre látnak, mi pedig homályosan sem. Jöjjenek elő tehát a klozetból, és mondják meg, hogy melyek azok a burgundiak, amelyeknek rendszeres beszerzésével és kóstolásával ébren tartják és szítják magukban a tüzet!

Ennyit az ördög ügyvédjeként, és most jöjjenek (több részletben) az elmúlt félévben felhalmozódott pinot-s kóstolási jegyzeteim, amelyekből kiderül – és ez kétségtelenül szomorú bizonyítványt állít ki rólam és barátaimról -, hogy a magyar pinot-t jobban szeretjük, mint a reális burgundit. 

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2007

Nehéz elképzelni, hogy ebből a borból közönségsiker legyen. Alaposan visszavettek a hordóból, és így olyan árnyalatok kerültek elő, amelyek nem feltétlenül tetszetősek, viszont kisilabizálásuk sokkal több izgalmat kínál, mint amikor barrikkal, maradékcukorral stb. fölállítják a rózsaszín paravánt. Színre egészen világos, áttetsző. Az illatban szamóca, ribizli, borsikafű, rozmaring és szantálfa. Kóstolva könnyed, karcsú, pörgős savakkal. Ízében szamóca és valami florális árnyalat. A lecsengésben fehér csokoládé. A lekevert hordó és az árnyalatok gazdagsága miatt én elnézően viszonyultam az enyhe savhangsúlyhoz. Tisztán hagyja a szájat, és a szőlő beszél belőle. 5-6 pont (3530 Ft)

Sauska Pinot Noir 2007

Nem összetéveszthetetlenül Sauska, és nem is összetéveszthetetlenül pinot. De ha a címkés segítséget kikérjük, akkor találunk mindkettőrre utaló jegyeket. A szőlő optimális érettsége és a technológiai precizitás együtt egy elegáns és élvezetes bort ad. Egy átlagfogyasztó nagyobb örömét lelné benne, mint a Pannonhalmi Apátságiban. Kérdés persze, hogy az átlagfogyasztó iszik-e öt ropis pinot-t. Kerek, sima bor, a pincészettől szokatlanul mértéktartó hordóhasználattal. 6 pont és nem teljesen begyöpösödött Villány-rajongóknak örömteli eltáv a cabernet-körletből. (4350 Ft)

Kislaki Bormanufaktúra (Légli Géza) Pinot Noir 2008

Szerintem ez a Kislaki Bormanufaktúra eddigi legszebb bora (nekem a sokak által dicsért fehérek túl fásak). Ez az első évjárat. Van benne valami dél-balatoni kedvesség, kerekség, gyümölcsösség, amit a kíméletes technológia sértetlenül mentett át a borba. Felhőtlenül gyümölcsös, vállalható mértékű hordótámogatással. Pinot-nak egyértelműen meleg karakterű, cseresznyés-csokoládés-gombás aromatikával, a vegetális jegyek csak a háttérben dohognak. Élvezetes, telt, gyümölcsös korty, érett savak, kissé magas alkohol. Pinot-veteránok és pinot-szűzek egyaránt örömüket lelhetik benne. 6-7 pont (2950 Ft)

Bussay Pinot Noir 2008

Ajándékba kaptam borászközeli forrásból, és örültem, mint majom a farkának. Tudtommal ez Bussay László első próbálkozása a fajtával, és enyhén szólva ígéretes a kezdés. Hibátlan arányú, magabiztos bor. Most még bimbóba összegyűrve a szirmok, de ha kibomlik, színpompás lesz. Én ezt sajnos csak remélem, mert nálunk elakadt a bimbózás. Elkövettem ugyanis azt a hibát, hogy három órára dugó nélkül hagytam, amit a szuicid muslicák azonnal kihasználtak. Én pedig ki nem állhatom a muslicás bort, szilárd meggyőződésem, hogy a haláltusájuk valamilyen láncreakciót indít el a borban, és az orrom ezt azonnal kiszúrja. Így az újabb palackig kénytelen vagyok a borbarátos terminológiába menekülni: ígéretes, remek.

(folyt. köv.) [A képet innen metszettem.]

Címkék: hatpontos bussay ötpontos pinot noir hétpontos 2007 2008 pannonhalmi apátsági pincészet sauska légli géza kislaki bormanufaktúra burgundia humbug

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr221798857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2010.03.02. 08:49:01

Talán 3 éve voltam Bussaynál, akkor mutatott egy 2,5 hektós hordót, aztán rájártunk. 2006-os pinot volt benne, tehát biztos, hogy nem az első próbálkozás a 2008-as. Viszont arra emlékszem, hogy az is nagyon tetszett, és aztán rendesen rájártunk.

Az apátsági pinotról pedig nekem évek óta a hordó volt a képem, a 2006-os emlékszem, hatalmas bor volt, csak épp nem pinot. A változásnak örülök, itt az ideje újra ránézni.

Bazaltrajongó 2010.03.02. 09:14:50

Kedves AM!

Pontosan ugyanazt eltem at en is, amirol irsz (csendesen halmozódik a feszültség, mert hiába kóstolgatjuk Burgundiát, az epifánia, vagy legalább egy halvány délibáb, egyre késik). Most is ugyanigy lennek vele, de azon szerencse ert, hogy osszebaratkoztam egy svajci borkedvelovel, aki volt oly kedves es megkinalt az alabbi borral:
www.wine-searcher.com/find/rouget+parantoux/1997/france
Ez volt az Aha elmeny szamomra. Mint a linken latszik, igen draga a bor, de megse Romanee-Conti arkategoria. Azota nem is vettem egyetlen palack Burgundit sem, remenytelennek tartom rahibazni a szamomra elerheto aruak kozott egy hasonlora, 300 eurom viszont nincs... Talan akkor lenne lehetseges venni belole, ha negyen osszeallnank a barataimmal, de meg ugy is huzos. De, oszinten, a bor fenomenalis volt! Nagylelku hazigazdam jegyzete a borrol (ha valakit erdekel) megtalalhato itt:
www.wineloverspage.com/forum/village/viewtopic.php?f=3&t=10084

Udv

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.02. 09:26:04

Őszintén csodálom az ízérzékedet, ha kiszúrsz három halott muslicát egy üveg borban. (Szerintem ez csak fóbia.)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.02. 09:36:46

@RAMBO: egyetlen muslincát is ki lehet szagolni, nálunk bejáratott terminológia szerint "muslincshalál" szaga lesz a bornak, iszonyatos!
AM: így van, a Dokinak 2006 volt az első próbálkozása a fajtával, a 2008as talán az első amelyik palackba került...remek darab, egyetértünk!
Géza pinotjából pedig a 2009es szerintem még jobb lesz, szebbek az arányai, még pinotsabb a bor, de majd meglátod te is...:-)
jó írás, két megveszekedett kézműves, és két csúcstechnikájú nagypince próbálkozása a fajtával...érdekes párhuzam!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.02. 09:58:55

Figyu, ez a Burgundia téma nem egyszerű, sok izgalommentesbe lehet belefutni és ezek sem olcsók (sajnos).

Amit itthon vettem és nekem nagy élmény volt:

Domaine Chanson Savigny-les-Beaune 1er Cru 2003 (Metroban 8000Ft, majd 2800Ft-ra (!) leárazva, mert nem vettek meg, én mindet megvettem!)

...és ami nekem az eddig legemlékezetesebb pinot élményem:

Domaine Comte Armand Pommard 1er Cru Clos des Epeneaux 2005 (25EFt), tanítanivaló, végtelen utóízzel, még elég gyümölccsel, stb. Igazi nagy bor. A 2004 és 2006 évjáratok talán kicsit olcsóbbak, de 92-94 pont közé tenném mindkettőt. A Terroir Clubnál kapható.

Amit kóstoltam még náluk és érdekes volt az a Aubert et Pamela de Villaine Bouzéron 2007 (aligoté fajtából), ez "emberi" áron van.

btw, szerintem a pannonhalmi pinot egy picit leminősítettétek, nekem 7 pont körül a ti skálátok szerint.

lackó 2010.03.02. 10:42:58

@akov: egyre kíváncsibb vagyok erre az apátsági pinotra most már :)

Magyar fronton nekem egyébként Tiffánék 2006-os pinotja tetszett az utóbbi időben.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.03.02. 11:04:21

Sziasztok!
Jó hogy felmerült ez a burgundi téma. A nyáron tervezem kimerészkedni arrafelé. Nem tudtok ajánlani valami jó borturistás linket szállásról, borutakról?
Kösz

dalton1 2010.03.02. 11:07:53

@RAMBO: Ahol megjelenik három muslica ott megjelenik még vagy egy tucat...úgy meg nem annyira kívánatos a bor...kb. mint a hangyás bejgli...

lackó 2010.03.02. 11:49:34

@dalton1: Nemá...én azt hittem, hogy az mák :D

pecz 2010.03.02. 12:16:24

"Jöjjenek elő tehát a klozetból, és mondják meg, hogy melyek azok a burgundiak, amelyeknek rendszeres beszerzésével és kóstolásával ébren tartják és szítják magukban a tüzet!"

Szentesi Pinot Noir 2007

Octopus 2010.03.02. 14:36:25

@akov: melyik Metróban van még a Chandonból? Valahol én is találtam korábban, nagyon tetszett, vissza is mentem később, de addigra elfogyott :(

A Clos des Epeneaux etalon, nekem a 2006 jött be legjobban. Tuti tipp, de nekem nincs is több ilyen burgundiországból...

alföldimerlot 2010.03.02. 14:56:34

@pecz: Az biztosan nem Burgundia hírnevét öregbíti.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.02. 17:23:55

@Octopus: bocs, több, mint fél éve kifosztottam. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.02. 17:25:49

@alföldimerlot: még valami. A Terroir Club-nál kaphatók Domain Leroy borok. Nagyjából felejtsétek el a pinot-okat, mert egyrészt már alap appellációkból baromi drágák, másrészt amúgy is vitatott a Leroy. Amiket én kóstoltam, azok durván vegetálisak voltak (értsd: székelykáposzta, de mindent elsöprően).

A Comte Armand-ot viszont kóstolni... :)

vinos 2010.03.02. 18:10:35

@alföldimerlot: A Burgundia-Budapest tengelyről lemozdulva érdemes Új-Zélandi
Pinot-kat kóstolni. A Pinot nagyon jól érzi magát Új-Zélandon és van olyan borászat (pl. Ata Rangi), ahol már 30-40 éves tőkékről szüretelnek. Csodálatos borok, józanul árazva. Matthew Jukes most tért vissza Kiwi-földről, ahol osztályozta a főbb Új-Zélandi szereplőket:
www.matthewjukes.com/?p=452

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.02. 18:30:07

@vinos: igaz, söt a SavBlanc is fantasztikus. Az UZ-i borok azért nem az olcsóságukról híresek, ők nem azt a ketegóriát céozzák mint pl. Ausztrália. Amit én láttam itthon, az mind 5-6000Ft körülről indult, mind a PN, mind az SB.

Octopus 2010.03.02. 18:52:31

kiwiből Montana van 3000-ért, nem is rossz bor egyébként. A komolyabbak (pl az Ata Rangi) nemtom milyenek (még), de arra tippelnék, hogy más stílusúak, mint a franciák...

tomlaker 2010.03.02. 19:12:03

nékem az a tapasztalatom, hogy a magyar szájnak vékonynak tűnnek aztán gyors elfordulás a vége.

kostoltunk tiffán sor mellé egy 54euros corton-it elöször a legvékonyabb volt, de lassan rájött az ember mennyire jól struktúrált, milyen füszeres a végig összekostoltuk a magyarokkal, és megdöbbentő volt ahogy a végén messze a jobb és tartalmasabb bor volt a vastag villányiak mellett (carissimae volt a sorban , talán gs is).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.02. 19:19:50

@jardel: chablis szerintem felejtős, gasztrobornak fantasztikus. Esetleg akkor rendben, ha valaki itt a MA-n chablis specialista. :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.02. 20:32:31

@vinos: egyetértek! Az Új-Zélandi Pinot front tényleg nem rossz (jó a klíma, jó a hozzáállás is).
Mondjuk a Pinot szerintem pont nem az a fajta, amiktől etalonokat kell követelni. Persze az Orsolya nekem is tetszett...de azon kívül talán egy pinotról sem hallottam, ami osztatlan sikert aratott volna.
Dufoleur Nuits St. George 2001-et kóstoltam eddig nemrég a burgundiak közül (10e körül van). Nem vagyok egy nagy pinot-s, nem is ástam magam még eddig mélyre a témában. Nekem elég nehéz műfaj. Nehéz volt értékelni viszonyítási pontok nélkül, de összességében az a bor tetszett, izgalmas volt, sokrétű, tartotta magát, és talán burgundiához képest az ára is oké.

kifli 2010.03.02. 21:41:37

esetleg nézzetek rá oregoni vagy vasington állami pinokra is...

lackó 2010.03.02. 22:30:58

@kifli: aztán gyorsan csukjátok is be a szemeteket.

vinos 2010.03.03. 08:13:26

@lackó: Nyugodtan nyitva tarthatod. Ha egy-két oregoni csúcsragadozót beengedsz egy ilyen "összehasonlító tanulmányba", akkor magyar pinot 5-6 pont fölé nem megy. Amúgy azt véleményt, hogy a pinot-tól a test idegen (ahogy azt a legtöbb itthoni próbálkozásnál megfigyelhetjük) igazából azok terjesztik akik ezt a bor nem ismerik. Nálam máig hazai referencia a Tiffán 2000-es évjárat, ami szűztermés eredménye volt és csodálatos koncentrációt hozott, hibátlan fajtajegyekkel. Sajnos azt a szintet itthonról máig nem tudta senki hozni, de talán egy-két évtized múlva - öregebb tőkékről - sikerülhet.

lackó 2010.03.03. 09:17:36

@vinos: szerintem azért jó ez a pinot-dolog, mert én pl. nem a nagyon koncentrált, tömény pinot-okat szeretem. Lehet, hogy nem idegen a test, sőt, mint bort tudom is szeretni, csak épp én pinotban inkább a fűszeres-gyümölcsös fineszességet értékelem.

Nekem inkább a pinot-k 2010.03.03. 09:29:32

Domaine Chanson Clos des Marconnets, Beaune 1er cru 2002

8000 Ft-ért, megérte a pénzét. De a 10 eurós boraik is nagyon ár/érték.

vinos 2010.03.03. 09:58:14

@lackó: Egyetértek, én sem gondolom hogy egy Pinot etalont kellene találnunk. Az újvilági pinot-k is széles skálán mozognak, vannak testesebbek és könnyedebbek. Mégis úgy gondolom, hogy általában összetettségükben kiemelkedőek. Például a testesebb klasszisoknál is megfigyeltem, hogy a test egyáltalán nem tompítja a fűszerességet, gyümölcsösséget hanem inkább kiemeli, és hosszabb lecsengéssel élvezheted a pinot szépségét.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.03. 10:15:07

@vinos: a burgundiaknak úgy tud lenni végtelen utóízük, hogy közepes, közepes- testük van. Nem kell a pinot-ból cabernet-t csinálni...

vinos 2010.03.03. 10:23:14

@akov: a közepes már OK :), de a sillerbe hajló példányok engem zavarnak. Amúgy ha kicsit muszkulárisabb egy pinot, akkor sem hajlik cabernet-be, hacsak nem keverik a hordókat. A nagy kérdés itthon, hogy azt az összetettséget amiről néhányan már megszólaltunk, hol lehet majd megtalálni itthon és mikor? Engem például meglepett, hogy Etyekről milyen finom pinot-k születtek már. Lehet, hogy ott érzi jól magát?

lackó 2010.03.03. 10:31:57

Azért Egert sem kell félteni, Orsolyáék pinotja nagyon tetszett, de Gál Titié is szép volt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.03. 11:13:15

@vinos: szerintem nem kérdés, hogy Etyeken jót adhat a pinot, ezt nem nehéz kitalálni, mind a talaj, mind az éghajlat adott. Azt csodálom, hogy most kezdenek rájönni, sajnos nem tömegesen.

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.03. 11:24:29

Szépen otthonra kezd találni a Pinot Etyeken (a mész, az agyag és a mérsékelt klíma miatt), de Eger környékén is (Orsolya, Gál, nekem pl Sike Tamásé is tetszett) és Villányban is (Janus, Vylyan 2004 se rossz) szépek az eredmények. Szekszárd nálam egyelőre még kérdőjeles...(talán Ferenczi). De Bussayra én is kíváncsi lettem!

takács bálint - zsebtévé 2010.03.03. 13:06:49

Okoskodunk, okoskodunk...de hol marad Mesti, hogy megaszonnya mit-miért-merre-mennyiért...?
Remegést érzek a pinómban.

tb - zstv

kifli 2010.03.03. 14:21:18

mesternek lehet, hogy valaki Borsot tört az orra alá:)

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.03.03. 18:24:06

Na, pont akkor nem vagyok itt, mikor nekem írnak. :)

Ami engem illet, a burgundi számomra úgy szent (de távolról sem sérthetetlen!), hogy SOHA nem kóstoltam igazán drágát belőle. Az a baj, hogy nem tudom, hogy mi a baj, mert magyar pinókat nagyon ritkán kóstolok, ezért most nem tudom, hogy értelmezzem a kérdést: a burgundi "jó pinot"-ként számon tartott borok nem tetszenek, vagy az a baj, hogy túl sok a rossz (/méltatlanul drága) pinot Burgundiában? Lehet, hogy mindkettő. Az biztos, hogy Burgundia nagyon drága.

Számomra a testes pinot műfajtévesztés. A pinot noir nekem azért óriási fajta, mert úgy tud nagyot, hogy közben ilyen kis nyápic. Irtózatosan sok gyümölcs van benne, igaz, fiatalon a meggy néha túl domináns. Kicsit öregebb korában viszont hihetetlen, ahogy a vékony, savas siller átmegy egy nagyon hosszú, nagyon intenzív és igen komplex vörös borba. A burgundit szerintem úgy lehet szeretni, mint a meggyet. A meggynél harsogóbb, nagyobb, édesebb, intenzívebb a cseresznye, még szebb is. A meggy a cseresznye mellett savanyú, a húsa laza, olyan kis nyápic. Egy csomóan nem is szeretik, egy csomó országban csak süteménybe rakják, magában meg se eszik. De aki szokott meggyet enni, az tudja, hogy éretten mit tud ez a gyümölcs, és mennyivel intenzívebb néha, mint a cseresznye.

Sajnos most nem otthon vagyok, így konkrétan csak két bort tudok megnevezni. Ezek abszolút középkategóriás borok, egyáltalán nem kell 5-6 pontnál többet várni tőlük, és persze akinek a vékony pinókkal van baja, az nem fogja szeretni őket, de hogy ne a levegőbe beszéljek:

Domaine Giboulot Savigny-lès-Beaune "Réserve de Sir Rose" 2004 (11 euró)
Anne & Jean-François Delorme Bourgogne 2002 (10-12 euró)

Nekem mindkettő igazi burgundi volt, és ár/értékben simán vertek egy rakat 10-12 eurós bordóit. Viszont abban nagyon hasonlít Burgundia Bordeaux-ra, hogy fiatalon szerintem felesleges még háborgatni őket, minimum 4-5 évet érdemes adni nekik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.03. 22:00:27

@takács bálint - zsebtévé: ilyenkor szokta mondani a mester, hogy rohamosan vékonyodik a barátság szála köztetek. Utolsó előtti fázis a pinód szétrúgása előtt.
Aztán lesz valami. Vagy nem. :)

Nekem inkább a pinot-k 2010.03.04. 15:19:23

Badacsonyban érzi még magát nagyon jól a pinot.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.07. 02:19:02

Király a poszt, nagyszerűek a kommentek!

@mistinguett: köszi, szerintem pont ezeket hiányolja AM is, és én is (nem mellesleg :))

@akov: detto

@takács bálint - zsebtévé: Mesti nem vesz semmit 220 euro alatt, tudhatnád már :) (vagyis venne, de Gyula rögtön rácsap a kezére).
Mondjuk azért várnék tőle is pár 40 euros tuti tippet - szerintem abban az árfekvésben már ő is aktív. Meg azt is mondta a minap, hogy túl van már a pn korszakán.

@kifli: vannak ott szépek, de több konkrétumot...

Bár az ideális az lenne, ha maradnánk Burgundiában - a felvetés szerintem annak szólt, hogy mit tudnak az "eredeti" francia pinot-k, nem is annyira a külföldi változatok.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.07. 02:23:10

@Nekem inkább a pinot-k: no mondj hármat gyorsan, ez érdekesen hangzik. Nekem csak Szászié és Tamásé rémlik a Balaton-felvidékről. De számomra még várat magára az átütő példány, Te már találtál?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.07. 11:45:20

@Szomjas Gödény: a Tamásé nekem is rémlik. Ugyanis rémesen nyers és kaotikus volt, teljesen elvette a kedvünket T. Ervin további vöröseinek próbálgatásától.
Szép pinó még nekem az eddig említetteken (Orsolya, Ferenczi, Légli Géza) kívül: Szeleshát (Szekszárd), Debreczeni (Etyek), Luka (Sopron). És szép volt Demeter Csabáé is, amíg volt, de 2006 után felhagyott a pinókészítéssel.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.08. 15:41:26

No kapjuk elő akkor a kötekedő őszintét:

ha jól tudom, akkor Parker azért nem követi Burgundiát, mert le mert valami olyan írni (azt gondolom őszintén) boldog ifjúkorában, hogy valamely birtokon nem az a bor lesz a palackban, amit kóstoltattak vele hordóból.. és akkor ő ott kegyvesztetté vált.

...és hát lehet, hogy volt alapja az eljárásnak, ez a legtitkolózóbb, legkevésbé nyitott, és relatíve tán legdrágábban árult szegmens a borpiacnak, ha jól sejtem.

Mondhatni drága, nem transzperens, nem konzisztens (?) ha ez a jó kifejezés,
fehérben és vörösben is.

Szóval mindent el lehet mondani róla, amit a jó borok készítése kapcsán fel szoktak hánytorgatni a terméknek...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.08. 15:57:36

... na azt gondolom, hogy ezzel vívta ki magának Burgundia a címben szereplő humbug kifejezést - mert ha többen elzarándokolnak, és nem tudnak meggyőződni az ellenkezőjéről, ott bizony baj van.

Mistinguett számomra az egyedüli, akitől azt hallottam, hogy sosem költött rá sokat, és mégis nagy a szerelem. Egyelőre nekem ő a kisebbséghez tartozik (már Burgundia szempontjából).

Izgatottan várom a második részt!

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.03.08. 16:17:29

@Szomjas Gödény: Ez komoly? Jujj, akkor újrakóstolom, lehet, hogy csak a neve miatt tetszik. :)
(Egyébként a dologhoz azt is hozzá kell tenni, hogy szerintem a burgundi messze jobban házasítható kajához, mint mondjuk a syrah vagy a bordóik, ami azért nem kis előny. Már azoknál, akiknél ez szempont, persze.)

Kóstolómester (törölt) 2010.03.08. 20:41:39

@Szomjas Gödény: "Izgatottan várom a második részt!"

Várhatod is. Ideje lesz helyre rakni a dolgokat...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.08. 20:55:04

@Szomjas Gödény:

burgundiához nem eszetlenül kell költeni, vaktában (bár legutóbb fehérben okosan sem sikerült nagy élményhez jutni), hanem el kell menni olyan komoly kóstolókra, ahol több mindent is meg lehet nézni. biztos, hogy lesz, ami elvarázsol. egy példa régről, máshoz most nem találok írásos nyomot:

alkoholista.blog.hu/2006/04/28/nincs_feljebb
süti beállítások módosítása