Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Burgundia-humbug III

2010.03.19. 06:35 - alföldi merlot

Két kereplővel próbáltam a borozás kékmadarát kizavarni a csalitosból, sikertelenül. A közel kétszáz hozzászólásban nagyítóval is alig találni egy-két konkrét tippet. Csak emlékeztetőül: arra kértem a Burgundia-rajongókat, hogy segítsenek nekünk belebolondulni a burgundi borokba, azaz árulják el, hogy ők mely borok rendszeres beszerzésével és kóstolásával tartják ébren magukban a lelkesedést. Széles borbaráti körömben az az általános tapasztalat, hogy a burgundiak még a magyar pinot-khoz képest is többnyire csalódást okoznak, és ezért kénytelen voltam fölvetni azt a hipotézist, hogy a Burgundia-mítosz empirikus alapját egyszer kóstolt borunikornisok képezik, nem pedig finomhúsú kapirgálós csirkék hada. Mintha Burgundiában csak a kupoladísz csillogna, az alap és a felépítmény legfeljebb tisztes középszer. A posztok megjelenése után több privát mailt is kaptam öreg burgundi rókáktól, akik egyöntetűen azt állítják, hogy az elfogadható minőség ötven eurónál kezdődik, és komolyabb élményre száz alatt nem számíthatunk. A.J. Liebling  valószínűleg fején találta a szöget: "Burgundy is a lovely thing when you can get anybody to buy it for you."

[Elnagyolt fordításban: Remek dolog a burgundi, ha van, aki megvegye helyetted.]

Következzék gyalogos élményeim zárlata kitűnő magyarokkal:

Gróf Buttler Pinot Noir 2004

Kevés bort kóstoltam annyiszor, mint ezt, és kevés borért rajongunk olyan egyöntetűen borbaráti körömben, mint ezért. Szerintem ez a legjobb magyar pinot. Minthogy Burgundiához ezidáig hiába fohászkodtam, esetemben ez azt jelenti, hogy a Buttler 04-es egyúttal a legjobb pinot noir, amit ismerek (na jó, járt a poharamban egy bülbülszavú Leroy egyszer, de azt nem otthon merengve, hanem pultnak támaszkodva, fecsegve kóstoltam).
Vakon kóstoltuk. Az előző részben ismertetett sor folytatása, és igazi aha-élmény volt. Az illat mélysége, az árnyalatok gazdagsága, a korty egyensúlya, a szövet vastagsága, a tanninok minősége, a lecsengés hosszúsága és szélessége a mezőny fölé emelte. Egyszer egy hangfal-reklámban olvastam ezt a szlogent: we've put more in so you get more out. Kóstolás közben óhatatlanul ez jutott az eszembe. Mindannyiunknál magasan ez volt a legszebb bor, és a vaktesztek sokszor lefelé kerekítő hangulatában is stabil 8 pontra értékeltük. Másnapra azonban lement ecetes uborkába. Nem hittem az orromnak és a számnak; ekkora zuhanást 24 óra alatt még nem tapasztaltam. Amikor a jegyzeteimet wordbe rendezgettem, vettem észre, hogy kicsiben ezt már gyerekkorában is eljátszotta velem. Scheiße.

Chateau de Pommard 2002

Az extrém palackon túl mindenféle érdekességek kötődnek ehhez a birtokhoz, akit érdekel, itt okosodhat. Vakon kóstoltuk. Kultúrsokk. Itt a végeken nem ilyennek képzeljük a pinot-t. Ahogy mondani szokás: érdekes arcú. Az illatban petróleum, balzsamecet, szójaszósz, kátrány és tinta. Kóstolva üt-vág: agresszív savak, barackmagos keserűség és az éretlen cseresznyés savanyúság birkózik benne. A lecsengést elviszi a fogzománctalanító, keserű tannin. Udvariasan abban maradtunk, hogy még fiatal. Nehéz értékelni, még nehezebb szeretni. (Az elődjét már kóstoltuk, az utódja mindjárt jön.)

Gál Tibor Labirintos Egri Pinot Noir 2003

Vakon kóstoltuk. Majdnem st. andreai magasságba emelkedett. Elég durván nyitott, magas alkohollal, komor súlyossággal. Aztán fokról-fokra megnyílt, kisimult, fellazult, másnapra már rajongtam érte. Az illatban csipkebogyó lekvár, tinta, narancsvirág. A korty arányos, gyümölcsös és fűszeres. Szép ívet ír le illesztési hézagok nélkül. A tannin sajnos húz, de nem tör az életünkre. 6-7 pont. (Jók és jó olcsók voltak ezek az alap Gál-pinot-k.)

Chateau de Pommard 2003

Vakon kóstoltuk. A pinók Darth Vadere. Sötét, mint az éjszaka, túlérett, mint Alizée. Az illatban tinta, balzsamecet, narancs és szilva. Az alkohol magas, testes és tanninos, egy elátkozott évjárat sejthető következményei, ám valamiért mégis jobban sikerült, mint a 2002-es. A terroir, meg tudja isten még mi minden teljesen felülírta a fajtát (legalábbis, ahogyan azt én és Móricka elképzeljük). A második naptól rájöttem, hogy ha kontextust váltok, és brunellónak képzelem, akkor határozottan jobban ízlik. E kegyes hazugsággal megtámogatva erős 6 pont.

St. Andrea Pinot Noir 2007

Nem a fenti sorban, és nem is vakon kóstoltam, de happy endnek tökéletes. 2007 a maga tartós forróságával nem tűnt eszményi pinot-s évnek, ez a bor mégis gyönyörű. Az illat intenzív, friss és izgalmas. Ha bedobjuk a spektroszkópba, hecsedlit, naspolyát, rózsát, epret, ribizlit és avart lehet kipörgetni belőle. Kóstolva üde, elegáns, húsos és finom. A felszín sima, a savak érettek, a szerkezet arányos. A kortyban a pirosbogyós gyümölcsöket finom csokoládé keretezi. Nagyon jó inni. A hosszú lecsengésben ribizli, mézeskalács és jelzésnyi gyógyszeres kesernye. Vérprofi munka. Egy tökéletesen érett gyümölcsből készült, egészséges és barátságos pinot. Még sok ilyet! 7 pont és best buy. (Ötezer alatt az egyik kedvenc magyar vörösöm.)

Címkék: 2003 hatpontos 2002 2004 st. andrea eger pinot noir hétpontos gróf buttler pommard 2007 gál tibor burgundia burgundia humbug

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr471851409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fiatalborivo 2010.03.19. 08:54:21

Hm.... Hát kettős érzelmek. Először is, ha lehet hinni Kóstolómesternek és feltételezzük hogy ért a pinotkhoz akkor az előző cikk hozzászólásai között elhangzott ugyan az is hogy 50-80 € alatt ne keresgéljünk, de az is hogy melyek voltak a jó évjáratok, 2005, 2007, 2009. Ezzel szemben az itt kóstolt borok mind 2002, 2003, 2004ből valók, a magyar pinotok között van 2007es és 8as. Kérem miért csodálkozunk, hogy ha kérdezünk, megmondják rá a vélhetően tutit, de figyelmen kívül hagyjuk akkor nem jön az ahha élmény. Szerintem kellene egy 4. poszt is akkor amikor már forgalomba lesznek a 2009es tételek, mondjuk le lehetne kötni 1-2 palackot hátha most még olcsóbb a pincénél mint a boltban, vagy ha már a 2005ös és 2007es évjárat beszerezhetetlen a boltokban, szerintem biztos akadna olyan olvasó aki meghívna benneteket egy 2005ös vagy 2007es tételre. Hírdessétek meg. Nem lenne jó lezárni úgy a témát hogy az éremnek azt az oldalát néztük csak meg amit megevett már a rozsda.
Ugyanakkor az itt leírt magyar pinotok, nagyon felkeltették az érdeklődésem, bekerülnek a : Mit is vegyek? jegyzeteim közé.

vinos 2010.03.19. 09:01:31

Ez a link eléggé rímel arra amit mondasz AM:
www.winedirect.co.uk/index.php?cPath=128

A pontok csak akkor kezdenek felkúszni, amikor az ár is...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.19. 09:42:11

Nem igaz, hogy 50 Euronál kezdődik. A legjobb mondjuk ha figyeled a felfutó pincészeteket, azok nem drágák. Nyilbván külföldi kereskedőknél érdemesebb nézegetni, mint itthon.

Ld. meg a Decanter utolsó száma, ahol jó ár-érték arányú burgundi, bordeaux-i és rhone-völgyi tételekről számolnak be. btw, egyik sem beszerezhető itthon.

Nálam 1-2 tétel:

Domaine de la Vougeraie Nuits-St-Georges 2006 (15 Euro) - Beszerzés: Amszterdam (úgy tűnik azóta befutottak, mert sokkal drágábbak a boraik)

Bouchard Pére & Fils Beaune du Château Premier Cru 2004 - Beszerzés: 27 CHF (Svájc)

Domaine Chanson Pére & Fils Savigny-les-Beaune Hauts Marconnets 1er Cru 2003 - Beszerzés: erről már írtam, Metroban volt korábban 8000Ft környékén, majd 2800Ft-ra leárazva.

Domaine Comte Armand Pommard 1er Cru Clos des Epeneaux 2004-2006 (bármelyik) - Beszerzés: Terroir Club (az pince alap borai is kóstolásra érdemesek természetesen)

Egyébként simán egyet lehet azzal érteni, hogy jó ár-érték arányú burgundit baromi nehéz találni.

alföldimerlot 2010.03.19. 10:20:31

@akov: Kösz a tippeket. Ideje volna egy burgundi-szemináriumot szerveznünk.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.19. 10:37:12

@alföldimerlot: Nézd, szerintem pár emberrel ez a dolog összehozható. Biztosan vannak itt páran, akik ezt-azt be tudnak dobni a közösbe, illetve 4-5-en össze lehet dobni a Comte Armand árát...

Dee L'hemaa 2010.03.19. 10:49:40

@akov: A Rhone völgy ár-érték arány és ízvilág tekintetében is más.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.19. 11:43:47

@Dee L'hemaa: olvasd el még1x, amit írtam. Nem a burgundihoz hasonlítom, csak a tényt említettem meg, hogy a Decanter legújabb számában van egy cikk, ami jó ár-érték arányról regél bordeaux-i, burgundi és rhone-völgyi konstellációban. A burgundi résznél van egy csomó termelő/bor, ami jó áron van, le is van kóstolva, csillagokkal jelölve melyik milyen jó, stb. A cikkből lehet meríteni...

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.03.19. 22:58:52

A múltkor nem mertem beírni, mert nem felelek meg annak a kritériumnak, hogy "rendszeresen vásárolom", sem annak, hogy "több évjárat óta figyelem", de azóta rákérdeztem olyannál, aki nálam jobban ismeri ezt a pincészetet, és megerősített:

Anne & Jean-François Delorme

Ez egy korrekt középkategóriás birtok, jó ár/értékkel. Az első, némileg zaklatott találkozásomat vele pont elküldtem ide (alkoholista.blog.hu/2009/10/30/millesime_grenoble), azóta más tételeit is kóstoltam, és eddig nem csalódtam benne. 10-15 euró között mérik az alapboraikat, én ezekből kóstoltam a legtöbbet. Korrektek. Revelációt nem kell várni tőlük. Hibáik is vannak. Az árukat viszont simán megérik. És kifejezetten burgundiak.

Készpénz Jancsi 2010.03.20. 18:17:57

Pár éve turista úton voltunk Párizsban és minden este más és más fajta francia borral ismerkedtünk, szigorúan a sarki (Lidl-nek megfelelő) közértben vásárolva, csakis a best-buyt kutatva.
Burgundit egyszerűen szimpla közértben nem is lehetett kapni. Vinotékában végül találtunk, de a 20Eurós belépőszintű ár már nem fért bele a költségvetésünkbe.
(Amúgy a bordóiak sokszor csalodást okoztak, de a cotes du rhone borok nem tudtak olyan olcsók lenni, hogy rosszak legyenek)

fiatalborivo 2010.03.22. 16:15:02

@akov: Nem azért de itt Pinot Noir ott meg Chardonnay a téma.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.22. 18:33:19

@fiatalborivo: well, Burgundia humbugról beszélünk, azaz mutatni kell csúcsbort. Az én olvasatomban ebbe a Chardonnay, de akár egy Beaujolais Village/Cru is belefér, ha olyan jó... ezek utóbbiak, talán elfogadható árban vannak.

Dee L'hemaa 2010.03.23. 10:55:42

@akov: Nem azt mondtam, hogy ahhoz hasonlítottaad, csak megjegyeztem, hogy egy más világ.
Nekem sokkal szimpatikusabb is Rhone völgy.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.28. 14:42:27

Még egy ajánlat:

Parize Givry 1er Cru “Clos Les Grandes Vignes” 2005

Beszerzés: Amszterdam, 22Euro

A 2005-ös évjáratot vadásszátok pinot-ban, mert annyira jó volt az évjárat, hogy csak az nem tudott jó bort csinálni, aki valamit nagy elrontott.
süti beállítások módosítása