Most, hogy elolvadt a hó egyszeriben kiderült, hogy rengeteg munkánk van: a tél eléggé megviselte a Csirke-mál dűlőnkbe vezető utat, ami mi tartunk rendben, de nem csak mi használunk: időnként a fatolvajok és mostanában valaki quaddal is erre tévedt, ami a felázott utat nagyon megviselte. De ez a „valaki” nem csak az utunkat használja, hanem a szőlősorok közötti is száguldozik, majd a vadvédelmi kerítésen át(!) távozott az erdő felé...
Vajon ez az ember hallott már olyanról, hogy magánterület? Kultúrtáj, ami egyébként világörökség? Az ő szórakozása nekem nemcsak bosszúság, hanem kemény pénz is mindezeket helyreállítani. A kerítés javításával is sietni kell, mire fakad a szőlő, készen kell lennünk, mert a vadak nagyon szeretik a friss, illatos hajtásokat. A sárga muskotályt szeretik a legjobban, ezt kikeresik bárhol is legyen az ültetvényben.
A metszést már befejeztük, most a támberendezést javítjuk, a Csirkében, ahol Guyot művelésünk van a kötés nagy része még nincs készen, de ha a héten jó idő lesz, végzünk vele. A szőlő már „könnyezik” – tehát megindult a nedvkeringés benne. Pár nappal ezelőtt még nem lehetett látni, de ez a pár meleg nap gyorsan felébresztette a tőkéket. [A képen a Barakonyi-dűlő]
Tavaly telepítettünk 1000 tőkét a Barakonyiban, kíváncsi vagyok, a -18 C-t hogyan vészelték át a kistőkék a takarás alatt. Az új telepítés olyan, mint a legkisebb gyerek a családban, mindig ez kapja a legtöbb figyelmet. Ez a parcella már annyira meredek, hogy csak karós művelés jöhetett szóba telepítéskor. Még itt is kerítést kell építeni a vadak ellen, mert vadriasztószerekkel nem lehet őket távol tartani, erre már saját tapasztalatunk van.
Közben persze a borászatban is dolgozunk, hiszen lassan kezdődik a palackozás. Elsőként a Birtokbor (Furmint és Hárslevelű házasítás) kerül palackba 1-2 héten belül. Vele egy időben a 2007-es 6 puttonyost is lezárjuk. Gyönyörű bor, a legszebb aszú, amit eddig itthon készítettem. A palackozás, illetve az előkészítés nagy figyelmet igényel, sok fontos kérdés merül föl: jó időben töltöm, biztosan stabil a bor, a dugó jól fog zárni vagy csak sokat fizetünk érte? Ezt a bort sok évre zárjuk le, nagy döntések ezek.
És utána sorban jön a többi bor is: a Sárga muskotály, majd a Kövérszőlő; a Barakonyi Furmint és Hárslevelű egyelőre marad még a hordóban. A Furmint már egészen jól kóstolható, de a Hárslevelű - mint mindig – lassan alakul. Ha ezek is a palackba kerülnek, kiürül a pince, mivel 2009 nem adott lehetőséget sem késői szüretelésű bor (Amicus), sem aszú készítésére. Nagyon furcsa érzés, hogy nincs édes bor, olyan, mintha csak félmunkát végeznék. Nemcsak inni ünnep egy Aszút, hanem készíteni is!
Utolsó kommentek