Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A Tokaj Nobilis naplója

Március

2010.03.25. 10:00 - Az Alkoholisták

Most, hogy elolvadt a hó egyszeriben kiderült, hogy rengeteg munkánk van: a tél eléggé megviselte a Csirke-mál dűlőnkbe vezető utat, ami mi tartunk rendben, de nem csak mi használunk: időnként a fatolvajok és mostanában valaki quaddal is erre tévedt, ami a felázott utat nagyon megviselte. De ez a „valaki” nem csak az utunkat használja, hanem a szőlősorok közötti is száguldozik, majd a vadvédelmi kerítésen át(!) távozott az erdő felé...

Vajon ez az ember hallott már olyanról, hogy magánterület? Kultúrtáj, ami egyébként világörökség? Az ő szórakozása nekem nemcsak bosszúság, hanem kemény pénz is mindezeket helyreállítani. A kerítés javításával is sietni kell, mire fakad a szőlő, készen kell lennünk, mert a vadak nagyon szeretik a friss, illatos hajtásokat. A sárga muskotályt szeretik a legjobban, ezt kikeresik bárhol is legyen az ültetvényben.


A metszést már befejeztük, most a támberendezést javítjuk, a Csirkében, ahol Guyot művelésünk van a kötés nagy része még nincs készen, de ha a héten jó idő lesz, végzünk vele. A szőlő már „könnyezik” – tehát megindult a nedvkeringés benne. Pár nappal ezelőtt még nem lehetett látni, de ez a pár meleg nap gyorsan felébresztette a tőkéket. [A képen a Barakonyi-dűlő]

Tavaly telepítettünk 1000 tőkét a Barakonyiban, kíváncsi vagyok, a -18 C-t hogyan vészelték át a kistőkék a takarás alatt. Az új telepítés olyan, mint a legkisebb gyerek a családban, mindig ez kapja a legtöbb figyelmet. Ez a parcella már annyira meredek, hogy csak karós művelés jöhetett szóba telepítéskor. Még itt is kerítést kell építeni a vadak ellen, mert vadriasztószerekkel nem lehet őket távol tartani, erre már saját tapasztalatunk van.

Közben persze a borászatban is dolgozunk, hiszen lassan kezdődik a palackozás. Elsőként a Birtokbor (Furmint és Hárslevelű házasítás) kerül palackba 1-2 héten belül. Vele egy időben a 2007-es 6 puttonyost is lezárjuk. Gyönyörű bor, a legszebb aszú, amit eddig itthon készítettem. A palackozás, illetve az előkészítés nagy figyelmet igényel, sok fontos kérdés merül föl: jó időben töltöm, biztosan stabil a bor, a dugó jól fog zárni vagy csak sokat fizetünk érte? Ezt a bort sok évre zárjuk le, nagy döntések ezek.

És utána sorban jön a többi bor is: a Sárga muskotály, majd a Kövérszőlő; a Barakonyi Furmint és Hárslevelű egyelőre marad még a hordóban. A Furmint már egészen jól kóstolható, de a Hárslevelű - mint mindig – lassan alakul. Ha ezek is a palackba kerülnek, kiürül a pince, mivel 2009 nem adott lehetőséget sem késői szüretelésű bor (Amicus), sem aszú készítésére. Nagyon furcsa érzés, hogy nincs édes bor, olyan, mintha csak félmunkát végeznék. Nemcsak inni ünnep egy Aszút, hanem készíteni is!

[Bárdos Sarolta]

Címkék: tokaj tokaj nobilis bárdos sarolta borásznapló

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr41866947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.25. 14:16:52

Nálam is a sárga muskotályt eszik az őzek, a tavalyi telepítésemet szépen végiglegelték - akkor raktuk ki a vadvédelmi kerítést. Télire kikapcsoltam az áramot - az őzek a támoszlopon csiszolták az agancsukat: ki is törtek kettőt. Ez csak bosszantó, de egy nevetéssel elintéztem a dolgot.

Viszont ez a történet a quaddal több mint felháborító.

Sárfehér 2010.03.25. 15:40:22

A quad és a crossmotor mindenütt rengeteg problémát okoz, rendet kéne már tenni köztük. Hasonló problémák voltak régen a jetskisekkel, amíg még szabadon garázdálkodhattak a folyókon, ott szerencsére meg tudták oldani a dolgot.

A virágzó fa az mandula?

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.03.25. 16:58:05

@Sárfehér: mandula lehet, a szilvának még korán van (ha idén készült), meg amúgyis a vegetáció helyzete alapján én mandulának mondanám.

Őzeknek igazi vadínyencség minden muskotályos fajta, de a seregélyeknek is.

Szegediszomelijé 2010.03.25. 20:28:44

Nem mondhatom, hogy ismerem a pincét. Tavaly év végén kóstoltuk a Barakonyi Furmintot. Az viszont annyira tetszett, hogy klaviatúrát kellett ragadnom egy gratuláló levél erejéig. Nem sokszor teszek ilyet, tavaly összesen még egy hasonló alkalom volt (Somlói Apátsági pince). (A kedvenc borászatnál persze személyesen beszéljük meg az élményeket)
A honlapon nagyon tetszenek a program ajánlatok! Jó ötletnek tartom, igazi megismerési lehetőség, és biztos nagy élmény. Szép a kép!

dalton1 2010.03.25. 22:33:41

Hmmm...nálunk még nem virágzik a mandula...

fiatalborivo 2010.03.26. 09:35:03

Nálunk van mandula, őszi- és sárgabarack, cseresznye, meggy, szilva, alma, de gyik se virágzik még, még csak nem is duzzadtak a rügyek, viszont a szőlő nálunk is könnyezik már.

ekkerjoz 2010.03.28. 17:46:11

Nálunk volt fagyás, de a nyomorult kvadosok nagyobb kárt csináltak.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.28. 19:03:35

@ekkerjoz: Ugyanakkor lesz ebben a kérdésben is rend, mint a "kisösszegű lopások" esetében (ugye most így nevezik?). Majd ha kérdés nélkül lelőheted, mint a kutyát, aki hívás nélkül jött be a kerítéseden.

@demisec: hallottam már olyat tokaji borásztól, hogy a félpalackos muskotály mellé szarvaskolbászt fog adni ajándékba :)
Izgatottan várom a fejleményeket, persze addig is együttérzőn bólogatok a borászokkal.

Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 19:16:09

@Szomjas Gödény: a kutyát inkább ne, az nem lop. Amúgy meg valaki írhatna végre egy petíciót az iszlám törvénykezés bevezetése érdekében is... :)

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.28. 20:16:53

@Szomjas Gödény: kemény vagy, srác :)

azért a nem tehetek semmit és az agyonlövöm között vannak fokozatok

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.28. 20:53:55

@AG 2.0: Ugye ezen intézménynek a visszatartó ereje nagy, nem az alkalmazása a roppant hasznos dolog...
Csak roppant fontos lenne a megléte, hogy legyen, ami visszatart.

Az, hogy tartalmát tekintve nálunk ennek az ellenkezője lett intézményesítve, az tkp az összes áramot-vezetett-a-kerítésbe sztorin látható.

No jó, abbafejezem a kéretlen politikai eszmefuttatásaimat.

A szarvaskolbászt és az őzszalámit viszont izgatottan várom a borászoktól!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.28. 23:05:17

@Szomjas Gödény: áramotvezetettakerítésbeamipechére
megcsíptealokálisocövezetővalogát akierreízibenazombudsmanhozfordultés jelentősíróinkisüstölléstmelléálltak majdmunkátadtakahágaibíróságnak pedigazszegényaligpihentemégkiaDunát.
süti beállítások módosítása