Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Háromezerjó

miklóscsabi Moorer, Csakazízéér és Csoda

2010.03.30. 18:00 - Műtannin

Mór talán a legpechesebb magyar miniborvidék: a rendszerváltás óta sem tudta visszaküzdeni magát a piacra, nem voltak korai sztárborászai, akár közepesen ismert pincéi. Pedig van egy sztárfajtája, leírni is félek: hungarikuma: az ezerjó.

Az egykori állami gazdaság romjain nem alakultak szorgos és minőségre törekvő családi borászatok, egyedül Bozókyék küzdöttek, de boraikkal alig lehet találkozni, jóformán csak az évi rendes Borkalauzból értesült az ember: még Móron is készül egy-két bor. E cikkben bemutatni nem tudjuk, nem is akarjuk, micsoda méretes tehetségtelenség, ostobaság, szűklátókörűség okozta, hogy annak idején idősb Kamocsay Ákost, az állami gazdaság egykori borászát is elhajtották Mórról, amikor egy modern nagypincészet tervével kopogtatott. Odébb állt Neszmélyre, lett Hilltop.

Már úgy tűnt, hogy Mór nevét csak a magyar történelem egyik legvéresebb bűncselekményéről ismerik majd a következő generációk, amikor - az utóbbi egy-két évben - váratlanul mégis megindult valami mozgolódás borfronton: ifjabb Kamocsay leszakadva a hilltopos családról,  a Maurussal, és Miklós Csabi (helyesen: miklóscsabi) pedig összekapaszkodva a családdal alapított országos hírnévre törekvő borászatot Móron.

A Maurus egyelőre felvásárolt szőlőből dolgozik, Miklós Csabiék pedig 3,5 hektárjukat bővítgetik, de nem akarnak hat fölé menni, kicsiben szeretnének minőséget termelni.

Miklóscsabi már ott feszít a jobb borkereskedésekben; egyedi címkedizájnjaival, a posztmodern svéd gyerekversek eredeti együgyűségét idéző borneveivel és címkeszövegeivel tűnt fel a polcokon. Csak ezerjóból készít vagy hat félét. Most hármat kóstolunk.

Moorer Ezerjó 2008

Nem illatvitéz, dehát egy ezerjó miért lenne az? Fajtajelleg, majd megszokjuk. Friss füvet, kovás ásványosságot mutat halványan.

Direkt, egyenes, savas bor. Citromos lendülettel nyargal a korty, nem játszik, nem kecmecel gyümölcsösséggel, mindenféle csábító trükkökkel, dekadenciákkal. Megy előre, egyenesen. Kis petrolosság tűnik még föl, katonásan jó arányok. Nem könnyed, nem laza. Van teste, van magassága. A vége matt, mint a hárslevelűé, egy pillanatra tapad a szájpadláson. Kicsit melegedve, szellőzve enged valamit a szigorúságából, illatban és ízben is mézesebbé, virágosabbá válik. Jó bor. 4 pont.

Csakazízéér Ezerjó 2008

Illatban érettebbnek, gazdagabbnak tűnik, mint a Moorer. A hordó is feltűnik az illatjegyek között. Egyébként: mézek és virágok, kevés szalma, lehetnyi pörkölés, füst (íme az újhordós jegyek). De ez sem az a felrobbantott Marionnaud-lerakat.

Savai talán szelídebbek, de itt is megvan a direkt citromosság. Elöl hegyesebb, középen szelidül, hordós-teltté válik, utóíz újra a citromosat hozza. Testesebb, krémesebb, szélesebb, mint a Moorer. Nem játszik be nagy teret, de élvezetes. A hársas mattság itt is érezhető, de messze nem annyira erős, mint a Mooreré. 5 pont.

Csoda Ezerjó 2008 (félszáraz)

Mostanra már vagyunk annyira rutinosak ezerjóban, hogy ne várjunk nagy illatot. Hát nem is kapunk. Még hordósabb jegyek, méz, mezei virágok. De az utóbbiakhoz már meg kell erőltetni az orrfantáziámat. 

Testes és savas, a maradékcukor persze nagyon szépen kerekít. Régi vita ez: mit szóljunk az ilyen maradékcukrokhoz? Hogy olcsó trükk-e, borbutítás vagy teljesen legitim és néha szükséges díszítő eszköz? Általában a csontszárazak mellett vagyunk, szebb és gazdagabb aromákat tudunk fölfedezni, ha semmit nem takar cukor. Eddig az elmélet, az ideológia. Gyakorlatban meg az a helyzet, hogy ennek az ezerjónak a maradékcukor nem hogy jól áll, de elképesztően gazdagítja, sokkal élvezetesebbé teszi.

Még több hordó, még több méz, még több virág, mint az előzőben. 6 pont, és erős best buy-gyanú.

Címkék: négypontos hatpontos ötpontos mór 2008 ezerjó

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr701876441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

benchmade 2010.03.30. 18:41:12

Maurusnak is van saját szőlője és bővülnek folyamatosan. A két fiatal minden elismerést megérdemel. Szvsz miklóscsabi egy kicsit populárisabb stílusban alkot (pl. Sziget fesztivál kedvenc bora), ifj. Kamocsay meg a komolyabb stílust favorizálja. Mindkettőnek meg van a helye. És ráadásul nem egymás ellenében, hanem vállvetve alkotnak. Marketingben is jók, be fognak érni. Hajrá!

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.30. 19:00:13

A maradékcukorról való vita cirka egyidős azzal, hogy kell-e darabban ászkolni a tokajit :)

A viccet félretéve. Kétfajta maradékcukor van. Az egyik amikor az forrásban levő mustnál a borász behúzza a féket és megállítja az erjedést, így érve el, hogy alacsony alkoholfok mellett némi maradékcukor ápoljon és eltakarjon.

A másikfajta az a maradékcukor ami a magas mustfokkal szüretelt szőlő természetes erjedése után marad. Az ilyen borok rendszerint magasabb alkoholfokkal és szárazanyagtartalommal rendelkeznek.

Ez előbbi valóban egy olcsó módszer az édes bor előállításának és valóban megoszlanak a vélemények azt illetőleg, hogy mennyire természetes ez a technológia. Az utóbbiról viszont sok minden elmondható csak az nem, hogy olcsó. Ugyanis a magasabb mustfok elérése többlet kockázattal és mennyiségi áldozattal is jár, vagyis drága.

Eddig az objektív... A szubjektív az, hogy szerintem nem kevesen az édesvörös kombinátos lőrékre alapuló borkultúrátlanságra való protestálásként álltak rá a csontszáraz borokra, ahogy sok férfi borivó pedig a maszkulinitását érzik sértve ha valaki "kontyalávalónak" sztereotipizált maradékcukros bort kínál neki. Arról nem is beszélve, hogy az édes bor már több évszázada inkább kifele megy a divatból mint befele jönne,így aki trendi akar lenni az kisebb valószínűséggel fut lékre egy átlagos társaságban ha száraz bort rendel.

Akárhogy is van, az biztos, hogy a természetes maradékcukros borok hendikeppel indulnak a fogyasztók kegyeiért. Pedig tény, hogy bizonyos (sokak által kedvelt és mások által kevésbé kedvelt) ízek, aromák, illatok csak akkor tudnak érvényesülni egy borban, ha a szőlőt hozzá teljesen éretten vagyis magas mustfokkal szüreteli a gazda. Ebben az esetben némi maradékcukor pedig szinte elkerülhetetlen.

Annak pedig kimondottan örülök, hogy Műtannin is úgy tapasztalta, hogy egy jó borban a maradékcukor nem elvesz, hanem hozzátesz.

Noir taster 2010.03.30. 20:06:41

Véleményem szerint a bor dönti el, hogy a maradékcukor jó vagy nem, azaz szükséges-e az egyensúlyhoz vagy sem.
Tapasztalatom azt mondja, hogy kevés, erjedés után természetesen visszamaradt cukrot az átlag fogyasztók kifejezetten szeretik, főleg ha nem tudnak róla, vagyis száraznak gondolják a bort.
A Borkalauzban az én vidékem volt Mór, így mindhárom említett pincészetet végigkóstoltam. Csak ámultam és bámultam. Azóta ahová lehet, viszem a hírüket. Hajrá Mór, hajrá fiúk és hajrá Ezerjó!

Sudák 2010.03.30. 20:16:57

@BZoltan: Kösz az ismertetést!
És azt hogyan rik el, hogy a leállított erjedés után (ezt gondolom hőmérséklet csökkentésével érik el), ne induljon újra a folyamat?
Amúgy biztos van egy olyan sztereotípia az emberekben, hogy az édes bor az egy cukrozott szar, de hát majd egyszer talán ez is kiforrja magát és belátjuk, hogy az édes bor is lehet jó.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.30. 20:46:17

@Sudák: Jól gondolod, a hőmérséklet csökkentésével le lehet állítani az erjedést. Ez után a megfelelő kénmennyiség biztosítja, hogy a bor stabil maradjon.

Nekem amúgy vesszőparipám, hogy ameddig a fehérboroknál szinte mindig előkerül a maradékcukor témája addig kegyesen megfeledkezünk arról, hogy a vörösboroknál is akár 9g/l-ig is elmehet a maradékcukor és még mindig száraz besorolást kap a bor.

Mór amúgy valóban méltánytalanul kap kevés figyelmet. Azok alapján amiket az elmúlt évek során kóstoltam azt tartom, hogy az ezerjóban Móron simán meg van az a potenciál mint mondjuk a juhfarknak Somlón. Ráadásul az ezerjó rátermettségét mi sem bizonyítja jobban az, hogy ilyen sokoldalúan tud jó minőséget hozni.

Én egyébként beszúrtam volna ennek a sornak a végére egy 2007-es Nirvanát :) Engem az is levett a lábamról.

Szegediszomelijé 2010.03.30. 21:41:27

Hú, nagyon klassz írás, köszönet! És nagyon jól felkelti a figyelmet Mór iránt!
És nagyon tetszik BZoli kommentje az édes-száraz kérdésről. Hát nálunk ez nem kérdés, ami jó, azt szeretjük, fogyasztjuk (hozzáférhetőségi lehetőségeink határáig:-). Sok szárazat, de gyönyörű a Barakonyi, a Hilla, az Oriolus. Kaló Imrénél meg lépten nyomon előfordul a maradékcukor, és nem fintorgunk. Természetes, harmonikus, ízletes, gazdag, és jó.én is tapasztalom, hogy sokan zsigerből "csak száraz" de még inkább "száraz vörös" jelszóval közelednek a borhoz. mondanám, hogy ez az ő bajuk -mert az- de emellett sok esetben jó, ill. kiváló minőséget produkáló borászoké is, és ez bizony nem jó. a fent említetteken kívül imádjuk a tokaji édeseket, melyek végképp nem divatosak ma: Magita 1700 köröl, Royal küvé 2200, Royal aszu 5000, és sorolhatnám hosszan. Sokszor gazdagabbak, sokrétűbbek más jóval drágább, netán többszörös árú boroknál. És nem mellesleg rendkívül élvezetesek! Én azért bízom, hogy a jövő majd igazságot szolgátat nekik és termelőiknek -és Mórnak is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.31. 00:46:10

Nos, a Csoda volt az a bor, ami egyből elbűvölt, és azonnal tetszett a hordóhasználata is, gondoltam ebben épp annyi hordó van, amennyit én szeretek. nem is csak egyszerűen szeretek, hanem amennyit ideálisnak tartok.

Aztán hallottam (vagy talán elolvastam a hátcímkén?), hogy ez egy reduktív bor. Ami gondolom acéltartályt jelent...
itt megálltam, és ismét beláttam, hogy milyen egyszerű kis állatnak is teremtette az Úr a gödényt...
(vagy a tartályost szeretem, csak még nem vallottam be magamnak :))

...de most látom, hogy V&F megmondta a tutit, már ha ugyanarról a borról beszélünk:
alkoholista.blog.hu/2010/01/12/mikloscsabi_csoda_mori_ezerjo_2008

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.31. 10:08:59

@BZoltan: Ja, aztán van az, amikor nem maradék a cukor, hanem mustsűrítménnyel van beállítva. Rengeteg újvilági bornál érezhető, hogy az egyszerűség fogyaszthatóság kedvéért sűrítményeznek.

Ne feledjük azonban, hogy a félszáraz, de méginkább félédés borokhoz nagyon nehéz ételt párosítani... plusz a cukor sok mindent el tud fedni.

A cikkben szereplő borokban nyers/zöld savak vannak, én sajnos nem szeretem ezt, egy szimpla kóstolón az 4-5. bor kinyír. A Csodában pont ezt fedi a maradékcukor, ezért kapott 6p-t.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.31. 10:17:39

@akov: A sűrítményezés szerintem az a kategória amire szót sem érdemes fecsérelni. A pancsolás akkor is pancsolás ha történetesen erre lehetőséget adnak a törvények.

A móri boroknak szerintem pont az egyik fantasztikuma, hogy izgalmas és vibráló savakkal tudnak bírni. Én Miklós Csabi boraiban nem éreztem nyersnek avagy zöldnek a savakat, de lehet, hogy ez ízlés és savtolerancia kérdése.

Az ételpárosítás minden karakteres borhoz kihívás, minél nagyobb egyénisége van a bornak annál jobban oda kell figyelni az ételpárosításra. A víz az ami mindenhez passzol :)

primusip 2010.03.31. 10:38:53

Sziasztok!

Új vagyok az alkoholistán!
Eddig csak olvastalak benneteket. Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy - mivel eddig főképp magyar termelők borait kóstoltam- minél több külföldi tétellel is megismerkedhessek (persze a magyarokat továbbra sem hanyagolva).
Ennek fényében tudnátok olyan külföldi borkereskedést(online) ajánlani, ahol meg tudom rendelni és haza is tudom szállíttatni a kiválasztott tételeket?
Válaszotokat előre is köszönöm!

E.G.O. 2010.03.31. 10:49:39

@primusip: IFDT - régóta jó kapcsolatom van velük és a külföldi borkínálatuk az egyik legszélesebb, hívd őket bizalommal!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.03.31. 11:17:40

@primusip: IFDT egyertelműen. Nézd meg a húsvéti csomagjaikat a web-en, elég nagy kezdvezmény adnak. Érdemes beruházni 1 kartonba és asszem' ezt most ingyenesen hozzák házhoz.

loading 2010.03.31. 12:07:42

@BZoltan: A Nirvana savai elbántak velem. Illatban jobb, mint ízben. Magam akovval értenek egyet a savak tekintetében.

lackó 2010.03.31. 12:35:34

@primusip: weinundco...avagy weinco.at

primusip 2010.03.31. 12:37:48

Köszönöm szépen a jó tanácsokat, megfogadom őket!
Még annyit, hogy ha külföldről szeretnék rendelni, abban az esetben hol érdemes jobban szétnéznem?

Még egyszer köszönöm szépen!
Szép napot!

vörös és fehér 2010.03.31. 12:42:27

@primusip: hát ez amolyan pontyra milyen úszóval érdemes horgászni jellegű kérdés.
mit szeretnél venni? nekem pl francia boroknál ők egy jó választásnak tűnnek:
www.millesimes.com
de innen is kaptam már jó borokat:
www.aux-fins-gourmets.de/

primusip 2010.03.31. 12:55:33

@vörös és fehér: :)Sejtettem.
Olyan külföldi borkereskedésre/ekre gondoltam ahonnan esetleg rendelni szoktatok,amolyan "bejáratott" helyekre, ha léteznek egyáltalán ilyenek...
A linkeket pedig ezúttal is köszönöm szépen!:)

Octopus 2010.03.31. 13:14:33

@primusip: VF esetleg arra gondolhatott, hogy a kínálat ország/borvidék specifikus a webshopokban, máshonnan érdemes bordóit vagy olasz bort rendelni. Pár tipp még, amit már próbáltunk:
www.superiore.de (olaszok)
www.vinexus.de (vegyes)
www.exquisiteweine.de (főleg Bordeaux)

Sudák 2010.03.31. 18:37:20

@BZoltan: Kösz a választ!
Gondolom a kénezés miatt jelölik meg a cimkéken azt is, hogy a bor szulfitot tartalmaz.
Mór amúgy szép hely, nem felkapott, nyugis, de azért most már a Somlóra is nagyon készülök, mert azt meg csak távolról csodáltam eddig...
süti beállítások módosítása