Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A só nyomában - 1. rész

Szlovén borok Budapesten

2010.04.10. 06:00 - palack

Egészen március elejéig nem több, mint két szlovén borászatot tudtam volna felsorolni: az itthon is kapható Čotart és a mostanában leghíresebb Moviát. Azóta viszont sokkal okosabb lettem, köszönhetően egy kiváló kóstolónak, amelyet a Szlovén Köztársaság Nagykövetsége rendezett. Kilenc borászat harmincnyolc borát ismerhettem meg, szélesedett rendesen korábban igencsak szűk horizontom. Az élmények első fele következik most.

A magyarul meglehetősen szerénytelenül csengő Istenič Pince asztalánál kezdtem, ők Szlovénia egyik vezető pezsgőkészítői. Az 1968-ban alapított családi vállalkozás mára szépen kinőtte magát - például 400 ezer palack tárolására alkalmas érlelőpincéjük van. Három pezsgőjüket lehetett kóstolni. A Prestige Brut Nature 2003 likőr hozzáadása nélkül készült. Csontszáraz érzetű, nagyon tiszta ízű és illatú, egyenes, kemény buborékokkal megáldott ital. A No.1 Cuvée szintén brut, és szintén csontszáraz érzetű, mégis valahogy krémesebb, viszont zavart benne valami szokatlan mellékíz. A legkedvesebb a Gourmet Rose 2006 volt, ami pinot noirból készül: ez is száraz, azonban mosolygós, tartalmas pezsgő, határozott, szép gyöngyözéssel.

A Steyer Borászat 16 hektáron gazdálkodik a szlovén stájer vidéken, kedvenc fajtájuk a tramini. Ennek megfelelően a kezdésnek kitöltött Ranina 2008, ami egyébként bouvier, nem is tett rám különösebb benyomást: zárkózott illatú, sima, jól iható bornak tűnt. Ezután következett a szintén 2008-as száraz tramini, amiről felkiáltójelezve jegyeztem föl, hogy elegáns, de a fajtát nem letagadó illatú, szájban színes, zamatos, izgalmas, nekem nagyon tetsző tramini. A szintén 2008-as félédes változat illata meglepő módon már-már visszafogott, kóstolva kedves, remek savak és finom kesernye ellenpontozzák maradékcukrát. Szép bor. A Steyer Mark Cuvée 2007 felerészt tramini, másik fele pedig chardonnay és a szürkebarát egyenlő arányban. Illata vaníliás, virágos, kóstolva pedig egészen meghökkentő: még az én somlói és tokaji fehéreken edződött számnak is hihetetlenül sós volt. És ezzel kezdetét is vette a címben említett nyomozás.

Azt mondták a Maribor melletti Malečnikben, szintén a stájer vidéken található Joannes borászat készíti a legjobb rajnai rizlingeket Szlovéniában. Ezek után egy száraz sárgamuskotályt kaptam kezdésnek 2008-ból. Nem tiltakoztam mégsem, ugyanis éppen olyan volt, amilyennek ezt a fajtát szeretem. Illatban nem harsog, mégis kedves és színes, szájban pedig gazdag, gyümölcsös és lendületes. Az egy évvel idősebb chardonnay tiszta, szép gyümölcsös illattal mutatkozott be. Kóstolva is egyenes, finoman sós, jól csúszhatott volna, ha nem várt volna még rám hat pince 25 bora, nem is beszélve a három rizlingről ami a lényeg volt itt. 2008-tól indultunk visszafelé 2006-ig. A legfiatalabb rajnai szép, tiszta, citrusos, fajtajelleges illatú, kis sóval fűszerezve. Kóstolva is remek, tökéletes sav-cukor egyensúly és finom ásványosság jellemezte. A 2007-es már kissé petrolos, persze megint sós, nagyon izgalmas illattal csábít. Kevesebb benne a cukor, struktúrája pedig még jobb, mint a 2008-asé. Végül persze a 2006-os rajnai rizling volt a legszebb. Határozottan petrolos, gazdag, érett gyümölcsös illatú, szájban intenzív, vastag, mégis elegáns és mondanom sem kell, hogy karakteresen, érdekesen sós.

A Kristančič borokat apa és fia, Dušan és Marko készítik a jónevű Goriška brda borvidéken, ahol a bevezetőben már említett Movia is található (nem tudom, hogy az ezt vezető Aleš Kristančič rokona-e hőseinknek.) Mindenesetre 2008-as sauvignon blanc-jukat kóstolva akárki hazai pályán érezhette magát: bodza, csalán, fű - a legismertebb illatjegyek tobzódtak. Fontos felfedezés volt viszont, hogy ebben a borban is felbukkant az eddig már sokat emlegetett sósság, ami végigkísérte vagy kísértette az egész délutánt. Azért volt lényeges a címszereplő jelenléte, mert ez a bor nem látott hordót, így megbizonyosodhattam arról, hogy az oly gyakran fel-felbukkanó karakteres íz és illatjegy nem jöhet (kizárólag) fából. A Chardonnay Pavo 2008 finoman és intelligensen fás-sós, a gyümölcs csak másodlagos szerepet játszik benne. A vörös Pavo 2007 jó szerkezetű bor, jó sok tanninnal, finom gyümölcsökkel és az elmaradhatatlan tengeri sóval.

A második részben további öt borászat, a mai egyetlennél cseppet több vörösbor és még annál is több só következik.

[A képek a The Wines of Slovenia című Provin multimédiás kiadványból származnak.]

Címkék: szlovénia

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr911902957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.04.10. 10:15:30

Ejha, szóhoz sem jutok...

Bedobom, hogy írjatok már valamit Szlovéniáról, egyre jobban érdekel,
erre tessék, mi a következő poszt?

Köszi a beszámolót,
várjuk a továbbiakat,
és igen,
áááááááááááááááááááááááááááááááá
erre nagyonnagyon elmentem volna...

Kezdem utálni a szlovén nagykövetséget,
hogy nem hívtak. Persze nem sok esélyt adtam nekik, ezt belátom, azt sem tudják ki vagyok :)

demisec · http://thepit.blog.hu 2010.04.10. 10:36:43

Csupa ígéretes fehérbor. Zene füleimnek!

egri 2010.04.11. 09:30:02

Ez nagyon jó volt.
Volt szerencsém az idei Pro Wein -on kinn lenni mint látogató, és nagyon sok szlovén bort kóstoltam/tunk.
A helyzet, hogy nagyon szép fehér boraik vannak, nagyon jó áron.
Megkockáztatom, hogy átlagban jobb ár/érték arányban dolgoznak mint a Magyar borászatok. Vörösben is jönnek fel szépen, de abban van még hova fejlődniük.
Tervezzük is hogy csinálunk 1 hetes szlovén bortúrát :)

badborbi 2010.04.12. 11:48:01

Nagyon örülök én is a posztnak de legyen folytatása!
Nyaranként Horvátországban iszogatok, vannak saját tapasztalatok de kíváncsi lennék a helyzetértékelésetekre.

Ezen a hétvégén egyébként egy Montenegrói bort pattintottam, meg ami egy ottani jobb pincészet terméke információim szerint.

Egy Planatz nevű pincészet 2007- es Vranacját. Nem volt rossz, egyedi szőlőfajta de ennyi.
Szóval írjatok ezekről a helyekről is!!!!

SLACÓ 2010.04.12. 18:04:37

Még tavaly kaptam egy kellemes, száraz - nem sós - gyümölcsös szlovén fehérbort. A neve Rumena Rebula (sárga ribolla), az Elvis Buzsinel pincészettől. Reduktív technológiával készűlt, könnyű asztali fehér, állítólag eredeti szlovén szőlőfajta. Jó volt.

Mr Chablis 2010.04.14. 23:54:52

A Budai Gourmet-ra meghívtam a szlovén Santomas pincészetet, a Borterasz standján lehet kóstolni a boraikat. Itt voltak a VINCE-n ott szerettem bele a borukba. A szlovén Istriáról egy közepes méretű pince Refosco, Malvasia szőlőből készült vörösborokkal.
részletek itt: www.budaigourmet.hu
süti beállítások módosítása