Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

A nagy párbaj IV

Cotar, Solus, Messorio

2010.07.26. 06:10 - dagadtos

Amikor elindítottam A nagy párbajt, bele sem gondoltam, hogy bár folyton az árakon kesergünk, igazán drága magyar bor valójában nagyon kevés van. Míg a hazai arisztokrácia árfolyama – egy-egy hullámcsúcstól eltekintve – 15 ezer forint környékén már tetőzik, a nemzetközi nagyágyúké ritkán apad 50 euró alá. A következmények sorozatunkra nézve kétfelé ágaznak: egyrészt gyakoribbá válhat, hogy a külföldi versenyző akár többszörösébe kerül, mint vele párbajozó honi vetélytársa, másrészt kénytelenek leszünk néhány magyar termelőhöz vissza-visszatérni a prémium szegmens szűkössége okán.

Nem vagyok híve a fajtaelméletnek; aki kellően sok vakkóstolón vett részt, és égett már eleget, pontosan tudja, hogy a fajtákat csak a tankönyvek és a bortanfolyamok szerint könnyű megkülönböztetni. Mégis, ahogy így visszagondolok, sosem ittam olyan fajtatiszta merlot-t, ami megkarcolta volna a tökéletest, ami felvette volna a versenyt a legnagyobb cabernet-k mélységével, syrah-k komplexitásával, vagy pinot noir-ok különlegességével. Mintha lenne egyfajta genetikai korlát, egyfajta fék, mintha egyszerűen nem lenne elég fekete ahhoz, hogy 10 alatt fussa a százat, azaz 9 felett egy kóstolást.

Persze az a legvalószínűbb, hogy pechem volt csupán. Mindenesetre az áttörésre még a Masseto sem volt képes legutóbb, ahogyan maradéktalanul ez a mostani párbaj sem.

Cotar Merlot 2001

Hírhedt óriásölő, csúcsmerlot-s vaktesztek totógyilkosa. A Cotar organikus borászat a Kras borvidéken, az olasz határtól nem messze, ez a merlot pedig 6 évet töltött a hordóban. Korának megfelelően narancsos szélű, jelentősen üledékes, orrban kátrányos-gyógynövényes jegyeket mutat elsőre. Folyamatosan nyílik, gyümölcsösebbé, gazdagabbá és egészen egzotikussá válik. Meggy, fás jegyek (karamell, füst), és különleges, fehérekre jellemző díszítők: narancshéj, mangó és őszibarack. Egy pillanatig úgy éreztem, sosem ittam még ehhez hasonló vörösbort, de vakon talán elhittem volna, hogy egy nagyon jó soproni borral van dolgom, ezzel a rengeteg savval, markáns ásványossággal és a részben fehérboros ornamentikával. Sosem szerettem még vörösbort ennyire ilyen sok savval. Izgalmas, kifejezetten ízgazdag tétel, viszont már nem érlelném sokáig, nem biztos, hogy hosszú útja maradt. Erős 7 pont. (Terroir Club, 6900 Ft)

Gere Solus 2002

Nyilvánvaló volt, hogy a Solus majd bekerül  A nagy párbajba, nemcsak mert Magyarország egyik leghíresebb bora, de azért is, mert rendkívüli  tapasztalattal és sikerekkel büszkélkedhet a nemzetközi elittel szemben. A 2000-es évjárat Petrus és Masseto veréséről mindenki tud, de ez a 2002-es is többször okozott meglepetést, például nekünk is egy hazai kóstolón. Kitöltve először megijesztett, füstös és zöldes jegyek jöttek, már-már bizonytalannak tűnt, de a zavar gyorsan oszlott, rendet tettek a védjegyes málnás-kávés illatok. Levegőre sötétedik, hosszabb idő elteltével medvecukros, szentjánoskenyeres érett aromák teszik komplexebbé és feketébbé. Kóstolva nagy, krémes és alkoholos, roppant gazdagsággal és kevés izgalommal. Hosszú, buja, kényeztető, női bor. 8 pont. (Gyűjtőtől, 15 ezer Ft)

Le Macchiole Messorio 2001

Amit a borról tudni érdemes, már mind megírta Albert gazda annak idején. Azóta várom, hogy megkóstolhassam. Ismerek olyan Nemzetközi Borakadémikust itthon, aki ezzel a merlot-val ünnepelte a sikeres diplomáját.
A toszkán ihletésű Solushoz mégiscsak toszkán ellenfél dukál (úgy látszik, ezt nemcsak én gondolom így), a Messorio pedig a Tua Rita Redigaffijával holtversenyben egész Olaszország második számú merlot-ja; a Masseto presztízsben és árban mindenképpen előttük van, minden más feltétlenül utánuk. Azonnal orrba vág az erő, a frissesség, egészen más vonalon mozog, mint az előbbiek. Nem tipikus merlot, hűvös, szigorú, férfias bor. Piros és fekete bogyósok egyszerre, marcipán, csokoládé és mediterrán fűszerek – egyértelműen a legösszetettebb a háromból. Kóstolva feszes, cabernet-s szerkezet, sok savval, kemény tanninokkal, észrevétlen alkohollal. Hűvös és komoly. A szerkezet, a kivételes tartás kísértetiesen emlékeztet a Wendouree Cabernet-Malbecjére, amiből néhány korty nekem is jutott. A csersav belerondít az élménybe, a korty végén összehúz és erősen szárít, amúgy olaszosan, az ilyesmin pedig ritkán segít az idő. 8 és 9 pont között, de ha döntenem kellene, inkább 8, mint 9. (Olasz gyűjtőtől, cca. 50 ezer Ft)
 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr262176363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.07.26. 08:12:50

Nem állitom hogy szakértője lennék az ilyen nagy boroknak.
A nagy bor nagy elvárásokkal jár.
A 2002-es Solus-hoz volt már szerencsém és bár kétségtelenül jól iható bor, valahogy én sem tettem a 7-8 pont fölé, hiányoltam belőle azt az izgalmat amit én személy szerint elvárok az ilyen árú és minőségű kategóriától.

európai 2010.07.26. 11:48:53

Elfelejtettem megköszönni dagadtos neked ezt a cikket, és megemliteni hogy a nemrég kóstolt Szeleshát Nomád 2007-es válogatás merlot-ja elbűvölően 8 pontos élményt okozott számomra.

drumlin · http://szinhaz.blog.hu 2010.07.26. 11:58:35

durván OFF leszek, de tudtok olyan helyet ahova eladó borhűtő hirdetését fel lehet dobni? általános hirdetési cuccoknál sajnos 0 a visszajelzés.

Köszi

mossberg operator 2010.07.26. 12:01:44

Kedves Dagadtos!

Azt szeretnem kerdezni, mit is ertesz pontosan "noi bor" alatt? Pl: lagy? Nem kotekedesbol kerdem, tenyleg erdekel, s ha esetleg meg mas peldakat is irnal, nagyon megtisztelnel. Koszi.

dagadtos 2010.07.26. 14:57:08

@európai: én köszönöm, van belőle egy palackom nekem is, kíváncsian várom a kóstolását.

@londonercsecse: mondhatnám, hogy jelen esetben azt, hogy nem túl erősek a savak, a tannin, hogy krémes a bor, de maga a kifejezés egyszerűen a Messorióval párban jutott eszembe, ami cseppet sem nőies. Általában mentek ilyen kóstolókon, és a mostani mentéseket a baráti körömben visszakóstolva a jelen lévő nők a Solust, a férfiak a Messoriót kedvelték jobban.

sztyopka 2010.07.26. 17:02:19

OFF

@drumlin: szia, én borhűtőt keresek épp. plz írd meg a mailcimemere i p o c s @ hotmail. com

ON

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2010.07.26. 19:17:52

7,12 pontot tudok csak adni a Messorióra. Valahogy nem tűnt elég édesnek, a cukornád kesernyés zamata keveredett a nádcukor telítetlen aromáival. Továbbá a brutalitása az nekem nem meggyőző, hanem bornírt tolakodás. Valahogy úgy vagyok vele mint Pamela Anderson melleivel. Túl nagyok, túl egyenletesek és túl öregek. Akkor inkább Uma Thurman. Kellően telt, mégis formás, de eredeti. Semmi izzadtságszag, semmi erőlködés.
süti beállítások módosítása