Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Mégis mitikus?

2010.08.02. 06:00 - Octopus

Megtréfált a bogaras bor. A ciripeléséről híres, jelenlétével (szub)mediterrán klímát jelző rovar a névadója az utóbbi években elhíresült olaszrizlingnek és az azt termő dűlőnek, innen már valószínűleg a legtöbb borbarát  rávágja, hogy Szászi Endre Kabócása forog szóban. Hatalmasat szólt ez a bor két éve Palack kollégánál, és rendszeres (pozitív) feltűnése a komment- ekben csak erősíti a képet, hogy ez bizony az egyik top olasz- rizling manapság. Némi fáziskéséssel, egy éve jutottam el odáig, hogy én is megkóstoljam a legendát, de elismerő bólogatás helyett fintorgás lett a vége, a bor szögletes volt és kellemetlen, távol a remekműről és még távolabb a finomról alkotott elképzeléseimtől. Ismét egy túlsztárolt bor,  vagy csak én nem értem már megint a bazaltos ásványosságot, gondoltam, és ennyiben is maradt a dolog. Egészen a nemrégiben kivitelezett fehérboros kóstolóig, ahova egy barátom a pincénél frissiben vásárolt példányt hozott a borból, és láss csodát, a palackban egy lehengerlően szép bort találtunk. Ami ráadásul nem is egy megérett, platója végén tartó bor volt, pedig Palack legutóbbi helyzetjelentése alapján erre számítanék. Palackvariáció? Vagy csak a pincénél tárolják jól a bort? Esetleg a kézműves borok rákfenéje sújtja, kevésbé stabil? Akármi legyen is az ok, más is járt már így.

Szászi Endre Kabócás Szigligeti Olaszrizling 2006 (félszáraz)

Színe mélyülő, de fiatalos citromos árnyalatú sárga. Egyedi, intenzív illatában citrusok, mandarin, hárstea, méhviasz, kezdődő érettség, azonban távolról sem koros. Határozottan érezhető a sok badacsonyi és somlói borban jelen lévő fanyar aroma: gyógyszeres kesernye szárított zöldekkel, mint a bazsalikom, csalán; de szerencsére ez nem uralja el a bort. Komplexitása és mélysége van, elég összetett és izgalmas, hogy hosszabban fenntartsa az érdeklődést. Citromos tea, és az illat fanyar jegye tűnik fel ízében, teste nagy, olajos viszkozitású, a savak szépen beépülve megtartják, dominálni esélyük nincs, de tökéletesen teszik a dolgukat. A félszáraznyi cukrot alig érezni, minden a helyén, kerek és egységes, nem untat, nem fáraszt. Órákig lehetne ismerkedni vele, és mi más a kiemelkedő bor ismérve, ha nem ez? Pannon klasszis, vaskos 7 pont, és akárki akármit mond, ez best buy 3000-ért.

[a Mannakabócás képet innen metszettem]

Címkék: balaton 2006 olaszrizling best buy hétpontos szaszi

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr272192170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.08.02. 09:39:01

Ebből a cikkből is látszik, hogy nem érdemes lerántani a sárba egy palack után egy bort. Hiszen nem csak a bor, hanem a kóstoló is lehet rosszabb formában.

BorÁsz · http://borangolas.blog.hu/ 2010.08.02. 10:23:38

Kíváncsi vagyok, hogyha ez a bor ennyire tetszett akkor mit mondanátok Nyári Ödön Olaszrizling Válogatására? Nem értem ezt a nagy rajongást a kabócásért annyira nem nagy bor, ráadásul, ha az egész sort végig kóstolod egy csomó beteg és borhibás tételt fogsz találni. Véleményem szerint három elfogadható bora van a Rózsakő, a bogaras Olaszrizling és a Kéknyelű. De ajánlom figyelmetekbe a Bitang nevű borát, ami illik az elnevezéséhez a címkén egy ágasodó ló van, de abból a borból nem egy ló szagát fogod érezni, hanem egy egész ménesét, ráadásul olyan intenzív, hogy azt a büdös istálló szagot a szomszéd utcában is érezni fogják.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.08.02. 10:39:34

Nyári Ödön mester és borai nekünk is nagy kedvencünk.
www.magyarborkulturaert.hu/?p=1856
www.magyarborkulturaert.hu/?p=4387
De azért Szászit nem temetnénk, ott van ő is a nagyok között, a Nyári borokról talán kevesebb szó esik...

felvetés 2010.08.02. 10:45:57

@BorÁsz: Én a 2006-ost csak egyszer kóstoltam, akkor nagyon tetszett. Ellenben a 2007-es Kabócással szinte napi kapcsolatban vagyok, szerintem az olaszrizlingek közt az egyik legszebb, ami forgalomban kapható. Nyári Ödön válogatásához még nem volt szerencsém, de a hozzáállásoddal nem is hoztad meg a kedvet. Azért idéznék a blogodról: "Személyes véleményem szerint csak az ért igazán a borokhoz, aki csinálja is őket, igaz a mai világban már két hónapos vagy két éves képzéssel bárki lehet szakértő, hogy ékes szavakkal magasztaljon, vagy megtiporjon másokat, akiknek egy egész élet munkája van minden egyes palackban." EZT TARTSD SZEM ELŐTT!!!

BorÁsz · http://borangolas.blog.hu/ 2010.08.02. 11:27:26

Van itt nálunk a badacsonyi borvidéken néhány olyan olaszrizling ami felveszi a versenyt a kabócással, én nem akartalak megbántani, nekem más az ízlésem és más dolgokat követelek meg magamtól is, de az is igaz, hogyha van olyan borom amiről tudom, hogy nem jó azt nem hozom forgalomba, mert az nem tenne jót nekem.
Ellenben épp most volt a badacsonyi borhetek és sikerült fantasztikus olaszokkal találkoznom.
Imre borpince, Válibor, stb.

Tomaho 2010.08.02. 14:57:36

Szerintem a Szászi és a Nyári is jó borász, legalábbis, amilyen borokat "kóstoltam" tőlük, az mindegyik ízlett. Éppen a napokban voltam mindkettő pincéjénél, rendben volt itt is - ott is minden. Kétségtelen csak fehérben utaztam, de valóban Rózsakő és a Kabócás, a másiknál az olaszrizling válogatás, és zerintem mindkettőjüknél a Kéknyelű. De az eggyel lejebb lévő polcokon található olaszrizlingekkel is szép a nyár, és minden évszak:)

napoletano 2010.08.02. 15:22:01

Na, akkor tegyuk ezt rendbe, kerem, mert egyszeru: a kaboca NEM BOGAR. A kaboca kaboca, rovar ugyan, de nem a bogarak (Coleoptera) rendjebe tartozik, hanem a Hemiptera nevube, ahova a leveltetvek es a poloskak is.
Ha maskeppen nem megy, Octopus, BorAsz (jo nev, mert a beirasok alapjan nem BorEsz) - irjatok ezt le otvenszer, akkor megragad :-)

európai 2010.08.02. 15:44:37

Nem állitom hogy szakértője lennék a rovaroknak igy napoletano véleményéhez nem tudok hozzászólni.
Ami az én figyelmemet megragadta, az az hogy a 2006-os Szászi (nálam egy korrekt, jó bor 6 ponttal) best buy cimkére érdemes. Úgy érzem, persze lehet hogy tévedek, hogy Octopus már-már, örömét fejezi ki azzal, ha jól iható bort kap 3000 forintért.
Ez a kinálat szélességében akár jellemző is lehet, hiszen, (legalábbis én) bizonyos félelemmel nyúlok a polcon ,az általam nem ismert, ebben az árkategóriában kinált magyar borokért.

vörös és fehér 2010.08.02. 16:24:52

@európai: nem állítom, hogy szakértője lennék a best buy-oknak, de azt hiszem itt a best buy itt inkább "a pénzemért többet kapok mint sok más hasonló háromezer forintos borért" fordítása - ahogy a best buy cikkekben ez az értelmezési kérdés gyakran fel is merül.

európai 2010.08.02. 16:34:26

@vörös és fehér: Nagyon szépen köszönöm magyarázatodat.

Octopus 2010.08.02. 16:54:51

@európai: VF jól vágja a szitut. Szvsz 3000 forintért sok jó (fehér)bort lehet kapni idehaza, ez már nem gond manapság; a Kabócás viszont olyan szinten van, amit külföldi fehér kétszeres áron sem biztos, hogy produkál

lackó 2010.08.02. 17:02:05

Nem állítom, hogy szakértője lennék a badacsonyi boroknak, de mindig is fura számomra borász szájából másik borászt szidni, vagy csak simán lesajnálni. Az a fogyasztó feladata, hogy eldöntse, hogy neki ízlik az adott bor, vagy nem. Aztán vagyunk néhányan, akik vesszük a botorságot és írunk néha élményeinkről. Nem tudom, miért probléma ez? Az, hogy Szászi Endre "sztárolt" borász lett, nem egy blognak, hanem a borainak köszönheti. Amiért én számon tartom és szívesen kóstolom, az a kiegyensúlyozottság és tisztességes emberi és szakmai hozzáállást. Ha egyetlen bora lett volna csak és az alapján ítéljük meg, azt mondom, hiba. De nem így van. Szóval szerintem ez nem kell -főleg szakmai oldalról nem.

Nyári Ödön borairól kevesebb szó esik, ez tény.

lackó 2010.08.02. 17:02:59

@Octopus: Azért a 2007-es Kabócás is ér...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.02. 20:34:58

@Octopus:

"amit külföldi fehér kétszeres áron sem biztos, hogy produkál"

nem állítom, hogy szakértője lennék a külföldi boroknak, de azért ne vessük már el a sulykot, ha nem muszáj :)

lackó 2010.08.02. 21:21:18

@AG 2.0: nem állítom, hogy szakértője lennék a borbloggerek csapatának, de eddig erre fel sem figyeltem. Ez a nyolckarú-megállapítás valóban sántít (bár nem állítom, hogy a képzavarok szakértője lennék) :). Szerintem ez a kijelentés a következőképp lenne helyes:

a Kabócás viszont olyan szinten van, bármely fehér kétszeres áron sem biztos, hogy produkál. Vagy bármelyik bor. Viszont van olyan is, ami ez alatt is produkál...biztos van, kell lennie, megnézem...:)

lackó 2010.08.02. 21:27:01

Na, nem állítom, hogy a 3000 Ft alatti jó borok szakértője lennék, de Légli Banyászó 2,5, Jásdi Lőczedombi szintén, a Szent Ilona meg 1,8. Ezek azért, na...bár tény, magyarok...és ezzel nem kicsinyíteni szándékozom Szászi amúgy általam is imádott olaszát, csak úgy, by the way.

Bár teszem hozzá, ha a "külföldi ennyié mennyivel jobb" tézist akarta a Nyolckarú borblogger cáfolni, hajlandó vagyok megengedő lenni két korty rozéfröccs között.

Teszem hozzá, nem állítom, hogy rozéfröccs-szakértő lennék.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.08.02. 21:40:45

@lackó:

"ha a "külföldi ennyié mennyivel jobb" tézist akarta a Nyolckarú borblogger cáfolni, hajlandó vagyok megengedő lenni két korty rozéfröccs között"

nem állítom, hogy az általam kétségkívül nagyrabecsült és kedvelt szerző másodszándékainak szakértője lennék, de amennyiben arra gondolt, amire szerinted gondolt, akkor természetesen maradéktalanul egyetértek vele

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.02. 21:46:02

Határozottan állítom, hogy európai barátunk stílust teremtett:)

Kénporos 2010.08.03. 12:35:47

Nyári Ödön és Szászi pince borai is kiválóak, sajnos az utóbbinál én is futottam bele dugós borba (gondolom erről nem tehet). A Szent György- hegyen azt kapja az ember, ami a Badacsonyon sajnos már csak emlék. Bár a kabócás Szigligetről van :)
Az említett két pince egy kellemes sétára van egymástól egy páratlan környéken.

Muslica 2010.08.03. 13:14:25

Állítom, hogy nem vagyok szakértője a borok árazásának. Csekély szőlőtermesztői és borkészítői tapasztalatom alapján azonban nem értem, hogy a túróba' lehet egyáltalán bármilyen bort 1470-1670 Ft/palack kiskereskedelmi árból nyereségesen kihozni. Merhogy mostan a BT-nál most ennyiért vannak Szászi és Nyári sima olaszrizlingjei. Laposáéké meg még olcsóbb. Tippek, esetleg...? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.04. 00:44:03

@Muslica: hogy a túróba NE lehetne egy sima olaszt annyiból kihozni? Vagy egy kartont adnak annyiért? :)

borpancsoló 2010.08.04. 07:20:34

@Muslica: Ezt csak viccből írtad, igaz-e?

@Hepci: ahogyan Hofi mondta: "Ajaj, ez tényleg az, ami!"

Én nem értem, volt már, aki azt mondta, hogy 500 ft alatt nem lehet igényes csomagolást adni a bornak (palack, dugó, cimkék, kapszula, palackozási költség)

De hallottam már a reduktív technológiát "gyors-technológiának" khm... fordítani.

Hol a farancban tanulják mostanában az emberek a borászatot ahol ilyen dolgokat mondanak nekik?!?!

borpancsoló 2010.08.04. 08:06:27

@Muslica:

- 1 kg olaszrizling szőlőt megretmelsz és leszedsz 100 forintból, de akkor mindennel felextráztad, terméskorlátoztál. (ha veszel Badacsonyból, akkor 60 ft.)

- 68%-os kiütéssel számolva lesz 0,68 liter mustod, visszateszed 1 literre 147Ft/liter.

- feldolgozás és szüreti segédanyagok használata, max 10%, de ha "kézműves" bort akarsz és nem enzimezed szarrá szegényt, akkor 3%. legyen 10%, tehát 161.

- Erjedési+seprőveszt = ~10% 177Ft/liter derítés és szűrés után 180 Ft/liter (hűtés költsége az éves költségeknél megy bele)

- Érleljük barriquehordóval, az jól drágít, 88Ft/literrel, akkor már 268Ft/liter

- A legnehezebb, hogy az éves működési költségedet ráoszd, mivel az mindenhol más. Abban benne van az áram, a munkabérek, járulékok, azok az anyagok (pl kén) amit nem lehet pontosan leosztani a költségekben, üzemanyag, stb, de normális esetben ez nem haladja meg a 60Ft/litert. Akkor tartunk 328Ft-nál.

- Obiztatsz, befizeted a marketinghozzájárulást, termékdíjat, stb, legyen dúrván 350Ft/liter.

- Lepalackozod 0,75 literes palackba, mondjuk bérbe, akkor az
(0,75*350FT)bor + 220Ft/palack csomagolóanyagok + 25Ft/palack palackozási költség. Akkor van egy durván jól kinéző palackod 507 foribntból.

Ebbe a borba mindent beleraktál és nagyon drágán állítottad elő. Erre rakhatod a hasznodat, amennyit tudsz, plusz majd rájönnek a ker-költségek meg az áfa meg az adók, de ha 1600-ért árulják akkor Te is jól kerestél, meg a kereskedő is.
(Rossz esetben csak a kereskedő, és az a baj, hogy a valóságban a legtöbb esetben ez így is van, dehát Forma1-es pilótának sem megy el akárki)

Hozzátenném, ezekből a költségekből azért sokat lehet faragni, de azt is, hogy itt normál szőlővel dolgozol, szóval ha későit akarnál akkor már nem jó a számítás.

pupa pupánszky 2010.08.04. 08:44:22

konkludáljunk oda, hogy Szászi és Nyári is rendben van. éljenek a kézzel rajzolt címkék! nem állítom, hogy igazam van...

marvin__42 2010.08.09. 11:57:49

Az általam kóstolt olaszrizlingek közül (nem nagyon sok, de nem is kevés) ez a Szászi Kabócás tetszett a legjobban. Beleszaladtam már én is öregedő, romló illatú és ízű palackjaiba, de az abban az eresztésben volt, amit 7500Ft/6 palack áron szórt ki a Radovin anno. (Persze nem biztos, hogy emiatt.) Ami viszont jó volt belőle, az nagyon jó volt. És ez persze nagyon szubjektív, nem mások véleményétvel akarok hadakozni azzal, hogy ezt leírtam.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.08.13. 16:08:08

borpancsoló,

Az
egyik legnagyobb kérdőjel a hozamkorlátozásnál van, kb hasonló egy magas
minőségű szőlőre eső költség 2 kg/tőke és 0,5 kg/tőke mellett is (kb 160
Ft/tőke) ez ugye nagyon más minőségeket és literenkénti költségeket
eredményez. Van aki már a 2kg/tőke terhelést is komoly hozamkorlátozásnak
tartja, szerintem azzal egy korrekt alapbort lehet csinálni, egy igazán
különleges bort én MAX 1 kg/tőkével csinálnék.

De a másik végéről megfogva sem kerülhet 1 kg prémium minőségű szőlő 100
ft-ba. Nálunk pl csak kb 50 Ft a minőségi elvárások nélkül vásárolt szőlő
átlagos kilónkénti ára, kb lehet számolni 5 kilóval/tőke. Ha én egy
gazdától szeretnék venni 1 kg/tőke terhelésűt, akkor ilyen módon minimum
250 ft-ot kellene fizetnem érte kilónként.

Alapvetően hiányolom a területvásárlás és a telepítés költségeinek
amortizációját. "Menőbb" helyen (Villány, Somló, Tokaj egyes részei,
Badacsony) átlagban 5-10 millió/ha a telepített szőlő hektáronkénti ára,
és a parlagé sem sokkal olcsóbb. Előbbi egy évre leosztva ötven éves
időtávon kilónként plusz 50 forintot jelent, 1 kg/tőke mellett.
A gépamortizáció és vásárlás sem piskóta, minél kisebb a birtok, annál
nagyobb terhet jelent ez. Általában sok dologra jellemző, hogy minél
kisebb a birtok, annál drágább termelni (pedig szerintem annál könnyebben
elérhető a csúcsminőség)

Csúcsminőségű szőlőnél a préselésnél sokallom a 68%os kihozatalt, nálunk
kb 55-60% az átlag (nincsenek enzimek, plusz alig van préselés).

A hordónál akkor áll az ár, ha legalább 5 évig használjuk a hordót. Kb 70e
egy korrekt új barrique hordó (220 l)

Jenyei 2010.08.13. 16:52:29

@pinotnoir_777: rosszul tudom, hogy a vámosok 65-75% között szeretik látni a kihozatalt?

Muslica 2010.08.13. 19:44:42

@pinotnoir_777: a barrique árát én is kiszúrtam, de a többihez nem tudok hozzászólni. Akárhogy is, nekem gyanús a 60-100 Ft/kg szőlőár. De - ne legyünk már ennyire OFFok. :)

lackó 2010.08.14. 11:50:52

A barrique-hordó, de igazából ma már bármelyik új hordó (225-ös, 3, vagy 5 hl) árával számolva első évben nagyjából plusz 300 megy rá, a 88 nekem is feltűnt, de nyilván egy másod- harmadtöltésű hordónál nincs értelme már ezzel az árral számolni...

Sajnos manapság a 30-40 Ft-os felvásárlási ár a realitás sok helyen.

lackó 2010.08.14. 12:23:10

Ja, Szászi Endrét szeressük, a Szent-György hegyet pláne.

borpancsoló 2010.08.14. 22:41:28

Barrique hordó 60.000+ÁFA ft és jó minőséget vettél ügyesen. (Az árban lehet kötözködni, mi ennyire alkudtuk le és pont)

225 litert töltesz háromszor tehát 60.000/(225x3)=88.88FT/liter.

Bele lehet számolni a szőlőbe mindent, de amíg a szegény öreg bácsitól 60 forintért vesszük a szőlőt akkor ne számoljunk már 600-al a sajátnál.

Nem érdemes megbonyolítani a telepítéssel meg a gépköltséggel akkor, amikor 70%-át az unió fizeti a bulinak.

Különben is, Nem a telepített szőlőnek kell kitermelni a telepítés árát, mert akkor egy hibából tönkre megy a cég (mint ahogy most sokan tönkre is mennek), hanem a meglévő bevételekből kell kispórolni. Ez a biztos lábakon állás alapfeltétele.

(Nekem a palackozómat nem a jövendő palackos boraim termelik majd ki, hanem a régen eladott kannás bor. Ha a jövőben temeli ki valami, akkor az szűkségszerüen hitel felvételét jelenti, és akkor már kamatok is vannak)

Könyveléstechnikailag persze nektek van igazatok és a borra tehelem a telepítést de fizikailag a pénz nem abból van és ez a lényeg.

Szerintem legalábbis ez az üdvözítő és nekem eddig bejött.

@pinotnoir_777:
55-ös kiütéssel a grav.léelválasztásnál számolunk. Tudom hogy így is készül bor, de akkor ott lejön az önköltségből a másodikvonalbeli présmustfrakció, amiből olcsóbb, de jó minőségű bort tudsz eladni. Mivel ez bonyolult számoláshoz vezet, ezért vettem olyan kiütést.

@Jenyei: Meg a HEGYIR program is :), 55%-nál kötekedőek a hatóságok és pont a fentebb írtak miatt, hogy ott még van egy csomó előállítható bor, aminek nyoma kell hogy legyen. (nincs igazuk feltétlen, de így csinálják)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.08.15. 16:09:24

@borpancsoló >>: 70%-át nem sok helyen fizeti ám az unió a gépköltségnek és a telepítésnek. Jó esetben a telepítés _nettó_ költségének a felét fizeti _utólag_ a gépfinanszírozás meg csak akkor játszik ha új gépeket vesz a gazda, olyanra meg csak a rócsildéknak futja. Arról nem is beszélve, hogy a telepítési költségekben nem az oltvány a sok meg még nem is az oszlopok és a karók (bár ezek sem olcsók), hanem a több éven át folyamatosan jelentkező munkaerőköltség. Kapálni, füvet nyírni, kötözni, bújtatni, stb azért kell az új telepítésben akkor is ha az még nem terem.

Az árképzést illetőleg pedig két igazság is van.
Egyrészt magától értetődő, hogy minden ma eladott palack árába bele kell számolni azokat a költségeket amibe a következő évjárat(ok) megtermelése fog kerülni.

Tehát az idei palackárba például nem azt annak a palacknak és dugónak meg címkének az árát at kellene beleszámolni amivel idén csomagoltam a bort, hanem azt amiből jövőre fogom..

Ugyanis, ahogy mondod az idei bevételből kell a jövő évi költségeket finanszírozni.

Ugyanakkor tökéletesen helyénvaló a szemlélet, hogy az a termelő aki nem a búcsúban lőtte három pálcáról a birtokát és a pincéjét hanem a saját verejtékével megkeresett pénzéből vásárolta annak bizony az ingatlaninvesztíció megtérülését is bele kell számolni az árakba.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.08.15. 19:55:50

borpancsoló,

A szegény öreg bácsitól milyen minőségű szőlőt veszel 60 Ft-ért?
Mert ha egy régi karós ültetvény 1 kg/tőke körüli termését, akkor nagyon ügyes vagy, és kizsigerelted a bácsit (vagy akár átverted, úgyis lehet mondani). De kétlem hogy így lenne. 60 forintért (legalábbis nálunk a Mátrában, de ez tudomásom szerint mindenhol kb így van) egy kommersz szőlőt kapsz, átlag 5 kilós tőkénkénti terheléssel, elég elnagyolt zöldmunkával, amiből szerintem semmiképpen sem lesz jó bor, max. közepes.

Durva becsléssel mifelénk fél milla egy hektár éves művelési költsége. Namost itt jön a nagy kérdés, hogy ezt hány kiló szőlővel osztod el. A mi birtokunkon pl ez átlagban kb 2400 kg, így az egy kilóra jutó költség 208 Ft. Fél kilóval ez az összeg duplája lenne, 2 kilóval pedig a fele. Ez négyszeres különbség, ami nagyon nem mindegy. És még egyszer hangsúlyozom, nagyon sokan már a 2 kilós tőkénkénti terhelést is frankó hozamkorlátozásnak tartják, míg az igazán megszállott termelők inkább a fél kg-1 kg közötti tartományt szokták annak tartani.

És továbbra is irreálisnak tartom, hogy a borárban ne jelenjen meg a helyi földár. Ha megnézed, fejlett borkultúrájú országokban ezek teljesen össze is függenek. Ahol sok a nagypresztízsű befutott termelő, ott a csúcsborok általában több tízezer forintba kerülnek, viszont egy hektár szőlőt sem kapsz ilyen helyen csak min. jópár tízmillió forintért.

ps: Champagne-ban a szőlők kilóára 1000 Ft körül mozog, pedig ott sok helyen rajta van 2 kg egy tőkén, ami hektáronkénti 10000 tőszám mellett 20 milliós bevételt jelent. Ott 1-2 hektár SZŐLŐ művelésből prímán meg is lehet élni.

borpancsoló 2010.08.15. 21:44:14

@pinotnoir_777: OK, ezzel nem tudok vitatkozni és igazat adni ugy érzem nem szégyen. :)

Én nem vagyok híve a durva terméskorlátozásnak, ebből a szempontból Vida Péter "bor és piacnak" adott interjúját tartom irányadónak, de 0,5-1kg-os terhelésnél a Te számaid jók (tőkesűrűségnek megfelelően.)

Sajnos a földárak egyenlőre nem jelennek meg a borban Magyarországon, vagyis megjelennek, de csak jól behatárolható helyeken. Ahogy Te is írtad, ahol sok nagypresztizsű termelő van, ott mennek fel a földárak. Villányban már megjelenik. Balatonfüreden vagy itt a Káli-medencében szerintem nem. Ugyanakkor észre kell venni, hogy a fogyasztók nem bíják tartani ezt az árszintet, ezért virágzik most fel újra sok kommersz nagyüzem.

Jó lenne, ha itt is kialakulna, hogy a szőlészetből meg lehessen élni vagy legalább néhány évente "az új autó árát" kitermelné, ahogyan az nagyon régen volt.
Persze tudom, hogy ahhoz még nagyon sokaknak kell tönkremenni, ahogyan az mondjuk NY-Európában is lezajlott, de azért én kesergek rajta.

Mindenesetre annak örülök, hogy a gyakori borsznobizmus helyett most is tényleges vita folyt le, ezt én sokkal jobban szeretem :)

lackó 2010.08.15. 21:45:43

@pinotnoir_777: bocs, hogy közbevágok, ha jól emlékszem, Tomi alapfeltevésénél olaszrizlingről volt szó és átlagos, nem extra minőségnél, így a 2kg/tőke abszolút korrektnek tűnik, sőt...kicsit úgy érzem, más szálon indultál el, egy korrekt alapbor volt a kiindulási tétel.
süti beállítások módosítása