Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Álmosarcú lány

2010.08.04. 06:00 - alföldi merlot

Szégyenkezve írom le, hogy Bott Frigyes jó arc. Egyrészt normál ügymenetben nem használom ezt a kifejezést, másrészt nem tudom, hogy témába vág-e. Művészek, borászok esetében különösen nehéz elválasztani az artefaktumot az arctól: a jó bor szépít/okosít, a lőre csúnyán öregít. Losonci Bálint barátom az egyik legkövetkezetesebb képviselője annak a véleménynek, hogy a jó emberek jó borokat készítenek. Én úgy vagyok vele, hogy bár így lenne. Más kérdés, hogy aggasztóan közel jutottam ahhoz, hogy elhigyjem: intelligens emberek előbb-utóbb intelligens borokat készítenek. És ez is veszélyes precedens. Akkor Bott Frigyes egy személyben mocskosszájú házmester és fehérkesztyűs komornyik? Ki tudná a Vinculumból meg a Zöldvelteliniből ugyanazt az embert kisilabizálni?

Bott Frigyes Zöldveltelini 2009

Imádom a zöldveltelinit, a Domäne Wachau ár/érték bajnok grüner veltlinerjei az abszolút kedvenceim közé tartoznak. Bott Frigyesé nem ér föl egy DW Federspiellel, de ettől még bőven jó bor. Kis ok a szomorúságra, hogy árban sem szerény.
Első szippantásra határozottan úgy tűnt, hogy az oltványiskolában sauvignon blanc keveredett a veltelini vesszők közé, és az első benyomás, kivételesen, a palack aljáiig kitartott. Az illat közepesen intenzív, tavaszt idéző, üde, de nem tolakodó vagy geil. Az alaphangot őszibarack és ananász adja, erre kontráz némi zellerszár és fehérbors. Kóstolva olyan, mint egy kiokosított olaszrizling, a savak nem sajátítják ki a színpadot, de nem is hagyják behorpadni a kortyot. Szájban selymes, visszafogottan elegáns, zamatos és hosszú. Jó inni. Szerintem ahhoz nincs benne elég anyag és fantázia, hogy az idő múlásával sokkal többre vigye, de örömteli bizonyíték arra, hogy hallgat ez a fajta a magyar szóra. 6 pont


Bott Frigyes Rajnai Rizling 2008

A zöldvelteliniben érzékelt visszafogottság köszön vissza. Inkább távirányítós, karosszékes drukkolás, mint félmeztelen tombolás a lelátón. Az illat nehezen bontakozik ki, akkor is csak félig. Egy kis körte, egy kis gyöngyvirág, zsírkrétareszelék, csipetnyi fehérbors, nyalatnyi fém. Kóstolva szép egyensúlyt mutat, de ez az egyensúly nagyon alacsony hőfokon valósul meg: szégyellős bor, alig mutat magából valamit. Közepes test, közepes savak, zöldkörte és némi fanyarság a kortyban, a korty végén egy kis fásság. Sem a frissre hangolt osztrák rizlingek savainak vibrálása, sziporkázó gyümölcsössége, sem a későn szüreteltek színgazdagsága, súlya és mineralitása. Hibátlan talajgyakorlat egyetlen eredeti elem nélkül - 15 euróért ez édes kevés. Erős 5 pont.


 

(PS: sajnálom, de én soha nem szerettem a Vinculumot; szemben a Bott-borok általános fésültségével, ez egy fából faragott, faragatlan fráter.)

Címkék: szlovákia hatpontos ötpontos rajnai rizling zöldveltelini 2008 2009 felvidék bott frigyes

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr412195964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.04. 10:50:42

Érdekes, ennél a zöldveltelininél nekem is volt egy határozott sauvignon blanc-os érzésem...

Sárfehér 2010.08.04. 12:17:49

Bott Frigyes boraival én csak az ELTÉ-n találkoztam tavaly ősszel. Egy ilyen tömegrendezvényen, ugye, nemigen lehet velük elmélyülten foglalkozni, de azt megyjegyeztem, hogy tömörnek, de visszafogottabbaknak tűntek az aznapi átlagnál, és hogy a különböző fajtájú boraik jobban hasonlítottak egymásra, mint a más, azonos fajtájú borokra. (Hú, de bonyolultra sikerült.) Szóval, úgy találtam, hogy inkább a terroir érvényesült, mint a fajtajelleg. Ők ezt a természetes élesztőflórával magyarázták. Hangsúlyozom, felületes kóstolás volt. A félreértés elkerülése végett, ízlettek.
süti beállítások módosítása