94 Parker pont egy 35-40 eurós Margaux-ra? Már-már gyanúsan jól hangzik. Ráadásul a borpápa szerint 2006-ból az apelláció legjobb borát készítette el a Chateau d'Issan, maga mögé utasítva ezzel nem csupán a szupermásodik Palmert, hanem magát a premier grand cru classé Chateau Margaux-t is. A d'Issan a birtok rangja és hosszú történelme ellenére elég gyenge formát mutatott a huszadik század vége felé, azonban Emmanuel Cruse irányítása alatt alig egy évtized alatt hatalmasat ugrott a minőség. Ezt egyszer már sikerült megtapasztalni, a két évvel ezelőtt 55 euróért beszerzett 2005-ös évjárat egyszerűen mesés volt (bár igazán talán csak később tudatosult bennem, milyen kimagasló bort volt szerencsénk inni). Bizodalmam a birtok iránt mindenesetre jelentősen megnőtt, így a 2006-os esetében sem tartottam különösebb csalódástól, annak ellenére, hogy a nagy kritikusok értékeléseit böngészve Parker láthatóan egyedül maradt optimizmusával, a brit Decanter például laza 15 ponttal szórta meg a bort. Lapozás és a felvezető borok után megtudhatják, én milyennek találtam.
Lesence Cabernet Sauvignon 2007
Meleg karakterű, de közelebb áll Bordeaux-hoz, mint az újvilághoz. Illatában fekete meggy, áfonyalekvár, jól adagolt, semmiképp sem direkt fa kávés-étcsokis jegyei. Enyhe vegetális karakter ázott fakéreg és egy kis paprika képében, az összhatás még így is pozitív. Szájban az egyetlen zavart egy kis kesernye okozza, egyébiránt jól iható, már nem híg és még nem koncentrált. Közepesen tanninos, savai moderáltak, ízében fanyar sötét bogyósok. Jól elkészített kis bor, eléri az 5 pontot. 1400 Ft környéke, Tesco, Auchan
Penfolds Koonunga Hill Shiraz-Cabernet 2006
Sötét rubin szín, a magnál már át se látni rajta. Orrban direktebb, édesebb, a hordó nyilvánvalóbb, édesfűszerek és kókusz keretezi az érett sötét gyümölcsöket, mint a szilva, szeder, fekete ribizli. Ausztrálosan eukaliptuszos, és fiatalos volta ellenére már egy kis avar is felüti a fejét. Belekortyolva húsos, tömör test fogad, remekül szabott arányokkal, a korty kerek és puha, integrálódott savakkal. Remek, tartást adó tannin, újvilági bortól szinte meglepő a mennyisége. Koncentrált, profin kivitelezett bor kicsit sok fával, kellemesen száraz lecsengéssel. A legenda szerint Peter Gago főborász a bor kóstoltatásakor egy 1976-os példányt nyomott Parker orra alá, ami még mindig bőven egyben volt. Ez a 2006-ossal aligha fog megtörténni, ugyanis szimpla műanyagdugó zárja... 6 pont. 3200 Ft Bortársaság (Már a 2007-es lehet a polcokon.)
Chateau d'Issan 2006, Margaux
Átlátszatlan rubin, bíboros beütéssel. Első szippantásra nyilvánvalóvá válik származása, igazi balparti arisztokrata, hűvös, kimért, mégis áradóan gazdag. Illatában ibolya édesíti a koncentrált, de friss sötét bogyósokat (cassis, áfonya, szilva), a mesterien adagolt hordó finom kávés, szerecsendiós, fahéjas aromákkal járul hozzá a komplexitáshoz. Paprikának vagy éretlenségnek a legcsekélyebb nyoma sincs, ez a 12,5%-os alkohol fényében érdekes igazán. Elképesztően kifinomult és sokrétű, közel tökéletes illat. Szájban is hibátlan, az alacsony alkohol révén szolid közepes testtel, jellegzetes bordeaux-i struktúrával: a gerincet inkább az érett, de igencsak határozott tannin adja, a savak észrevétlenül teszik dolgukat. Ahogy a nagy könyvben meg van írva, nem olyan kemény, mint egy Pauillac, eltarthatóságát viszont ez aligha korlátozza. Teljesen száraz, szedres-kávés íze kevésbé gazdag, mint az illat, viszont a nagyon hosszú utóízben is stabilan kitart. Maga az elegancia, az utolsó részletig kidolgozva. 8 pont (93-94/100), 15800 Ft Bortársaság
Utolsó kommentek