Címkék

Utolsó kommentek

  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • tiboz: A Frittmann pincészet 2015-ben az Év pincészete díjat is kiérdemelte. Sőt még a Wall Street Journa... (2015.10.30. 08:37) Frittmann a tilón
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két ütős malbec

2010.08.23. 07:00 - Octopus

Az Újvilágból a merlot mellett a malbec az a fajta, ami nem egyszer okozott már csalódást, valódi sztereotip borokat produkálva, amelyekben a hordós vaníliával felszteroidozott édes gyümölcsök alatt megroggyant a sav- és tanninszegénységben gyengélkedő gerinc. Mentségükre szóljon, nem éppen top borok voltak ezek, mindenesetre az újvilági merlot-t mai napig kerülöm. A malbec viszont már meggyőzött, hogy igencsak jó is tud lenni, persze ha igencsak jó, akkor ezt meg is kell fizetni rendesen. Nemrégiben egy ilyen drága palacknak, az argentin Salentein csúcsborának néztünk a fenekére,  és ahogy szoktuk, egy ellenfelet is kerítettünk mellé. Logikus választás lett volna a fajta óvilági otthonában kutakodni, például az Albert Gazda által nemrégiben megénekelt Chateau Lagrazette eszményi ellenfél lehetett volna, de kéznél volt egy hasonlóan érdekes versenyző, melyet Chilében szűrtek palackba. Merthogy ott is van malbec szőlő nem kevés, a szóban forgó bor készítője egyenesen erre a fajtára specializálódott. [A képen az ő ex-borászuk, Grant Phelps látható]

Salentein Primus Malbec 2004

Holland tulajdonú pincészet a legfelkapottabb argentin borvidéken, az Uco Valley-ben. 1150 méter tengerszint feletti magasságon termett az alapanyag a borhoz, mely 19 hónapot töltött új francia hordóban, szűretlenül került letöltésre. Átlátszatlan rubin szín, illata elképesztően koncentrált, mély, viszont kevésbé intenzív, minta picit zárkózott lenne. Ez még jól is áll neki, így nem egy arcbamászó gyümölcsbomba, és a hordó is csak egy finom kávés jeggyel egészíti ki az aszalt szilvás jegyeket. Változik, fejlődik a pohárban, csipetnyi animalitás is felüti a fejét idővel. A szilva dominál ízében is, sava és közepes tanninja is rendben, megtartják a roppant sűrű kortyot, az alkohollal viszont megbillen az egyensúly, a 15,5% egyszerűen sok, még egy ekkora anyagba is. De ez csak egy kis botlás, bár e nélkül 7 és 8 pont határáról feljebb is juthatott volna. Mediterrán jellegű, nehéz bor, még aromáiban is emlékeztet halványan nagy dél-franciákra. (Radovin, 13110 Ft - bár most épp akció van, ha még tart)

Viu Manent Single Vineyard Malbec, San Carlos Estate 2005

254 hektáros, "kisméretű" családi birtok Chilében, 50 éves tőkék, kézi szüret, 14 hónap újhordóban, ami 93%-ban francia, 7%-ban amerikai. A 2007-es évjárat Jamie Goode-t vette le a lábáról, úgy sejtem, elég hasonló lehet ehhez a 2005-öshöz. Közel panel-jellegű érlelésben is részesült három éven át a palack, de láthatóan ez nem viselte meg. Újfent nagyon sötét szín, még most is bíbor árnylatokban játszik. Extravagáns illat árad a pohárból, az egzotikus gyümölcsök meglepnének egy vörösbornál, ha nem találkoztam volna már hasonlóval korábban. Szeder és szilva, rozmaring és egyéb fűszerek, fenyő, medvecukor, mindezek tetejébe még valahogy sósnak is hat. Nem kicsit komplex, és szájban sem adja alább. Az édeskés ízeket jó savak és rengeteg tannin ellensúlyozza, utóbbi még ha picit sorjás is, remek szerkezetet ad. Testes, szép mediterrán bor a hosszú élet ígéretével. Eléri a 8 pontot, huszon-egynéhány euró körül remek vétel volt (elvileg itt most is kapni, árat nem látok.)

Címkék: chile hétpontos nyolcpontos malbec argentin salentein viu manent

28 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr152239746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ezerjo 2010.08.23. 09:51:19

vicces egy figura ez a Grant, dolgoztam vele egy szüretet, állat jó ez a fotó is :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.08.23. 10:07:41

No, ez az alkohol egy vicces műfaj, néha elvagyok az éktelen magassal is, néha zavar az egyébként alacsonyabb is, nem is tudom, hogy igazából mi határozza meg számomra, hogy zavar-e egy borban.

A Primusban ugyanis tényleg érezni, hogy magas, de emlékeim szerint ez engem nem zavart anno, és az egekbe röpült a bor pontszáma. Simán túlszárnyalja a többi újvilági malbecet tartalomban és izgalomban, amivel pl fesztiválokon szoktam találkozni, bár azok asszem vitathatatlanul simábbak.

Ugyanakkor meg más borokból sokszor a 15% is borítja az asztalat...

@ezerjo: ez a Grant figura tényleg egy állat, hol szüreteltél vele?

ezerjo 2010.08.23. 10:52:55

@Szomjas Gödény: a Hilltop alkalmazásában dolgozott egy szüretet még 2001-ben. Azóta is emlegeti, hogy életében nem kellett még olyan gyenge évjárattal dolgoznia (nagyon csapadékos év volt nem épp első osztályú alapanyagokkal). Aztán szüret után kicsit belevittük a pesti éjszakába, és a jó helyeken kívül megmutattuk neki, milyen is egy igazi talponálló borozó (a Kecskeméti Borozó a Moszkván), nagy élmény volt neki :)

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.08.23. 11:10:07

@ezerjo: Azért remélem hagyott épen palackot :)
Aaszittem hirtelen, hogy te turnéztál Chilében valamiféle tanulmányúton.

ezerjo 2010.08.23. 11:24:57

nem, sajnos, de ami késik, arra várni kell :)

ezerjo 2010.08.23. 13:53:37

jah, még mesélte, hogy ezután a fotó után egy jó darabig szedegette a szilánkokat a kezéből, szóval ne utánozzátok! :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.08.23. 14:02:27

@ezerjo: hogy került ide a jóember? Gyakorlat?

Sárfehér 2010.08.23. 14:48:19

Tavasszal jártam egy kicsit Argentínában, La Platában, ami azért nem borvidék. A hiperben Uxmal márkanevű Malbecet kaptam, 27 Pesóért (kb. 1:50 a váltószám), ha minden igaz. Pont olyan volt, mint amilyennek az újvilági bort elképzeli az ember, alkoholos, gyümölcsös, és azért finom. Namost az átlag argentín polgár épp annyira tájékozatlan bor ügyben, mint az átlag magyar, így az ottani kollegák nem sokat tudtak segíteni. Mégis, közel a szállodához belefutottam egy borboltba, úgyhogy hazautazás előtt benéztem. Az eladó persze a spanyolon kívül semmi nyelven nem beszélt, de megértettem vele, hogy jó Malbeceket keresek. Elő is húzott három palackot kisebb, családi pincéktől, kettő 40 Peso, egy pedig 80 Peso körüli áron volt - ez utóbbi ott nagyon-nagyon drágának számít (nekem csak simán drága:). Most Prágában esz a fene, de ha hazamegyek, megmondom, mik voltak, és ki is bontom az egyiket.

Még egy: az argentín átlagpolgár Luigi Boscától van hasraesve, ami jól marketingelt márka, de a borboltos húzta rá a száját.

Sárfehér 2010.08.23. 14:49:36

@ezerjo: viszon lettek azért spéci borok akkor is, pl. Spiegelberg vagy Kolonics 2001-es olaszai.

európai 2010.08.23. 17:00:24

Nem tartom magamat nagy Malbec rajongónak de azért két bort megjegyeztem az idén. Az egyik az elképesztő magasságokat mutató ausztrál Wendouree Cabernet Malbec 2004 amit simán 10 pontra tettem. (Terveim szerint ezt Octopus kollégával jövőre kóstoljuk együtt) A másik meg a Norton felsőpolcos borocskája:

Bodega Norton Privada Malbec 2006

100% Malbec 50-80 éves tőkékről szüretelve, 16 hónapot töltött vadonatúj francia hordókban.
Hát ezt nem vártam. Elképesztő intenzítás, fekete szeder, fekete cseresznye, étcsokolásés jegyek. A korty egyszerűen csodálatos!
Felejthetetlen komplex ízek. Még sohasem ittam ilyen jó Malbec-et és valószínűleg nem is fogok.
A 9 pont egyértelmű.

ezerjo 2010.08.23. 18:31:11

@akov: nem gyakorlat, már akkor bejárta a fél világot, elég sok helyen borászkodott, és ilyen fiatalon is tapasztalt szakembernek számított. Magyarosan flying winemaker-ként dolgozott a Hilltopnál, azon belül is Császáron a vörösboros üzemben próbálta átadni a tapasztalatait.
@Sárfehér: mivel vörösborok készítése volt a feladata, így ő főleg ezt látta abból az évjáratból. Az pedig sajna nem volt fényes...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.23. 22:15:55

Nem tartom magam malbec szakértőnek.
Vicces is lenne az ellenkezője, hiszen eddig összesen egy decit ittam, a márkára természetesen nem emlékszem. :)

Vizvári Pál 2010.08.24. 00:44:33

@ezerjo: ennek ellenére az első "nagy bor" (és örök emlék), amit életemben kóstoltam: Weninger Syrah 2001.

ezerjo 2010.08.24. 13:17:41

@Vizvári Pál: természetesen, mint minden évben, mindenhol lehetnek kivételek. Mi is dolgoztunk fel szép szőlőket, jó alapanyagokat, de a nagy átlag elég gyászos volt. Az a Syrah kapható még valahol? Nekem kimaradt...

európai 2010.08.24. 14:49:09

@ezerjo: A Borvár-at érdemes felhivni a Mammut 1-ben BP-n, a 2002-es is szuper volt.

Vizvári Pál 2010.08.24. 23:31:00

@ezerjo: erősen kétlem... :( Nekem talán 4-5 éve volt hozzá szerencsém - pár hónapon belül kétszer is!

kékfrakkos 2010.08.25. 09:31:59

@Sárfehér: kár fenét etetni magaddal Prágában, inkább látogass el pl. a Vinograf.cz borbárocskába. Vagy volna még pár tippem..

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.08.25. 10:02:33

@Hepci: ja, így már egészen más, tudsz te konkrétumot is...

csak nem egy alacsony, barna, khm... mosolygós lány volt, hogy a fontos paraméterekre kérdezzek?

mert akkor én az alto-ra tippelnék, itt van pár palack képe:
alkoholista.blog.hu/2009/04/27/igen_igen_kemeny_kemeny_vilag

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.08.25. 10:04:14

@Szomjas Gödény: no, persze, hogy alta vistát akartam írni, reggel van...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.25. 12:08:55

@Szomjas Gödény: csak sikerül összerakni...
Igen, Bor és Máséknál töltötte nekem azt a decit még a Millenárison és barna, mosolygós volt.
Egyébként a malbek jó volt, de a körülményeket is figyelembe véve kb. 7 pont (fölé).

Sárfehér 2010.08.25. 12:44:52

@peti_cz: Mondhattad volna tegnap is, most indulok haza...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.08.25. 13:56:08

@Hepci: Hát, igen, nem akartam a részletekbe belemenni, hogy a tavalyi Budai gourmet-n lehetett a Millenárison, a bejárattól rögtön balra a sor végén, esetleg a Várban szeptemberben a belső (Oroszlános?) udvaron, ott még ő töltögetett - azóta sem jegyeztem meg másik lányt, aki malbecet töltögetett :))
Aztán utoljára a tavalyi Mondovinon láttam elsuhanni Bécsben. (Ezúton is csókoltatjuk!)
Ejnye no, kicsi a világ, hogy mást ne mondjak.

@Sárfehér: vagy akár 3 hete, én már hazajöttem sajna...
amúgy volt kint valami év borásza választás borgálával, úgy aug 20-21 körül, nem voltál esetleg? Sajnos nekem már nem fért bele, pedig jó áttekintést adhatott volna.
(És persze az is lehet, hogy nem volt, csak félreértettem egy óriásplakát.)

kékfrakkos 2010.08.25. 16:28:59

@Szomjas Gödény: @Sárfehér: igen, volt ilyesmi a mult heten. MW-k is pontoztak. Itt ez ugy zajlik hogy egy borasz legjobb hat borabol kapott osszpontszam adja a gyoztes ev boraszat. ami egy kicsit torzit a szeles kinalatu boraszatok iranyaba. de az idei es egyben tavalyi gyoztes Valihrachot nagyon dicserik a bloggerek.
Viszont szeptember 17-19 lesz egy borfesztival ugyanazon a helyszinen a budai varban zajlo rendezveny mintajara. praguewinefestival.eu ha valaki erre jar..

borelite 2010.08.25. 21:49:55

Ha magyarokkal találkozik, Grant mindig beszél az itteni kellemes emlékeiről! Az év elején "átigazolt" a Casas del Bosque borászathoz és már aratja is az újabb sikereket.: www.planetavino.com/descorchados/reportaje.asp?id=294

Sárfehér 2010.08.25. 22:57:07

@peti_cz: Én is láttam az oriásplakátot, de mintha szept. 4-5-re emlékeznék.(15-én mentem, úgyhogy ott voltam 20-21-én, de nem tudtam róla - a kollegák, sajnos sört isznak.)

Tudsz valamit olyanról, hogy Ševčík Pálava 2008, Dubnanyból? (Hol a francba van a hacsekes n?) Olyat hoztam. Bocs a mellékért.

kékfrakkos 2010.08.26. 09:52:58

@Sárfehér: most nézem, aug. 19-én volt itt az év borásza gála. a wine festival pedig szept. 17-19.-en lesz.
Ševčíkről még nem nagyon hallottam. A Pálava nem rossz, tramini x muller thurgau keresztezese. A Palava hegy, amiről elnevezték, pedig Csehorszag egyik legjobb, legszebb, meszkoves duloje.
süti beállítások módosítása