Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Két syrah, két shiraz

2010.10.25. 06:00 - Octopus

Ha megkérdeznék a kedvenc szőlőfajtámat, gondolkodás nélkül rávágnám: a syrah az. Karakteres, szép borokra képes hűvösebb és melegebb klímákon egyaránt, Egertől Villányig, a Rhone völgyétől a Barossa-ig. Ezt a változa- tosságot tükrözendő, három kontinensről kóstoltam meg négy tételt, különböztek is rendesen, ahogy kellett. A közös nevező talán csak a magas savtartalom volt, összetéveszteni vakon sem lenne könnyű őket. Majd ekkora szórást mutattak a zárásmódok terén is, két palackot közepes, illetve hosszabb, de minőségi parafa zárt, egyet csavarzár, és egyet egy elsőre rettenetesen gagyi préselt dugónak tűnő valami, amiről a feliratot is elolvasva kiderült, hogy korántsem gagyi, hanem egy modern DIAM. Ez parafából készül ugyan, de spéci eljárással kezelik, így garantáltan TCA-mentes, azaz nem okozhat dugósságot, ráadásul konzisztens áteresztőképességű dugókat eredményez, így a palackvariációt is csökkenti. Bizonyára működik, megcáfolni nem tudom, ez a palack hibátlan volt.

Recas Syrah 2008

A DIAM-os. Érdekes dizájn, a palack hátoldalán pedig magyar/angol nyelvű címke hirdeti, hogy Erdélyből származik a bor. Fiatalos illatában érett áfonya, hömpölygő fekete ribizli, szinte újviláginak hat, annyira gyümölcsös. Modern stílusú, tiszta, csokis-édesfűszeres jegyeket is mutat, de azért nem tolakodó a hordó. Élénk savak vezetik ízét, ettől az enyhén magas alkohol ellenére karcsúbbnak hat, ide egy kicsit nagyobb test is elférne. A tannin is tapad egy kissé, viszont az utóíz szép hosszú, áfonyás és finoman vaníliás. Eléri a 6 pontot. (2900 Ft, Wineworld)

Feiszt L'incognito Syrah 2006

A hátcímke tanúsága szerint a fajta első szekszárdi telepítése szolgáltatta az alapanyagot, a szőlőket Provance-ból hozták be - noha az nem éppen a syrah-ról híres. Fahéjas, fűszeres, tanítani való fajtajelleges illat syrah-s gyümölcsösséggel, újhordós smink nélkül, csoki és egy kis brett feltűnik, később pedig liliom bújik elő a pohárból. Az óvilági, természetes jelleg folytatódik szájban is, nem édes és nem túlérett, teste közepes, kicsit élénkebb, de cseppet sem túlzó savakkal. Tanninja érett és illik a bor egészéhez. Ha íze egy kicsit gazdagabb és hosszabb lenne, a 7 pont is meglenne, de az erős 6 pont így sem kérdés, 2780 Ft-os árával (Borárium) pedig remek vétel. A sor  legtermészetesebb bora.

Ventisquero Shiraz Grand Reserva 2006, Chile

Határozottan felismerhető chilei illat, igen komoly koncentrációval, elsőre kissé likőrösnek is tűnik. Ebben a hordós aromák is segítenek, kókusz, vanília és kávé is akad, édes tónust kölcsönözve az amúgy is igen érett fekete gyümölcsöknek (aszalt szilva, szeder). Rozmaring és rengeteg egyéb fűszer is felbukkan, sőt virágok is, így együtt kifejezetten komplex elegyet alkotva, hosszabban szellőzve pedig a hordó is elkezd szelídülni, ami nem válik kárára. Szájban újvilágiasan hibátlan, kerek, igen sűrű, sok édes gyümölccsel, ezeket viszont majdhogynem túl jól is ellensúlyozzák a savak - nemhogy nem lusta a bor, néha már-már a savanya gyanúja merül fel. Az alkohol nem lóg ki (14,5%), a tannin a szokásos módon puha, íze intenzív, utóízben sincs hiány. Kicsit erőltetett, de tökéletesen kivitelezett hedonista bor. Még fiatalos, kereksége révén nincs feltétlen szüksége érlelésre, azonban néhány év a palackban valószínűleg jót tenne neki. A 7 pontot már most is eléri nálam. (3480 Ft, Radovin)

Knappstein Shiraz 2005

Az eukaliptusz elárulja, hasonlóan könnyű beazonosítani, mint az előző bort: aligha jöhetne máshonnan, mint Ausztráliából. Meleg karakterű, intenzív illatában szilva, fekete cseresznye, mentolos étcsoki, vanília, és az érés első jeleként babérlevél és bőr. Már orrban is savanykásnak hat valahogy, az érett alapanyag mellett is, és erre nem cáfol rá a korty, nem él ugyan külön életet a sav, de kicsit túlzó. Egyébiránt arányos testű, nem túlextrahált, meggyes-szilvás ízzel, a 14,5-ös alkoholt itt sem érezni, nagyon egyben van. Utóíze a leghosszabb a sorban, az összhatáson csak a sav ront egy kicsit. 6 pont. (3900 Ft, Újvilági Borok Háza)

Címkék: chile ausztrália shiraz szekszárd hatpontos románia hétpontos erdély syrah

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr702396544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.10.25. 10:01:19

Számomra mindíg öröm ausztrál Shirazokról olvasni az MA-n, (személyes találkozásunk óta, mégjobban kedvelem Octopus írásait). Figyelembe véve a fajta elérhetőségét, és az itteni (Sydney) borszaküzletek gazdagságát, én csak 5 pontot adtam a Knappstein 2005-ös palackjára, a kicsivel jobb 2004-re viszont 6-ot. Ezek Sydneyben is 3500-4000 ft-ba kerülnek.
Érdeklődésem középpontjában viszont a Knappstein Yertabulti dűlő, szelektált, 2004-es Shiraz-a állt, ám 8400 ft-ért sem jutott 6 pontnál tovább nálam.
Nem tartom ezt a pincészetet a Clare völgyben meghatározónak. (Ne felejtsük el, a legendás Wendouree is innen való). A Knappstein 2009-es rizlingje viszont többszörös trófeagyőztes, megkóstoltam volna, de éppen tegnapelőtt törte össze az üveget feleségem, véletlenül, a porszívóval. Szerencsére még van egy másik.

lackó 2010.10.25. 10:01:40

Ezt a román Syraht szeressem, a dologban az a szép, hogy hazájában kb. féláron lehet kapni, akár egy kiruccanást is megér.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.10.25. 10:31:26

Egy régi élményemre alapozva pár hónapja vettem egy 1100Ft-os francia syrah-t egy honi szupermarketben. Borzalmas élmény volt, még főzőbornak se... Érdekes lett volna ez a kóstoló valóban vakon( nem ismervén se a fajtát, se termelőket). 2002-ben, amikor még annyira nem volt divat itthon ez a bor, akkor egy spanyol ICONO nevezetű pincészet syrah-ja szintén 1000 körül 5-6 pont körüli minőséget produkált...

Octopus 2010.10.25. 11:14:09

@lackó: annyiért bizony megkapta volna a best buy plecsnit

@Borkandúr: valóban, vakon izgibb lett volna. Az erdélyivel bajban lettek volna az emberek, főleg származását illetően (nyilván), viszont ahogy a pénteki Berlin tésztinges posztnál többen megemlítették, Chilét könnyen fel lehet ismerni (azon belül a fajta viszont nem feltétlen egyértelmű)

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.10.25. 12:43:32

@Octopus: Naja, Chilével olyan érzése van néha az embernek, hogy a borokba központilag cseppentik bele a védjegyként szolgáló cassis eszenciát...:)

pintia 2010.10.25. 13:20:00

@európai: szia európai! Ausztrál shirazok-nál maradva a következő pincészetekről mi a véleményed: Pirramimma, Cassegrain, Rymill, Taylors Wines, Trentham Estate, Tatachilla? A közeljövőben szándékozom vásárolni a fentiek közül, szívesen vennék egy kis referenciát!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.25. 13:53:25

@Borkandúr: biztos ott is vannak terroirharcosok, akik nem cseppentenek...

európai 2010.10.25. 13:54:26

@pintia: A Taylors (külföldön mint Wakefield) és Tatachilla az, akiktől én néha vásárolok, általában megbízható a minőség.
A Trentham Heathcote Shiraz 2005 és 2006 szerintem jó. A Cassegrain borokkal vigyázni kell, sok az 5 pontos tételük és a Pirramimma-nak is.
A Rymill-nek véleményem szerint kevés jó bora van, a Rymill Coonawarra The Yearling Shiraz 2008 az megüti a 6 pontot. Sok szerencsét!

dalton1 2010.10.25. 18:57:21

Hát nekem is nagy kedvencem a shiraz/syrah...inkább a shiraz...főleg a dél-afrikai, ausztrál, argentin kivitelben...

Benikuty 2010.10.25. 20:30:13

Életem első, és máig egyetlen syrah-ja egy 2005-s Polgár volt. Lenyűgözött.

pupa pupánszky 2010.10.26. 09:03:02

A BT - nél elérhető NAG 2009 Barnatanya forgalombahozata és általam való felbontása viszont súlyos pedofília volt. Nekem továbbra is örök kedvenc a Buttler 2005 három tételes darab szarkás tetője...
süti beállítások módosítása