Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Syrah meccs

Villány vs Beechworth

2010.10.04. 06:00 - Octopus

2005 nem volt az a kifejezetten jó évjárat Magyarországon. Még élénken élt bennünk a forró 2003-as év emléke - ami minden korábbinál sikeresebben szolgálta ki a koncentráció bűvöletében élő közízlést,  de nem csupán nagy, hanem tényleg kiváló borokat is szült -, amit sem a rákövetkező gyenge év nem közelített meg, sem az azt követő, szóban forgó ötös. Utóbbi mégis produkált meglepően jó borokat, például Palack kolléga év eleji mini kékfrankos szériáját olvasva nyoma sincs panasznak, a Csányi tiló két villányi presztízsbora egyenesen remekelt egy éve, sőt még egy kilenc pontos pinot noir is becsúszott Etyekről az év elején (némi visszhangot szülve). És hogy syrah-ból készült-e igazán jó ebben az évben? A Bock nagyon tetszett anno, itt pedig nemrég határozottan jól szerepelt, bizakodva tettük hát oda egy külföldi nagyágyú mellé.

Bock Syrah 2005

Tökéletesen volt tárolva a palack, de erre mégsem számítottunk. Nyoma nincs a kornak, átlátszatlan színe rubin árnyalatú, illata hűvös, sötét szilvával, syrah-s fűszerekkel, kakaóporral. Egyszerűen lehengerlő, nagyon izgalmas és gazdag, ráadásul az utolsó részletig fajtajelleges. Egy Buttler borokban gyakori enyhe céklás-vegetális jegy is felbukkan benne, ami csak hozzátesz a komplexitáshoz, és az észak-rhone-i jelleget erősíti. Belekóstolva sem csalódunk, lendületes, élénk korty beépült savakkal, közepes tanninnal, mély, összetett ízzel, mely szintén szilvás-fűszeres. Az alkohol magas, de mégsem zavaró, elég gazdag a bor ahhoz, hogy ne erre figyeljünk, ráadásul ez nem jár együtt lekváros aromákkal. Az utóíz is hosszú, élmény inni a bort. Jónéhány éve van még hátra, csak minek tartogatni, most zseniális. Ez bizony már nemzetközi klasszis, eléri a 8 pontot. Nem találkoztam még jobb magyar syrah-val.

Castagna Genesis Syrah 2005

A Castagna kisméretű biodinaikus birtok az ausztráliai Victoria államban található Beechworth-ben, töretlenül felfelé ívelő népszerűséggel. Még szebb illattal nyit, mint a Bock, és köszönő viszonyban sincs az átlag ausztrállal: se édes hordós aromák, se eukaliptusz. Helyette syrah fajtajelleg, természetesség, enyhén savanykás gyümölcsök, csoki, sok-sok fűszer, levendula, babér, egy kis kávé, megintcsak izgalmas, és nem kevésbé egyedi is. Cote-Rotie egy kis extra napfénnyel (viognier ebben is van). Szájban élénk, de nem éles sav, arányos test, jó tannin, nem alkoholos, nem édes, viszont nagyon fűszeres. Remek szerkezet, talán az íze lehetne kicsit mélyebb és az utóíz hosszabb, de azzal már a tökéletest közelítené. 8 és 9 pont határán billeg, és csikó még. (Nem egy könnyen beszerezhető tétel, nekem innen sikerült 46 fontért rendelni: http://nywines.co.uk)

Címkék: 2005 ausztrál villány nyolcpontos kilencpontos bock syrah castagna

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr332341727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.10.04. 10:28:15

A Bock-hoz nem, de a Castagna-hoz volt szerencsém. Egy évvel ezelőtt ittam, akkor 7 pontra tettem de pozitívabb jövőt jósolva neki.
Véleményem, végül is nagyjából megegyezik az öregével,(James Halliday). Nála sajnos a 90 pontot sem érte el.

Castagna Genesis Syrah 2005
Complex luscious, ripe, sweet fruit; some slightly gamey notes.
14% alc. Rating 89 Drink 2014 Release Price $75 Date Tasted Sep 07

Eléggé jó bor, de nem éri meg az árát így nem tartozom a rajongók táborába. Ahogy említetted, hiányzik belőle valami extra, ráadásul véleményem szerint ausztráliában nem kell a Syrah szekér után futni, jó nekünk a Shiraz is.

Octopus 2010.10.04. 13:28:57

Az "öregben" én sajnos nem tudok bízni, számomra teljesen érthetetlen, hogyan értékeli a borokat, soha többet nem veszek bort a véleményére (leírására) alapozva. Ha már kritikusok: mindenki más viszont odáig van a borért (Alder Yarrow (Vinography) 9,5/10, Jeremy Oliver 95, Campbell Mattinson 96, Tyson Stelzer 96 ...)

Hogy nem elég "ausztrálos", ezzel nekem nincs bajom, nagyon tetszett és kiváló bornak tartom

európai 2010.10.04. 14:18:11

@Octopus: A lényeg, hogy neked ízlett mikor előtted volt. Az adott pillanat számít.
Halliday volt birtoka is Victoria-ban van, ki tudja milyen kapcsolatot ápolt Castagna-val? A victoriai Syrah-Shiraz amúgy is kemény dió, véleményem szerint csúcsminőségűt odalent idáig csak a Dalwhinnie
http://www.dalwhinnie.com.au/'eagleseries'shi.html
és a Seppelt (St.Peters)
www.winefront.com.au/seppelt-st-peters-grampians-shiraz-2004/
készített.
Halliday-t még nem kell leírni teljesen annak ellenére hogy vészesen öregszik bírálókészsége, Jeremy Oliverrel ( az én és borklubunk véleménye szerint) sokkal több gond van.

Juventusy 2010.10.04. 22:55:24

Off.:
Tudja valaki, hogy mi lett a szerencsi népszavazás vége az erőműről mert sehol nem találtam róla semmit???

Juventusy 2010.10.05. 11:54:49

@AG 2.0:
Köszönöm!
Bár nem nagyon lesz hozadéka ennek a népszavazásnak, a végeredmény még is sok mindent elárul arról, hogy mi van a helyiek fejében. :(

kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.10.05. 17:52:16

@AG 2.0: Azért a kérdés nagyon okosan megfogalmazott. Még talán nekem is igen lenne a válaszom, de az erőművet maximálisan ellenzem. A Szerencs hagyományaira építő iparfejlesztés nálam a cukor- és a csokoládégyárat jelenti.
süti beállítások módosítása