Ha megkérdeznék a kedvenc szőlőfajtámat, gondolkodás nélkül rávágnám: a syrah az. Karakteres, szép borokra képes hűvösebb és melegebb klímákon egyaránt, Egertől Villányig, a Rhone völgyétől a Barossa-ig. Ezt a változa- tosságot tükrözendő, három kontinensről kóstoltam meg négy tételt, különböztek is rendesen, ahogy kellett. A közös nevező talán csak a magas savtartalom volt, összetéveszteni vakon sem lenne könnyű őket. Majd ekkora szórást mutattak a zárásmódok terén is, két palackot közepes, illetve hosszabb, de minőségi parafa zárt, egyet csavarzár, és egyet egy elsőre rettenetesen gagyi préselt dugónak tűnő valami, amiről a feliratot is elolvasva kiderült, hogy korántsem gagyi, hanem egy modern DIAM. Ez parafából készül ugyan, de spéci eljárással kezelik, így garantáltan TCA-mentes, azaz nem okozhat dugósságot, ráadásul konzisztens áteresztőképességű dugókat eredményez, így a palackvariációt is csökkenti. Bizonyára működik, megcáfolni nem tudom, ez a palack hibátlan volt.
Recas Syrah 2008
A DIAM-os. Érdekes dizájn, a palack hátoldalán pedig magyar/angol nyelvű címke hirdeti, hogy Erdélyből származik a bor. Fiatalos illatában érett áfonya, hömpölygő fekete ribizli, szinte újviláginak hat, annyira gyümölcsös. Modern stílusú, tiszta, csokis-édesfűszeres jegyeket is mutat, de azért nem tolakodó a hordó. Élénk savak vezetik ízét, ettől az enyhén magas alkohol ellenére karcsúbbnak hat, ide egy kicsit nagyobb test is elférne. A tannin is tapad egy kissé, viszont az utóíz szép hosszú, áfonyás és finoman vaníliás. Eléri a 6 pontot. (2900 Ft, Wineworld)
Feiszt L'incognito Syrah 2006
A hátcímke tanúsága szerint a fajta első szekszárdi telepítése szolgáltatta az alapanyagot, a szőlőket Provance-ból hozták be - noha az nem éppen a syrah-ról híres. Fahéjas, fűszeres, tanítani való fajtajelleges illat syrah-s gyümölcsösséggel, újhordós smink nélkül, csoki és egy kis brett feltűnik, később pedig liliom bújik elő a pohárból. Az óvilági, természetes jelleg folytatódik szájban is, nem édes és nem túlérett, teste közepes, kicsit élénkebb, de cseppet sem túlzó savakkal. Tanninja érett és illik a bor egészéhez. Ha íze egy kicsit gazdagabb és hosszabb lenne, a 7 pont is meglenne, de az erős 6 pont így sem kérdés, 2780 Ft-os árával (Borárium) pedig remek vétel. A sor legtermészetesebb bora.
Ventisquero Shiraz Grand Reserva 2006, Chile
Határozottan felismerhető chilei illat, igen komoly koncentrációval, elsőre kissé likőrösnek is tűnik. Ebben a hordós aromák is segítenek, kókusz, vanília és kávé is akad, édes tónust kölcsönözve az amúgy is igen érett fekete gyümölcsöknek (aszalt szilva, szeder). Rozmaring és rengeteg egyéb fűszer is felbukkan, sőt virágok is, így együtt kifejezetten komplex elegyet alkotva, hosszabban szellőzve pedig a hordó is elkezd szelídülni, ami nem válik kárára. Szájban újvilágiasan hibátlan, kerek, igen sűrű, sok édes gyümölccsel, ezeket viszont majdhogynem túl jól is ellensúlyozzák a savak - nemhogy nem lusta a bor, néha már-már a savanya gyanúja merül fel. Az alkohol nem lóg ki (14,5%), a tannin a szokásos módon puha, íze intenzív, utóízben sincs hiány. Kicsit erőltetett, de tökéletesen kivitelezett hedonista bor. Még fiatalos, kereksége révén nincs feltétlen szüksége érlelésre, azonban néhány év a palackban valószínűleg jót tenne neki. A 7 pontot már most is eléri nálam. (3480 Ft, Radovin)
Knappstein Shiraz 2005
Az eukaliptusz elárulja, hasonlóan könnyű beazonosítani, mint az előző bort: aligha jöhetne máshonnan, mint Ausztráliából. Meleg karakterű, intenzív illatában szilva, fekete cseresznye, mentolos étcsoki, vanília, és az érés első jeleként babérlevél és bőr. Már orrban is savanykásnak hat valahogy, az érett alapanyag mellett is, és erre nem cáfol rá a korty, nem él ugyan külön életet a sav, de kicsit túlzó. Egyébiránt arányos testű, nem túlextrahált, meggyes-szilvás ízzel, a 14,5-ös alkoholt itt sem érezni, nagyon egyben van. Utóíze a leghosszabb a sorban, az összhatáson csak a sav ront egy kicsit. 6 pont. (3900 Ft, Újvilági Borok Háza)
Utolsó kommentek