Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Asszaszin

Ch Margaux 2001

2010.10.29. 10:00 - alföldi merlot

Nem fogok hanyatt esni. És nem azért nem fogok hanyatt esni, mert egy ilyen aranyborjúval szemben az ember dafke nem esik hanyatt. Én becsületesen megdolgoztam azért, hogy ne kelljen hanyatt esnem. Igaz, a talponmaradásért folytatott küzdelem közben alig vettem észre, hogy ez a bor majdnem tökéletes. Tökéletes, mint egy orgyilkos, aki nesztelenül végez az áldozataival, és nem hagy nyomot maga után.

Amikor előre tudjuk, hogy egy ilyen legenda sétál be a nappaliba, felkészülünk a fogadására. Én három forgatókönyvet tudtam elképzelni: az ártól függetlenül középszerű; jó, de az árhoz képest csalódás; az ártól függetlenül lehengerlő. A középsőt, mint vulgáris reakciót, letiltottam, a másik kettőre felkészültem. Azaz a lehetőségekhez képest maximálisra nyitottam a blendét, és a bírálat üzemmódról átkapcsoltam a megértés üzemmódra.



Tényszerűen aztán a következők történtek. Először megkóstoltunk öt 2003-as bordóiasat vakon (erről majd egy későbbi posztban). Aztán egy hatodik spanyolt (2002-es Alión – mesés). Aztán leplezetlenül öt bordeaux-it, amiből a Chateau Margaux volt az utolsó. A kiskortyos-köpködős-öntős fogyasztás mellett is öngyilkos sorrend – az én éberségem 4-5 bor után meredeken zuhan (a toll helyett a szám jár).

A Chateau Margaux által kiváltott általános reakció az általam előzetesen diszkvalifikált „b” verzió lett, vagyis hümmögés-dünnyögés: nem rossz, sőt jó, de az árához képest csalódás. Ez lehet a kényelmesség jele, és persze lehet mélyen átérzett igazság. Én akkor azt gondoltam, hogy zárt és fiatal, a túlérettség és a zöld által határolt skálán a felezőponttól inkább jobbra esik, elegáns és csiszolt. Illetve még azt, hogy valószínűleg kevés olyan fogyasztója akad, aki a címke és az ár ismerete nélkül is rajongani tud érte – amivel nem azt akartam mondani, hogy a rajongás eleve kizárt, hanem azt, hogy pohárral a kézben, borral a szájban, keveseknek adatik meg az az esztétikai elhivatottság és tudatos elmélyültség, amely képes egy ennyire absztrakt mű szerkezeti szépségét feltárni, és ettől tűzbe jönni. Az első találkozásunkat magamban így zártam: kemény dió, de semmi esetre sem kiemelkedő bor

Másnap szerencsémre a maradék nálam kötött ki. És megint igazolódott a tétel, miszerint egy kóstolás nem kóstolás. Anélkül, hogy a bor bármilyen érezhető változáson esett volna át, úgy éreztem, hogy sokkal tisztábban látom. És ennek a tisztábbanlátásnak fontos eleme volt, hogy az előző napi kihívókat sorra megszégyenítette.

Az illat kimondottan zárt. Nem vág orrba, nem ugrik ki a pohárból, nem tolakodó, nem közönséges. Szolid, jólnevelt és meglepően friss. Alapos ráhangolódás után ennyit tudtunk kiszagolni: fekete ribizli, őszibarack, egres és határozott mineralitás. Noha nyilván egy vagyont költenek hordóra, a barrikolás sem illatban, sem ízben nem érzékelhető. Kóstolva sem a koncentráltságával hódít: filigrán, sima felszínű, kerek, nincs túl extrahálva, és nem játszik maradékcukorral. Hibátlan, sziklaszilárd szerkezet. Árnyalatokban gazdag, ízben és textúrában egyaránt, de alapvetően ezek a tojásfehér árnyalatai. Nagyon finom tanninok, amelyek a korty közepétől a lecsengés végéig jelen vannak - szárítás, húzás, kesernye/édesség szóba sem jöhet. A lecsengés percnél hosszabb. Pozitív megközelítésben: időtlen harmónia hatja át. Fanyalogva: szenvedélymentes.



Volt egy olyan gyanúm, hogy mivel nagyon sokáig kell mantrázni, hogy „Szezám, tárulj”, amikor végre résnyire nyílik, az ember hajlamos azonnal természetfeletti csodát vizionálni. Nem egészen. De a valódi nagysága csak akkor tárult föl, amikor az „udvartartást” kezdtük sorra venni (Ch Beau-Sejour Becot ’99, Pichon-Longueville ’01, Cos d’Estournel ’83, Ch Phélan-Ségur ’03 etc.). Agyonvágott mindent maga körül. Azok a borok, amik egy nappal korábban fölé nőni, vagy legalábbis hozzá fölnőni látszottak, most sorra elbuktak: torznak, súlytalannak, édesnek, savanyúnak, durvának vagy műanyagnak hatottak. Ha önmagában kóstolom, talán soha nem jövök rá, hogy kilencpontos.

Ittam egy csillagászati árú, közel tökéletes bort. Mégis valahogy negatív kép maradt bennem. Nem tarolt le, mint egy cunami, nem kapott föl, mint egy hurrikán, nem röpített el, mint egy varázsszőnyeg. Nem bennem pusztított, hanem a környezetét kannibalizálta (és ezt is csak második nekifutásra vettem észre, amikor nagyon figyeltem, és a számmal kóstoltam, nem az orrommal). Olyan volt, mint egy velejéig gonosz lakmusz papír: mások botlásaiból építette föl magát.

Címkék: bordeaux 2001 kilencpontos chateau margaux

37 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr882406848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.10.29. 10:27:02

Csak nem? A végén még kiderül, hogy a nagy név, meg ami körülötte van, csak legenda? Nesze neked, grankrü.
:))

harasla 2010.10.29. 10:50:25

Nagyon jó írás! Ritka, hogy ily mértékben tudjam követni a kóstolás élményét.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.29. 11:21:57

Hű, remélem várhatunk valamit a Cos d’Estournel ’83-ról is, nagyon érdekelne, hogy az a bor hogy tetszett, és persze hogy milyennek láttátok.

zusaw 2010.10.29. 12:08:51

Na ilyen az, amikor a kóstoló is ember, szépen leírja, hogy miért nem szereti, miért csalódás, miért unalmas, aztán végül csak győz a sznob és az ára miatt felkilencpontosozza.

cabernet's son 2010.10.29. 12:15:36

Tetszik az írás, innen is látszik mennyire összetett egy borteszt és hogy nem szabad elhamarkodottan sem ítélni. Izgatottan várom az írásotokat a többi kóstolt tételröl is.

ambrusqkac 2010.10.29. 12:22:17

lehet, hogy a hangulatod nem volt megfelelő. ez a 'nem igazán tetszett, de minden nagymenőt agyonvágott' tipikusan erre utal.

borispán 2010.10.29. 14:31:21

Mit kell itt izélni?
Olyan, mint mikor először jársz Rómában. Asszed az egész csak egy romhalmaz, tele zsebtolvajjal meg túlpörkölt kávén felturbózott aranyláncos digóval, megrakva kétszáz piszkosul unalmas templommal.
Hazajössz, aztán kiderül hogy a világ egyik legszebb, 9 pontos városában jártál.
Idő kell az ítélethez ba***tok meg!
Alföldinek legalább a végén eszébe jutott, hogy ez nem kannás, hanem margó.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.10.29. 15:07:32

Szerintem ez nagyon jó írás.

Syolos 2010.10.29. 15:12:53

Annak, aki lusta volt kattintani: 48 és 98 rugó között szóródik ennek az ára.

Én is megkóstolnám :) Nekem a legnagyobb élményem egy 1999-es hatputtonyos Tokaji aszú az Oremus pincészetből, még van egy palackkal, de tartogatom.

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.29. 15:26:02

@Syolos: az 10 pontos volt itt a blogon, úgyhogy nem rossz választás :)

muskotály küvé 2010.10.29. 15:36:18

Igaza van borispánnnak, a nagy dolgok nem mindig lehengerlőek, néha idő kell a befogadáshoz.

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.10.29. 15:45:14

"az árához képest csalódás" - mert az ár fejezné ki a minőséget? AM, hová lett a sok-sok év tapasztalat?

vinos 2010.10.29. 15:55:41

Azért az az egy éjszaka pihenés, biztosan jót tett a bornak és neked is:) Egy éjszaka 4 C-on (gondolom), levegő alatt (gondolom?) érlelte ezt a bort néhány évvel, ami biztosan jót tett neki.

stikasz_1 2010.10.29. 16:28:38

Valamiért nem szívesen hasonlítgatnék jó bort tökéletes orgyilkoshoz.
De legalább kiderült, hogy a többi, nyilván kisember szemével nézve drága bor csak ócska vacak, és az azokban érezhető (ide most mindenki képzelje el a csipkebogyósságtól a vasérctartalmú talajig a szokásos megalapozott elemezgetéseket) dolgok tulajdonképpen összességében egy keskeny borocskát takarnak. Vagy mi?

dagadtos 2010.10.29. 18:15:42

@Syolos: Kizártnak tartom, hogy Európában ezt a bort 48 ezerért meg lehessen venni. Egyébként annyiért még máshol is valószínűtlen.

mojoorizin · http://mojoorizin.blog.hu/ 2010.10.29. 23:37:21

Amit én találtam árat az 219 000 Huf

nick: 2010.10.29. 23:47:01

én sem értem, ha ennyire nem jött be, mitől 9 pont...

nem kell azt hinni, hogy gáz lehúzni egy nemzetközileg esetleg túlságosan is elismert bort - és nem muszáj neki mentőgondolatokat sem találni
ha nem nyerő, hát nem nyerő

nem egy csúcsbordóit kóstoltam már horror árakon, és eddig egyik sem volt meghatározó élmény

persze kimunkált borok voltak, de nem kiemelkedőek

ilyenek után többször el is tűnődtem, hogy mi van akkor, ha nem mi vagyunk a hülyék, hanem azok az akár nemzetközi borszakértők is, akik nem mernek nem agyondícsérni egy bordóit az évszázados hírneve miatt...

mossberg operator 2010.10.30. 00:26:17

En azert hozzatennem - nem a veszekedes kedveert - hogy van am ott valami tudas, terroir, koltseg nem szamit hozzaallas, stb, amit mi nem ismerunk. S ez erezheto is, azok elmondasa alapjan, akik ismerik is
Az a bor nem egy veletlenul felkapott dolog...

Barman's Choice · http://scotchwhiskyblog.wordpress.com 2010.10.30. 03:35:49

Én nem értek a borhoz.
Viszont érdekesség és átfedés van amihez értek és a poszt közt.
Van egy skót whisky lepárló,a neve Bruichladdich.Islay szigetén.Ez egy neves,progresszív,bevállalós lepárló,sok meghökkentő whiskyvel.Van egy hat darabból álló sorozatuk,a neve Bruichladdich Sixteens-First Growth.Ebben 16 éves,amerikai tölgyhordós érlelésű single malt whiskyket finiselnek a legnevesebb francia borászatokból beszerzett hordókban.Ezek a Lafite,Latour,Lafleur,Haut Brian,Yquem és a Margaux.
A Bruichladdich 16 Cuvee Margaux nevű whiskyt az egyik legromantikusabb,legszexibb párositásnak tartják.Egy igazi románc alakult ki a karakteres islay whisky és a gyümölcsös jegyeket rejtegető francia hordó közt.A hölgyek is kedvelik ezt a whiskyt.Olyan mint egy erős,epres csók amikor kóstolod..:)
Nekem ennyi jut eszembe a Margaux kapcsán:)

alföldimerlot 2010.10.30. 04:25:36

@Szomjas Gödény: A mi palackunk egy fáradt, de szerethető bor volt, erősen káposztás, kávés és bőrös jegyekkel. Kisimult, kiegyensúlyozott, jól iható bor, de az élvezetéhez kell némi ráhangolódás és jóindulat.

alföldimerlot 2010.10.30. 04:27:12

@zusaw: Az én kudarcom, ha ezt a következtetést lehet levonni abból, amit írtam.

alföldimerlot 2010.10.30. 04:33:17

@ambrusqkac: Azt szerettem volna érzékeltetni, hogy ez a bor könnyebben leírható úgy, hogy sorra vesszük a leggyakoribb hibákat, megingásokat, és megállapítjuk, hogy ez a bor egyikben sem marasztalható el. De a hibák hiánya nem tudott kárpótolni azért, amit én "szenvedélymentességként" próbáltam leírni.

alföldimerlot 2010.10.30. 04:36:51

@sajto@ - sajtokukac.blog.hu: Sajnos az általam leírtak kontextusában nem tudom értelmezni a kérdéseidet. Bízom benne, hogy amennyiben újraolvasod a releváns szakaszokat, a kérdéseid elpárolognak.

alföldimerlot 2010.10.30. 04:41:27

@nick:: Lehet, hogy számodra ez nem lesz jó hasonlat, de: nekem mintha a fogamat húznák, amikor azt kell mondanom, hogy Didier Drogba a világ egyik legjobb játékosa. És szégyellném magam, ha ezt nem tudnám elismerni. Ez a Margaux engem nem hozott lázba, de a minőség ott van.

zoli 2010.10.30. 07:43:30

Én még nem ittam ilyen ikonkus cuccokat, biztos, hogy kóstolójára mindvégig hatással van a név és az ár (a szervilis és a beolvasó attitűd között akármit előhozhat), olyasvalamiről viszont hallottam, hogy vakon megkóstoltattak néhány embert egy többszázezer ft-os hasonlóan mitikussal. Igazából elájulva nem volt senki, egy korrekt bordói házasításnak tippelték, ami viszont mindenkit meglepett, hogy legalább 10 évvel fiatalabbanak gondolták volna.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.30. 13:06:18

@alföldimerlot: Köszi!
Arra gondoltam egészen konkrétan, hogy egy ilyen boron, mint egy '83-as Cos, már minden bizonnyal előjön az a palackérettség, amire elég nehéz itthon jó példát találni. És egy nagy élmény ezzel találkozni, még akkor is, ha már öregedőnek, de valahogy a hazai boroktól egészen eltérő módon öregedőnek találja az ember a bort. Én egyébként szeretem az ilyen borokat - titkon azért reméltem, hogy a Cos esetében ti talán az igazi nagyságokból is láthattok valamit, amit a kevésbé neves termelők hasonló korú bora esetleg még nem mutat, de komoly sejtéseket azért ébreszt az emberben, hogy mit tudhat az igazán nagyoktól egy 1982-es v 83-as csúcsévjárat bora.

Hány pontot adtál/adtatok volna rá egyébként?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.30. 13:21:55

@borispán: Kannás Margót amúgy mindenki szereti, ő a falu kedvence, szóval te csak ne szójjá be te kis ... izé... te, na.

nick: 2010.10.30. 13:30:07

@alföldimerlot: azt hiszem, itt lehet a különbség, amit nem értettem

nekem 9 pont már túl van azon, ahol egyszerűen elismerem, hogy mennyire szakerűen elkészített és hibátlan egy bor - annyihoz már kell vmi személyes (és emiatt szubjektív) mélység is bele

a 10 pedig még ezen túl is vmi

de ha jól olvastam, ti is vmi hasonlóra gondoltatok a pontozásnál, hiszen a 9 pont nálatok is az idol, a 10 meg az olyan, ami már nincs is, mert nem érdemeljük meg :-)

...idol pedig sztem nem lehet csak technológiai tökéletességből - még a technoilógiát nagyon tágan értelmezve sem

ld. pl. Marylin Monroe sem azért lett a kora bálványa, mert nem volt nála szebb nő - hanem azért, mert volt benne vmi nehezen kifejezhető plusz (na jó, persze az egyéb tényezőktől most jótékonyan eltekintve :-P)

én egy 9 pontos borban már várok vmi ilyesmit, a 10 pontos pedig még vigyen is közelebb a megvilágosodáshoz :-)

de ahogy a kommenteket néztem, nem vagyok egyedül ezzel...

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.30. 13:51:10

OFF

Hallottátok már, hogy van új WSET-suli? Van honlap-link is a cikkben, kezd testet ölteni a korábban néma hír, meg ott szalad egy interjú is mellette...

divany.hu/spicc/2010/10/30/toronyi_zsuzsa_interju/

ON

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.30. 13:54:39

@nick:: Nem akartam külön zajongani róla, de számomra pont az írástudó megfogalmazása révén jött át a lényeg:

erről a borról azért kellett végül és mégiscsak elismernie a kóstolónak, hogy kiemelkedik a többiek közül, mert minden, elsőre izmosabbnak tűnő ellenfelével tartani tudta a lépést, sőt le is győzte őket hibáinak hiányával.
Ha (kóstoláskor is) jónak tartott és elismert borokat hagy le végül egy elsőre esélytelennek tűnő versenyző, akkor az nálam is komoly elismerést vált ki, és általában nagy élményt is nyújt.

Sajnos gyakrabban fordítva jelentkezik a dolog: egy magában körülrajongott borról derül ki esetleg egy közepes mezőnyben, hogy több sebből vérzik a versenytársakhoz képest, bár van egy egyedi bája, ami magában egészen jól kiemelkedik. Ezeket a borokat nehéz utána kiemelkedőnek ítélni, még ha jóivásúnak és bájosnak is tartja az ember őket.

De a kommenteket nézve igazad van, többeknek szkeptikusabban jön át a poszt - ami persze nem baj.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.10.30. 18:37:25

A többi borról lesz poszt? Vagy nem is érdemlik? :)

Syolos 2010.10.31. 22:55:59

@dagadtos: Én ezt a pincészetben vettem, még vagy 3 vagy 4 éve (nem tudom a pontos idejét). És nem volt 50 ezer.

Syolos 2010.10.31. 22:56:59

Ja, te arról írtál, amit a blogger említett? Én csak rákattintottam az általa megadott linkre, onnan az infó.

nick: 2010.10.31. 23:50:34

@Szomjas Gödény: az a része teljesen OK, hogy ha kiemelkedik a többi közül, akkor több pontot is kapjon náluk

de a 9 pont a MA szerint is már az "idol"

márpedig a leírás alapján ez nem az

így csak annyit lehetett volna tenni, hogy ez mondjuk kap 8 pontot, a levert többi meg kevesebbet

de nekem végülis mindegy :-)

a saját tapasztalataim alapján ezeket a csúcsbordóiakat jól megcsinált, korrekt boroknak tartom, amelyek viszont sokszor jóval drágábbak annál, mint amennyire jók
ez viszont már a luxusmárkaságuk miatt van - de akkor érdemes ezzel tisztában is lenni

nekem egy igazán jó borhoz kell a kimagasló minőség mellett vmi nem számszerűsíthető, de azért egyértelműen érzékelhető többlet is

alföldimerlot 2010.11.01. 04:30:10

@akov: Érdemelnék, de nem lesz. Viszont lesz a felvezetést képező 2003-as villányiakról.
süti beállítások módosítása