Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Borászkérdőív 2010

Tokaj II

2010.11.25. 09:00 - alföldi merlot

Amikor először olvastam Ungváry Krisztián évjárat-értékelését, azt gondoltam, bátor ember. A szőlészek, borászok, gazdák nyilván heroikus küzdelmet folytattak, hogy megmentsék az idei termést. Vagy legalább egy részét. És érthető, hogy ennyi munka után az eredményt szeretnék minél szebbnek látni. És biztos vagyok benne, hogy a borokat kóstolva lesznek kellemes meglepetések is. De azért fölmerült bennem a kérdés: hogyan lehetne egy évjárat még ennél is rosszabb? Sárlavinák vagy gleccserek tarolják le a hegyoldalakat, hamufelhő takarja el egész nyáron a napot? Kíváncsian várom, hogy azoknak lesz-e nehezebb dolguk megvédeni az álláspontjukat, akik szerint 2010 alig vagy egyáltalán nem volt rosszabb, mint az előző négy év egyike-másika, vagy azok kényszerülnek magyarázkodni, akik az értékelésben a tízes skála alsó határát közelítik, vagy át is törik (lesznek még extrém pontszámok).

Ungváry Krisztián

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
1
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
A legkoraibb, augusztusban szedhetőeknek.
3. Melyik fajta szenvedett?
Mindegyik, de leginkább azok, amelyeket szeptemberben szüreteltek.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 5
2007: 7
2008: 7
2009: 4
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Vayi Cuvée 2009

Sauska - Tokaj (Rakaczky Gábor)

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
Aszú tekintetében 8-9 pont. Szárazak esetében 6-7 pont.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Sauvignon blanc, chardonnay, hárslevelű.
3. Melyik fajta szenvedett?
Sárgamuskotály, furmint.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2009: a szárazak tekintetében 9 pont
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Cuvée 113 (Furmint-Chardonnay-Sauvignon blanc-Hárslevelű)

Barta Károly

1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet? 
6-7, az édesek nagyon szépek lesznek.    
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Hárslevelű.
3. Melyik fajta szenvedett?
Kövér szőlő, muskotály.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 8.
2007: 8-9
2008: 7
2009: 7
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Öreg Király dűlő furmint (száraz).

Címkék: 2010 borászkérdőív ungváry krisztián barta károly sauska tokaj

32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr432471877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.11.25. 09:16:30

Azt az 1 pontos értékelést tekintsük érzelem nyilvánításnak inkább...

felvetés 2010.11.25. 09:57:44

Mégis mit várunk? Ezek az emberek ebből élnek. Nyilván senki sem jelenti ki, hogy szarok a borai.Így ennek egészen egyszerűen nincs is értelme.
Ahogy dr House mondaná: mindenki hazudik...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.25. 10:19:59

@felvetés: Ez azért így, ebben a formában nem állja meg a helyét.

Az a probléma az évjáratértékelésekkel, hogy a termelők nem mondják el, hogy pontosan mit is értékelnek.

Mert ugye több dolog van ami egy évjáratot meghatároz. Mivel a 2010-es borokról gyakorlatilag még semmit nem tudunk a szüreti analitikán (cukorfok, Ph) és a must ízén kívül így számomra magától értetődő, hogy nem csak a borok minősége az ami meghatározza az évjáratot.

Először is ott van a mennyiség. Még a legfékevesztettebb hozamkorlátozóknak is van egy elképzelése, hogy hány hordót szeretne megtölteni. Még a minőség legszigorúbban elkötelezett harcosainak is vannak vevői akik azért elszomorodnak, ha kimarad egy évjárat.

Másodszor ott van a növényvédelem nehézsége. Nem mindegy (már csak anyagilag sem), hogy gyakorlatilag elő sem kell venni a permetezőt és minden kórságtól mentesen lehet október végén nekiállni a szüretnek, vagy egész nyáron kétnaponta pánikrohammal futni a hegyre és küzdeni a növénykórtan A-Z-ig minden nyavajájával.

Harmadsorban ott van az egész évjárat költséghatékonysága. Azért a bortermelés még a prémium minőség szféráiban is mezőgazdasági termelés ahol mindenkinek (még a fesztiválokon vagányul fittyet hányó húdelazasrácoknak is) van egy befektetés megtérülési hatékonysága, még akkor is ha erről a gazda nem is tud. Vagyis azért sok egymás utáni trehány évjáratba azért még a leggazdagabb befektetővel a pince háta mögött is tönkre lehet menni.

Szóval az a kérdés, hogy pontosan mit is értékelünk. Csak az évjárat borainak a minőségét szerintem egy hónappal a szüret után még badarság értékelni. Viszont ebben az esetben akkor az értékelésben legyen benne más is.

kifli 2010.11.25. 10:22:01

ebből az évjáratból az agyonpermetezett szőlőből készült bort nem szabad inni.

fiatalborivo 2010.11.25. 10:47:53

Hiszitek vagy nem, nálunk hobbi szinten 600 négyszögölön ugyan, de az idei év permetezés szempontjából nem volt több mint az elmúlt 4 év. Lehet mondani hogy az elmúlt 4 évben permeteztünk túl sokat, de idén az én tanácsomra augusztus elejétől nem permeteztünk faterral. Lehet hiba volt mert így alacsonyabb cukorfok mellett kellett szedni szeptember vége felé a szőlőt, de ha permetezünk akkor se biztos hogy tovább bírja a rothadás miatt. Szóval az elmúlt 4 évben fajélesztőt néha melegítést is használtunk hogy beinduljon forrni a must mind fehér mind vörös esetében, idén viszont semmit csak a vadélesztő. És én ezt annak a számlájára írom hogy augusztus során és szeptember 2-3 hetében nem került már permet a szőlőre ami kiherélte volna a gombákat szaporodás ügyileg. Tehát szerintem ha agyon is lett permetezve év közben a szőlő, ha valakiről biztosan tudható hogy nem használt élesztőket, annak a szőlőjéből sztem tutira kimentek a méreganyagok, akiről viszont olyat hallani hogy meg kellett indítani, esetleg kétszer is, annak a borából tényleg nem biztos hogy kell venni...

shiraz 2010.11.25. 10:59:53

@BZoltan:
én sem szoktam érteni, hogy a szőlő értékelésén túl mi a fenét akarunk minősíteni novemberben. majd január-februárban kell megkóstolni a borokat.

Majoros László, Tokaj 2010.11.25. 11:44:11

Kedves Tokaj Barátok,

Én azt javasolnám, ha ilyen nagy érdeklődés van Tokaj 2010-e után talán érdemes lenne megkérdezni olyan termelőket is akik az egész évjáratot a borvidéken töltötték, és esetleg picit nagyobb szőlőterületeken gazdálkodnak, mint az eddig véleményezők.

Javaslataim: Bacsó András, Oremus, Dr.Kovács Tibor and Kanczler András, Hétszőlő, Prácser Miklós and Varkoly István, Gróf Degenfeld, Mészáros László, Disznókő

Bocs,

borkősav 2010.11.25. 12:40:18

@BZoltan: kár hogy fosod a szót mert nem lehet végigolvasni, na de midegy. Az évjárat minősége =a készült bor minőségével. Ez nem szociológiai meg amyagi kérdés. Ez a minőségről szól. Aki balfasz volt annak szar lett a szőlője, aki meg tud annak igen szép borai lesznek.
Nem kell túlspirálozni, fekete meg fehér.

borkősav 2010.11.25. 12:46:17

@shiraz: ebből a kommentből látszik hogy te egy igen hozzáértő szakember vagy...csak nem borokkal foglalkozol??

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.11.25. 13:01:09

@borkősav:
"Az évjárat minősége =a készült bor minőségével" - Tényleg? Nemááá akkor ha jó a szőlő akkor már nem is kell érteni a borkészítéshez mi?

Amúgy meg spirálozni füzetet szoktak, egy probléma tullihegése túlspirázás, no de mindegy.

2010.11.25. 13:13:58

@ISándor: Majdnem. :) Még helyesebben spilázni (vagy spílázni?), a német "spiel"(játék)-ból. (Túlspilázni annyi mint túljátszani, színházas terminus technikus. Vagy mi.)

@borkősav: Végig lehet azt olvasni, bár muszájnak nem muszáj.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.25. 13:18:50

@borkősav: a kedvedért rövid leszek.

Tévedsz.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2010.11.25. 13:20:05

@mistinguett: Majdnem:-)
latin spirare = lélegezni szóból ered (és eredetileg a túlliheg = túlspiráz
:-)
http://translate.google.hu/?hl=hu&tab=wT#la|hu|spirare

alföldimerlot 2010.11.25. 13:32:56

@Majoros László, Tokaj: Nem tudom, hogy a "bocs" mit jelent a hozzászólásod végén, és azt sem értem, hogy miből vontad le azt a következtetést, hogy az általad felsoroltakat nem kérdeztük meg.

2010.11.25. 13:41:40

@ISándor: Nono. :) Most bocsánatot kell kérnem egy kapitális offért, de az embernek vannak szívügyei. Ismerem ezt a spirarés etimológiát, de nem hiszek benne, mert a spirare az valóban azt jelenti, hogy liheg, de vajon jelent-e valamit latinul a túllihegés, mittudomén, superspirare vagy ilyesmi létezik (-zett)? Németül az überspielen egy bevett színházas szakszó, azt jelenti, túljátszani, és túlspilázni is csak szerepet lehetett eredetileg, ez magyarul is egy színházas zsargon. Azért tudom ennyire, mert én is túlspirázninak ejtettem, míg meg nem világosodtam. :)

Majoros László, Tokaj 2010.11.25. 15:36:54

Kedves Alföldimerlot,

A "bocs" csak azért volt, mivel ez a 2. kérdőív volt, ezért gondoltam megkérdeztek az említett nagyobbakból is majd,csak nem akartam előre fontoskodónak tünni. Ha objektívebb képet szeretnénk kapni az évjáratról, nyilván az Ő értékeléseik sokat segítenek.

pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.25. 18:48:54

Amennyire tudom Szepsy István is 60 hektáron gazdálkodik, ő már értékelt például, és az ő mondatai arra is példák, hogy egy-egy jelenséget, minőséget, mennyire nehéz pusztán pontszámokkal visszaadni, értékelni.

loading 2010.11.25. 23:51:35

Azért Ungváry Krisztiánnak a 2009. sem sikerült jól. Szerinte. A 2009-es Vayi cuvée-je azért nem ezt tükrözi (sütőtök tortához - diótésztából - kifejezetten eltalált választás volt). De lehet ő is egy maximalista ember. :)

Kénporos 2010.11.26. 15:00:04

Ha jól látom, egyedül Ungváry ad markáns különbséget az évjáratok között.
Na akkor három (plusz egy) eset van.
1. Kegyetlenül őszinte.
2. Nem jó termőhelyen vannak a dűlői.
3. Rossz a szőlőtermesztési technológiája.
4. Téved.

A 2.-3. kontrája már ki lett tárgyalva (jó termőhely, technológia kiküszöböli a kedvezőtlen időjárást). A 4. eset senkinél sem kizárt.
Az 1. meg le lett söpörve az asztalról, ami tele van 7 pontokkal.

Egyébként 7 pont a 10- es skálán átlagot meghaladó, nem kimagaslót jelent? Az utóbbi 10 év átlagában ez nekem azért kétséges...

CruiseDeNemTom 2010.11.26. 15:55:45

Csak nekem furcsa, hogy Sauska - Tokaj (Rakaczky Gábor) Tokajon Sauvingnon Blanc-ot meg Chardonnay értékel, meg termel? Persze az is lehet, hogy információ hiányban szenvedek és tudhatnám, hogy ilyen szőlő fajtákkal is kisérleteznek Tokajban. De nem tudtam és furcsállom.

CruiseDeNemTom 2010.11.26. 16:00:39

@fiatalborivo: Mi is vad élesztővel erjesztünk, de hogy melyik a jobb, azt nem tudom kategórikusan kijelenteni, sőt tudomásom szerint szakmai berkekben is folyik erről a vita.

bugart 2010.11.26. 16:18:41

@fiatalborivo: a borélesztők mikrobiológiája, növényvédőszerrezisztenciája azért jóval bonyolultabb ennél
ajánlom: borászati mikrobiológia (valamikor a 70 es években jelent meg)
nagyrészt ma is megerősített tudományos tézisekkel
hasznos érdekes
üdv

2010.11.26. 18:22:39

@Kénporos:
5. Más az értékrendje.

2010.11.26. 18:23:17

@CruiseDeNemTom: Nekem is furcsa volt, de nem mertem rákérdezni.

loading 2010.11.26. 19:09:35

@CruiseDeNemTom: Még Árvay és Tsa korában telepítettek, emlékeim szerint olyan felindulásból, hogy ezen keresztül ismertetik meg a tokaji borokat a külföldiekkel. Vagy rövidebben, ebben látták a gyors választ a száraz tokajira. Viszont ezeket csak zempléni néven forgalmazhatják. A 2006-os évjáratuk nekem speciel bejött. Mostanság, külön utasként sem Árvay, sem Sauska sav.bl. vagy chardonnay-e nem ízlett (előbbiét 1 hete kóstoltam ismét).

Ungváry Krisztián 2010.12.02. 19:06:03

Tisztelt Uraim,

attól tartok tévedés van. Amikor engem az évjáratról kérdeztek, csak abban az értelemben válaszolhattam, hogy az általam ismert területeken - amelyek alapvetően az olaszliszkai határhoz tartoznak - sőt azon belül is a Vayi dűlőben milyen volt az évjárat. Eszem ágában sincs arról nyilatkozni, hogy milyen volt pl. a Disznókőnél vagy a Majoros birtokon. Továbbá: attól hogy az évjárat nálam és szerintem botrányos volt, attól még lehet belőle adott esetben jobb bort is csinálni, mint jobb évjáratban. Csak nehéz és véletlenszerű. A szőlő és a belőle készült bor közti összefüggés rendkívül szoros, de nem 100%-os. Nem véletlen, hogy a kérdés nem a borok hanem a szőlő minőségére vonatkozott. Nekem másfél hektárról lett kb. 7 hl 22,5 fokos mustom és 2 hl 16 fokos mustom. Utóbbiból nem is csinálok bort, az előbbiből még érdekes és szép édes bor is lehet.
Egyébként nem teljesen értem, hogyan lehet akárcsak közepesnél jobb értékelést adni egy olyan évjáratnak, amelyben gyakorlatilag végig esett az eső, a szőlő csak ott nem rohadt le, ahol 9-15 permetezést kapott és a fajták alig tudtak beérni. Kivételek mindig vannak (pl. Barta Károly rendkívül gyorsan felszáradó, korai érést biztisító fekése a Királyban), de amerre én Hegyalján jártam, ezt tapasztaltam. Gratulálok azoknak, akik mindezek dacára is jó évjáratot tudnak maguk mögött.

2010.12.03. 10:37:15

@Szomjas Gödény: Nem akartam én leszólni a dolgot, bár hazudnék, ha azt mondanám, nem érzek valami furcsát itt belül, ha azt hallom, hogy tokaji chardonnay. De hát csinálják, ha szerintük ez kell, és biztos finom is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.03. 10:53:26

@mistinguett: nem is éreztem, hogy leszóltad, csak pusztán a kóstolási lehetőség miatt linkeltem be a bort.
Én mind az sb-t, mind a ch-t kétkedve fogadom Tokajból, de ez a bor engem kellemesen meglepett, és 6 pontig vitte nálam. Mondjuk ch-furmint a gerince, sb csak árnyalatnyi, hálistennek, teszem hozzá.

Azt nem merném elvitatni viszont, hogy az általam is támogatott sokszínűségnek/kísérletezésnek ők az egyik képviselője a kevesek közül ebben a világfajtás irányban.
süti beállítások módosítása