Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Ha megöregszem, pincét akarok

Rókusfalvy 2009

2010.12.02. 06:00 - BOB

Megvallom őszintén, nem tartom sokra azokat a hírességeket, akik ismertségük gyorsan forgó turbináival olyan gépeket is meg kívánnak hajtani, melyekhez amúgy semmi közük nem volna. Ha a celebritás könyvet ír vagy borászkodik, annak szerintem sosincs jó vége. Nem valami elvont felsőbbredűségi érzés vezet ebben, hanem az úgynevezett józan paraszti eszem, mely szerint mindenkinek jobb, ha a suszter a kaptafánál marad. A celeb celebkedik, a borász borászkodik, a szakácskönyvet pedig szakács írja. Akkor ugyanis helyre áll a világ rendje, hátra lehet dőlni a kandalló mellett és kortyintani egyet a tölgyhasábok pattogó melegénél.

Hanem Rókusfalvy Pál valahogy borászként is értékké vált, rácáfolva minden előítéletemre. Ha 2010-ben nekem valaki Rókusfalvy-bort mutat, akkor elsőként nem a megtollasodott nagyvárosi kivagyiság borba szoborása jut róla eszembe, hanem a szőlőművelésbe kitartó lendülettel, a növénnyel szembeni szerénységgel belevágó gazda képe, aki korábbi sikerei ellenére is tudja, hogy a számára szűz terület felszántásához sok tanulás és sok munka tartozik. Amikor borról beszél, akkor is érződik, hogy komolyan veszi a témát, gondosan bánik szőlőjével és a pincében is szigorú elvei vannak. Borai egyre szebbek, stílusuk egyre kivehetőbben rajzolódik ki a hon bortérképén. Tenyerén hordozza a Mindenható.

A Rókusfalvy-pince 2009-es évjáratát voltunk hivatottak néhányan a nyilvános premier előtt megkóstolni. Pontosabban nem az egész évjáratot: a szürkebarát és a sauvignon blanc kimaradt (majd tavasszal), helyettük viszont újfent garatunkba próbálhattuk a már itt is megénekelt 2008-as sauvignont. A borok mellé gyors áttekintést kaptunk a palackszámokról és pinceárakról is, melyből az derült ki, hogy a pince nem a mennyiség frontján kívánja megszorítani a borvidék nagyjait. De nem is ott kell neki, nyilván.

Bevezetésként a már ismert és kóstolt 2008-as sauvignon blanc-nal indult a sor. V&F kolléga tavaly picit lomhának találta, nekem most nincs hiányérzetem. A bor szépen megérett, a zöldes-füves jegyeknek és az érlelési aromáknak szép egyensúlyát mutatja. Nem ütik agyon a sauvignonnál oly gyakori, fajélesztős-csalános illatok; szép, természetes módon nyílik ki a pohárban. Némi decens macskapisit is észlelni benne, ami neve ellenére egyáltalán nem kellemetlen, sőt. Határozott, de míves, egyenes savakat érzünk, a bor hosszú és frissítő, amilyennek egy jó sauvignonnak lennie köll. Hibátlan darab. Vaskos hatost érdemel.

A 2009-es évjárat borainak sorát chardonnay nyitotta. Másodtöltésű barrikban érlelődött, ráadásul nem is light, hanem medium égetésűben, mégsem vágja agyon a fa. Nyilván a sauvignon után sokkal mogyorósabb, vajasabb érzetű, de a tölgy nem nyomja el, csak hozzátesz az almás, barackos aromákhoz. Tömött, sűrű illatú, szájban krémes érzetű bor ez, virgonc savakkal, szép egyensúllyal. A chardonnay elegáns kesernyéi helyett az illattól az utóízig tartó gyümölcsös ív foglalja keretbe, némi maradékcukor simogató kedvességével gazdagítva. Testes, közepesen hosszú bor, a hazai chardonnay-mezőny egyik kellemes meglepetése lehet. Szintén vaskos hatos, pozitív kilátással (hogy a pénzügyi elemzők is értsék).

Pinot blanc következett, könnyed, virágos illattal, meg némi vajassággal. Nem bonyolult lelkű, de elegáns és légies (stewardessek bora - mondaná rá cinikusabb énem). Szájban a gyümölcsöket letarolja az alkohol, és az utóíz is erősen szeszfűtésű. A korty közepe is gyenge egy picit, a díszítések még rendben volnának, de a lényeg, a gyümölcs lehete egy picit erősebb benne. Összességében nekem kevésbé tetszik, tízes skálánkon a tehetség ötöse lenne az ő szintje.

Zöldveltelini folytatta a sort. Egy éttermes kolléga sebtiben meg is jegyezte, hogy a neve miatt náluk senki nem rendel ilyen fajtájú bort. Nekem speciel nincs bajom azzal, hogy zöldveltelini és láthatóan másnak sem volt, így a fogyasztói társadalom egyik nagy filozófiai kérdését ezúttal nyitva hagytuk. A bor ugyanakkor pompás. Illata kicsit visszafogottan zöldalmás, kellemes, savankás aromákkal, kis decens füvességgel. Szájban viszont elképesztő: nagyon telt, gyümölcsös, szép savú, minden oldaláról nézve harmonikus. A végébe még egy kis elegáns kesernye is belefér, hossza mint a vonatfütty. Többen azonnal ételeket próbáltunk gondolatban társítani hozzá, szerintem erősebb halételekhez kiváló lehet azoknak, akik a sauvignont már unják ilyen szituációban. Nálam a kóstoló kedvenc borává avanzsált, nagymennyiségű fogyasztásának csak a 800 körüli palackszám szab határt (bár az elég szűket). Újabb vaskos hatos, karcolgatva a pannon klasszis határait is.

A sor végére a borvidék egyetlen vörös fajtája, a pinot noir került. A fajta Etyeken erőst kötődik az Etyeki Kúria nevéhez, no nem a mérce miatt, csak úgy összehasonlításképp. Ez a pinot nagyon cseresznyés, nagyon gyümölcsös, nagyon fiatalos. Mintha még hordóminta lenne, pedig. Fűszerek, meggy, játékosság és virgoncság jellemzik még. Aztán szájban itt is beköszön az égetően brutális alkohol, fonák módon mégis inkább elegáns a bor, mint letaglózó. Ha kicsit kinyílik és a szájpadlásunk is megszokja a szesz égetését, sok finom szál bomlik még ki benne, még némi harmónia képe is feldereng. Megmondom őszintén, nem tudom hova tenni, szerintem még sokat kell csillapodnia és érnie, hogy igazán értékelhető legyen. Egyelőre annyit merek mondani, hogy ígéretes tehetség.

Etyek sokáig mint pezsgőalapanyagot szállító borvidék szerepelt a térképen. Az utóbbi évtized ebben szignifikáns változásokat hozott: kezd kialakulni a borvidék önálló stílusa. Ebben pedig szerény véleményem szerint Hernyák Lacinak és Rókusfalvynak nem elhanyagolható a szerepe. A meszes talaj, a hűvösebb klíma minden évben délceg, élénk savú borokat alkot, de ha a savak mellé a beltartalom is felnő, egészen jó ivású, a gasztronómiában nagyon ütőképes stílus alakulhat ki. Délceg sav, nagy test, sok gyümölcs és némi hordó - ez lehet a recept. Mindenesetre a mostani állapot ígéretes, nagyon kiváncsi vagyok a folytatásra.

Címkék: hatpontos ötpontos chardonnay pinot noir sauvignon blanc pinot blanc etyek zöldveltelini 2008 2009 rókusfalvy

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr182486034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

európai 2010.12.02. 06:23:49

Nekem nagyon tetszett az augusztusban kóstolt zöldveltelini pezsgő. Nagyszerű volt. A jövőben is odafigyelek rá.

alföldimerlot 2010.12.02. 06:51:09

A napokban kóstoltam a 2008-as chardonnayt, és ez egy elképesztően elegáns, kiegyensúlyozott bor alig 2000 forintért. Nagyon kellemes meglepetés volt (alapból nem vagyok egy chardonnay-szimpatizáns).

mossberg operator 2010.12.02. 07:26:39

Hello!

Gratula a termelonek a borokhoz!
A Pinohoz: Hogy erted a csillapodas/ erest? Az alkoholtartalom ezektol nem valtozik, tudtommal.

udv

borispán 2010.12.02. 07:40:48

@alföldimerlot: Ez a te nagy bajod vazze! Nem iszol elég, jó sárdonét, aztán rabul ejt egy kétezer forintos palack. Malatinszky...Árvay...nézz körül jobban, ja meg ott vannak a burgundi, ilyen-meg olyan krűk...ha bírod euroval. Nem szereted, az egyik legnagyobb fehérbort a világon? Csalódtam vazze.

európai 2010.12.02. 08:24:17

@Tóth Ferenc: Dagadtossal együtt kóstoltuk a Rókusfalvy zöldveltelini pezsgőt, azt hiszem, neki is ízlett. Talán ő tud bővebbet mondani róla, én nem készítettem kóstolójegyzetet, de határozottan ízlett. Bevallom, nagyon szeretem a jó pezsgőt, ennek minősége pedig meglepett. Nagyon szép volt.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.02. 08:43:41

@borispán: A sándorné az csak egy fajta, nem bor. Naggyá egy bort elsősorban a termőhely teszi. A chardonnay nagy sikerét annak köszönheti, hogy majdnem mindenhol képes hozni egy közepesen jó szintet, pont ahogy a cabernet sauvignon.

Amúgy attól, hogy valami nem drága még lehet rabul ejtően jó.

fiatalborivo 2010.12.02. 09:18:22

Pont azt akartam kérdezni de európai megelőzött és válaszolt részben, hogy pezsgőt nem készítenek Rókusfalvyék? Ezek szerint zöldveltelinit igen, de gyakorlatilag Etyeken lehetne minden szőlőből jó pezsgőt is csinálni, vagy annyi nincs nekik szőlőből?
A másik hogy pinot noirt alapból még itthon is 2-3 évig érlelném ha nem rosenak készítem, az etyeki savak mellett kóstolni biztosan nem kóstolnám 3 év előtt(nagyközönséggel). Miért tették? Pont ez az a fajta amit ugye a franciáknál 6-8 évesen visznek ki a piacra egy jó évjárat esetén ha emlékeim nem csalnak néhány leírásból, itt meg 1 évesen kóstolják és piacra viszik? Ennyire meg lenne szorulva tárolótérrel vagy pénzzel Rókusfalvy, vagy itt ennyire más a pinot?

Sárfehér 2010.12.02. 09:19:53

@BZoltan: Má' hogyhogy sándorné? Sárdunai... :)

BOB 2010.12.02. 09:46:47

@londonercsecse: az alkoholtartalom valóban nem, de az érzet talán igen, ha összesimul a bor egy kerek egésszé.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.02. 10:38:57

@Tóth Ferenc: Szentesi készítette Rókusfalvynak, palackos erjesztés természetesen. Kóstoltam én is, remek volt.

Jenyei 2010.12.02. 10:40:08

@borispán: ezt a "rabul ejt egy kétezer forintos palack" dolgot nem értem. Ennek van valamilyen értelme egyáltalán?

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.12.02. 10:54:56

@akov: Erre voltam kíváncsi. Tehát nem habzóbor(egyik vevőm ezt akart csinálni, nem tudom, mi lett belőle)

georg 48 2010.12.02. 11:29:22

Azt nem értem, mi az a hatalmas biznisz, ami a borászatban van?! Az elmúlt 10-15 évben, boldog boldogtalan, celeb, bemondó, riporter, franc tudja kicsoda, vett szölőt, hozzá egy lepukkadt töltősort és kikiáltotta magát és családját borásznak. Eddig csak piacon látott szölőt, most kurvára ért hozzá!
Valószínü azért, mert jön a lóvé, érteni nem kell hozzá, majd a pincemester megcsinálja, neki csak reklámozni kell az ősi családi birtokot. A pofám leszakad!

borispán 2010.12.02. 11:29:32

@Jenyei: Mit tudom én, van e...én tutira imádom a jó sárdonét, ja, el lehet készíteni közepesen, ahogy BZoltán mondta, a nagyon jók készítését azonban kétezer forintból nem lehet megoldani. Szelekció, barik, ez meg az, úgy többe kerül és kész.

TexMex 2010.12.02. 11:34:13

@georg 48: megelőztél, egy az egyben ezt akartam mondani én is!

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.12.02. 11:38:46

bocs, BOB, de Rókusfalvy nem celeb. az Geronazzo Mária, Kiszel Tünde, Havas Henrik, Bódi Sylvi vagy Silvy meg a többiek, akiknek mindennap színesebbet kell pukizniuk, hogy beszéljenek róluk - vagyis a celeb erősen pejoratív meghatározás. ezzel szemben Rókusfalvy ugyan ismert ember, de - tudtommal - már inkább rendezvényszervező, mint rádiós. ha ő celeb, akkor Csányi vagy Demján is az.

másrészt több olyan ember van, akinek volt szakmája korábban, majd borászkodással (is) foglalkozik ljelenleg és nem is műveli rosszul. ilyen Bussay, Malatinszky, de ilyen volt a Vylyanos Debreceni József is. ez teljesen normális. egy megfelelő érettségi fokon mindenki elkezd barátkozni a címben felvetett gondolatoddal, a különbség az, hogy ők nem vártak addig, amíg megöregednek.

tavirdasz 2010.12.02. 11:57:13

@georg 48: Ez kb. pont igy van ahogy leirtad.Még hogy nem celeb?! Valaha tele volt vele a TV meg a seggfej Buza /nagyarc/ Sándor haverjával is,csak mára kikopott mindkettő alol a szőnyeg.Egyébbként egy nagyképü majom

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.02. 12:04:09

@borispán: Meg lehet oldani. A sztárborászok 10 ezer forintos presztizs-borainak az előállítása sem kerül 1000-1500 forintnál többe. Ezt már ezerszer kiveséztük itt, ezen a blogon is.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.12.02. 12:09:59

@Morta Dellla:

mint a Demján/Csányi példával próbáltam érzékletesen szemléltetni: nem mindenki celeb, aki rendszeresen a tv-ben szerepel.

nem mellesleg, nemtom, nagyképű majom-e vagy sem, mert nem ismerem és a tv-ből ezt nem tudom megállapítani. viszont amit Etyekért, mint borvidékért és a vidékért tesz az elismerésre, sőt tiszteletre méltó. emellett, a borai is évről-évre jobbak, pedig ott nehéz nem túl savas bort készíteni. Abszolút egyetértek BOB utolsó bekezdésével!

azt meg különösen szánalmasnak tartom, hogy egyes hozzászólóknak eszébe sem jut, hogy ezek az emberek a MÁSHOL MEGSZERZETT PÉNZÜKET FEKTETIK A BORÁSZATBA ÉS FINANSZÍROZZÁK A VESZTESÉGET AKÁR ÉVEKIG! (remélem hamarosan hozzászólnak a borászok is, akik elmondják, hogy ez azért nem olyan szakma, ahová csak ömlik a pénz és elég heti egy napot dolgozni!!)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.12.02. 12:11:02

@AG 2.0: elnézést kérek és köszönöm a kiigazítást!

BOB 2010.12.02. 12:16:05

@szenvedély S.: Nekem a "celeb" egyszerűen csak ismert v. népszerű embert jelent (celebrity), nem kívánom a szó neobulváros jelentését használni. Én kérek elnézést.

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.02. 12:28:03

@szenvedély S.: Ott a pont!
Rókusfalvy valószínűleg nem azért rakta pénzét borászatba, mert az hú de jövedelmező dolog, hanem mert ráérzett az egésznek a szépségére és a megtérülésnél fontosabbnak tartja azt.
A pesti forgatag után az etyeki lét igazi felüdülés lehet. Én nagyon meg tudom érteni. Ötéve már, hogy hétközben pesten rohadok. A hétvégi csopaki hazamenetel felér egy megváltással az év bármely szakában.
Örülni kell, hogy pénz jön a borágazatba (valsz ez nem mindig lesz így) és ha emellett a borok is szépek, akkor nincs min fanyalogni!

kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.12.02. 12:34:51

Ja és ha már a más szakmákból átvedlett borászoknál tartunk, szerintem a legismertebb magyar termelők többsége ilyen! Nélkülük a magyar bor biztosa nem írt volna le ilyen szép fejlődési pályát az elmúlt 20 évben.

Matfu 2010.12.02. 12:40:32

@szenvedély S.: Én többé-kevésbé ismerem, egy teljesen normális, egyáltalán nem nagyképű fazon.

e_easy 2010.12.02. 12:42:55

hianyossagot potlando a lisztfeszten akartam kostolni valamit a pincetol, sajnos a ZIB pultjanal kitoltott SB-nak kizarolag durva eleszto illata es ize volt (ez mire utal borhiban kivul, kerdezem a profikat?).
Nagyobb gond az, hogy miutan jeleztem a pultban levo holgynek, csak annyit fuzott hozza, h igen erezte, annyira budos h meg sem kostolta :(

2010.12.02. 12:45:11

@kisrizling: ez abszolút így van. ráadásul aki azt hiszi, hogy ez a pénzkereset tényleg kényelmes módja, hát az nincs magánál.. :)

borispán 2010.12.02. 13:01:54

@BZoltan: Látszik hogy nincs sárdonéd, ezzel a dumával most piszkosul melléfogtál.

fugu 2010.12.02. 13:09:24

@szenvedély S.: Ez az! A vastagbetűs részben van a lényeg!
Valamiért az az érzésem, hogy olyanok froclizzák a Palihoz hasonlókat, akik még egy karton bort sem tudnának egyszerre megvenni. Amúgy ezzel sincsen semmi baj.
Miért baj az, ha valaki nem a casino-ban játssza el a pénzét?
Miért baj az, ha véletlenül valami jó születik?
Irigykedünk, srácok?
Meg lehet próbálni!
Persze azt is fontos tudni, hogy eközben néhányan tönkre mentek. Néhány pincénél meg rezeg a léc.
Azt gondolom, hogy a piac majd eldönti, ki az aki kiállja a próbát. Persze azt is tudom, nem elég remek bort készíteni...

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2010.12.02. 13:28:41

@BOB: megköszönöm, ha beépíted a szótáradba az ismert vs celeb értelemben, mert a bulvársajtó szóteremtésének köszönhetően utóbbi egyre inkább a hírhedttel válik egyenértékűvé. főleg, hogy egyre több celebbalhéról hallunk...

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.02. 14:38:11

Azt nem értem miért kell azonnal kurvaanyázni. Rókusfalvy, amit csinál, minden "majom" celebnek példamutató lehet.

dalton1 2010.12.02. 22:11:38

@borispán: Neked van sárdonéd? (csak kérdés!!!)

borpancsoló 2010.12.03. 08:16:36

Szerintem egy gazdag ember se azért fektetett a borászatba, mert pénzt akart kihúzni belőle. Ha olyan ostobák volnának, nem lennének gazdagok. Lehet pénzt keresni a borászkodással/borászattal, nyilván ha nem lehetne, nem csinálnánk ennyien, mert ugyan a szerelem szép, de enni is kell.

Ezek az emberek azért vásároltak borászatot, mert jó hobbinak tartották, jól hangzott a köreikben és mert ez az egész azért ad egy fantasztikus életérzést. Sokan a "hivatásosok" közül is ez utóbbiért teszik.

Nincs ezzel semmi baj, de azért mostanra sokan rájöttek, hogy ennél még a luxusautógyűjtés is olcsóbb hobbi, ha nem jól csinálják.

A Rókusfalvy jól csinálja és én úgy érzem, hogy nagyon jó hozzáállással, ami viszont ritka ezen birtoktulajdonosok körében.

(Az már a szakma szégyene persze, hogy ugyanezen halmaz ellentétes pólusának egyik képviselőjét lazán beszavazták egykoron az év bortermelője cím döntőjébe. )

borpancsoló 2010.12.03. 08:18:53

@borispán: Pontosan tudod Te is, hogy az eladásiár és az előállítási költség között a borok esetében nincs egyértelmű összefüggés, szóval szerintem most nincs igazad.

tlac 2010.12.03. 12:07:49

Akinek pince kell, a felső pincesoron pont a Rókusfalvy felé a Vén Diófa eladó. Présház, pince, konyha, parkoló, engedélyek, fölül-alul, szőlő, föld, stb.
süti beállítások módosítása