Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Öt puttony, hat fogás, hét bor

Disznókő vacsora

2010.12.08. 11:15 - palack

Nemrég volt arról szó nálunk, hogy az aszú nem csupán desszertbor, nem kellene feltétlenül az étkezések végére száműznünk szegényt. Mert kell, hogy legyen számára élet a somlói galuskán és a libamájon túl is. Pontosabban innen. A Disznókő Pincészetnél úgy tűnik, hasonlóan gondolkodnak erről, mi több: ezt a gyakorlatban is ki akarták próbálni és megmutatni azoknak, akik elég nyitottak hozzá. Úgy tűnik nem túl sokan egyelőre, vagy csak épp nem jöttek össze a dolgok, mindenesetre meglepően kevesen voltunk a vacsorán. Pedig a koncepció igen izgalmas volt: 6 különböző évjáratú ötputtonyos aszú – 6 fogás, egyik sem desszert. A borok mellé szánt ételeket Takács Lajos, az Olimpia séfje ötlötte ki, és Pápics Roland a Symbol Budapest konyhafőnöke valósította meg.

A 2004-es aszú a legfiatalabb és a legkarcsúbb volt a sorban, nem véletlenül került az első fogás mellé. Élénk savaival, citrusos frissességével egy aszúsorban kiváló aperitif, a norvég marinált lazac mellett viszont nem igazán jött be nekem. Gondolom, a citrusok párhuzama és az enyhén zsíros illetve enyhén savas ellentéte kötötte össze őket, azonban a lazac lusta sóssága mellé valami keményebben ásványos bor jobban esett volna. Illetve a másik irányból megközelítve a párosítást: én inkább egy semlegesebb ízű halat tettem volna a bor mellé. A második fogásként érkező 2001 aszú egészen más világ: jóval kerekebb, nagyobb testű, buján, de frissen gyümölcsös. A párosítás kulcsa pedig alighanem a birsalma volt, hiszen azt mind a borban, mind a tigrisrák mellett a tányéron megtalálhattuk. A rák diszkrét édessége kiegészülve a párolt birssel és a citrusos quinoaval szépen passzolt a telten gyümölcsös, mégis friss aszúhoz.

A 2000-es ötputtonyos volt a legédesebb érzetű, a leghömpölygősebb és legkevésbé jellemzően aszús a sorban: nem véletlen, hogy nagy része az Egyesült Államokban kelt el. Ez a bor kapta a leginkább hagyományos ételpárosítást, ami persze rendben volt, ám meglepőnek épp ezért nem igazán volt mondható. A kacsamáj, a hosszan párolt hagyma és az aszalt sárgabarack chutney édessége, gyümölcsös, sós buja izgalma ott volt az aszúban is, a párhuzam működött, egyik sem nyomta el a másikat. Ezután az este második legidősebb aszúját, az 1995-öst töltötték poharunkba. Érett, gyümölcsös, krémes és bizony felismerhető volt benne az a fűszeres, kapros (nekem - főleg kezdetben - inkább cukkínis) vonal, amit a Disznókő aszúknál gyakran emlegetnek. Adta is magát a pár: kapros uborkafőzelék pácolt nyúllapockával, ami nem mellékesen nagyon finom, letisztult fogás volt. Hétköznapi hozzávalókból különösen jó étel mindenféle túlbonyolítás nélkül. Szerintem itt az aszú épp ezért kicsit ráült az ételre, ami jobban tudott érvényesülni nélküle.

Az igazán nagy durranás számomra az utolsó előtti fogás volt: császárhús Dongpo módra, meleg narancssalátával - ehhez kaptuk az 1993-as évjáratú aszút. A távol-keletiesen édes-savanyún fűszeres, izgalmas és gazdag étel, illetve a hasonló karakterű, remek aszú külön-külön is nagy élményt nyújtottak, ám együtt kóstolva, egy falatban, tényleg még egy szinttel magasabbra jutottak. Nemcsak egyszerűen összepasszoltak, hanem fokozták egymást, új ízeket hoztak ki egymásból. Az utolsó fogás sajnos nem tudta ezt a szintet tartani, sőt nálam a leggyengébb fogás és párosítás volt egyszerre. Egyedül a 2002-es aszú ízlett, az viszont magában is jó zárás lehetett volna. A kacsagulyás eszenciánál én valami sűrűbb állagú, erőteljesebb ízű fogásra számítottam, helyette kaptam egy finom, tartalmas levest, amit zárófogásként nem nagyon tudtam értelmezni, az aszú pedig véleményem szerint egyáltalán nem illett az étel mellé.

Zárásként, meglepetésként idei natúr eszenciát kaptunk, ami tulajdonképp a természet válasza a vacsora ételsora által feszegetett kérdésekre: ő önmagában a tökéletes pár, étel és ital egyszerre. Ha nem is minden fogás igazolta, azonban számomra ez a vacsora egyértelműen bizonyította, hogy a tokaji aszút bátran oda lehet tenni egy megfelelően kiválasztott/kitalált főétel mellé, nem kell mindig várni a desszertig. A kulcsszó egyelőre a bátran.

[A remek fotókat Csíki Sándortól kaptam, köszönet érte.]

Címkék: tokaj disznókő aszú

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr372498477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borispán 2010.12.08. 11:56:57

Hát ez igen. Jó zabák, szuper borok, így kell ezt csinálni kérem. A Disznókő Tokaj legdinamikusabb pincészete.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.08. 12:31:42

@boros1124: legyél kedves ne reklámozd Herczeg Ágnest, kap ő elég reklámot! Vagy te magad lennél a híres-pipacsos "Wine Expert" személyesen?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.08. 12:42:56

@akov: mi bajod van Herczeg Ágnessel? Vagy ha tágabb a tematika, mi baj van Herczeg Ágnessel?
Láttam a Dívány c. magazin borvicc-cikkében is, hogy sokallottad a reklámozását. Magam nem ismerem a hölgyet, vasárnap a Millenárison láttam először, a könyvét reklámozta.
Viszont kíváncsi vagyok, mitől ellenszenves Neked - ha ellenszenves.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.08. 13:20:29

@Hepci: a fenti reklám szándékolt, kamu user nevében történik. Gusztustalan és etikátlan. 18. nemzetközi borkadémikusnak lenni ámbátor szép dolog, 18-dikként talán nem akkora szám, hogy ezt ennyire kellene nyomni. El kellene dönteni, hogy szakértő-e valaki vagy celeb. Minden az utóbbi irányba mutat.

Kis adalék:

borravalo.hu/2010/09/22/bor-tudomany-es-alice-csodaorszagban/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.08. 14:55:22

@akov: megnéztem az itt szpemelő boros1124 adatlapját. Tuti, hogy nem Herczeg Ágnes, egy online könyvesbolt (bér)trollja. Vagyis ettől még Herczeg Ágnes viselkedése nem gusztustalan és etikátlan, ennyi biztos - bár más dolgoktól éppen lehet az.
Fogalmam sincs, ért-e annyira a borokhoz, hogy vitán felül szakértőnek lehessen nevezni. Itt hozzászólt párszor (Noir taster, ha jól emlékszem), nekem értelmesnek tűntek a megnyilvánulásai. Ettől még lehet, hogy egy celebnek készülő - khmmm - hölgy, de jó lenne, ha ezt valamivel kissé okadatoltabban is képes lennél megvilágítani...

AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.12.08. 14:59:41

@akov: ne haragudj, de amikor ennyire a semmiből törnek elő az indulatok, hajlamos vagyok személyes sérelmekre vagy savanyúaszőlő-effektusra gyanakodni. megjegyzem, a magyar bornak celebekre is szüksége van, nemcsak szakértőkre és blogoszférára. tudok egy csomó olyan dolgot mondani, amire viszont tényleg nincs, de az már egy másik téma.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.08. 15:06:58

@Hepci: elnézést kell kérnem, valóban nem tudható, hogy Ágnes reklámoz-e. Ha végignézel itt az index blog-okon, akkor láthatod, hogy egy csomóan reklámoznak, valamilyen kamu user nevében. Anyagi kötődés biztosan van benne, nem? "boros1124" user-n keresztül konkrétan egy könyvesbolt reklámozza célzottan a könyveit (ld. konyv-konyvek.hu/), nézd meg az aktivitását. Én konkrétan kizárnám, mert kéretlen reklám.

Itt nem az a kérdés, hogy ki és mekkora szakértő - a szakmai hozzáértését senkinek nem vitatnám -, hanem az, hogy ha valaki ebben a szakmában dolgozik, akkor tudnia kell, hogy meddig mehet el bizonyos dolgokban. A celebritás nagy úr ám... nem olvasol Decanter gyorshíreket? Haha! Hahaha!

flame off, nem ér ennyit az egész téma. Majd ha egyszer valahol összefutunk egy boros rendezvényen, akkor egy pohár bor mellett beszélünk. :) Uff.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.08. 15:08:30

@AG 2.0: bocs, az indulat a kéretlen reklámmal kapcs. tört elő. Elnézést kérek mindenkitől!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.08. 15:21:29

@akov: tőlem nem kell elnézést kérni, nem a milédi (Herczeg Ágnes?) lovagja vagyok. Mindössze igaztalanul meggyanúsítottad. Gondolod, ő adna egy listát a kiadójának, hol trollkodjon? Ne legyünk ennyire kicsinyesek. Az a nick csak ma vagy 10 helyen reklámozott KÜLÖNBÖZŐ könyveket.
Decantert meg nem olvasok, így fingom sincs, mi folyik ott, papíron vagy online. :)

e_easy 2010.12.08. 15:22:19

@akov: vigyazz mert mindjart kapsz egy konyvet az indulatkezelesre :D

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.08. 15:24:26

@Hepci: igaz.

Ágnestől kérek mega-elnézést.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.08. 15:27:10

@e_easy: jöhetne, küldhetik, azonnal fizetem. Miközben itt megy ez a polémia - hát nincs egy jó napom, úgy látszik - megszólal a telefonom, hogy XY Kft. ajánlana nekem kezdvezményes üdülést. Heh? Mikor felteszem a kérdést, hogy "ugyan honnan tudják a privát telefonszámomat?" a középkorú hölgy válaszol: "én tettem fel egy kérdést...". Oké, innentől nincs is min vitatkoznunk. Hát majdnem beleléptem a monitoromba.

...szóval jöhet a könyv!

Kénporos 2010.12.08. 16:23:17

Jól értem, hogy jók voltak a borok, jók voltak az ételek, csak éppen a párosítás nem "ütött"?

palack 2010.12.08. 16:36:31

@Kénporos: Nem, csak részben. Összefoglalva és némileg egyszerűsítve: nálam egy párosítás ütött, kettő jó volt, kettő nem igazán jött be, egy pedig egyáltalán nem jött be. Ezt próbáltam a szövegben is jelezni több-kevesebb sikerrel.

borispán 2010.12.08. 21:03:53

Ja, jó lenne ha több nő dumálna itt. Engem Ágnes, az angol pornószakácsnőre, Nigellára emlékeztet. Nekem mindegy hogy tud e főzni (kólában sült marha???), de jó nézni. A sok fapofájú borszakértő fickó mellett, az Ágnes legalább attraktív. Nem kell elzavarni.
Hé, palack, a kaják fele jó volt, ez szerintem jó arány aszúk mellett.

Borkandúr · http://www.magyarborkulturaert.hu/ 2010.12.11. 17:12:06

@@akov:
borispán:
Mi is reklámozzuk Ágit...
www.magyarborkulturaert.hu/?p=5178
Szerintem nem kellene pálcát törni felette. Nálunk még meg is lehet nyerni a könyvét, csupán azzal, hogy leírsz egy bor és étel párosítást.
Ő egy arca a magyar borvilágnak, ez vitathatatlan. Bevállalja, megírja, szakért, stb. Tessék "utána csinálni" - és jobban.

Amúgy az aszú étel párosításhoz szólva, nekem is az a véleményem, hogy e nedű sokkal nagyobb potenciállal rendelkezik, minthogy csak deszert kísérő legyen. mehet akár egy körömpörkölthöz is megfelelő fűszerezés esetén. www.magyarborkulturaert.hu/?p=3862
süti beállítások módosítása