Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Bauer Villányból

2010.12.13. 06:00 - Octopus

Nem lepik el az alkeszt a Jackfall-os bejegyzések, ennek ezer oka lehet, többek között az, hogy a villányi másodvonallal úgy általában keveset foglalkozunk. Már ahhoz képest mindenképp, hogy mégiscsak ez Magyarország legnépszerűb borvidéke, ámbátor a legtöbbet kritizált is egyben. Azt ma már talán senki nem kérdőjelezi meg, hogy a csúcsborok tényleg jók, állják a nemzetközi összehasonlítást, és még csak nem is szükségszerűen túlárazottak a maguk szegmensében. Marad így a megjegyzés, hogy az alsó- és középkategóriában viszont többe kerülnek a borok, mint jogos lenne. Egyszer talán ebben a témában is elmélyedünk, de visszatérve a Jackfall-hoz, mintha érdekesebb borok kerülnének ki a kezeik közül mostanság. Szórványos találkozásaim a korábbi évek Grand-jaival nem hagytak különösebben mély nyomot, az idén kóstolt Gesztenyés Portugieser és a Pillangó már inkább érdekesnek tűnt, de a leginkább figyelemre méltónak a Bauer néven kiadott cabernet sauvignon és franc házasítás bizonyult számomra.

Bauer 2007

Csillogó rubinvörös, sötét, de még átlátni rajta. Az illatot nem kell keresni, intenzív, erőteljes, koncentrációban és mélységben bizonyosan nem szenved hiányt. A hordó egy kicsit határozottabb a kelleténél, de nem él külön életet, és inkább füstös-kávés árnyalatokkal gazdagítja a bort, mint a kevésbé díjazott édes-vaníliás tónussal. A gyümölcs szuperérett, de nem lekváros, főleg szeder és más sötét bogyósok alkotják, emellett még ibolya is feltűnik, összességében gazdag és fiatalos. A korty lendületes, jó savakkal, a komoly sűrűség ellenére sem nehézkes vagy gejl, ízében áfonya, kávé, étcsoki. Jelentős mennyiségű tannin ad vázat a bornak, ezzel szinte könyörögve az érlelésért. Habár nem nyers a jelenlegi állapotban sem, az idő a palackban igencsak javára fog válni, most még kicsit kialakulatlan. A magas, 15-ös alkoholt egészen jól kezeli, egy kis melegségen túl fel sem tűnik. Aligha túlzás azt jósolni, hogy hosszú életű lesz, inkább üljünk még rajta. 7 pont (4980 Ft, sidewayz.hu)

Címkék: villány cabernet sauvignon franc jackfall

9 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr482512250

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Péter, az alkesz drukker 2010.12.14. 09:11:50

Folytatva az iskolán kívül tett kalandozásainkat, ma egy megrögzött focihuligánnal, Péterrel ismerkedünk meg. Ő a klasszikus esete azon iskolakerülő, kocsma- és stadionlátogató ifjaknak, akikbe nem sok ész szorult.  Mikor először találkoztam ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGB 2010.12.13. 12:50:04

Mint akinek sok köze van a fenti borhoz, hadd fűzzek hozzá pár szót:

A Bauer valóban Jackfall alapanyag, de mint egy vásárló találóan megjegyezte, ez az én személyes "szólólemezem"...
"Véletlenül" készült, nem terveztem előre, így alakult... Annyit mindenképpen meg kell róla jegyezni, hogy két szempont vezérelt az összeállításkor: Az egyik, hogy amennyire csak lehet (lásd még: hordómenedzsment nehézségei...) a fahatás visszafogott legyen, a másik, hogy ne a ma olyan népszerű azonnal fényesre-csiszolt és fogyasztandó valami legyen, hanem igenis kelljen rá várni pár évet.

Ugyan mint említettem, véletlenül készült, de annyira megtetszett az ilyetén foglalatosság, hogy folytatása következik, a 2008-ast is már letöltöttük, és nekem speciel jobban is tetszik, mint a 2007-es.

borispán 2010.12.13. 13:09:45

@BGB: Azt elhiszem...ittam már néhány hetes villányi alkoholszörnyet, octopus pedig kötéltáncol fenti leirásával. Engem nem győzött meg és a kedvemet sem hozta meg hozzá. A tannin meg a hordó, lehet hogy egyensúlyba kerül pár év múlva, de attól a torokcsípő alkoholtól sohasem lehet megszabadulni. Ahogy hallom, a nyolcasok kigyensúlyozottabbak lesznek és talán az alkohol is megáll 13.5-nél.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.13. 13:20:03

@borispán: A bor jó egyébként. Hála a jó égnek, nem a buja újvilági stílt hozza, kissé hűvösebb.

BGB 2010.12.13. 13:32:08

@borispán: Ez most azt jelenti, hogy már kóstoltad? Sajnos 2007-ben (is) nagyon nehéz volt alacsonyabb alkohollal megúszni... Nagyon kutatom, főleg a szőlőben, hogy miképp lehet elvetemülten meleg évjáratokban is visszafogni az alkoholt, de elég nehéz ügy. Persze lehetne korábbi szürettel, de akkor meg a zöldes ízek maradhatnak benne, amit ugye senki nem akar... A 2008-as évjárat ebből a szempontból talán még nehezebb is volt (hirtelen érés), mint 2007, nagyon meg fogok lepődni, ha 13,5-ös alkoholt találok majd "nagy" borban. A Bauer 2008-as is 14,5. Ami miatt jobban tetszik, az a részletgazdagsága és az intenzitása, és mint írtam is, a hordóhatás is visszafogottabbra sikerült, mert már több válaszási lehetőség volt. Összefoglalva: én is nagyon szeretnék 14 körül megállni az alkohollal bármilyen évjáratban, de ehhez szerintem még a déli borvidékeknek sokkal több meleg évjárat tapasztalatára lesz szükségük.

bájgúnár 2010.12.14. 10:50:42

Nemvagyok borszakértő.Simán szeretem a borokat.Van ami az én ízvilágom van ami nem.Viszont sosem adnék 4-5000ft ot egy üveg villányi borért mert egyszerűen nemér meg annyit!Csupán azért magas mert a nevet illetve az előaállitási magas költségeket kell megfizetni.Lehet írni tavasz illatát meg a mosolygós gyűmölcs illatot de ez a reklám duma.Vagy jó és ízlik a bor vagy nem.Ittam olyan 18000ft os bort amiért 500 ft ot sem adnék.Dehát izlések és pofonok !
Mindamellet köszönet a borgazdáknak hogy a dömping szar kannásborok világából újra a régi jó borok irányába terelik a népet.Mamár több a borfogyasztó és azért lehet jó borokar kapni 500-1000ft ért is.Nemcélom bántani a borszakértőket/jómagam nemvagyok az/csupán egy átlagember véleményét írtam.Nekem drága még ünnepnapokra is az ilyen árú bor és mint emlitettem megütne a guta ha nem izlene.

2010.12.14. 11:16:58

@bájgúnár: ez a "nem ér annyit" dolog mindig szubjektív, ugye.

bájgúnár 2010.12.14. 13:19:43

@Parci:
Természetes!

Én mondjuk nemadok ennyi pénzt úgy ki egy borra, hogy nemismerem annak izvilágát.Egy 2007 es villáyi bor nem egy egetrengető bor hiszen a többi villányi gazda is ehez hasonló árban méri borait.
Bock,Tiffan´s ,Polgár,Gere meg a többi bortermelők borainak zöme azonos izvilágu és hát az áraik is azonosak.
Más az ha egy bor 5-6 érlelés után kerűl palackba és forgalomba.Jómagam sokat járok Villányba főleg Márton napokon.Volt módom megizlelni a borokat.Nem a valós árat tükrözik!Persze piac gazdaság van értem én.De ettől még nem lettek csúcsborok a villányi borok.Ám ez valóban izlés kérdése.Van akinek jó egy Opel másnak a Mercedes kell.Igy van ez jól.

Octopus 2010.12.14. 14:10:28

Kedves Bájgúnár! Ott fent a kóstolási jegyzet pontosan azt a célt szolgálná, hogy leírja az adott bor ízvilágát, jellegét. Sajnálom, hogy ez alapján nem sikerült elképzelni és elhelyezni a bort.

Peti69 2010.12.15. 20:42:16

@bájgúnár: A jó hír az hogy tulajdonképpen ez siklósi bor, még ha egy borvidékhez is tartozik, a Jackfall borokra általában elmondható, hogy másabbak, mint a villányiak, kicsit savasabbak, ásványosabbak. Szóval elveidet betartva nyugodtan adhatsz ennyit érte. Egyébként szerintem ez a bor megállja a helyét a Kopar mellett, 2000-el olcsóbban, ha mindenképpen az ár a lényeg. Sőt 2200 körül a Francjuk igazi árérték bajnok.
süti beállítások módosítása