A negyedik tokaji csomagba egészen eltérő értékelések kerültek. Bárdos Sarolta részletesen kifejtett véleménye 4 pontba konkludál, Áts Károlyé 7-be. Abban nincs vita, hogy a mennyiség minimális, és vannak fajták és műfajok, amelyeket ez az év kizárt. A Royal Tokajinál például egyáltalán nem készül aszú. 2009 szárazban továbbra is aranyévnek ígérkezik, és érdekes a 2006-os év viszonylagos "leértékelése".
Tokaj Nobilis
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
A mennyiség nálunk rendkívül alacsony volt, amibe a rossz évjárat mellett az őzek, szarvasok és vaddisznók is besegítettek. Az általam elvárt mennyiségnek (ez kb. 17 hl/ha) a 25 százalékát sikerült leszedni.
Minőség: Vannak olyan borfajták, amit az idén teljesen ki kellett hagyni, pl. Sárga muskotály félszáraz. Száraz borokhoz is csak bizonyos helyekről szedtünk alapanyagot, amik most fejezték be az erjedést, így ezekről még korai korrekt véleményt mondani. Az biztos, hogy most a Hárslevelű mutatja magát a legszebbnek. Kevés 6 puttonyos Aszút is sikerült készíteni, ebből az évjáratból egyértelműen ez lesz a legszebb tétel. Csak gondos válogatással lehetett az idén jó borokat készíteni. Összességében én 4 pontot adok.
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Kedvezni egyik fajtának sem kedvezett, de a Hárslevelű viselte a legjobban. Jó fekvésben a Kövérszőlőből lehetett szép késői szüret alapokat és aszúszemeket szedni. A normál évjáratokban kevesebb savval rendelkező Kövérszőlő most izgalmas késői szüretelésű bort adott.
3. Melyik fajta szenvedett?
Sárga muskotály.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 8
2007: 9
2008: 9
2009: száraznál 9, édes borok 6
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Barakonyi Furmint.
Degenfeld:
1. Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
6
2. Melyik fajtának kedvezett az évjárat a leginkább?
Hárslevelű
3. Melyik fajta szenvedett?
Az extrém időjárás egyik fajtát sem kímélte.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 8
2007: 8
2008: 7
2009: 6 édes, 9 száraz
5. Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania, amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
2009 Muscat Lunel
Royal Tokaji (Áts Károly)
1.Tízes skálán osztályozva milyennek értékeli a 2010-es évet?
A 2010 nagyon különleges és embert próbáló évjárat, mind szőlészeti mind borászati szempontból! Rengeteg csapadék, kevés a napsütéses órák száma! 2010-ben a Royal borászatnál aszúkat nem készítünk "csak" száraz furmintot, száraz muskotályt és Áts cuvée-t! Ebből adódóan nem lehet 10 pont, ha a mennyiséget nézzük akkor is messze elmarad a 10 ponttól! Én úgy gondolom és látom most, hogy a leszüretelt szőlő, és az abból készült borok minőségével nem lesz probléma, így én a 2010-es évre 7 pontot adok!
2.Melyik fajtának kedvezett az évjárat leginkább?
Egyértelmű, hogy a hárslevelűnek!
3.Melyik fajta szenvedett?
Furmint.
4. 2006-tól 2009-ig bezárólag milyennek értékeli az évjáratokat (tízes skálán)?
2006: 7-8
2007: 10
2008: 9
2009: 9
5.Ha 2009-ből egyetlen bort kellene kiválasztania,amely a pincészetet képviselheti, melyik volna az?
Igazából egyet nem tudok, nagyon tetszenek a száraz furmintok és az Áts Cuvée!
Utolsó kommentek