Címkék

Utolsó kommentek

  • elzee: Ma kóstoltam a bort... 19 éves kora ellenére tökéletes állapotban van, talán még mindig nincs a cs... (2022.12.25. 14:32) Éljen, itt a legdrágább vörös!
  • Didier Pénine: @alföldimerlot: If you need personalised Champagne just go to sayitwithchampers.co.uk (2020.06.07. 13:28) Rizlingek az óceánon túlról
  • Szikra Feri: Én most lettem szerelmes a zweigelt-be. Itta már valaki a Balaton-felvidéki Somodi Zsolt Borászat ... (2018.11.27. 11:21) A világ legjobb zweigeltjei
  • gbsz: A lecsós kép forrása nem a linkelt URL, hanem ez: www.gabojsza.hu/2007/07/kedvenc-lecsm.html Kéret... (2017.02.21. 16:44) Mit igyunk a lecsóhoz?
  • ecsabi: @fakanalhos: Aki pedig Angliában él és magyar borra szomjas, az lessen be ide: <a href="http://... (2016.01.31. 16:09) Villányi áttörés
  • Utolsó 20

Alkoholista Twitter

Nincs megjeleníthető elem

Alkoholista a Facebookon

Villány 2000 alatt

2011.02.21. 06:00 - Octopus

Időről-időre felparázslik a vita a villányi borok árazását illetően, gondoltuk célszerű lenne már egy próbafelmérést végeznünk, hátha csuklóból sikerül rácáfolnunk a folytonos vádakra. Első körben a belépő kategóriát céloztuk meg, 2000 forintnál húzva meg a felső határt, 1000-nél pedig az alsót, ennél lejjebb menni már tényleg elég kockázatosnak tűnt, és talán értelmetlennek is - az épphogy iható asztali bor megtalálása legalábbis nem szerepelt a célkitűzéseink között. Ezt az ársávot a portugieserek Mekkájának képzeli az egyszeri borissza, halljuk, olvassuk, maguk a villányi borászok is ezt szeretik, ezt isszák, nem maradhatott hát ki, beválogattunk négyet a borsorba. A maradékot az elterjedt bordeaux-i fajták tették ki, illetve egy házasítás, a szelektálás általános szabálya a változatosság volt, kis pincészet, nagy pincészet, ismeretlen, ismert termelő, legyen minden. Természetesen ezzel együtt sem reprezentatív ez a kis minta, messzemenő következtetések levonására még véletlenül sem jogosít fel, mégis nehéz szó nélkül elmenni az eredmény mellett. Kiugró vételt nem találtunk, elfogadhatót is csak elvétve, ha léteznek is jól árazott villányi borok ebben az árfekvésben, egészen ügyesen sikerült elkerülnünk az összeset.

A vakon megtartott kör után rögtön hozzáláttunk dagadtos kolléga válogatásához (beszámoló a közeljövőben), mely Villány helyett az eggyel drágább kategóriára koncentrált (2000-2600 Ft), bevallottan best buy-vadászat célzattal. Nem elég, hogy sikerült is ilyet találni, de a két csapat átlagos színvonala között sokkal nagyobb űr tátongott, mint amit az árkülönbség, vagy akár a válogatás ténye jogosan igazolt volna. Nem voltunk hát megelégedve, de kitartunk, és hamarosan megvizsgálunk egy újabb adag villányit, ezúttal azokat is az eggyel magasabb árszintről válogatva.

Kiss Gábor Kissvörös 2008

Némileg visszafogott, de kellemes illattal nyit. Melegséget árasztó érett gyümölcsök, fekete cseresznye, málna, fűszernek ánizs és szegfűszeg. Teste közepes, egy kevés cseres érdesség teszi határozottan vörösborossá, emellett finoman édeskés, szép gyümölcsökkel. Kellően tiszta, hihetően villányi, és az egyetlen bor a sorból, ami másnapra szebb arcát mutatta. Stabil 4 pont (1760 Ft, Radovin).

Neuperger Balázs Portugieser 2009

A hátcímke könnyed, lágy bort ígér, de ne dőljünk be neki. A sor többi borához képest sűrűbb, nehezebb veretű orrban, enyhén brettes/istállós, áfonyás, meggyes, és már az illat is savanykásnak hat. Utóbbi ízben sajnos fokozottan jelentkezik, mást gyakorlatilag nem is érezni, csak aránytalan, mindent uraló acidokat. Savanyú. Viszont bármilyen paradicsomos étellel elbír. 2 és 3 pont határán (1280 Ft, Budai Borvár).

Teleki Cabernet Franc 2008

Felismerhetően kabernés, finoman vegetális-paprikás, fűszeres, valódi fanyar fekete ribizlivel. Zsigerből szélesebb spektrumon mozog az illat, mint a legtöbb portugiesernél, és a fajtajelleg mellett már némi komplexitást is mutat. Könnyed közepes test, de vörösboros arányok, kissé tapadós tanninnal, ami szinte jól áll neki. Évjáratazonos cab. sauvignon párját erősen túlszárnyalja, a franc tényleg ennyire szereti Villányt? Stabil 4 pont, egy jó vétel (1000 Ft környéke, hiperek).

Szemes Merlot 2006

Kontrollként került be a sorba utólag, és nem hiába. Egyértelmű minőségi ugrás, egy osztállyal fentebb landolunk. A bor korához képest eléggé előre tart a fejlődésben, megérett már kellőképpen. Az eddigiektől tömörebb, bőrös, cseresznyebefőttes illattal mutatkozik be, melyet szájban kerek, közepes test követ, piros bogyósok ízével, melyhez egy leheletnyi egzotikus gyümölcsös jegy ad izgalmat. A lecsengésben kicsit érdes cserek tűnnek fel, de nem rontják el a kellemes összbenyomást. 5 pont (jelenleg a 2007-es kapható, 2690 Ft, Bortársaság).

Malatinszky Non-Oaked Cabernet Sauvignon 2008

Bizonyos világtrendekhez igazodva, egyfajta anti-nehézbor mozgalom látszik kibontakozódni Villányban, a bor neve mintha erre próbálna utalni - habár, tegyük hozzá, az alacsonyabb kategóriás borokat egyébként is ritkán sújtja a túlzott koncentráció. Szégyenlős, fanyar illat, a legkevésbé sem édes, leginkább talán fekete ribizlit lehet kihámozni belőle. A zárkózottság uralja a kortyot is, érezni a tartalmat és a testet, de nem igazán ízgazdag, kicsit nyersnek és rusztikusnak hat. Meglehet, hogy van jövője, azonban most nem hengerel le. 4 pont (kb 1800 Ft, Wekerlei Bortár)

Herger Ede Portugieser 2008

Szokatlan illat, elsőre nem éppen kellemes, csalamádé, zöldfűszerek, gyógyszeres kesernyék, ez az én értelmezésemben egészen konkrétan a botritiszt írja le. Kíváncsi lettem, rákerestem, így utólag kiderült, van a pincészetnek weboldala, ahol meg is említik a "részben botritizálódott" alapanyagot. Nos, nem biztos, hogy ez előnyére vált a bornak. Némi szagolgatás után már mást is érezni, a háttérben szép ribizli és vörös áfonya lapul, csak jussunk el odáig. Szájban alapvetően rendben lenne, teste közepes, a tannin nem húz, a savak kicsit hangsúlyosak, viszont egy algopyrines kesernye eléggé lerontja az összhatást. Gyenge 3 pont (1500 Ft, Wineworld)

Gere Attila Portugieser 2009

Amikor beindul a daráló, és az alsóbb kategóriás villányik ár-értéke kerül a kritikák kereszttüzébe, a Gere portugizi gyakran előkerül. Kihagyhatatlan tehát vizsgálódásunk szempontjából, és bár kétségtelenül voltak gyengébben sikerült évjáratai, az aktuális 2009-es nem egy rossz bor. Színe világos rubin, illata tiszta, friss, illatos, olyannyira, hogy már-már fehérborra emlékeztet. Alapvetően cseresznyés, árnyalanyi fahéjjal, és mintha kis muskotály is keveredett volna bele. Szerkezete is fehérbort idéz, semmi tannin, van azonban gerincet adó sav, könnyedség, cseresznyés aromák, melyek a lecsengésben is kitartanak. Jóivású, lendületes pirosbor a mindennapokra. Stabil 4 pont (1690 Ft, Bortársaság).

Janus Portugieser 2009

Tuti befutónak ígérkezett, az előző két évjárat évjárat mindegyike 6 pontot és óriási best buy minősítést zsebelt be, a triplázás viszont nem sikerült. A sorban található négy portugiesert határozottan két iskolába sorolhatjuk: az első egy sötétebb, markánsabb stílus, ilyen a Neuperger és a Herger, a második, világos, üde és tanninmentes irányzatot pedig értelemszerűen a Gere és a Janus képviseli. Ehhez mérten is elég világos színt produkál, amelyet igen szégyenlős illat követ; tiszta, epres, cseresznyés, és meglehetősen egyszerű. Nagyjából ezt hozza szájban is, könnyed test, kellemes savak, arányaiban hiba nincs, viszont gyakorlatilag ízmentes, üresnek hat, nem mondhatni, hogy kényeztet az aromákkal. 3 és 4 pont határán (1100 Ft, In Vino Veritas).

Címkék: teleki merlot villány cabernet franc cabernet sauvignon portugieser malatinszky gere kiss gábor villányi szemes janus neuperger herger ede

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr252675837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.21. 09:53:09

Most volt (van?) Günzer Vörös (2007) akciózva a Bortársaságnál, az eléggé best buy 1200-ért.
Az első bornál némi ellentmondást érzek a szöveg és a pontszám között, a Janus újabb évjárata meg tényleg jócskán lekonyult a korábbiakhoz képest.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.21. 10:08:56

Mar tobbszor leirtam itt, hogy sirni tudnek azon, hogy a Portugiesert cash-flow borkent kezelik Villanyban, gyakorlatilag alig talalhato korrekt teteleket. A vezeto termelok borai is higak, vizesek, rovid utoizuek. Megdobbentett pl., hogy Gere mihez adja nevet a 2007-2008-2009 evjaratokban.

Rossz nyelvek szerint a villanyiak alfoldi szolot is hasznalnak, hogy a mennyiseget tudjak garantalni.

A magam reszerol - ha olcsobb bort akarok a hetfo esti vacsorahoz - szivesebben veszek meg egy Tesco Selection del-afrikai csavarzarast! (mert ez legalabb NEM savanyu)

pécsi borbarát 2011.02.21. 10:41:23

Két nagyon jó ajánlat egy kis pincéből.

Müller Merlot 2006
Gazdag illat és ízvilágú merlot, igazán szép, senki nem fog csalódni benne. 2000 Ft. a pincénél.
A 2007-es is palackban van már, de még nem kóstoltam.

Müller Villányi Cuvée 2006
Portugieser-Kékfrankos-Cabernet Sauvignon.
Egyszerű, de nagyon harmónikus házasítás a mindennapokra.
1600 Ft. körül van a pincénél.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.02.21. 11:32:56

A cím és a téma alapján izgalmasabb felhozatalra gondoltam volna Szendével, Kvassayval, Maczkóval, szóval néhány olyan pincével, akik nem folynak a csapból állandóan...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.21. 11:40:03

@metszo_ollo: Maczkónak pl. volt egy küvéje Carpe Diem néven - lepkés emblémával - valamelyik buzi láncnál pár éve. Az nagyon rendben volt annyiért (1000 körül).

2011.02.21. 12:03:51

Gere Portugieser 2009: tegnap bontottam, szerintem ennyiért kiváló. Ma újrakóstolom este, milyen.

zetalax 2011.02.21. 12:19:49

nehezen tudom elképzelni hogy ilyen ársávban tényleg minőségi bort lehet kapni, bár a poszt rácáfolni látszik. Mondjuk én nem vagyok hozzáértő, szóval lehet hogy ezért van. Amúgy kérdés: A nagyobb üzletláncok(Tesco és a többi) jóval olcsóbban adja a borokat vagy érdemes máshol vásárolni? Ez tudom alap kérdés de azért fontos lehet sok embernek.

cabernet's son 2011.02.21. 12:25:17

Az elmúlt héten Gere Tamás Portugiesert ittam. Nem esett jól, fél üveggel megmaradt, valszeg kiöntöm.
Viszont tavaly ittam Vylyantól a CBA-ban kapható Spicc nevü bort, CS/Merlot. Na, az nagy meglepetéssel szolgált ca. 1300-1500Ft-ért. Én 5-6 pont körülre tenném és a társaságban mindenki szerette.

McKinney 2011.02.21. 12:31:01

Mert Geréböl az Attilát idd!

kukko 2011.02.21. 12:40:43

@zetalax: Mindenképpen érdemes szakboltban vásárolni. Lehet, hogy egy-két akciós tétel olcsóbb a nagy üzletláncoknál, de számottevő különbség nincs árban. Minőségben azonban nagy különbségek lehetnek a tárolás miatt. Arról nem is szólva, hogy sok szakbolt kicseréli pl. a dugóhibás tételeket.
Ha mindenképpen üzletláncnál akarsz vásárolni, akkor a tesco nem a legjobb választás, inkább a spar. (Angliában persze más, lásd tesco finest termékcsalád)
(A bortársaságnál most jó akciók is vannak, szerintem annál olcsóbban a hiperekben sem találod meg ezeket a borokat.)

Octopus 2011.02.21. 12:48:53

'09-es Janust kóstolta valaki, aki az előző évjáratokat is?

takács bálint - zsebtévé 2011.02.21. 13:11:10

1600-ért én nem olyan bort szeretek inni, mint a Gere portugiser.
Viszont Lelovits Tamásé állandóan 1000 körül van a Radovin-ben, a mostani akcióban sokkal alatta. Nekem öt, simán.

tb - zstv

gogyimogyi 2011.02.21. 13:28:17

Egy hete voltam a Gerénél borkostolón, hát mit is mondjak... Egyedül a Kopár ami jónak mondható, még az 5-6 ezer forintos borai is nagyon gyengék. A 2009-es portugiser meg valami katasztrófa. Erős túlzás a 4 pont.

muskotály küvé 2011.02.21. 13:49:03

Portugieserből én az Iványi Zsófiéra emlékszem mostanában, az egész jó.
Egyébként örülök a tesztnek (de az alapállítást, azaz hogy ugyanannyi pénzért nemvillányi bort sokkal könnyebb találni, mint villányit, a 2000 alatti kategóriában nagyon nehéz lesz cáfolni...)

jorda 2011.02.21. 14:04:30

Villányban egy sima termelő 50%-al,egy "nagymenő-lásd Év borásza cím birtokosa" akár 100 %-al is túlértékelve árulja borait.

Felfoghatatlan,hogy ezt a köznép és sznobréteg tudomásul veszi és fizet mint a katonatiszt.
(El kell ismerni,hogy a borvidék hírneve és a vörösbor imidzs nagyon jó !)

Persze a multiknál ez az árpolitika nem nyerő,ezért ott sok esetben az ihatóság határán lévő borokat forgalmaznak még igen neves termelők is.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.02.21. 14:38:04

@zetalax: Szerintem a hipereknél lehet olyan olcsó, 1000 Ft körüli külföldi (tömeg)borokat találni, amik megérik, ebben a műfajban verhetetlenek.

A hazai kínálatot elég hektikusan árazzák, ha egy hazai bort hiperben és borboltban is kapható, úgy látom sokszor olcsóbb egy borszaküzlet. Hiperben inkább akciós árakon akadnak jó vételek.

De mivel februárban szinte minden borszaküzlet erős akciókat tart (Pesten legalábbis), én ott kergetném a saját készleteim.

dalton1 2011.02.21. 14:55:45

@Octopus: Kóstoltam nemrég. Egyetértek az értékeléseddel, teljes egészében. A '08-as sokkal szebb volt...

loading 2011.02.21. 15:22:48

@akov: Az alföldi szőlő akár lehet jobb is, mint az övé. És tudtommal portugieser nem sok van a Kunsági borvidéken.
@Hepci: SPAR (+Monarchia) brand a Carpe Diem. De van/volt Takler, Tóth István is belőle.

Egyébként a Teleki széria több helyen 1000 Ft alatt (pl.Aldi). És hétköznapi fogyasztásra teljesen jó (Merlot, Cabernet S, F és ezek házasításai).

fugu 2011.02.21. 16:02:04

@zetalax: Meg fogsz lepődni. Azt tanácsolom, ellenőrizz le, de szerintem nem!
Ezt úgy értem, hogy akad olcsóbb forrás. Azt is meg kell jegyeznem, hogy a választék is igencsak egyszerű. Sokféle kommersz bor. Néhány kivételtől eltekintve.

Octopus 2011.02.21. 16:14:24

@zetalax: "nehezen tudom elképzelni hogy ilyen ársávban tényleg minőségi bort lehet kapni, bár a poszt rácáfolni látszik"

éppen hogy nem sikerült igazán rácáfolni, sajnos

Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2011.02.21. 18:30:01

3-4 pontos borok 1-2ezerért? Nem kell megvenni. Drága

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.02.21. 18:58:09

@loading: az Alföldön szerintem minden van, de Hajós-Baja borvidéken van oportó, ez tutti.

A Lelovitsot érdemes megpróbálni, szerintem is.

A Janus borok nekem eddig nem jöttek be, igaz 1-2-t kóstoltam.

Belcsuj 2011.02.21. 19:08:42

@Szomjas Gödény: ugyan nem nekem írtad, de azokkal az 1000 körüli külföldi(pl. Chile, USA, Ausztrália) borokkal én úgy vagyok, hogy inkább vagy hozzáteszek pár százast és veszek egy korrekt magyar vöröset, vagy 1000 körül egy fehéret. Persze ízlések és pofonok, de nekem eszembe nem jutna a pénzemet olyan pl. USA-ból jött borra költeni, amelyikben lehet 7% víz, és még szerencsések vagyunk, hogy az EU-ba nem hozhatja be a 35%-ban vizezett borát... Ha a külföldi alatt elsősorban spanyol, olasz, francia, portugál stb. borokat értesz, azt jobban megértem, bár én elsősorban magyar bor vásárlására buzdítanék mindenkit, főleg olyan valakit, aki saját bevallása szerint még nem hozzáértő. Itt most nyilván nem arra gondolok, hogy ne igyunk külföldi bort, hanem hogy ebben az árkategóriában is keressük meg a mindennapok jól iható magyar borát, (még, ha vörösben nem is egyszerű) ahelyett, hogy reflexből leveszünk egy chileit, mert az olyan jó és olcsó.
Amúgy tényleg elég jó akciók vannak mostanában, a Radovin 27%-a még a Bortársaságos akcióknál is hízelgőbb.

vargánya 2011.02.21. 19:52:05

@loading: Valóban, a Teleki széria több bora is meglepően jó. Januárban kaptam egy 2008-as cab.sauvignont. Fanyalogva bontottam, rossz emlékeim voltak az 5-6 évvel ezelőttiekről. Meglepődtem, milyen jó volt, bár igazából így van rendben a dolog. Inkább az a bosszantó kérdés tolul fel az emberben, hogy a többiek ennyiért (825+üvegbetét a TESCO-ban, 1300 a sarki kisboltban) miért nem képesek (főleg jó évjáratban!) ilyet produkálni? A 2009-est is kóstoltam aztán. 14,5 az alkoholja, s mivel nem feltételezem, hogy felcukrozták, ez érett alapanyagot sejtet. Robosztus, (még) fésületlen bor: mély szín, sok, de nem durva tannin, a cabernet-től megszokott gyümölcsök az illatban, közepes zamatgazdagság és meglepően hosszú lecsengés. Nem savhangsúlyos, mint a korábbiak (arra nagyon ugrok), viszont az 14,5 alkohol sem lóg ki! Még nincs egyben (legalábbis érzésem szerint), ezért veszek pár üveggel későbbi kóstolásra. Sokat nem veszíthetek. Próbáljátok meg ti is, ha nem érzitek "rangon alulinak" egy viszonylag olcsó bort "érlelni"!

Janusbor 2011.02.21. 20:02:43

Sziasztok,

Köszönjük a hozzászólásokat, szeretettel meghívunk mindenkit most keddi, vagy szerdai budapesti kóstolónkra, ahol az említett oportót és más borainkat is meg lehet majd kóstolni. Kiváncsiak vagyunk a véleményetekre. Részletek az alkoholista naptárban. Reméljük találkozunk!

lackó 2011.02.21. 20:48:47

@vargánya: Róza, mi baj van a savakkal?

Annyit finomítanék, hogy képesek vörösben is 1000 környékén szép, akár nagyobbacska borokat is csinálni, tény, nem a klasszikus "nagyok" közül.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.02.21. 20:49:15

@Belcsuj: én is egyetértek

viszont több dolognak is örülök:
1. Teleki - évek óta a legjobb ár/érték arányú villányi bor, elsősorban a hétköznapi kategóriában. jó, hogy említésre került!
2. hogy az alkoholisták legalább nekifogtak az összevetésnek...

súlyos problémának tartom ugyanakkor az (ugyan nem reprezentatív, de nagyon beszédes!!) eredményt. ÉS PONT EMIATT SAJNÁLOM, HOGY A MERÍTÉS NEM JUTOTT EL LEGALÁBB EGY 60-80 PALACKIG. hiába no, vackot még próbálni is nehéz...:-)

csak remélni merem, hogy lesz még próba ebben a kategóriában. az azonban kezd kirajzolódni, hogy a neves termelők gyakorlatilag nem figyelnek erre a kategóriára, hiszen nem olyan jó a sűrű fillér... csak remélem, hogy nem hallom őket majd panaszkodni, hogy kevés a zsé...

vargánya 2011.02.21. 21:18:18

@lackó: Laci 'bá csókolom tessék mondani mi az a "nagyobbacska bor"? Az öregecskedőt még csak-csak érteném ... Üdvözöl ...Miklós matróza.

ASHGAE 2011.02.21. 22:47:16

örülök a post-nak, mert némi támpontot ad olcsó magyar vörös kiválasztásában, kéne még soksok ilyen bejegyzés, vörös, fehér, rosé,(ok, tudom, ennyit nem lehet inni, de ha kell besígünk páran hehe), mindenesetre hadd mondjam el, h a baráti körben ez a best buy red:
www.aldi-hungary.hu/oldalak/borvilag/html/sortiment/weingenuss_737.htm

lackó 2011.02.21. 23:26:47

@vargánya: az olyan se nem nagy, se nem kicsit...ponjó! Kicsit komolyabban: amit 1400-1500-ért elvárhat az ember vékonynál vastagabb, vastagnál vékonyabb.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2011.02.21. 23:57:41

@ASHGAE: Ha érdekel, hogy a MA mit javasol az olcsóbb kategóriában, a jobb fölső sarokban, fölülről a negyedik sorban találod a linket a Best Buy rovathoz, onnan lehet szemezgetni.

ASHGAE 2011.02.22. 09:35:06

@mistinguett: köszönöm, a best-buy rovatot természetesen figyelemmel kísérem, de lássuk be no, az a 4 azaz négy db vörös még nem olyan nagy merítés a sokból... :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.02.26. 12:40:05

srácok, nem lenne érdemes ezt folytatni?
mégiscsak ez a legolvasottabb blogotok! :-)))
süti beállítások módosítása