2010 nyarán vettem ezt a bort a Bortársaságnál szerény 1700 forintért. Tettem ezt azután, hogy valaki azt mondta, ez Magyarország egyik legjobb sauvignon blanc-ja. Hát, vagy az informátoromat ragadta el túlságosan a hév, vagy bennem volt a hiba, de ez szerintem igencsak átlagos bor. Halvány szín, zárt illat, teljes egészében azok a metoxipirazin-jegyek uralják, amelyek az éretlen sauvignon blanc-ra jellemzőek, és ami miatt ez a fajta annyira megosztó: csalán, spenót, ribizlilevél, paradicsomlevél, paprika és így tovább. Én szeretek főzni, és önmagában ez a zöldség-panoráma nem is zavarna, de azért néhány csepp citrom vagy egy gerezd körte sokat dobna az összhatáson. De hiába. Ez éretlen, zöld és fanyar, és a 12-es, egyébként kellemesen visszafogott alkohol is arra utal, hogy nem totojáztak a szürettel…
Kóstolás közben azon töprengtem, hogy hogyan jut eszébe valakinek sauvignon blanc-t telepíteni Magyarország egyik legmelegebb régiójában. Javukra legyen mondva, legalább nem csináltak belőle 16-os alkoholú, túlérett, lekvárszörnyet. Ez a bor lehetne Magyarország válasza a vinho verdére: 5 fokra lehűtve, a teraszon egy perzselően forró nyári napon jól esne, és az ára sem vészes. De nem lenne egyszerűbb ugyanezt irsai olivérből megoldani?
A pontszámom: 3+.
Lisicza Pécsi Sauvignon Blanc 2008
2011.03.02. 06:00 - Az Alkoholisták
A bejegyzés trackback címe:
https://alkoholista.blog.hu/api/trackback/id/tr862703143
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
zoli 2011.03.02. 07:56:06
Én meg olvasás közben azon töprengtem, hogy mitől lenne annyira meleg egy régió, ami Burgundiával van egy szélességi fokon (legalábbis a "villányi lekvárszörnyek" kapcsán elhangzott egy ilyen érv). Nomeg, hogy a bordeaux-iaknak is meg kellene mondani ezt a sauvignonos dolgot.
lackó 2011.03.02. 09:19:34
@zoli: Épp én is írni akartam Béla Úrnak ezt a meleg régiós-dolgot, de megelőztél...hogy jutott eszedbe zöldveltelínit telepíteni Magyarország egyik legmelegebb régiójában? :)
Ez az általánosítás a lekvárszörnyekről nekem még mindig fura, mintha valami ostoba sztereotípia lenne. A 15-16-os alkohol nagyon jól tud állni egy bornak, ha megfelelő arányok vannak mellette. Most meg kicsit elgondolkodtam, hogy ha a nagy borjodák nem kezdik el hangoztatni, hogy hű be rossz a magas alkohol, akkor is így vélekednének-e sokan?
Ez az általánosítás a lekvárszörnyekről nekem még mindig fura, mintha valami ostoba sztereotípia lenne. A 15-16-os alkohol nagyon jól tud állni egy bornak, ha megfelelő arányok vannak mellette. Most meg kicsit elgondolkodtam, hogy ha a nagy borjodák nem kezdik el hangoztatni, hogy hű be rossz a magas alkohol, akkor is így vélekednének-e sokan?
akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 09:20:20
Itt vélhetően a borász tévedett valamit. Egyébként ha 100% metoxipirazin a bor - mint ez - :), az tényleg kevésbé kellemes. Viszont fura, hogy a szerző azt írja, hogy a metoxip. megosztó (talán cabernet-ekben igen, haha). A megfelelő mennyiség igen is jól áll a SB-nek. A 12%-es alkohol meg ideális, ennél tovább nem is kellene a tőkén hagyni.
A világ vezető SB termelői mind azt mondják, hogy egyrészt több menetben szüretelnek, majd a külön elkészített borokat házasítják (nagy játéktér), illetve a fiziológiai érettség előtt szüretelnek pár nappal.
Sajnos nálunk akkor stílusbeli tévedések vannak SB-ban, hogy ihaj. A szerző által is említett 16%-os alkoholtartalmú verziókkal találkozni néha. Mindenféle frissesség és aroma, amiért az SB-t szeretem, hiányzik ezekből. Sokan tartályban sem csinálnak becsületeset, de rögtön a hordós verzióval kísérleteznek, ami általában izgalommentes.
A világ vezető SB termelői mind azt mondják, hogy egyrészt több menetben szüretelnek, majd a külön elkészített borokat házasítják (nagy játéktér), illetve a fiziológiai érettség előtt szüretelnek pár nappal.
Sajnos nálunk akkor stílusbeli tévedések vannak SB-ban, hogy ihaj. A szerző által is említett 16%-os alkoholtartalmú verziókkal találkozni néha. Mindenféle frissesség és aroma, amiért az SB-t szeretem, hiányzik ezekből. Sokan tartályban sem csinálnak becsületeset, de rögtön a hordós verzióval kísérleteznek, ami általában izgalommentes.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 09:23:54
@zoli: a szélességi kör egy dolog, az időjárást igen sok minden befolyásolja (tengerek, hegységek közelsége, stb.). Az igaz, hogy nyáron Bordeaux-ban marha meleg tud lenni, ennek ellenére nem fogsz találkozni lusta (száraz) sauvignon blanc-al!
akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.02. 09:25:16
@lackó: szerintem itt a szerzőnek igaza van. Ha 16%-os aloholra szednek egy SB-t, akkor abból már minden kifogyott, amiért szerethető. Nekem.
mossberg operator 2011.03.02. 09:29:11
@londonercsecse: kontinentalis
dalton1 2011.03.02. 09:53:28
Protestálnom kell! Mármint nem a Lisicza miatt, annak leírásával, értékelésével egyet értek.
De! Én kóstoltam már 16-os alkoholú, szép egyensúlyú SBL-okat...pl. Bolykié, vagy Debreczeni egyik évjárata (asszem mind a kettő '09-es volt)...érezhető volt bennük az alkohol de messze nem zavaróan és semmiképp sem voltak lekvárosak...Bott Frigyesében is 14 a szesz legalább...Hollóvár...
Mindig túlzásba esik a divat...vagy istenítünk, vagy kárhozatra ítélünk valamit, pedig akadnak szép, értékes dolgok minden oldalon...kollektív bűnösség...? :S
De! Én kóstoltam már 16-os alkoholú, szép egyensúlyú SBL-okat...pl. Bolykié, vagy Debreczeni egyik évjárata (asszem mind a kettő '09-es volt)...érezhető volt bennük az alkohol de messze nem zavaróan és semmiképp sem voltak lekvárosak...Bott Frigyesében is 14 a szesz legalább...Hollóvár...
Mindig túlzásba esik a divat...vagy istenítünk, vagy kárhozatra ítélünk valamit, pedig akadnak szép, értékes dolgok minden oldalon...kollektív bűnösség...? :S
shiraz 2011.03.02. 11:03:46
If it were within, within our power beyond the reach of slavish pride, to no-longer harbour grievances behind the mask's opportunists facade, we could welcome responsibility like a long lost friend and re-establish laughter in the doll's house once again. For time has imprisoned us in the order of our years, in the discipline of our ways and in the passing of momentary stillness You can see our chaos in motion our chaos in motion We can view our chaos in motion view our chaos in motion...
Daeril 2011.03.02. 11:24:45
@shiraz: OFF: Hogy jön ide a Dead can Dance? Csakhogy értsem...
ON: Abban a szerzőnek azért igaza lehet, hogy nem minden nyugati fajta hozza az elvártakat a helyi klímán. A SB tipikusan olyan területeken alakít kiemelkedőt, ahol az óceán temperáló hatása megvan.
ON: Abban a szerzőnek azért igaza lehet, hogy nem minden nyugati fajta hozza az elvártakat a helyi klímán. A SB tipikusan olyan területeken alakít kiemelkedőt, ahol az óceán temperáló hatása megvan.
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.03.02. 11:28:25
@zoli:
ha jól emlékszem :-) - az hangzott el, hogy EGER van ugyanazon a szélességi körön, mint Burgundia és még az éghajlata is csaknem azonos.
még kevésbé vagyok biztos benne, hogy Villánnyal kapcsolatban meg az hangzott el, hogy évente, átlagosan csaknem 300 órával több napsütést kap. ezért jobban is hasonlít Bordeaux északi részéhez, mint Burgundiához...
de ha tévedek, nyugodtan feszítsetek virtuális keresztre! :-))
ha jól emlékszem :-) - az hangzott el, hogy EGER van ugyanazon a szélességi körön, mint Burgundia és még az éghajlata is csaknem azonos.
még kevésbé vagyok biztos benne, hogy Villánnyal kapcsolatban meg az hangzott el, hogy évente, átlagosan csaknem 300 órával több napsütést kap. ezért jobban is hasonlít Bordeaux északi részéhez, mint Burgundiához...
de ha tévedek, nyugodtan feszítsetek virtuális keresztre! :-))
dalton1 2011.03.02. 12:46:55
@wojciechbonkowski: It might depand on taste, but I just mentioned, that those with a 16% alcohol content weren't bad wines.
Bolyki also had a SBL (may be from 2009) with 16% alcohol, it was quite good. /But with your words it is possible that "this wine would taste better at less" :)/
Bolyki also had a SBL (may be from 2009) with 16% alcohol, it was quite good. /But with your words it is possible that "this wine would taste better at less" :)/
shiraz 2011.03.02. 14:49:41
@Daeril:
szerintem ki fogod találni :)
szerintem ki fogod találni :)
Daeril 2011.03.02. 14:57:22
@shiraz: In the kingdom of the blind, the one-eyed man is king.
kérdésem már csak hogy ez ironikusan értelmezendő az íróra vagy az olvasókra? :)
kérdésem már csak hogy ez ironikusan értelmezendő az íróra vagy az olvasókra? :)
shiraz 2011.03.02. 15:03:45
@Daeril:
ez a mondat nem szerepelt a hozzászólásban.
a beírt szövegben van benne minden ami lényeges. :)
de ne legyünk ennyire OFF :)
ez a mondat nem szerepelt a hozzászólásban.
a beírt szövegben van benne minden ami lényeges. :)
de ne legyünk ennyire OFF :)
shiraz 2011.03.02. 15:05:24
@Daeril:
ja majd elfelejtettem: örülök, ha szereted a DCD-t. klasszikus. :)
ja majd elfelejtettem: örülök, ha szereted a DCD-t. klasszikus. :)
dagadtos 2011.03.02. 15:31:01
Juj, a tanninportól most már sikerült a természetes és nem természetes alkohol kikóstolhatóságáig is eljutnunk, azért én mégsem értem teljesen, ez miképp befolyásolja az esztétikai élményt.
De szerintem öntsünk ki mindent, ami 14.5% felett van, persze kivéve, ha épp más (ideológiai?) okokból éppen szeretjük, mondjuk egy SAP juhfarkot azért lehetőleg mégse öntsünk ki.
De szerintem öntsünk ki mindent, ami 14.5% felett van, persze kivéve, ha épp más (ideológiai?) okokból éppen szeretjük, mondjuk egy SAP juhfarkot azért lehetőleg mégse öntsünk ki.
lackó 2011.03.02. 23:47:29
@wojciechbonkowski: well, it's not myth :).
@dagadtos: mintha enyhe szarkazmus éreznék -amúgy jogosan- hozzászólásodban.
@dagadtos: mintha enyhe szarkazmus éreznék -amúgy jogosan- hozzászólásodban.
lackó 2011.03.02. 23:55:10
@akov: SB esetében amúgy én a két szüret híve vagyok. De a 14,5 szerintem is...
zoli 2011.03.03. 00:26:05
Már csak annyit kellene megkérdezni a termelőtől, hogy hány szüretben szedte a szőlőt és mennyivel.
Az is tök jó, hogy Bordóban nem tud lusta lenni a szovinyon, Pécsett meg idejében szedve és jól beérve is reménytelen eset.
Továbbá elnézést kérek a szerzőtől, de sztem az alkoholfok felső határának képzeletbeli meghúzása általánosságban f...ság.
Az is tök jó, hogy Bordóban nem tud lusta lenni a szovinyon, Pécsett meg idejében szedve és jól beérve is reménytelen eset.
Továbbá elnézést kérek a szerzőtől, de sztem az alkoholfok felső határának képzeletbeli meghúzása általánosságban f...ság.
zoli 2011.03.03. 00:30:24
@akov: "ha 100% metoxipirazin a bor" akkor kevés vagy sok alkohol sincs benne...
Lafitty 2011.03.05. 14:51:25
Ööö...
1) 2010 nyarán magyar SBL-ból már inkább 2009-est kéne inni szerintem, 2011 elején végképp.
2) Lisicza, mint Magyarország legjobb sauvignon blancja...hááát...azt az ismerőst nagyon elragadta a lelkesedés :) Ez újkorában is savanyú paprikalére emlékeztetett...
3) Biztos meg lehet magyarázni, hogy miért jó Pécsett sauvignon blanc-t telepíteni, meg hogy bezzeg Bordeaux stb. stb., de amennyi jó SBL van Magyarországon, én még pécsivel nem találkoztam... (Ebner hasonlóan rossz sauvignonja jut most hirtelen eszembe elrettentő példaként. Nem véletlen szerepel ez a két bor állandóan az akciókban.)
Egyébként lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha Lisiczával mindig az lenne, hogy megpróbál minden áron az év első SBL-jai közé tartozni, de utoljára kellemes talán a 2007-es volt, és az sem volt Mo. legjobb SBLja.
1) 2010 nyarán magyar SBL-ból már inkább 2009-est kéne inni szerintem, 2011 elején végképp.
2) Lisicza, mint Magyarország legjobb sauvignon blancja...hááát...azt az ismerőst nagyon elragadta a lelkesedés :) Ez újkorában is savanyú paprikalére emlékeztetett...
3) Biztos meg lehet magyarázni, hogy miért jó Pécsett sauvignon blanc-t telepíteni, meg hogy bezzeg Bordeaux stb. stb., de amennyi jó SBL van Magyarországon, én még pécsivel nem találkoztam... (Ebner hasonlóan rossz sauvignonja jut most hirtelen eszembe elrettentő példaként. Nem véletlen szerepel ez a két bor állandóan az akciókban.)
Egyébként lehet, hogy rosszul emlékszem, de mintha Lisiczával mindig az lenne, hogy megpróbál minden áron az év első SBL-jai közé tartozni, de utoljára kellemes talán a 2007-es volt, és az sem volt Mo. legjobb SBLja.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.08. 00:00:46
Hümmm, nekem úgy tűnt, a szóban forgó versenyző cirfandliban tehetségesebb...
Utolsó kommentek